Papegaai of parkiet leren naar je toe komen


Papegaai of parkiet leren naar je toe komen.

Het kan heel nuttig zijn om een papegaai of parkiet te leren om op commando naar je toe te laten komen. Buiten het feit dat een training steeds goed is voor de vogel zorgt het er ook voor dat je kromsnavel makkelijker uit gevaarlijke situaties kan worden gered. Daarnaast vormt het een goede basis voor het aanleren van andere truckjes.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Een papegaai of parkiet kan je leren om naar je toe te komen door gebruik te maken van clicker en target training. Als eerste moet je een commando verzinnen, zoals het zeggen van ‘kom’. Daarna leer je de kromsnavel om naar je toe te komen met een target. Als dit goed gaat kan de target worden weggelaten.

Dit was het korte antwoord, uiteraard zit er een volledige redenering achter en is wat achtergrondinformatie handig om te weten. In dit artikel kan je lezen hoe target en clicker training werkt. Ook krijg je enkele redenen waarom het goed is om dit aan je kromsnavel te leren. Daarnaast lees je hoe je de vogel efficiënt en in verschillende duidelijke stappen kan leren om naar je toe te komen.

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker en target training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

DierDier

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

Als je nog niet weet hoe clicker en target training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Waarom kromsnavel leren naar je toe te komen?

Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om een kromsnavel aan te leren om op commando naar je toe te komen.

Veiligheid

Een papegaai of parkiet dat goed luistert is niet alleen heel fijn voor de eigenaar. Maar ook voor de vogel zelf is dit heel belangrijk. Stel je eens voor dat je vogel ontsnapt, dan is het mogelijk om met het commando de vogel terug naar je toe te laten komen.

Omgaan met andere mensen

Daarnaast is het voor sommige kromsnavels ook moeilijk om te kunnen omgaan met vreemde en nieuwe mensen, zeker als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Vooral bij papegaaien is dit het geval, vele soorten hebben de neiging om eenkennig te worden. Dat wil zeggen dat ze zich zo hard binden aan hun baasje dat ze niet meer willen benaderd worden door andere mensen.

Door de vogel een commando aan te leren om te komen, kan de stap voor de papegaai of parkiet kleiner zijn om naar andere mensen toe te komen. Ze weten immers dat ze vaak een beloning komen als ze naar je toe komen na het zeggen van een commando. Voor zo’n lekkere snack willen ze vaak heel graag iets doen!

Betere band

Als je vaak met je papegaai of parkiet traint, dan breng je samen tijd door. Tijd doorbrengen met elkaar zorgt vaak voor een grotere band tussen mensen en kromsnavels. Het zijn namelijk erg slimme en sociale vogels die een echte vriendschapsband kunnen opbouwen.

Hoe leren om op commando naar je toe te komen?

Hopelijk is het nu duidelijk dat het nuttig is om je kromsnavel aan te leren om naar je toe te komen op commando. Hieronder kan je lezen welke verschillende stappen er zijn om dit effectief en efficiënt aan je vogel aan te leren.

Voorbereiding

Voordat je met de trainingssessie kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker en targettraining bedoelt. Als je nog niet helemaal weet hoe dit precies werkt kan je hierop klikken.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Ook moet er een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar de training kan plaatsvinden. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.

Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals een zitstok, een clicker, een target en een lekkere snack.

Zorg voor vertrouwen

Voordat je kan leren om een papegaai of parkiet naar je toe te laten komen moet de vogel je uiteraard vertrouwen. Als dit nog niet het geval is dan kan je eerst samen wat tijd spenderen om aan elkaar te wennen.

Tijdens het trainen wil je de vogel ook kunnen belonen, hiervoor moet je de vogel door en door kennen. Enkel op die manier weet je wat hij/zij leuk vindt om zo optimaal mogelijk te kunnen trainen. Spendeer dus wat tijd samen, praat tegen de vogel en geef regelmatig wat lekkere snacks.

Verzin een commando

Om de kromsnavel naar je toe te laten komen moet je een commando bedenken zodat de vogel weet wanneer je wilt dat hij/zij naar je toe komt.

Een voorbeeld van een commando is om bijvoorbeeld “kom” te zeggen. Maar het kan ook door te fluiten een zin of met een geluidje. Dat kan allemaal, maar zorg dat je maar één commando gebruikt, anders zal dit verwarrend zijn.

Via target naar je toe laten komen

Uiteindelijk wil je dat de papegaai of parkiet naar je toe komt bij een bepaald commando. Om dit aan te leren gebruiken we een target en een clicker. Weet je nog niet precies hoe deze trainingsmethode werkt, klik dan hier voor een uitgebreid artikel.

De eerste stap is om de vogel op een tafel of op de grond te zetten. Toon de target aan de vogel en wacht totdat hij/zij naar je toe komt gelopen en de target aanraakt. Vanaf dat de target wordt aangeraakt click je met de clicker en geef je een lekkere beloning.

Als dit allemaal goed gaat, dan kan je beginnen met het commando erbij te zeggen. In de plaats van de kromsnavel enkel naar je toe te laten komen door de target te tonen zal je nu tegelijkertijd ook het commando doen. Als je het commando ‘kom’ gebruikt, dan toon je de target op hetzelfde moment als dat je het commando zegt. Nu click je ook als de vogel de target aanraakt en geef je een beloning.

De target weglaten

Het kan zijn dat het een tijdje duurt voordat de kromsnavel voorgaande stappen heeft geleerd. Dit is geen enkel probleem, het is goed dat je de vogel voldoende tijd geeft. Uiteindelijk moet het trainen een leuke activiteit blijven voor de papegaai of parkiet.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Maar vanaf dat de voorgaande stappen goed lukken kan je proberen om enkel nog maar het commando te gebruiken zonder dat je de target toont aan de kromsnavel. Als de papegaai of parkiet naar je toe komt na het gebruik van het commando, dan click je met de clicker en geef je een beloning.

Op dit moment heb je de vogel geleerd om naar je toe te komen op basis van een commando. Regelmatig belonen is altijd goed zodat de papegaai of parkiet steeds gemotiveerd blijft. Maar het is niet meer nodig om elke keer een beloning te geven.

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren dansen

3.     Leren hoofd schudden

4.     Leren wuiven

5.     Leren aan je vinger hangen

6.     Leren een rondje te draaien

7.     Leren fluiten

8.     Leren praten en woordjes aanleren

9.  Leren naar je toe vliegen

10.  Leren zichzelf te vermaken

11.  Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels