Papegaai of parkiet schreeuwen afleren


Kromsnavels schreeuwen afleren

Papegaaien en parkieten zijn erg slimme dieren die heel wat woordjes, liedjes of deuntjes kunnen leren. Echter mag dit niet uitdraaien tot de hele dag door schreeuwen. Hoe je dit probleemgedrag kan voorkomen en afleren lees je in dit artikel!

Schreeuwen is natuurlijk gedrag van papegaaien en parkieten. Elke kromsnavel zou in de ochtend en avond moeten schreeuwen, dit is goed gedrag. Maar als de vogel ook doorheen de dag schreeuwt, dan is dit probleemgedrag. Schreeuwen kan men afleren door de basisbehoeften in orde te maken en met de papegaai aan de slag te gaan door positief gedrag te belonen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is eerst en vooral belangrijk om de reden te achterhalen waarom de papegaai of parkiet schreeuwt. Daarna moet er aan alle basisbehoeften van de vogel worden voldaan. Als de vogel dan nog schreeuwt, dan kan je technieken toepassen om dit gedrag af te leren. Hoe je dit precies doet kan je hieronder lezen!

Waarom schreeuwt een papegaai of parkiet?

Vooraleer je het schreeuwen bij je vogel kan afleren is het goed om de reden voor het schreeuwen te achterhalen. Als je een idee krijgt van de reden is het makkelijker om een geschikte methode te vinden om het schreeuwen af te leren.

Natuurlijk gedrag

Het is goed om te beseffen dat schreeuwen natuurlijk gedrag is voor papegaaien en parkieten. Het zijn nu eenmaal luidruchtige huisdieren, dit is iets wat je moet tolereren als je deze dieren bezit.

Heel de dag zijn ze bezig met zingen, fluiten, praten, deuntjes nadoen. Dit zijn allemaal geen vormen van schreeuwen en dit gedrag zou juist gestimuleerd moeten worden. Het wijst er vaak op dat je vogel mentaal gezond en blij is.

Schreeuwen is ook normaal gedrag, maar enkel 2 keer per dag. Het is natuurlijk gedrag dat papegaaien en parkieten in de ochtend en avond schreeuwen. Dit is iets wat je moet gewoon worden als je kromsnavels in huis houdt.

DierDier

Als de vogel(s) doorheen de dag ook schreeuwen, dan is dit wel probleemgedrag. De redenen hiervoor kunnen zijn dat ze zich vervelen, dat ze aandacht vragen of dat ze angstig zijn.

Schreeuwen doorheen de dag is iets wat men best afleert aan de papegaai. Op die manier ontstaan er geen spanningen tussen de vogel en de mensen in huis doordat ze elkaar steeds minder leuk beginnen te vinden.

Onthoud wel dat je enkel het schreeuwen doorheen de dag mag afleren. Het schreeuwen in de ochtend en avond, het zingen, fluiten en praten is net goed en wijst op gelukkige papegaaien en parkieten!

Het belang van de basisbehoeften

Papegaaien en parkieten zijn complexe en slimme dieren. De reden van probleemgedrag kan zijn doordat ze niet de basisbehoeften krijgen die ze nodig hebben. Dit kan voor vermoeidheid, angst en verveling zorgen waardoor de papegaai niet blij is en zal gaan schreeuwen.

Voldoende slaap

Voor een kromsnavel is voldoende slaap erg belangrijk. Een papegaai of parkiet dat te weinig slaapt zal zich futloos voelen en zal zich sneller ergeren aan dingen, waardoor probleemgedrag kan ontstaan.

Ze hebben meer slaap nodig dan de mens, namelijk 12 uur per nacht. Een voorbeeld kan zijn dat ze om 20u gaan slapen en om 8u wakker worden. Je kan je voorstellen als de vogel in de woonkamer verblijft deze langer dan 20u wordt wakker gehouden en soms voor 8u weer wordt wakker gemaakt.

Als dit dag in, dag uit het geval is, dan zal er een slaaptekort optreden. Je kan er in dat geval voor kiezen om een doek rond 20u over de kooi van de vogel te hangen en de tv stiller te zetten op dat moment.

Ook een aparte kamer om te slapen is geen slecht idee. Overdag kan de kromsnavel in de woonkamer genieten van de drukte en aandacht. En tijdens de nacht is het goed stil waardoor hij gemakkelijk 12 uur kan slapen doorheen de nacht.

Je zal merken dat je een veel fijnere vogel zal krijgen wanneer er rekening wordt gehouden met het lange slaappatroon van de papegaai of parkiet!


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Voldoende aandacht en speelgelegenheden

Doordat een papegaai of parkiet zo’n complex en slim huisdier is kunnen ze zich ook snel vervelen. Voldoende aandacht en speelgelegenheden nemen al een groot deel van deze verveling weg.

Een kromsnavel zou echt een deel van het gezin moeten zijn en moet betrokken worden bij de gezinsactiviteiten.

Zorg er elke dag voor dat de vogel wordt betrokken bij het leven door voldoende te spelen, hem trucjes te leren zoals opstappen, rollen, vliegtraining. Maar je kan hem/haar ook enkele woordjes proberen leren. Op die manier zal het leerproces door blijven gaan als de papegaai of parkiet rustig alleen is en zal hij stilletjes oefenen op de uitspraak van de woordjes.

Een papegaai of parkiet zou ook niet heel de dag binnen moeten zitten. Je kan de vogel regelmatig eens naar buiten nemen. Om te vermijden dat je kromsnavel wegvliegt kan je een harnas kopen dat geschikt is voor papegaaien en parkieten.

Buiten is er heel wat te beleven voor de vogels, ze zien een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en andere dieren. Het is ook een goede manier om je papegaai of parkiet verder te socialiseren.

Wil je meer weten over het socialiseren van kromsnavels, klik dan hier.

Ook regelmatig douchen is een perfecte activiteit om je vogel enerzijds wat aandacht te geven en te vermaken. Maar anderzijds worden zo de veren in een goede conditie gehouden. Een papegaai met lelijke veren zal zich ook slechter voelen en probleemgedrag kunnen ontwikkelen.

Wil je meer weten over het verzorgen van de veren en het douchen, klik dan hier.

Goede voeding

Naast voldoende slaap en aandacht, is een goede voeding ook van essentieel belang. Je kan het vergelijken met een mens dat alleen maar snoep en chocola eet of een persoon dat steeds een evenwichtige voeding krijgt. Snoepjes zijn leuk voor af en toe, maar op de lange termijn zal een evenwichtige voeding voor een gezonde lichaam en geest zorgen.

De voeding van een papegaai of parkiet moet vooral bestaan uit groeten en wat fruit. Daarnaast kunnen er nog zaden, peulvruchten en pellets worden gegeven.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Ook voldoende eivoer is belangrijk voor de aanmaak van het eiwit keratine. Keratine heeft als nut om de veren, snavel en nagels in een goede conditie te houden.

Wil je meer weten over hoe je zelf eivoer kan maken, klik dan hier.

Wil je meer weten over het verzorgen van de snavel, klik dan hier.

Juiste inrichten van de kooi

Een papegaai of parkiet zit overdag vaak enkele uren in de kooi. Als deze kooi niet goed is ingericht, dan kan dit een bron van ergernis zijn en op termijn gedragsproblemen zoals schreeuwen veroorzaken.

Als een vogel te weinig plaats heeft in de kooi of de spulletjes en speeltjes zijn niet goed ingericht, dan kan er schade aan de veren ontstaan. De vogel zal zich hierdoor slechter en slechter beginnen voelen. De veren dienen namelijk om te pronken naar andere vogels. Als deze er niet mooi en prachtig uitzien zal hij/zij zich niet goed voelen.

WIl je meer weten over het inrichten van de kooi, klik dan hier.

Ook moet er voldoende speelgoed in de kooi worden geplaatst. Op die manier heeft de vogel iets te doen wanneer het baasje uit huis is. Verveling is de grootste oorzaak van gedragsproblemen, dit moet dus zeker worden vermeden.

Als er iemand in huis is, dan is het aangeraden om de vogel uit de kooi te halen. Een andere plaats om te spelen, zoals een speelboom is dan ideaal.

Speeltjes en een speelboom zijn vaak duur als je er veel moet kopen, het is daarom ook een goed idee om ook zelf speelgoed te maken. Ook een speelboom kan je perfect zelf maken.

Wil je meer weten over het zelf maken van een speelboom, klik dan hier.

Wil je meer weten over het zelf maken van speelgoed voor kromsnavels, klik dan hier.

Hoe schreeuwen afleren?

Eerst moet er worden ontdekt waarom, wanneer, hoe lang en hoe hard de vogel schreeuwt. Zijn er eventueel nog andere oorzaken die het schreeuwen in gang zetten zoals bepaalde huisdieren, mensen of situaties?

Als je een goed idee hebt van de oorzaak, dan is het tijd om het schreeuwen af te leren.

Wat zeker niet doen

Als een papegaai of parkiet schreeuwt mag je zeker niet reageren met een bepaalde vorm van aandacht. Bijvoorbeeld rustig ‘nee’ zeggen is een vorm van aandacht en zal de vogel enkel maar stimuleren om nog meer te gaan schreeuwen.

Zelf schreeuwen tegen de kromsnavel is al helemaal geen goed idee, negatieve aandacht zien ze ook als aandacht. Sommige papegaaien en parkieten houden ervan als er tegen hen wordt geschreeuwd, ze houden immers vaak van veel lawaai.

Er zijn meerdere methoden die wel werken. Uiteindelijk ken jij de vogel als geen ander en kan je een inschatting maken waar hij/zij het beste op zal reageren. Ook is het mogelijk om de verschillende methoden uit te testen en eventueel te combineren.

Eerste methode: doek over kooi

De eerste methode is een goede methode voor een papegaai of parkiet dat voldoende tam is. Het is niet geschikt voor vogels die snel schrikken, omdat er een doek over de kooi wordt getrokken.

De methode werkt als volgt: op het moment dat de vogel schreeuwt ga je rustig naar de kooi en plaats je zonder iets te zeggen een doek over de kooi. Vanaf het moment dat de vogel terug stil is, kan de doek weer worden weggehaald. Dit blijf je herhalen totdat het schreeuwgedrag verbeterd.

Het nadeel is dat dit een methode is die het probleem probeert op te lossen met een straf. Straffen werkt vaak minder goed doordat het een methode is dat negatieve gevoelens teweeg brengt. Beter is om net positief gedrag te stimuleren.

Tweede methode: oorzaken wegnemen

Als de vogel schreeuwt op momenten dat er een duidelijke oorzaak is, dan is het geen slecht idee om te bekijken hoe die oorzaken kunnen worden weggenomen.

Papegaaien en parkieten kunnen bijvoorbeeld een enorme hekel aan een bepaalde kleur hebben. Stel dat je papegaai de kleur rood echt haat en begint te schreeuwen als iemand in een rode shirt de woonkamer binnenkomt. Dan is het misschien een goed idee om deze kleur gewoon te vermijden bij het omgaan met de papegaai.

Ook kan een verkeerde plek in de woonkamer voor heel wat onrust bij de vogel zorgen, wat kan leiden tot probleemgedrag zoals schreeuwen. Misschien staat de kooi vlak achter een hoek en verschiet de vogel wanneer iemand voorbij loopt doordat hij hem/haar niet zag aankomen. In dat geval is een andere plaats voor de kooi geen slecht idee om uit te proberen.

Derde methode: positief gedrag stimuleren

De derde en beste methode maakt gebruik van positieve conditionering. Bij positieve conditionering zal men net positief gedrag stimuleren in plaats van negatief gedrag te bestraffen. Op die manier probeert men het vaak voorkomende negatieve gedrag te vervangen door vaker voorkomend positief gedrag.

Slecht gedrag vervangen door goed gedrag

Het is mogelijk om het slechte gedrag te vervangen door goed gedrag. Stel dat de papegaai steeds schreeuwt wanneer een bepaald huisgenoot de woonkamer binnenwandelt.

Probeer dan vlak voordat deze persoon binnenkomt de papegaai iets te geven om te doen. Op die manier zal hij op dat moment niet schreeuwen en zal de kromsnavel het probleemgedrag steeds meer en meer afleren, doordat hij het gewoon minder doet.

Clicker training

Clicker training is een veelvoorkomende manier om een papegaai of parkiet te trainen. Maar ook andere dieren zoals honden en katten worden zo vaak getraind.

Een clicker is een klein voorwerp dat een ‘klik’ geluid maakt wanneer je op een knopje drukt. Doordat het geluid steeds hetzelfde is, is het heel herkenbaar voor kromsnavels en bevat het ook geen emoties, wat we wel met onze stem kunnen hebben.

Dat komt omdat clicker training een hele positieve manier is om dieren een goed gedrag aan te leren. Het werkt als volgt: als de vogel stil is en niet schreeuwt, dan kan men ‘klikken’. Op het moment dat er wordt geklikt, geeft men de vogel een beloning.

Uiteindelijk zal de papegaai of parkiet graag een beloning krijgen en hiervoor het positieve en gewenste gedrag vertonen. Goed gedrag wordt op die manier gestimuleerd en vervangt het slechte gedrag.

Welke soort papegaaien en parkieten schreeuwen het meest?

Papegaaien en parkieten kunnen heel veel schreeuwen. Elke kromsnavel schreeuwt normaal in de ochtend en de avond. Maar er zijn bepaalde soorten die meer schreeuwen dan de andere.

Papegaaien die het meest schreeuwen

Om een doordachte keuze te maken in welke papegaai je graag zou aanschaffen is het goed om onderzoek te doen naar het schreeuwgedrag van elke soort. Ik schreef een artikel over de papegaaien die het meest en het minst schreeuwen.

Parkieten die het meest schreeuwen

Als je een parkiet aanschaft, dan is het wel fijn om op voorhand even na te kijken of deze een hoge kans heeft op het schreeuwen. Daarom schreef ik een artikel over de parkieten die het meest en minst schreeuwen.

Welke soorten papegaaien en parkieten schreeuwen het minst?

Sommige mensen willen graag een papegaai of parkiet kopen die over het algemeen weinig lawaai maken. Besef wel dat een kromsnavel altijd lawaai zal maken, dit is deel van hun natuurlijk gedrag. Probeer dit dan zeker ook niet af te leren!

Papegaaien die het minst schreeuwen

De papegaaiensoorten dat het minst schreeuwen en lawaai maken zijn de dwergpapegaaien, muspapegaaien en de lori’s van de blauwe bergen.

Parkieten die het minst schreeuwen

De parkietensoorten die het stilst zijn en het minste lawaai maken zijn de valkparkiet, grasparkiet en katharinaparkiet.

Andere gedragsproblemen

Papegaaien en parkieten kunnen naast schreeuwen ook heel wat andere gedragsproblemen krijgen.

Bijten

Bijten is een veelvoorkomend probleem bij heel wat papegaaien en parkieten en kunnen voor onrust binnen het gezin zorgen.

Wil je meer weten over hoe je een kromsnavel bijten kan afleren, klik dan hier.

Veren plukken

Papegaaien en parkieten die zich vervelen kunnen ook beginnen met het plukken van de veren. Dit gedrag ontstaat doordat ze eerst overmatig de veren beginnen te poetsen uit verveling. Uiteindelijk wordt dit een verslaving en beginnen ze met het plukken van de veren.

Wil je meer weten over het plukken van de veren en hoe dit kan worden afgeleerd, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

Waarom schreeuwt een vogel?

Een vogel schreeuwt voornamelijk om aandacht, angst en door verveling. In de ochtend en avond schreeuwen is normaal en natuurlijk gedrag. Vanaf dat de vogel ook doorheen de dag schreeuwt spreken we over probleemgedrag.

Wat te doen tegen schreeuwende papegaai?

Een papegaai kan je schreeuwen afleren door eerst de oorzaak van het schreeuwen te achterhalen. Daarna kan je het beste met clicker training de papegaai belonen wanneer hij stil is. Op die manier wordt het schreeuw gedrag vervangen door stil gedrag.

Hoeveel slaap heeft een papegaai nodig?

Een papegaai moet meer slapen dan de mens. Gemiddeld heet een papegaai zo’n 12 uur slaap nodig per nacht. Een voorbeeld van een normaal slaapschema is van 20u in de avond tot 8u in de ochtend.

Hoeveel slaap heeft een parkiet nodig?

Een parkiet moet meer slapen dan de mens. Gemiddeld heet een parkiet zo’n 12 uur slaap nodig per nacht. Een voorbeeld van een normaal slaapschema is van 20u in de avond tot 8u in de ochtend.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels