Papegaai of parkiet leren praten


Papegaai of parkiet leren praten.

Papegaaien en parkieten zijn ongelofelijk slimme dieren. Er wordt geschat dat ze zo slim zijn als een kind van vijf jaar oud. Het leuke is dat ze ook een spraakorgaan bezitten waardoor ze hun intelligentie en spraakvermogen kunnen combineren om te leren praten en liedjes te zingen. In dit artikel lees je er alles over.

Papegaaien en parkieten kan je leren praten door vooral heel veel te herhalen. Tijdens normale activiteiten zoals het opstappen zeg je ‘stap op’ of bij het eten zeg je ‘eten’. Op die manier leert de kromsnavel heel wat verschillende woorden kennen en dit stimuleert het praten. Vanaf dat de vogel een woordje zegt, dan beloon je hem.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er heel wat meer over te vertellen zodat je de papegaai of parkiet zo goed mogelijk kan leren praten en zingen. In dit artikel lees je hoe het komt dat kromsnavels kunnen praten en krijg je te lezen hoe je dit in enkele makkelijke stappen zo efficiënt mogelijk kan aanleren. Daarnaast is het ook mogelijk om de vogel te leren zingen en lees je over de verschillen in praatvermogen bij verschillende papegaaien en parkietensoorten. Ten slotte worden er enkele oorzaken besproken die ervoor kunnen zorgen dat de vogel niet gaat praten.

Hoe komt het dat papegaaien en parkieten kunnen praten?

Het is vrij bijzonder dat kromsnavels het vermogen hebben om te kunnen praten. Dat komt omdat ze kunnen praten op een andere manier dan ons.

Zoogdieren zoals de mens hebben stembanden. Bij het spreken zorgen de stembanden voor trillingen in de lucht die als geluid worden ervaren. Maar bij papegaaien en parkieten werk dit helemaal anders, ze hebben namelijk geen stembanden.

Kromsnavels hebben een speciaal orgaan, de syrinx. Dit is het spraakorgaan van vogels en deze bevindt zich aan het eind van de luchtpijp. De syrinx kan net zoals onze stembanden trillingen in de lucht produceren en dus zorgen voor geluid. Dit komt doordat ook het kraakbeen en verschillende membranen mee gaan trillen.

Door dit orgaan is het dus mogelijk voor kromsnavels om te praten. En doordat het zo’n intelligente dieren zijn kunnen ze zo woordjes en zelfs liedjes aanleren. Ze bootsen wel enkel klanken na, het is dus niet mogelijk om echt een gesprek met de vogel te voeren.

DierDier

Het enige wat ze doen is het linken of associëren van verschillende woordjes aan bepaalde activiteiten. Als je vaak ‘slapen’ zegt als het bedtijd is, dan zal de vogel dit na een tijdje doorhebben dat het tijd is om te gaan slapen.

Hoe papegaai of parkiet leren praten?

Nu dat je weet hoe een kromsnavel kan praten is het tijd om enkele woordjes of zelfs zinnen aan te leren!

Resultaten van een onderzoek

Online zijn er heel wat methoden te vinden om een kromsnavel te leren praten. Gelukkig is er in de laatste 10 jaar heel wat onderzoek gedaan om te weten welke methode nu het beste werkt. Het blijkt dat het laten luisteren en kijken naar audio en video tapes niet werkt. Wat wel werkt is de onderstaande methode waarbij de kromsnavel leert praten in interactie met mensen.

Herhaling is de weg naar succes

Het allerbelangrijkste om een papegaai of parkiet woordjes aan te leren is door te herhalen. Dit geldt trouwens voor alles wat je de vogel wilt aanleren.

Het leren praten is een proces dat niet van de ene op de andere dag zal lukken. Het is iets wat tijd kost en daarom helpt het dat de kromsnavel vaak de woordjes hoort dat je graag wilt aanleren.

Een goede manier om dit te doen is om tijdens het verzorgen vaak te praten tegen de vogel. Als je de kromsnavel optilt, dan zeg je ‘op’. En als je bijvoorbeeld het huis verlaat, dan zeg je ‘doei’. Dit zal er later ook voor zorgen dat er associaties ontstaan tussen de woordjes en bepaalde activiteiten.

Belang van een goede socialisatie

Het blijkt dat papegaaien en parkieten die goed gesocialiseerd zijn veel meer praten. Dat komt omdat kromsnavels vaak pas echt beginnen praten wanneer ze gelukkig zijn en zich op hun gemak voelen.

Dit is ook wat een goede socialisatie doet. Het zorgt er voor dat de vogels geen stress ervaren als er iets verandert in de omgeving. Denk hierbij aan een nieuwe omgeving, vreemde mensen in huis, een ander huisdier,…

Tijdens het socialiseren zorg je er ook voor dat er een goede relatie wordt opgebouwd tussen jou en de vogel. Doordat je elkaar goed kunt vertrouwens ontstaat er ook een intimiteit waardoor de kromsnavel sneller nieuwe truckjes en gedrag zal aanleren. Het heeft dus ook een positieve invloed op het spraak en imitatiegedrag.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Begin simpel

Het is niet realistisch om een papegaai of parkiet dat nauwelijks praat meteen zinnen aan te leren. Begin altijd met de basis en dat zijn simpele woorden. Deze simpele woorden zijn kort en bevatten vaak maar één klank. Het is altijd moelijker om woorden met meerdere klanken aan te leren.

Goede woordjes om eerst aan te leren, zijn vaak ook de korte woordjes die je vaak gebruikt als je met de vogel omgaat. Denk hierbij aan ‘op’, ‘doei’, ‘hallo’.

Belonen met een clicker

Een clicker is een plastieken voorwerp met een metalen plaatje. Als je op dit plaatje drukt, dan ontstaat er een click geluid. Een clicker is een onmisbaar voorwerp voor als je een papegaai of parkiet nieuwe truckjes en goed gedrag wilt aanleren.

Kort gezegd maak je gebruik van positieve conditionering. Dit is een psychologisch begrip dat wilt zeggen dat je goed gedrag steeds gaat belonen. Telkens wanneer de vogel flink is dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker, hierna geef je een lekkere snack.

Het zal niet lang duren voordat de papegaai of parkiet doorheeft dat het een beloning krijgt als hij iets gewenst doet. Op die manier wordt het goede gedrag gestimuleerd en zal hij/zij dit vaker doen om meer lekkers te krijgen.

Bij het leren praten is een clicker ook een geweldig hulpmiddel. Telkens wanneer de vogel een woordje zegt of zelfs maar moeite doet, dan kan je clicken en een beloning geven. Dit zal het proces aanzienlijk versnellen.

Geef het tijd

Leren praten kost nu eenmaal tijd, het is ook niet zo simpel. Om woordjes uit te leren spreken moet de kromsnavel eerst leren hoe hij het spraakorgaan juist moet gebruiken.

Als je de vogel voldoende tijd geeft, dan blijft het ook leuk. Het is belangrijk dat een training een toffe activiteit blijft, anders zal het alleen voor meer stress zorgen. Stress is een nadelige factor voor het leren praten.

Waarom vele kromsnavels snel scheldwoorden leren

Het is eigenlijk best grappig dat heel wat papegaaien en parkieten vooral scheldwoorden kennen, hier is eigenlijk een heel logische verklaring voor.

Kromsnavels zijn sociale dieren die erg gevoelig zijn voor emoties. Scheldwoorden worden nu eenmaal vaak uitgesproken in een emotionele bui. De vogel zal daardoor net extra aandachtig zijn waardoor deze woordjes vaker worden opgepikt.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Als je niet graag hebt dat de kromsnavel scheldwoorden leert, dan is het verstandig om voorzichtig te zijn met wat je zegt in het bijzijn van de papegaai of parkiet.

Hoe papegaai of parkiet leren zingen?

Het spraak en imitatie vermogen stopt niet bij het aanleren van enkele woordjes of zinnen. Het is zelfs mogelijk om een papegaai of parkiet te leren zingen!

Eigenlijk werkt dit op dezelfde manier als bij het leren praten. Ook hier is herhaling de belangrijkste factor, dit komt omdat de vogel tijd nodig heeft om de klanken te begrijpen en te leren produceren.

Voordat een kromsnavel kan leren zingen moet hij/zij de basis wel kennen. De vogel moet al goed kunnen praten, want zingen is echt wel een stapje moelijker.

Zing zelf regelmatig

Een papegaai of parkiet zal sneller leren zingen als jij dat ook regelmatig doet. Je hoeft niet heel de tijd voor de vogel te staan tijdens het zingen. Als je zingt tijdens de dagdagelijkse activiteiten zoals het koken, kuisen of het hok schoonmaken zal de kromsnavel enerzijds worden geëntertaind en anderzijds zal de vogel zo leren om zelf te zingen.

Zet de radio of tv op

Als je even niet thuis bent, dan kan je ook de radio of de tv opzetten. Het zorgt voor wat afleiding en de mogelijkheid om nieuwe woordjes en liedjes aan te leren. Het is een leuke extra, maar het leren zingen zal altijd makkelijker gaan als je zelf vaak zingt.

Om de papegaai of parkiet meer te laten luisteren naar de radio kan je thuis ook meezingen als de radio opstaat. Het zal de vogel zo in de toekomst aandachtiger laten luisteren naar de radio.

Leer de kromsnavel dansen

Om de papegaai of parkiet te leren zingen moet je niet altijd op het zingen zelf focussen. Je kan ook allerlei activiteiten uitvoeren waarbij er muziek en liedjes aan te pas komen.

Een leuk voorbeeld van zo’n type activiteit is om de kromsnavel te leren dansen. Je focust dan niet direct op het zingen, maar doordat het zo’n leuke activiteit is zal de vogel de muziek wel linken aan heel wat plezier. Op die manier wordt de muziek iets wat de vogel een goed gevoel geeft en dit verhoogt de kans dat hij/zij mee zal zingen met de liedjes.

Welke papegaaiensoorten praten het beste?

Elke papegaai is verschillend, sommige zullen beter leren praten dan andere. Maar er zijn wel verschillen in soorten, sommige soorten hebben duidelijk meer talent voor het praten.

De allerbeste praters van alle kromsnavels zijn de grijze roodstaart papegaaien. Dit zijn zowel de Congo Afrikaanse grijze roodstaart en de Timneh Afrikaanse grijze roodstaart. Bijna al de roodstaarten kunnen wel enkele woordjes en hebben een groot talent om te imiteren.

Andere papegaaien die goed kunnen praten zijn:

Kunnen ook parkieten leren praten?

Ja, niet enkel papegaaien kunnen leren praten. Ook voor parkieten is het mogelijk om enkele woordjes aan te leren. Uitzonderlijk kunnen ze zelfs liedjes leren zingen.

In vergelijking met papegaaien zullen ze vaak wel minder goed kunnen praten, ze zullen minder woordjes kennen en ze spreken meer zoals een robot, heel mechanische klanken dus. Wel kunnen ze vaker heel goed geluidjes imiteren en fluiten.

Welke parkieten praten het beste?

Er zijn parkietensoorten die meer talent hebben voor het spreken. Maar het is daarom niet onmogelijk voor andere soorten om ook te leren praten, de kans is gewoon wat kleiner.

De parkieten die het beste kunnen praten zijn:

Waarom praat mijn papegaai of parkiet niet?

Soms kan het voorkomen dat een papegaai of parkiet gewoon nooit praat of gestopt is met praten. Het kan zijn dat ze er niet veel talent voor hebben, maar het kan ook heel wat andere redenen hebben.

Voelt zich niet goed

Voordat een kromsnavel zal beginnen met praten zal hij zich gelukkig moeten voelen. De reden waarom dit niet zo is, is vaak een slechte socialisatie. Dit zorgt er namelijk voor dat de vogel veel stressgevoeliger is.

Een stressgevoelige papegaai zal niet snel beginnen spreken. Dit komt omdat hij/zij van heel wat dingen stress zal krijgen. Denk hierbij vooral aan veranderingen, zoals andere huisgenoten, huisdieren, geuren. Maar ook een verschillende leefomgeving of een andere kooi kunnen aan de oorzaak liggen.

Te jong

Voor een jonge papegaai of parkiet is het nog niet mogelijk om te spreken, dit zal pas komen als de vogel wat is gegroeid. Meestal zal een kromsnavel zijn eerste woordje proberen zeggen tussen een leeftijd van 3 maanden en een jaar oud. Maar elke vogel is verschillend, het kan soms wat langer duren.

Ziekte

De reden dat een papegaai of parkiet zich slecht voelt en niet praat is vaak door stress, maar ook een ziekte kan hiervoor verantwoordelijk zijn. Als je denkt dat de vogel ziek is, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Wat je je vogel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren dansen

4.     Leren hoofd schudden

5.     Leren wuiven

6.     Leren aan je vinger hangen

7.     Leren een rondje te draaien

8.     Leren fluiten

9.     Leren naar je toe vliegen

10.  Leren zichzelf te vermaken

11.  Leren leuk zijn tegen vreemden

Veelgestelde vragen

Hoe leer je een papegaai praten?

Een papegaai leer je het beste praten door vooral de woordjes heel veel te herhalen. Als de vogel begint te praten, dan kan je een click geluid maken met een clicker en een beloning geven.

Wat is de best pratende papegaai?

De best pratende papegaai is de grijze roodstaart papegaai. Deze papegaai kan het beste woordjes en geluidjes imiteren en kan zelfs volledige liedjes zingen!

Kan elke papegaai praten?

Elke papegaai heeft de mogelijkheid om te praten, maar ze gaan het niet allemaal doen. Stress is bijvoorbeeld een factor die er voor zal zorgen dat een papegaai minder zal praten.

Wat kan een papegaai allemaal zeggen?

Een papegaai kan heel wat zeggen, ze zijn zo slim dat ze tot wel 250 woordjes kunnen onthouden! Denk aan simpele woordjes zoals ‘hallo’, maar ook liedjes zijn mogelijk!

Hoeveel woorden kan je een papegaai aanleren?

Een papegaai heeft de mogelijkheid om tot 250 woordjes aan te leren. Dat is heel veel, ze zijn ook enorm slimme dieren.

Wat kost een papegaai die kan praten?

Een papegaai die kan praten kost tussen de 500 en 3000 euro. De best pratende papegaai is de grijze roodstaart, die kost vaak iets minder dan 1000 euro.

Waarom praat een papegaai je na?

Een papegaai praat je na omdat hij er van houdt om mensen en andere geluidjes te imiteren. Ze hebben geen stembanden, maar een speciaal spraakorgaan waar ze geluiden mee kunnen maken.

Welke papegaai praat het meest?

De papegaai die het meeste praat is de grijze roodstaart papegaai. Deze heeft het beste spraakvermogen en ze zullen bijna allemaal praten! Deze papegaai kan tot wel 250 woordjes of meer leren!

Welke parkiet praat het beste?

De parkietensoort die het beste praat zijn de valkparkieten en de halsbandparkieten. Hierbij zullen de mannetjes vaker praten dan de vrouwtjes. Grasparkieten praten minder makkelijk, maar het is wel mogelijk.

Hoeveel woorden kan een parkiet leren?

Een parkiet kan enkele tientallen woorden leren. Hij praat vaak iets minder goed dan bijvoorbeeld een grijze roodstaart papegaai, maar kan ook wel enkele zinnetjes leren.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels