Papegaai of parkiet leren wuiven


Papegaai of parkiet leren wuiven.

Papegaaien en parkieten zijn erg slimme dieren, daarom hebben zo ook voldoende uitdaging nodig om gelukkig te zijn. Het aanleren van truckjes is daarvoor erg geschikt, zo worden ze mentaal uitgedaagd. Maar daarnaast is het ook een hele leuke bezigheid om samen met de kromsnavel door te brengen.

Om een papegaai of parkiet te leren wuiven maakt men gebruik van clicker training. Eerst moet de kromsnavel al in staat zijn om op de hand op te stappen. Als je nu je vinger bij de poot van de vogel zet zal deze willen opstappen, maar dan trek je je hand weg. Op die manier vormt de vogel de beweging van het wuiven. Maak dan een click geluid met de clicker en geef een beloning. Hierna kan ook een commando worden toegevoegd.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard ga ik er in dit artikel veel dieper op in om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. In dit artikel kan je lezen wat clicker training juist is en wat de voordelen zijn van het leren wuiven van de kromsnavel. Daarnaast krijg je een duidelijk stappenplan van hoe je het zo goed mogelijk kan aanleren en krijg je nog een overzicht van enkele andere trucks om de papegaai of parkiet aan te leren.

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker en target training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

DierDier

Als je nog niet weet hoe clicker en target training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Waarom kromsnavel leren wuiven?

Er zijn verschillende redenen waarom het leuk is om je papegaai te leren wuiven. Ten eerste zorgt het voor een leuke interactie tussen de vogel en andere mensen. Iedereen zal het wel leuk vinden als een papegaai of parkiet plots dag naar je doet. Het zal daarom ook de socialisatie vergemakkelijken?

Het is een vorm van aandacht voor de kromsnavel. Hij zal merken dat mensen het waarderen en erdoor verbaast zijn. Doordat de papegaai of parkiet aan andere mensen kan laten zien hoe intelligent en gehoorzaam ze zijn zal het zelfvertrouwen sterk verbeteren. Hierdoor krijg je een erg trotse en gelukkige vogel!

Daarnaast is het trainen op zich al een goed tijdverdrijf en wordt de papegaai of parkiet zowel mentaal als fysiek gestimuleerd. Dit zorgt duidelijk voor minder probleemgedrag. Daarnaast zorgt het vele trainen ook voor een goede band doordat je samen veel tijd doorbrengt. Kromsnavels kunnen erg hechte vriendschappen met mensen opbouwen.

Hoe papegaai of parkiet leren wuiven?

Hopelijk is het nu duidelijk dat het leren van een truckje, zoals het wuiven, heel wat voordelen heeft voor zowel jij als voor de kromsnavel. Hieronder vind je alle stappen die nodig zijn om het de vogel goed en snel aan te leren.

Voorbereiding

Voordat je met de trainingssessie kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker en targettraining bedoelt. Als je nog niet helemaal weet hoe dit precies werkt kan je hierop klikken.

Ook moet er een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar de training kan plaatsvinden. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.

Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals een zitstok, een clicker en een lekkere snack.

Opstappen vormt de basis

Voordat je de kromsnavel kan leren wuiven zou de vogel eerst moeten kunnen opstappen. Als dit nog niet het geval is, dan kan je het artikel over het leren opstappen eerst lezen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dat komt omdat we van het opstappen gaan gebruik maken om het wuiven aan te leren. We gaan onze vinger naar één poot van de vogel bewegen en vragen om op te stappen. Als de vogel dit doet, dan trekken we snel onze hand weg. Hierna click je met de clicker en geef je een lekkere beloning.

Op die manier maakt de vogel eigenlijk de beweging van het wuiven met de poot. Want in het begin weet hij/zij nog niet wat de bedoeling is en maken we gebruik van iets wat de vogel wel al kan, namelijk het opstappen.

Uiteraard mag dit niet voor verwarring zorgen en kan dit enkel worden gedaan als de kromsnavel al een tijdje geleerd heeft om op te stappen. Een papegaai of parkiet mag je daarom maar één truckje tegelijk aanleren.

Verzin een commando

In de voorgaande stap heeft de vogel geleerd dat we graag willen dat het de poot opheft als we de vinger aan slechts één poot houden. Het verschil bij het opstappen is dat we bij het opstappen de vingers bij beiden poten houden.

Nu is het tijd om tijdens het uitvoeren van het wuiven ook een commando zoals ‘hallo’ of ‘wuiven’ te zeggen. Op die manier zal de kromsnavel dit ook leren kennen en uiteindelijk zal je van op afstand het commando kunnen zeggen en zal de vogel wuiven.

Kromsnavel leren wuiven in een video

Soms kan het helpen om de trainingsmethode ook in een video te zien. Hieronder wordt alles zeer goed uitgelegd.

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren dansen

4.     Leren hoofd schudden

5.     Leren aan je vinger hangen

6.     Leren een rondje te draaien

7.     Leren fluiten

8.     Leren praten en woordjes aanleren

9.  Leren naar je toe vliegen

10.  Leren zichzelf te vermaken

11.  Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels