Papegaai of parkiet leren omgaan met vreemden


Papegaai of parkiet leren omgaan met andere mensen.

Papegaaien en parkieten zijn erg sociale dieren. Maar soms kunnen ze stress krijgen van nieuwe situaties, zoals vreemde mensen die thuis op bezoek komen. Het is goed voor de kromsnavel om hiermee te leren omgaan, dit zal een positieve invloed hebben op het mentale welzijn van de vogel.

Een papegaai of parkiet leer je omgaan met vreemde mensen door vooral samen veel truckjes te doen. In de eerste stap laat je de vogel op je eigen hand zitten en de bezoeker zegt de commando’s van het truckje. De volgende stap is om de vogel te laten opstappen bij de bezoeker en zo truckjes te doen. Beloon hierbij steeds met een clicker en een beloning.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard valt er heel wat meer over te vertellen. In dit artikel kan je lezen wat clicker en target training juist is en de voordelen voor de vogel om met vreemde mensen te leren omgaan. Daarnaast krijg je in enkele simpele stappen te lezen hoe je een kromsnavel leert omgaan met vreemden en een overzicht van enkele truckjes en vaardigheden dat je de vogel nog kan aanleren.

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker en target training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

DierDier

Als je nog niet weet hoe clicker en target training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Waarom kromsnavel leren omgaan met vreemden?

Er zijn heel wat voordelen als je papegaai of parkiet goed kan omgaan met vreemden. Deze kan je hieronder terugvinden.

Socialisatie

Ten eerste is het een belangrijk onderdeel van de socialisatie van de kromsnavel. De socialisatie is het proces waarbij de vogel leert hoe zich te gedragen in een groep met mensen, maar ook huisdieren.

Een goede socialisatie zorgt er voor dat de kromsnavel minder stress krijgt als er mensen, zoals familie en vrienden op bezoek komen. Want normaal is dit voor papegaaien en parkieten niet zo leuk.

De reden waarom ze normaal niet houden van bezoek is omdat er nieuwe en onbekende mensen in huis komen. Tijdens een bezoek gedragen ze zich vaak erg luid en dit in de gekende omgeving van de kromsnavel. Ook komt het vaak voor dat ze de vogel op een verkeerde manier behandelen en ze stelen de aandacht die de kromsnavel normaal zou krijgen. Want de aandacht die normaal naar de vogel gaat, gaat nu plots naar het bezoek.

Vorm van aandacht

Het is dus een goed idee om het bezoek net leuk te maken voor papegaaien en parkieten. Op die manier krijgen ze minder stress en zijn ze gelukkiger. Dit zorgt op zijn beurt weer voor minder probleemgedrag.

Door de vogel mee onderdeel te maken van het gezin, zal de kromsnavel ook meer aandacht krijgen. Het is mogelijk om de bezoekers truckjes te laten uitvoeren met de vogel om het zo erg fijn te houden voor iedereen.

Hoe leer je een papegaai of parkiet omgaan met andere mensen?

Hopelijk is het nu duidelijk dat het een heel goed idee is om je kromsnavel te leren om te gaan met andere mensen in huis. Het is goed voor het stressniveau en het vermindert de kans op het ontwikkelen van probleemgedrag.

Voorbereiding

Voordat je met de trainingssessie kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker en targettraining bedoelt. Als je nog niet helemaal weet hoe dit precies werkt kan je hierop klikken.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Ook moet er een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar de training kan plaatsvinden. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.

Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals een zitstok, een clicker, een target en een lekkere snack.

Ook is het handig dat de kromsnavel al verschillende truckjes kan zoals opstappen, naar je toe vliegen, wuiven, enzovoort. Op die manier kan je de mensen aan wie je je vogel wilt laten wennen, de vogel truckjes laten uitvoeren.

Eerste kennismaking

Bij de eerste kennismaking met de onbekende bezoeker in huis, is het de bedoeling om samen met de kromsnavel leuke dingen te doen. Want het is net belangrijk dat de vogel het bezoek als iets leuk gaat zien en niet als een bedreiging.

De eerste stap is om de papegaai of parkiet nog op je eigen hand te laten zitten, op de hand van de eigenaar dus. Dan kan jij en de bezoeker de vogel afwisselend truckjes laten uitvoeren.

Laat kromsnavel opstappen bij vreemde

Als voorgaande stap helemaal goed gaat dan kan je de papegaai of parkiet laten opstappen bij de bezoeker. Eigenlijk gebruik je de persoon als een soort zitstok, zo zal de kromsnavel dit ook zien.

Terwijl de vogel op de hand van de bezoeker zit laat jij de kromsnavel truckjes uitvoeren. Als dit allemaal goed gaat dan kan de bezoeker de vogel ook truckjes laten uitvoeren.

Altijd belonen

Het allerbelangrijkste is dat het gewoon een hele toffe activiteit blijft. Het belonen met een lekkere snack is hierbij erg belangrijk. Telkens wanneer de papegaai of parkiet flink is en de truckjes goed uitvoert click je met de clicker en geef je een beloning. Dit stimuleert het goede gedrag en het zorgt ervoor dat de kromsnavel het als een fijne activiteit zal zien.

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren dansen

4.     Leren hoofd schudden

5.     Leren wuiven

6.     Leren aan je vinger hangen

7.     Leren een rondje te draaien

8.     Leren fluiten

9.     Leren praten en woordjes aanleren

10.  Leren naar je toe vliegen

11.  Leren zich te vermaken

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels