Papegaai of parkiet leren dansen


Papegaai of parkiet leren dansen.

Een papegaai of parkiet houdt er van om veel te bewegen. Daarom is het leuk om je vogel ook te leren dansen, dit is zelfs mogelijk op commando. Op die manier wordt de kromsnavel gestimuleerd om veel te bewegen wat goed is voor de mentale en fysieke gezondheid.

Een papegaai of parkiet leer je dansen door middel van clicker training. Eerst zet je leuke muziek met een goede beat op en begin je zelf ook te dansen. Als je kromsnavel ook begint te dansen, dan click je met de clicker en geef je een beloning. Later kan je ook nog commando’s gebruiken zoals ‘dans’, ‘schud’ of eventueel zelfs ‘spring’.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard zit er een veel grotere redenering achter. In dit artikel kan je lezen wat clicker training juist is en wat de voordelen zijn om je papegaai of parkiet te leren dansen. Daarnaast krijg je een volledig stappenplan om de vogel te leren dansen en nog wat extra tips om de trainingssessies zo efficiënt en zo leuk mogelijk te laten verlopen!

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker en target training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

DierDier

Als je nog niet weet hoe clicker en target training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Waarom kromsnavel leren dansen?

Er zijn diverse goede redenen waarom het een zeer goed idee kan zijn om een papegaai of parkiet te leren dansen.

Plezier

Ten eerste zijn papegaaien en parkieten enorm slimme dieren. Er wordt geschat dat ze zo slim zijn als een kind van 5 jaar. Iets aanleren is voor hen dan ook leuk en iets uitdagend. Ze kunnen bijvoorbeeld verschillende soorten muziek herkennen en diverse dansmoves leren, dit vinden ze ook erg leuk!

Creëren van een band

Tijdens het trainen ben je veel in contact met de vogel. Kromsnavels zijn zeer sociale dieren en door samen veel tijd door te brengen zal er een goede band ontstaan. Vele mensen en kromsnavels hebben zo een echte vriendschapsband opgebouwd voor het leven!

Goed voor de gezondheid

Dansen is goed voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid van de papegaai of parkiet. Door het aanleren van nieuwe dingen worden de hersenen gestimuleerd en krijgen ze geluk hormonen in het lichaam. Daarnaast zorgt het dansen uiteraard ook voor veel beweging, dit houdt de vogel fysiek actief!

Voorkomen van probleemgedrag

Probleemgedrag ontstaat bij kromsnavels vaak doordat er niet aan de basisvoorwaarden worden voldaan. Denk hierbij aan voldoende slaap, een gezonde voeding en een goede inrichting van de kooi.

Maar daarnaast speelt verveling ook een erg belangrijke factor. Papegaaien en parkieten met te weinig speelgoed in de kooi en die te weinig aandacht krijgen zijn vaak veel ongelukkiger. Trainen is een manier om de vogel bezig te houden. In de momentjes dat hij/zij in de kooi zit zullen ze net van de rust kunnen genieten in plaats van dat ze zich vervelen.

Fiere papegaai of parkiet

Een gelukkige papegaai of parkiet is vaak ook goed gesocialiseerd, zelfzeker en fier op zichzelf. Doordat je de vogel nieuwe truckjes leert zal je die ook aan andere mensen kunnen laten zien, zoals vrienden of familie die thuis op bezoek komen.

Maar ook als je de kromsnavel mee naar buiten neemt voor een wandeling kan je de vogel truckjes laten doen bij vreemden. De papegaai of parkiet zal heel trots zijn dat de mensen zo verbaast zijn om wat hij/zij allemaal kan! Als je een kromsnavel mee naar buiten neemt kan je de vogel best een tuigje aandoen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Hoe papegaai of parkiet leren dansen?

Hopelijk is het nu duidelijk dat er heel wat voordelen zijn aan het leren dansen van een kromsnavel. Hieronder kan je stap per stap lezen hoe je het precies kan aanleren aan je vogel.

Voorbereiding

Voordat je met de trainingssessie kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker en targettraining bedoelt. Als je nog niet helemaal weet hoe dit precies werkt kan je hierop klikken.

Ook moet er een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar de training kan plaatsvinden. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.

Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals een zitstok, een clicker en een lekkere snack.

Kies het juiste moment van de dag

Om een kromsnavel te leren dansen is een goede plek dus erg belangrijk. Maar dat is niet het enige, ook het juiste moment van de dag speelt een grote rol.

Tijdens het trainen kies je de momenten van de dag waarop de vogel het meest actief of helder is. Op die manier zal hij/zij zich volledig kunnen concentreren.

Welke momenten dit zijn is voor iedere vogel verschillend. Maar bij de meeste papegaaien en parkieten zal dit zeker niet voor bedtijd zijn. Op dat moment zijn ze zich al aan het voorbereiden op de slaap die ze zeker nodig hebben!

Kies leuke muziek met goede beat

Eerst zal je een leuk muziekje moeten kiezen waarop je denkt dat de kromsnavel op zal meedansen of bewegen. Wat meebewegen is al voldoende, dit is gedrag dat kan worden gestimuleerd om zo uiteindelijk de vogel echt te laten dansen.

Vele papegaaien en parkieten, vooral de kaketoes en valkparkieten, vinden het heel fijn als er een goede beat in de muziek zijn. Op de beat zullen ze met hun hoofd bewegen of in het rond springen!

De eerste keer dansen

Om het dansgedrag te stimuleren moet je de vogel eerst een beetje laten meebewegen op de muziek. Dit kan je doen door de muziek luid genoeg te zetten, zelf wat mee te zingen en vooral ook door zelf te dansen!


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Gebruik een clicker

Vanaf dat de kromsnavel voor de eerste keer wat danst of beweegt op de muziek moet dit gedrag worden gestimuleerd. Dit doen we door na het dansen of bewegen een click geluid te maken met de clicker en hierna een beloning te geven.

Op die manier wordt de papegaai of parkiet gestimuleerd om veel te bewegen en te dansen. De vogel zal merken dat we dat gedrag graag hebben en dat ze er een beloning voor krijgen, hier zullen ze heel wat voor willen doen.

In deze fase zijn we al blij als de vogel gewoon goed beweegt, het maakt nog niet echt uit wat voor dansmoves het zijn.

Gebruik commando’s

Nu dat de kromsnavel graag en vaak danst kan je beginnen met verschillende commando’s te bedenken. Zie je dat de vogel veel met het hoofd schud, met de veren flappert of veel in het rond springt, dan kan je bijvoorbeeld de commando’s “schudden”, “flapperen” en “springen” gebruiken.

Als de vogel beweegt geef je nog altijd een beloning, maar je zal ook steeds de commando’s erbij zeggen. Als je ziet dat hij het hoofd gaat schudden zeg je tegelijkertijd ook “schudden”, zo zal hij/zij het commando leren kennen.

Dit blijf je zo oefenen met de clicker en na verloop van tijd zal de vogel de commando’s leren kennen en kan je bijvoorbeeld “springen” zeggen en zal de kromsnavel springen. Hierna geef je steeds een beloning.

Bouw langzaam op

Begin niet gelijk met de moeilijkste dansmoves, maar bouw rustig op in moeilijkheid. In het begin kan je bijvoorbeeld de makkelijkere dansjes zoals met het hoofd schudden of springen leren. Als dit allemaal goed gaat kan je de vogel leren om met de vleugels te flapperen.

Vermijd overstimulatie

Soms kan het voorkomen dat de vogel te gestimuleerd geraakt bij het trainen. Op zich is het goed om te weten dat de kromsnavel het trainen echt heel leuk vindt. Maar bij overstimulatie kan de vogel ook beginnen bijten.

Overstimulatie moet je proberen vermijden om zo probleemgedrag zoals bijten te voorkomen. Leer de signalen herkennen wanneer de vogel overgestimuleerd is, deze zijn bij elke vogel verschillend. Een vaak voorkomend signaal is als de veren in de nek rechtop komen te staan.

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren hoofd schudden

4.     Leren wuiven

5.     Leren aan je vinger hangen

6.     Leren een rondje te draaien

7.     Leren fluiten

8.     Leren praten en woordjes aanleren

9.  Leren naar je toe vliegen

10.  Leren zichzelf vermaken

11.  Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels