Papegaai of parkiet leren aan je vinger hangen


Papegaai of parkiet leren aan je vinger hangen.

Kromsnavels zijn complexe en slimme dieren. Er wordt geschat dat ze even slim zijn als een kind van 5 jaar oud. Vele gedragsproblemen ontstaan doordat ze zich verdelen en mentaal niet worden uitgedaagd. Daarom is het een goed idee om je vogel verschillende truckjes te leren.

Een papegaai of parkiet kan je leren om aan je vinger te hangen door middel van clicker training. Telkens wanneer de vogel iets goed doet wordt, click je en geef je een beloning. De eerste stap is om de vogel te laten wennen aan een hand op de rug, daarna kan je ook proberen om de kromsnavel wat naar beneden te laten rollen. Uiteindelijk kan je een commando toevoegen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel lees je alles over clicker training en waarom je een truckje zoals deze zou aanleren. Daarnaast krijg je in verschillende stappen te lezen hoe je dit truckje aan de vogel kan leren op een zo snel mogelijke en efficiënte manier. Verder bevat het artikel ook nog een overzicht van andere truckjes en vaardigheden die de vogel kan aanleren.

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker en target training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

DierDier

Als je nog niet weet hoe clicker en target training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Waarom kromsnavel aanleren om aan je vinger te hangen?

Het is altijd goed om af te vragen wat het nut is van wat je de vogel aan het aanleren bent. Het lijkt misschien nutteloos om een papegaai te leren om zoals een vleermuis omgekeerd aan je vinger te hangen, maar dat is het zeker niet!

Doordat papegaaien en parkieten zo’n slimme dieren zijn moeten ze mentaal ook uitgedaagd worden. Stel je zelf eens voor dat je slim genoeg bent om van alles te doen in het leven, maar je mag enkel in een hokje zitten. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Het aanleren van truckjes is een goede manier om de intelligentie van de vogel goed te benutten. Het creëert een leuke uitdaging waar ze hun energie in kwijt kunnen. Op die manier ontwikkelen ze minder snel probleemgedrag!

Daarnaast vinden kromsnavels het ook heerlijk om aan andere mensen en dieren te kunnen laten zien wat ze juist kunnen. Laat je je vogel truckjes doen voor vreemde mensen, dan zullen ze vaak verbaast zijn. Dit is exact waar de papegaai of parkiet van houdt, namelijk zich speciaal voelen. Ook kan het helpen met de socialisatie doordat ze zo beter overweg kunnen met andere mensen en dieren.

Tijdens het trainen ben je ook veel bezig met de vogel. Doordat kromsnavels zo’n sociale dieren zijn, kan je vaak een erg goede band opbouwen door veel tijd samen door te brengen. Op die manier ontstaat er vaak een hechte vriendschap!

Hoe leer je een papegaai of parkiet aan je vinger hangen?

Hopelijk is het nu duidelijk dat het aanleren van een truckje, zoals als een vleermuis aan de vinger hangen, zeker niet nutteloos is. Er zijn zo veel voordelen aan verbonden waardoor je een veel gelukkigere vogel zult hebben.

Voorbereiding

Voordat je met de trainingssessie kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker en targettraining bedoelt. Als je nog niet helemaal weet hoe dit precies werkt kan je hierop klikken.

Ook moet er een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar de training kan plaatsvinden. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals een zitstok, een clicker, een target en een lekkere snack.

Geef het tijd

Via onderstaande stappen zal je de kromsnavel kunnen leren om ondersteboven aan je vinger te hangen. Wel is het belangrijk om de vogel steeds voldoende tijd te geven. Op ieder moment zou hij/zij zich op het gemak moeten voelen.

Bij sommige papegaaien en parkieten kan het binnen enkele dagen al lukken om het aan te leren, bij anderen kan het wat langer duren. Elke vogel is anders, respecteer dit ook. Uiteindelijk moet het trainen iets leuk blijven, het moet een tijdverdrijf zijn.

Laten wennen aan een hand op de rug

De eerste stap is om de papegaai of parkiet te laten wennen aan het leggen van je hand op de rug van de vogel. Leg je hand rustig op de rug, als dit lukt dan click je met de clicker en geef je een beloning. Dit herhaal je tot dat de kromsnavel hier helemaal oké mee is.

Als je nog niet direct de hand op de rug van de papegaai of parkiet mag leggen, dan kan je ook al belonen als de hand dichter en dichter in de buurt mag komen. Dit is ook een progressie, het gaat alleen wat langer duren.

Van de vinger rollen

In de tweede stap van de training leg je de hand op de rug van de vogel en laat je de vogel rustig rond de vinger draaien. Doe dit stap per stap totdat je de vogel uiteindelijk omgekeerd aan de vinger laat hangen. Houdt wel nog steeds je hand op de rug ter ondersteuning. Ook hier click je steeds met de clicker en blijf je een beloning geven.

Volledig zelfstandig rollen

Nu is het tijd om de hand op de rug weg te laten. In de eerste stappen was dit nodig om de kromsnavel op het gemak te doen voelen en om de vogel te begeleiden in het rollen rond de vinger.

Nu daar je eigenlijk met de hand waar de papegaai of parkiet opzit zodat hij/zij van zichzelf naar beneden zal hangen. Hierna click je weer en geef je steeds een beloning.

Het hoofd volledig naar beneden

We zijn er bijna. Om het truckje volledig af te werken is het leuk als de vogel met het hoofd ook volledig naar beneden blijft kijken. Hiervoor gebruiken we een lekker snoepje.

Laat de vogel volledig naar beneden afrollen. Als hij/zij omgekeerd aan de vinger hangt gebruik je de andere hand om het hoofd van de vogel met een snoepje naar onder te lokken. Daarna geef je zoals altijd een lekkere beloning en blijf je clicken met de clicker.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Commando verzinnen

Zo de vogel kan het truckje helemaal. Maar het is ook leuk om een commando te verzinnen zoals ‘draaien’ of ‘rollen’. Tijdens het oefenen zeg je dit er steeds bij zodat de vogel na het horen van het commando weet wat hij/zij moet doen.

Alles in een video

Soms is het makkelijk om het hele trainingsproces ook in een video te zien. Bekijk daarvoor onderstaand filmpje.

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren dansen

4.     Leren hoofd schudden

5.     Leren wuiven

6.     Leren een rondje te draaien

7.     Leren fluiten

8.     Leren praten en woordjes aanleren

9.   Leren naar je toe vliegen

10.  Leren zichzelf vermaken

11.  Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels