Papegaai of parkiet naar je leren vliegen


Papegaai of parkiet naar je leren vliegen.

Papegaaien en parkieten zijn dieren die zich snel kunnen vervelen. Daarom is het goed om regelmatig met de vogel bezig te zijn. Een ideale manier om dit te doen is door middel van training. In dit artikel wordt besproken hoe je een kromsnavel op commando naar je toe kan leren vliegen.

Om een papegaai of parkiet naar je toe te leren vliegen wordt er gebruik gemaakt van target en clicker training. Eerst plaats je twee zitstokken op standaard dicht tegen elkaar en laat je de vogel overstappen via de target. Daarna plaats je de stokken steeds verder uit elkaar waardoor het vliegen wordt geoefend. De volgende stap is om een zitstok door je hand te vervangen en een commando te introduceren.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel leer je meer over heo clicker en target training precies werkt en wat de voordelen zijn van een kromsnavel naar je toe leren vliegen. Daarnaast krijg je een duidelijk stappenplan van hoe je dit nu zo efficiënt mogelijk kan aanleren en een overzicht van andere trucks en vaardigheden die je de vogel nog kan aanleren.

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker en target training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

DierDier

Als je nog niet weet hoe clicker en target training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Waarom papegaai of parkiet naar je leren vliegen?

Er zijn diverse redenen waarom het een heel goed idee is om je kromsnavel naar je toe te leren vliegen op commando.

Veiligheid

De eerste reden is veiligheid. Een papegaai of parkiet moet regelmatig naar buiten gaan voor verse lucht en voldoende zonlicht. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de vogel en de aanmaak van bepaalde vitaminen in het lichaam. Het beste wordt de vogel met een speciaal tuigje voor kromsnavels mee naar buiten genomen.

Maar het kan voorkomen dat de papegaai of parkiet toch kan ontsnappen. Dit kan komen doordat het tuigje toch niet is aangedaan of doordat de vogel uit het raam is ontsnapt. Maar zelfs met een tuigje aan kan een kromsnavel ook ontspannen. Aan het tuigje hangt namelijk een elastische koord die je aan een riem moet bevestigen. Als dit koord loskomt, dan kan de vogel ook ontsnappen.

Op die momenten is het wel zo handig dat je de vogel kan terugroepen en dat hij/zij gewend is om naar je toe te vliegen op commando. Op die manier is er toch een veel kleinere kans om je vogel kwijt te raken of dat hij/zij wordt opgegeten door een roofdier.

Het is leuk

Een tweede reden is dat het leren en kunnen vliegen gewoon heel erg leuk is voor de kromsnavel, maar ook voor jou. Het is een leuke en interactieve manier om regelmatig met je vogel tijd door te brengen.

Papegaaien en parkieten zijn complexe en erg slimme dieren. Er wordt geschat dat ze zo slim zijn als een kind van 5 jaar oud. Daarom hebben ze ook de neiging om zich snel te vervelen en moeten ze mentaal en fysiek uitgedaagd worden om gelukkig te blijven.

Regelmatig trainen zorgt voor deze mentale en fysieke uitdaging en het zorgt voor een betere vertrouwensband tussen jou en de vogel. Op die manier ontstaat vaak een echte vriendschap!

Fysieke gezondheid

Vliegen is een activiteit waar heel wat energie en spierkracht voor nodig is. Regelmatig vliegen is daarom heel goed voor de fysieke conditie en voor het opbouwen van spieren die ze normaal niet gebruiken als ze niet vliegen. Een actieve vogel heeft veel minder kans op het ontwikkelen van ziekten en het is goed voor het hart.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Goed voor de socialisatie

Het proces waarbij de kromsnavel leert hoe hij/zij zich moet gedragen in een groep, met nieuwe mensen, dieren en andere omgevingen wordt desocialisatie genoemd. Een papegaai of parkiet dat goed gesocialiseerd is zal over het algemeen veel gelukkiger zijn doordat ze veel minder stress ervaren in deze nieuwe situaties.

Leren vliegen op commando kan helpen met het verbeteren van de socialisatie. Als de vogel bijvoorbeeld moeite heeft met vreemde mensen kan je dit verhelpen door die mensen in je training te betrekken. Je kan de vogel zo laten vliegen naar de hand van deze mensen.

Doordat de kromsnavel steeds een beloning krijgt zal hij/zij het normaal een fijne activiteit vinden. Op die manier zullen de vreemde mensen ook steeds meer als iets positief door de vogel worden gezien.

Wel of niet kortwieken?

Het is duidelijk dat het vliegen enorm veel voordelen heeft voor de vogel. Toch kan het zijn dat je in een specifieke situatie zit waardoor je nog steeds wat twijfelt of de vogel wel of niet gekortwiekt zou moeten worden. Speciaal hiervoor is er een artikel geschreven, dat kan je lezen door op deze link te klikken.

Het kortwieken wordt vaak ook verkeerd uitgevoerd, zo worden soms enkel de veren van slechts één vleugel geknipt. Er zijn drie methodes om de veren van de vogel te knippen, met elk zijn voor en nadelen.

Hoe papegaai of parkiet naar je leren vliegen?

Hopelijk is het nu duidelijk dat het leren vliegen van je vogel heel wat voordelen met zich meebrengt. Hieronder kan je lezen wat nu juist de verschillende stappen zijn om het aan de kromsnavel aan te leren. Onthoud wel dat elke vogel anders is, geef de kromsnavel voldoende tijd in elke stap totdat hij/zij het volledig onder de knie heeft.

Voordat je met de trainingssessie kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker en targettraining bedoelt. Als je nog niet helemaal weet hoe dit precies werkt kan je hierop klikken.

Ook moet er een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar de training kan plaatsvinden. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.

Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals twee zitstokken op een standaard, een clicker, een target en een lekkere snack.

Voor het aanleren van het leren vliegen op commando worden er eerst twee zitstokken op een standaard gebruikt. Op die manier kunnen ze over en weer vliegen en is het in het begin nog niet nodig om naar de hand zelf te vliegen. Naar de hand vliegen wordt pas later aangeleerd, dit is namelijk iets moeilijker. Dat komt doordat een hand minder stabiel is dan een zitstok, wat uiteraard minder makkelijk is.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Vele kromsnavels hebben nog nooit gevlogen

Heel wat papegaaien en parkieten hebben nog nooit in hun leven gevlogen doordat ze heel hun leven gekortwiekt waren. Maar ook babyvogels hebben nog weinig vliegervaring. Kunnen vliegen is niets instinctief, hiervoor moet echt geoefend worden.

Via onderstaande stappen is het ook voor deze vogels mogelijk om te leren vliegen, ook hun coördinatie wordt sterk verbeterd doordat ze heel precies moeten leren landen.

Daarnaast is deze vliegtraining echt een workout. Tijdens het vliegen worden heel wat spiertjes in de vleugels getraind. Net zoals bij mensen die spieren willen kweken kost dit wat tijd en is voldoende rust nodig om te kunnen herstellen. Ook een gezonde voeding en voldoende eivoer zijn dan extra belangrijk.

Leren overstappen

Eerst worden de twee zitstokken recht tegenover elkaar geplaatst. In deze stap zet je de stokken nog dicht bij elkaar, op zo’n 10 cm. Het moet nog mogelijk zijn voor de vogel om van de ene naar de andere stok te kunnen wandelen.

Je zet de kromsnavel op één van de zitstokken en laat hem via de target stick overstappen naar de tweede zitstok. Als de vogel die goed doet, dan click je met de clicker en geef je een beloning. Dit blijf je herhalen totdat de kromsnavel dit zonder problemen kan.

Leren overspringen

In de volgende stap wordt de afstand tussen de zitstokken al wat groter gemaakt. Plaats ze op zo’n 15 tot 20 cm van elkaar, afhankelijk van hoe groot de vogel zelf is.

In deze stap is het weer de bedoeling om de papegaai of parkiet van de ene naar de andere stok te laten bewegen via een target stick. Doordat de afstand nu al wat groter is zal de vogel niet meer kunnen overstappen, maar zal hij/zij wat moeten springen. Dit is al een kleine stap richting het vliegen.

Ook hier click je steeds met de clicker bij goed gedrag en geef je een beloning. Lijkt deze stap toch heel moeizaam te lukken, ga dan terug naar de vorige stap of zet de zitstokken toch wat dichter bij elkaar.

Leren overvliegen

In deze stap zal de papegaai of parkiet voor het eerst echt vliegen. In de vorige stap stonden de stokken op ongeveer 20cm van elkaar. Blijf voorgaande stap oefenen en plaats de stokken steeds verder uit elkaar. Uiteindelijk zal het niet meer mogelijk zijn om met een grote sprong de overkant te bereiken en zal hij/zij moeten vliegen.

Deze stap kan wel wat langer duren omdat hier vooral de spiertjes ook worden getraind, dit kost tijd. Deze oefening blijf je herhalen totdat het mogelijk is om de zitstokken ver van elkaar te plaatsen, denk aan zo’n 5 tot 10 meter.

Naar de hand leren vliegen

Als de kromsnavel effectief kan vliegen van de ene naar de andere zitstok is het tijd om de vogel ook naar de hand te leren vliegen.

Dit doen we door de normale vliegtraining te herhalen, maar nu plaatsen we de hand uitgestrekt voor één van de twee zitstokken, zodat de vogel op de hand zal landen. Blijf dit oefenen totdat dit perfect lukt.

Daarna is het tijd om de tweede zitstok ook volledig weg te halen. Hiervoor plaatsten we de hand vlak voor de stok, maar nu zal de vogel enkel nog de hand hebben. Als dit lukt heb je de kromsnavel volledig aangeleerd om naar je toe te vliegen!

Een commando verzinnen

Als de papegaai of parkiet naar je hand kan vliegen kan je ook nog een commando gebruiken zoals het zeggen van ‘kom’ of ‘vlieg’.

Ook is het mogelijk om gewoon de naam van de kromsnavel te zeggen als ze naar je toe moeten vliegen. Dit is vooral handig als je meerdere vogels in huis hebt. Als je dan voor elke vogel het commando ‘kom’ gebruikt, dan zullen ze allemaal naar je toe vliegen en is het moeilijk als je wilt dat er maar één van je vogels komt.

Alles in een video

Soms kan het goed zijn om alles ook even met je eigen ogen te zien. Op die manier heb je nog een beter idee hoe de trainingsmethode precies werkt. Dit kan via onderstaande video.

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren dansen

4.     Leren hoofd schudden

5.     Leren wuiven

6.     Leren aan je vinger hangen

7.     Leren een rondje te draaien

8.     Leren fluiten

9.  Leren praten en woordjes aanleren

10.  Leren zichzelf te vermaken

11.   Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels