Papegaai of parkiet mee naar buiten nemen


Kromsnavel mee naar buiten nemen.

Je papegaai mee naar buiten nemen kan een geweldige manier zijn om ze een andere omgeving en wat broodnodige frisse lucht te geven. Het is echter belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid en het welzijn van uw papegaai of parkiet te verzekeren.

Een papegaai of parkiet kan mee naar buiten worden genomen. Vogels die regelmatig mee naar buiten worden genomen zijn gelukkiger en gezonder. Wel moet men de vogel een tuigje aandoen zodat hij niet zal wegvliegen. Ook moet men oppassen voor andere gevaarlijke dieren zoals katten en honden.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het mee naar buiten nemen van kromsnavels heeft heel wat voordelen, zowel voor de vogel als voor de eigenaar. Eigenlijk zou elke papegaai of parkiet regelmatig moeten buitenkomen. In dit artikel kan je alles lezen over de voordelen, de gevaren, hoe je de vogel mee naar buiten neemt en daarnaast krijg je nog enkele tips.

Voordelen voor de vogel

Als je een kromsnavel mee naar buiten neemt, dan kan dit haal wat voordelen hebben voor de vogel. De voordelen zijn enorm en daarom zouden eigenlijk alle papegaaien en parkieten regelmatig mee naar buiten moeten worden genomen.

Gezond

Ten eerste is het enorm gezond voor de kromsnavel om naar buiten te gaan. Buiten is er namelijk verse lucht dat de vogel niet zo krijgen in de woonkamer. Je woonkamer kan nog zo netjes zijn, de buitenlucht zal meestal wel beter zijn. Een uitzondering hierop is als je naast een drukke weg woont, de uitlaatgassen zijn niet echt gezond.

Buiten de verse lucht krijgen ze ook extra zonlicht. Zonlicht zorgt ervoor dat ze de vitamine D3 kunnen aanmaken. Deze vitamine zorgt ervoor dat ze voldoende calcium kunnen opnemen wat onder andere van belang is voor sterke botten.

Ook is calcium nodig voor een goede conditie van de veren, nagels en de snavel. Calcium wordt gehaald uit de basisvoeding voor papegaaien en parkieten. Deze bestaat voornamelijk uit pellets, daarnaast worden er ook groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten gegeven. Af en toe een snack kan zeker ook geen kwaad.

DierDier

Goed voor de socialisatie

Buitenkomen is dus goed voor de fysieke gezondheid omdat het veel gezondheidsvoordelen heeft. Maar ook voor de mentale gezondheid is voldoende buitenkomen een belangrijke factor.

Papegaaien en parkieten die voldoende buitenkomen vertonen veel minder probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het plukken van veren. Dat komt omdat ze beter gesocialiseerd zijn en beter kunnen omgaan met stress situaties.

Kromsnavels en parkieten krijgen vooral stress als ze niet goed kunnen omgaan met nieuwe prikkels. Maar als ze voldoende buitenkomen, dan worden ze hierop getraind en zal de vogel uiteindelijk veel minder vaak stress hebben.

Buiten leren ze namelijk veel nieuwe omgevingen ontdekken. Dit zorgt ervoor dat ze zich thuis ook beter zullen voelen als er iets in het huis verandert. Daarnaast leren ze veel geluiden, mensen en andere dieren kennen.

Veel aandacht

Aandacht is een veelvoorkomende term als het gaat over het houden van kromsnavels. Dat komt omdat papegaaien en parkieten enorme slimme dieren zijn. Er wordt geschat dat ze zo slim zijn als een kind van 5 jaar. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat het complexe dieren zijn om te houden.

Zo hebben papegaaien en parkieten veel aandacht nodig, veel meer dan bijvoorbeeld een hond of kat. Dat komt omdat ze zich nogal snel kunnen vervelen. Ook verveling is een belangrijke oorzaak van probleemgedrag.

Vogels die regelmatig op stap gaan, denk hierbij aan een wandeling, een fietstocht of zelf mee naar de winkel gaan, die krijgen ook regelmatig aandacht. Het is niet zo gebruikelijk om iemand met een papegaai of parkiet te zien wandelen.

Vaak stoppen mensen om even te kijken en zo krijgt de vogel weer de nodige aandacht dat hij/zij ook echt verdient, het zijn namelijk prachtige dieren.

De aandacht en de indrukken dat de vogel krijgt zal hem veel rustiger maken. Eens terug in huis zal hij/zij niet schreeuwen om aandacht, maar zal zich vaak in stilte bezig houden en even genieten van de rust. Op die manier kan de vogel ook alles verwerken wat er die dag is gebeurd.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Leer je vogel truckjes

Ook is het buiten de ideale plek om je papegaai of parkiet wat truckjes te leren. Zorg er wel voor dat het een rustige plek is, bijvoorbeeld ergens in het park, met weinig afleiding. Bij te veel afleiding zal de vogel zich niet kunnen concentreren, wat het trainen moeilijker zal maken.

Leer je kromsnavel vliegen

Buiten is ook de ideale plek om wat rond te vliegen. Heel wat papegaaieneigenaren doen aan flight-training. Dat wilt zeggen dat ze met de papegaai of parkiet oefenen om buiten te vliegen.

Om te voorkomen dat je vogel wegvliegt kan er gebruik worden gemaakt van een tuigje voor kromsnavels. Dit is zo ontworpen dat het comfortabel is en dat de papegaai of parkiet hier zonder problemen mee kan vliegen.

Voordelen voor de eigenaar

De voordelen voor de papegaai of parkiet zijn duidelijk, maar ook de eigenaar van de vogel heeft er baat mee om de vogel vaak mee naar buiten te nemen.

Huis verluchten

Als iemand van het gezin of jezelf op stap is met de kromsnavel, dan is dit het ideale moment om je huis even te verluchten. Een papegaai of parkiet maakt heel wat stof en dus is het echt noodzakelijk voor de gezondheid van jou en je vogel om regelmatig te verluchten.

Om het stof in huis te verminderen is het ook aangeraden om de vogel af en toe te douchen, best enkele keren per week. De stofproductie zou hiermee 80% lager zijn. Dit is daarnaast ook nodig voor het verzorgen van de veren.

Tijd om de woonkamer en kooi schoon te maken

Het is het handigste als de woonkamer of de kooi kan worden schoongemaakt als de vogel even van huis weg is. Je kan bijvoorbeeld afspreken met iemand van het gezin om even met de vogel te gaan wandelen of fietsen voor een uurtje.

Dan heb je voldoende tijd om het huis te verluchten, de kooi schoon te maken en de woonkamer terug netjes te maken. Ook kan je dan de tijd nemen om de kooi in te richten en wat speeltjes te verwisselen voor de afwisseling.

Een betere band met de vogel

Regelmatig naar buiten gaan met je vogel zorgt ervoor dat jullie een betere band zullen hebben. Dat is net zoals bij mensen, veel tijd samen doorbrengen zorgt voor connectie.

Ook als je vogel eenkennigheid vertoond kan je daarom de papegaai of parkiet eventueel mee naar buiten laten nemen door iemand anders. Op die manier leert de vogel ook andere mensen appreciëren waardoor hun band ook verbeterd.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Nieuwe vrienden maken

Mensen die wandelen of fietsen met een papegaai worden regelmatig aangesproken. Op die manier leer je ook nieuwe mensen kennen doordat je een babbeltje slaat met elkaar. Wie weet houd je er wel een nieuwe vriend of vriendin aan over!

Tips om papegaai of parkiet mee naar buiten te nemen

De kromsnavel zou dus regelmatig mee naar buiten moeten gaan, echter moet dit wel op een veilige manier gebeuren zodat de vogel niet kan wegvliegen of zichzelf zou verwonden.

Tuigje of harnas

Een ideale manier om te vermijden dat de papegaai of parkiet zal wegvliegen tijdens het wandelen is om gebruik te maken van een tuigje. Dit is beter dan het kortwieken, want zelfs dan kan de vogel nog steeds opstijgen bij een windvlaag. Kortwieken is dus helemaal niet veilig en eigenlijk ook niet goed voor de mentale gezondheid van de vogel. Het is goed om de voor en nadelen van het kortwieken even te bekijken.

Een tuigje is een harnas uit een lichtgewicht materiaal waar de vogel zelfs mee kan rondvliegen. Op die manier wordt er vermeden dat de vogel kan wegvliegen, maar vliegtraining blijft wel nog steeds mogelijk.

Rugzak voor kromsnavels

Ook zijn er in de gespecialiseerde winkels en online rugzakken te vinden voor papegaaien en parkieten. Dit lijken gewone rugzakken, maar aan de binnenkant is een zitstok, drink en eetbak bevestigd. Ook is er ruimte om een speeltje op te bergen.

Een rugzak zorgt voor minder vrijheid dan een tuigje, maar het is misschien ideaal voor papegaaien en parkieten die nog niet volledig gesocialiseerd zijn. In zo’n rugzak kunnen ze zich fijner voelen als ze naar buiten gaan omdat ze steeds omringt worden door een vertrouwelijke omgeving, enkel het uitzicht verandert onderweg.

Ga naar buiten als het goed weer is

Een andere tip is om naar buiten te gaan als het goed weer is. Meestal zijn dagen waarop het rond de 20°C is en de zon regelmatig schijnt, erg aangenaam voor papegaaien en parkieten. Meestal vinden ze de zon leuker dan in de regen, maar dat hangt helemaal van de voorkeuren van de vogel af.

Kromsnavels en hitte

Een kromsnavel raakt over het algemeen minder snel oververhit dan zoogdieren omdat hun normale lichaamstemperatuur ook hoger ligt. De ideale temperatuur voor papegaaien en parkieten is tussen de 18 en 26 graden. Maar je kan je vogel ook mee naar buiten nemen als het tussen de 5 en 32 graden is, enkel is dit wat minder aangenaam.

Papegaaien en parkieten gaan anders om met de hitte dan zoogdieren. Zoogdieren gebruiken hun zweetklieren om af te koelen, echter hebben vogels dit niet. Kromsnavels zullen om af te koelen hun snavel openzetten en snel, ondiep ademhalen.

Als het warm meer is kan de vogel tot ongeveer 32°C mee naar buiten gaan, wel is het belangrijk om voldoende schaduw te voorzien. Een papegaai of parkiet in de volle zon is nooit een goed idee! In het wild zoekt de vogel ook plekken met takken en bladeren om in de schaduw te zitten.

Als de kromsnavels buiten in een volière of kooi zit bij warm weer moet er zeker voldoende fris water worden voorzien. Ook kan men wat bevroren snacks geven, zoals bevroren stukjes watermeloen of ander fruit.

Kromsnavels en de kou

Hierboven werd al vermeld dat de ideale temperatuur voor een kromsnavel tussen de 18 en 26 graden is. Maar ook tot temperaturen van ongeveer 5°C kan de vogel mee naar buiten worden genomen, dit is geen enkel probleem!

Vaak wordt er gezegd dat een papegaai of parkiet niet tegen de kou kan omdat het tropische vogel is. Dit is niet helemaal waar, in het wild zijn ze hoge temperaturen gewend, maar ze kunnen echt ook wel tegen de kou.

Een kromsnavel is een vogel met heel wat veren, dekveren en donsveren. Deze veren dienen als een jas en houden de vogel ook warm bij koude temperaturen.

Het is net belangrijk dat de papegaai of parkiet in de winter of herfst ook mee naar buiten gaat. Naar buiten gaan zorgt voor veel frisse lucht, vers zonlicht en houdt je vogel weer even bezig. Uiteraard moet men de wandeling of fietstocht niet te lang maken als het wat kouder is, dat is logisch!

Enkel met een kleine vogel of plukkende kromsnavel moet je voorzichtiger zijn. Doordat ze minder veren hebben zullen ze het sneller koud krijgen. In dat geval kan je de vogel ook perfect van de frisse lucht en het zonlicht laten genieten door ze in te wikkelen in een warm dekentje of een handdoek!

Ook parkieten zoals grasparkieten kunnen buiten in een volière blijven zolang het niet kouder is dan 5°C. De vogels zullen het niet te koud hebben zolang ze een tocht en vochtvrij binnen verblijf tot hun beschikking hebben.

Er wordt vaak beweerd dat toch gevaarlijk is voor papegaaien en parkieten. Om dit te beantwoorden schreef ik een artikel over het mogelijke gevaar van tocht voor kromsnavels.

Neem voldoende vers water en snacks mee

Als je de papegaai of parkiet voor een langere tijd (meer dan een half uur) mee naar buiten neemt is het een goed idee om wat vers water en wat voer, zoals een snack mee te nemen.

Op die manier heb je altijd iets bij de hand wanneer je merkt dat de vogel er nood aan heeft. Ook voor als je buiten wilt trainen is zo’n snack ideaal om de vogel te belonen bij goed gedrag!

Voorzie wat speeltjes

Neem je de vogel mee in de auto of op de fiets, waar hij/zij niet constant aandacht krijgt, dan is het een goed idee om een speeltje mee te nemen. Op die manier zal de kromsnavel zich zeker niet vervelen en blijft naar buiten gaan een toffe activiteit. Speeltjes voor papegaaien en parkieten hoeven niet duur te zijn, je kan ze ook zelf maken.

Vermijd dicht contact met andere dieren

Een papegaai of parkiet mee naar buiten nemen heeft ongelooflijk veel voordelen. Maar men moet ook van de gevaren op de hoogte zijn. Als je de vogel mee naar buiten neemt kan hij/zij in contact komen met verschillende dieren zoals honden, katten en roofvogels.

Het is belangrijk om je kromsnavel steeds in het oog te houden en contact met andere dieren te vermijden. De roofdieren kunnen altijd uithalen, ook als je het niet verwacht. Met een beetje oplettendheid komt dit allemaal goed.

Wees geduldig

Geduldig zijn is misschien één van de belangrijkste tips. Een papegaai of parkiet heeft tijd nodig om te wennen aan het tuigje, de rugzak, nieuwe speeltjes. Maar ook naar buiten gaan zorgt voor heel veel nieuwe omgevingen, mensen, dieren en situaties. Geef de vogel dus voldoende tijd om te wennen. Enkel zo zal het voor jou als de vogel een fijne activiteit worden.

Papegaai of parkiet mee op de fiets

Een kromsnavel kan je ook mee op die fiets nemen. Vele vogels vinden het geweldig om mee naar buiten te gaan op de fiets en lekker rond te kijken naar andere mensen, dieren en omgevingen.

Echter moet men wel opletten voor de gevaren. Het is geen goed idee om de vogel gewoon met of zonder tuigje los op het stuur te zetten. Het gevaar is dat de kromsnavel hieraf kan vallen tijdens het fietsen en in de wielen kan terecht komen.

Beter is om een kooi op de fiets te monteren of een fietsmand om te bouwen zodat deze geschikt is voor vogels. Ook wat eten en drinken en wat snacks kunnen worden voorzien.

Filmpje voor meer info

Om het artikel af te sluiten kan je hieronder nog een video zien van hoe dit allemaal in z’n werk gaat. Soms is het makkelijker om informatie op te nemen als je het echt ziet.

Veelgestelde vragen

Kan een papegaai tegen kou?

Ja, in tegenstelling tot wat vele mensen zeggen kan een papegaai weldegelijk tegen de kou. Een papegaai heeft heel wat veren die werken als een soort jas. Het is gezond voor de papegaai om mee naar buiten te gaan zolang het niet kouder is dan 5°C. Enkel met baby vogels en plukkende papegaaien moet men extra opletten voor de kou.

Kan een papegaai tegen hitte?

Een papegaai kan tegen de hitte zolang het niet warmer is dan 32°C. Zorg er wel voor dat de vogel de mogelijkheid heeft om in de schaduw te gaan zitten en beschikt over voldoende vers drinkwater. In het wild zoekt een papegaai namelijk ook vaak de schaduw op.

Kan een papegaai buiten?

 Ja, een papegaai kan mee naar buiten. Naar buiten gaan is heel goed voor de gezondheid en de mentale toestand van de vogel. Buiten is er namelijk frisse lucht, vers zonlicht en het is goed voor de socialisatie, wat probleemgedrag en ziekten vermijd.

 Kan een parkiet tegen kou?

Een parkiet kan buiten komen in de kou zolang het niet kouder is dan 5°C. In een volière moet men een tocht en vochtvrij binnenhok voorzien zodat dit hen zeker niet afkoelt. Enkel met baby vogels en plukkende parkieten moet men extra opletten voor de kou.

Kan een parkiet tegen hitte?

Een parkiet kan tegen de hitte zolang het niet warmer is dan 32°C. Zorg er wel voor dat de vogel de mogelijkheid heeft om in de schaduw te gaan zitten en beschikt over voldoende vers drinkwater. In het wild zoekt een parkiet namelijk ook vaak de schaduw op.

Kan een parkiet buiten?

Ja, een parkiet kan mee naar buiten. Naar buiten gaan is heel goed voor de gezondheid en de mentale toestand van de vogel. Buiten is er namelijk frisse lucht, vers zonlicht en het is goed voor de socialisatie, wat probleemgedrag en ziekten vermijd.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels