Papegaai of parkiet leren om hoofd te schudden


Papegaai of parkiet leren om hoofd te schudden.

Papegaaien en parkieten zijn zeer slimme dieren. Ze worden soms vergeleken met een kind van 5 jaar. Daarom is het nuttig om de vogels ook wat uit te dagen door wat truckjes te leren zoals het schudden van het hoofd.

Papegaaien en parkieten kan je leren schudden met het hoofd met behulp van target en clicker training. Om de kromsnavel ‘nee’ te leren schudden kan je eerst blazen op het hoofd van de vogel en hierbij het commando ‘nee’ zeggen. Als hij/zij schud met het hoofd dan click je met de clicker en geef je een beloning.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Hierboven kan je het korte antwoord vinden, maar uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel lees je meer over clicker en target training. Daarnaast kan je verschillende stappen vinden om de kromsnavel ‘nee’ te leren schudden, maar ook om ‘ja’ te knikken. Ook krijg je nog een overzicht van verschillende andere truckjes dat je de vogel kan aanleren.

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker en target training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

DierDier

Als je nog niet weet hoe clicker en target training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Hoe papegaai of parkiet leren het hoofd schudden?

Om een kromsnavel aan te leren om het hoofd te schudden kan je onderstaande stappen volgen. Ze zijn zo opgesteld dat de training zo efficiënt en zo snel mogelijk kan verlopen voor een optimaal resultaat.

Voorbereiding

Voordat je met de trainingssessie kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker en targettraining bedoelt.

Ook moet er een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar de training kan plaatsvinden. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.

Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals een zitstok, een clicker, een target en een lekkere snack.

Hoofd schudden

Om een papegaai of parkiet te leren om op commando het hoofd te schudden heb je zelfs geen target stick nodig. Dat komt omdat we van een natuurlijke reactie van de vogels kunnen gebruikmaken.

Het is namelijk zo dat kromsnavels zullen schudden met het hoofd wanneer er op hun gezicht wordt geblazen. Voor de training kan je dus op het gezicht blazen en tegelijkertijd het commando ‘schud’ zeggen. Als de vogel effectief het hoofd schud, dan click je met de clicker en geef je een lekkere beloning zoals je kan zien in onderstaande video.

Ja en nee knikken

Om een kromsnavel te leren om het hoofd te schudden wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke reactie als er op het gezicht van de vogel wordt geblazen. Maar het is ook mogelijk om fijnere hoofdbewegingen aan te leren aan de vogel, hierbij wordt gebruik gemaakt van een target stick.

Voordat de training kan starten zou de vogel reeds een target stick moeten kennen. Als dit het geval is dan kan je het hoofd van de vogel wat doen bewegen door met de target stick van positie te veranderen, dit is ook hoe het truckje kan worden aangeleerd.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Via de target stick laat je het hoofd op en neer bewegen. Als de vogel dit goed doet dan click je met de clicker en geef je een beloning. Dit herhaal je totdat het zonder problemen verloopt.

In de volgende stap kan je het commando, bijvoorbeeld ‘ja’ erbij zeggen. Op die manier raakt de kromsnavel ook gewend aan het commando. En na wat herhalen zal de vogel doorhebben dat na het commando ‘ja’ het hoofd op en neer zal moeten gaan.

Op dit moment kan je wat meer afstand nemen en de target stick vervangen door je eigen vinger. Op die manier zorg je ook voor een handgebaar als commando. Voor een papegaai of parkiet is het altijd handig om zowel verbale als non-verbale commando’s te krijgen voor de duidelijkheid. In onderstaande video kan je zien hoe dit allemaal werkt.

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren dansen

4.     Leren wuiven

5.     Leren aan je vinger hangen

6.     Leren een rondje te draaien

7.     Leren fluiten

8.     Leren praten en woordjes aanleren

9.  Leren naar je toe vliegen

10.  Leren zich vermaken

11.  Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels