Papegaai of parkiet leren een rondje draaien


Papegaai of parkiet leren een rondje draaien.

Papegaaien en parkieten zijn enorm slimme dieren. Daarom is het een goed idee om regelmatig de vogel te stimuleren op het vlak van het leren. Een rondje draaien is een makkelijke truck om te leren, zelfs voor de kleinere kromsnavels zoals een grasparkiet.

Om een papegaai of parkiet een rondje te leren draaien wordt er gebruik gemaakt van clicker en target training. Eerst plaats je de vogel op een zitstok. Daarna leer je de kromsnavel om de target te volgen voor een half rondje. In de tweede stap is dit een volledig rondje en gaan we de target vervangen door de vinger. Ten slotte kan een commando zoals ‘draaien’ worden toegevoegd.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord. Uiteraard is er veel meer informatie over te geven zodat je dit truckje zo efficiënt mogelijk aan je vogel kan aanleren. Ten eerste leer je in dit artikel meer over clicker en target training, dit vormt de basis voor het aanleren van heel wat truckjes. Daarnaast krijg je enkele redenen waarom het een goed idee is om dit aan je vogel aan te leren. Ook worden alle stappen in het trainingsproces duidelijk uitgelegd en krijg je nog een overzicht van andere truckjes die je de kromsnavel kan aanleren.

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker en target training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

DierDier

Als je nog niet weet hoe clicker en target training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Waarom kromsnavel aanleren om een rondje te draaien?

Sommige mensen vragen zich af waarom je een papegaai of parkiet een truckje zou aanleren. Daar zijn heel veel goede redenen voor en eigenlijk zou elke kromsnavel regelmatig dingen moeten bijleren!

Ten eerste zorgt het aanleren van truckjes voor een mentale uitdaging. Het zijn namelijk slimme dieren die zich snel kunnen vervelen. Ze hebben een uitdaging nodig om hun intellectuele capaciteiten volledig te kunnen gebruiken. Op die manier ontstaat er een gelukkige vogel.

Daarnaast is het trainen een hele leuke en interactieve manier om met de kromsnavel bezig te zijn. Doordat het zo’n sociale dieren zijn zorgt het er ook voor dat er zo een hechte band tussen de vogel en andere mensen kan ontstaan. Door andere mensen regelmatig met de kromsnavel te laten trainen zal het ook goed zijn voor de socialisatie.

Niet alleen voor de mentale gezondheid is regelmatig trainen goed. Voor het draaien van een rondje wordt ook de coördinatie van de papegaai of parkiet verbeterd en worden er spiertjes gebruikt die ze anders minder zouden gebruiken.

Hoe papegaai of parkiet leren om een rondje te draaien?

Hopelijk is het nu duidelijk dat het aanleren van een truckje zoals het draaien van een rondje zeker goed is voor de papegaai of parkiet. Hieronder krijg je te lezen hoe je het truckje aan de vogel kan aanleren.

Voorbereiding

Voordat je met de trainingssessie kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker en targettraining bedoelt. Als je nog niet helemaal weet hoe dit precies werkt kan je hierop klikken.

Ook moet er een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar de training kan plaatsvinden. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.

Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals een zitstok, een clicker, een target en een lekkere snack.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Oefenen van de target

Om de papegaai of parkiet te leren om een rondje te draaien wordt er gebruik gemaakt van de target. Daarom is het goed om de target nog even goed te oefenen zodat de vogel perfect weet dat het een stokje is om te volgen en aan te raken. Op die manier krijgt hij steeds een click en een snoepje.

Het draaien van het hoofd

De eerste stap voordat de kromsnavel effectief zal beginnen met het draaien van een rondje is om met het hoofd de target te volgen. Beweeg de target naar links en naar rechts en beloon de vogel met de clicker en een snack als hij/zij het goed doet.

Een halve draai

Daarna is het tijd om de vogel met de target voor een halve draai te laten ronddraaien. Een volledige draai is in het begin vaak te moeilijk, op die manier wordt het langzaam opgebouwd. Geef steeds een clickje en een snack als de vogel doet wat je wilt.

Een hele draai

Na de halve draai is het tijd om een volledig rondje rond te draaien, dus 360 graden. Maak een cirkelbeweging rond de vogel om de target voor een volledige ronde te volgen. Probeer niet met het arm boven het hoofd van de vogel te gaan, dit kan zorgen voor angst.

Commando’s verzinnen

Uiteindelijk willen we graag dat we de target niet meer nodig hebben om de vogel een truckje te laten doen. Daarom kan je commando’s verzinnen. Het best is om zowel een commando in woorden te hebben als één in handgebaren. Dit zorgt namelijk voor extra duidelijkheid als de kromsnavel te veel zou twijfelen of je niet goed zou horen.

Voor het handgebaar kan je de target eigenlijk vervangen door je vinger. Dit kan je oefenen door eerst je vinger op de target te leggen. Bedek hierbij de target steeds meer en meer totdat deze niet meer zichtbaar is. Uiteindelijk kan je de target ook volledig weglaten.

Voor een verbaal commando kan je bijvoorbeel ‘draaien’ zeggen tegen de vogel. Zeg dit er telkens bij en uiteindelijk zal de papegaai of parkiet ook doorhebben wat dit juist betekend.

Trainingsproces in een video

Soms is het ook makkelijk om het hele proces van het aanleren van dit truckje met je eigen ogen te zien. Dit kan via onderstaande video!

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren dansen

4.     Leren hoofd schudden

5.     Leren wuiven

6.     Leren aan je vinger hangen

7.     Leren fluiten

8.     Leren praten en woordjes aanleren

9.   Leren naar je toe vliegen

10.  Leren zichzelf te vermaken

11.   Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels