Papegaai of parkiet leren opstappen


Papegaai of parkiet leren opstappen.

Leren opstappen zou elke papegaai of parkiet moeten leren voordat je andere dingen kan leren. Het is een basishandeling die nodig is om een kromsnavel te houden.

Om een papegaai of parkiet te leren opstappen wordt er gebruik gemaakt van target en clicker training. Eerst laat je de vogel wennen aan de hand en geef je een beloning als de kromsnavel de target aanraakt. In de tweede stap moet de kromsnavel eerst opstappen, waarna je pas een beloning geeft. Na enkele oefensessies zal de vogel normaal zelfstandig kunnen opstappen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Hierboven kon je het korte antwoord lezen, uiteraard ga ik er in dit artikel veel dieper op in om het opstappen zo efficiënt mogelijk aan te leren. In dit artikel kan je lezen wat clicker en target training juist is, ook wat de voordelen zijn om een kromsnavel zou moeten leren om op te stappen. Natuurlijk wordt er stap per stap uitgelegd hoe je het opstappen kan aanleren. Daarnaast worden er ook enkele tips aangeboden voor papegaaien of parkieten die bijten bij het opstappen.

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker en target training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

DierDier

Als je nog niet weet hoe clicker en target training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Waarom een kromsnavel leren opstappen?

Het trainen van papegaaien en parkieten is een intensief proces, wat ook heel wat tijd vraagt. Om voldoende motivatie te hebben om aan de trainingssessies te starten is het goed om de vele voordelen te weten.

Creëren van een band

Een creëren van een band met een kromsnavel kan voor heel wat plezier in je leven zorgen. Papegaaien en parkieten zijn enorm intelligente en sociale dieren, wat er voor zorgt dat ze sterke connecties met andere dieren en dus ook met mensen kunnen maken.

Het zijn dus niet zo maar gewone huisdieren, wel zijn het dieren die kunnen zorgen voor gezelschap en amusement. Daarnaast zullen ze ook zorgen voor emotionele steun in moeilijke tijden en kan er een levenslange vriendschap ontstaan doordat er zo’n groot vertrouwen is ontstaan tussen de vogel en het baasje.

Zelfvertrouwen versterken

Een papegaai of parkiet is een complex dier met ook heel wat gevoelens. Een tekort aan zelfvertrouwen komt regelmatig voor bij kromsnavels die zich niet goed in hun vel voelen.

Vanaf het moment dat een kromsnavel nieuwe truckjes kan of een nieuwe skill heeft geleerd zoals het opstappen zorgt voor een enorme boost in het zelfvertrouwen. Ze zijn trots om te tonen wat ze kunnen, zeker aan andere mensen die op bezoek kunnen.

Daarnaast zal het kunnen opstappen bij het baasje, maar ook bij vreemden er voor zorgen dat de vogel veel rustiger is in bepaalde situaties. Ze zullen zich bijvoorbeeld meer op hun gemak voelen als er nieuwe mensen in het huis zijn die de papegaai of parkiet willen benaderen.

Kleinere kans op probleemgedrag

Regelmatig trainingssessies houden zorgt ervoor dat de kromsnavel wordt uitgedaagd. Maar dat niet alleen, het is ook een tijdverdrijf waardoor ze minder kans hebben om zich te vervelen.

Ook verlaagt het kunnen opstappen de kans op heel wat angsten, want opstappen is nu eenmaal een basishandeling om met je vogel bezig te kunnen zijn.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Minder verveling en minder angst zorgen voor een gelukkigere vogel. Daarnaast zijn kromsnavels die kunnen opstappen vaak ook beter gesocialiseerd. Deze factoren kunnen allemaal samen er voor zorgen dat er een kleinere kans is op het ontwikkelen van probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het plukken van veren.

Verzorgen van de kromsnavel wordt makkelijker

Een kromsnavel heeft regelmatig verzorging nodig om de vogel in een optimale gezondheid te houden. Daarom is het van groot belang dat de vogel kan worden aangeraakt en kan worden verplaatst. Anders wordt het erg moeilijk om met de papegaai of parkiet om te gaan.

De typische verzorging dat een kromsnavel nodig heeft is de verzorging van de veren, de nagels en de snavel. Deze moeten regelmatig worden bijgeknipt of geveild, wat een stuk makkelijker gaat bij een vogel die kan worden aangeraakt. Ook een gezonde voeding met voldoende eivoer is van groot belang om de vogel gezond te houden.

Veiligheid

Frisse lucht en voldoende zonlicht zijn essentieel voor de gezondheid van een kromsnavel. Om je vogel veilig mee naar buiten te nemen moet je hem/haar natuurlijk ook kunnen oppakken en aanraken.

Een papegaai of parkiet die geleerd heeft om op te stappen, die je kan aanraken en die goed gesocialiseerd is heeft minder kans om in gevaarlijke situaties terecht te komen. Het is dan ook mogelijk om een tuigje voor kromsnavels aan te doen waardoor de vogel niet kan wegvliegen.

Vormt de basis voor andere truckjes

Het kunnen opstappen is ook één van de eerste truckjes en vaardigheden die je de vogel kan aanleren, het vormt namelijk ook de basis voor heel wat andere skills.

Vanaf dat de vogel goed kan opstappen kan je truckjes leren zoals een rondje draaien, dag doen, maar het vormt ook de eerste stap naar vliegtraining.

Hoe leer je een kromsnavel opstappen?

Hopelijk is het nu duidelijk dat opstappen echt wel een basisvereiste is voor het houden van kromsnavels.

Voorbereiding

Voordat je met de trainingssessie kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker en targettraining bedoelt. Als je nog niet helemaal weet hoe dit precies werkt kan je hierop klikken.

Ook moet er een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar de training kan plaatsvinden. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals een zitstok, een clicker, een target en een lekkere snack.

Gewenning aan de hand

Als je papegaaien of parkieten traint dan is er één ding wat je zeker moet onthouden en dat is dat je nooit te snel mag gaan, maar geef de vogel altijd voldoende tijd om te wennen. Wanneer dit niet wordt gedaan, dan zal de kromsnavel gestresseerd raken waardoor de training nooit tot een goed resultaat zal leiden.

Dus als eerste stap gaan we de papegaai of parkiet niet meteen al laten opstappen, wel laten we de vogel wennen aan de hand.

Plaats je hand voor de vogel, maar wel nog ver genoeg zodat er niet in de vingers kan worden gebeten. Neem de targetstick in de andere hand en beweeg deze met de punt naar de kromsnavel toe. Vanaf het moment dat de kromsnavel de targetstick aanraakt, dan click je met de clicker en volgt er een lekkere beloning.

Deze stap blijf je herhalen tot dat je merkt dat een hand niets eng meer is voor de kromsnavel. Met andere woorden vindt hij/zij het niet meer erg als er een hand in de buurt van het lichaam wordt gehouden.

Eerste keer opstappen

Als voorgaande stap volledig geslaagd is, dan is het tijd om de vogel voor de eerste keer te laten opstappen. Ook hier geldt weer dat je niets mag overhaasten om een stresssituatie te voorkomen, een trainingssessie moet in alle gevallen leuk blijven.

Plaats als eerste je hand dicht tegen de vogel en ook hoog genoeg. De reden dat je je hand hoog genoeg moet plaatsen is omdat een papegaai of parkiet makkelijk omhoog dan naar beneden stapt.

Toon de target stick aan de vogel, maar net zo ver dat hij/zij wel gebruik zal moeten maken van de hand om deze te kunnen aanraken. Vanaf dat de vogel op de hand stapt en de stick aanraakt, dan click je en geef je een beloning.

Herhaal deze stap zo vaak als dat nodig is totdat de papegaai of parkiet ook zonder een target en clicker geen moeite heeft met op de hand te stappen.

Nooit opjagen of kwaad worden

Bij het trainen mag je nooit de vogel opjagen of kwaad worden. Dit zorgt net voor heel wat stress, die je zeker moet vermijden.

Daarom is het van groot belang om tijdens de sessie de kromsnavel alle tijd te geven die nodig is om iets aan te leren of te wennen. Eventueel kan je zelfs soms een stapje terug gaan. Roepen is ook altijd verkeerd, blijf daarom steeds rustig.

Help, mijn papegaai of parkiet bijt bij het opstappen

Soms kan het voorkomen dat een kromsnavel normaal niet bijt, maar dit wel doet bij het opstappen. Dit kan normaal zijn als je vogel nog maar net heeft geleerd om op te stappen omdat het gewend is om steeds een target stick aan te raken.

Echter is het van belang om dit te voorkomen om zo bijtgedrag later te vermijden. Probeer om tijdens de training de kromsnavel te laten focussen op de target en niet op de hand.

Dit kan je doen door snel genoeg met de target naar de vogel te bewegen, zorg wel dat er geen schrikreactie plaatsvind. Daarnaast kan het ook helpen met een gelijke afstand tussen de stick en de hand naar de vogel toe te bewegen.

Bovenstaande tips helpen vooral als het bijten pas is ontstaan door de training. Als dit vaker voorkomt dan spreekt men van probleemgedrag. In dat geval kan je de tips lezen in een uitgebreid artikel over hoe je een kromsnavel kan doen stoppen met bijten.

Leren opstappen in een video

Soms kan het ook makkelijk zijn om het proces met je eigen ogen te zien. Dit kan in onderstaande video.

Andere ideeën om je kromsnavel aan te leren

1.     Leren naar je toe te komen

2.     Leren dansen

3.     Leren hoofd schudden

4.     Leren wuiven

5.     Leren aan je vinger hangen

6.     Leren een rondje te draaien

7.     Leren fluiten

8.     Leren praten en woordjes aanleren

9.  Leren naar je toe vliegen

10.  Leren zichzelf te vermaken

11.  Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels