Papegaai of parkiet tam maken


Papegaai of parkiet tam maken.

Papegaaien en parkieten zijn erg geliefde huisdieren door hun prachtige veren, intelligentie en muzikale en vocale talenten. Daarnaast zijn het erg sociale dieren, maar dit kost wel wat tijd. In dit artikel lees je hoe je een kromsnavel tam kan maken.

Papegaaien en parkieten kan je tam maken in enkele simpele stappen. Ten eerste moet de vogel kunnen wennen aan de nieuwe omgeving, mensen en dieren. Daarna kan je de vogel laten wennen aan je hand en zelfs uit je hand laten eten. De laatste stap is om de vogel op je hand te laten opstappen en truckjes aan te leren.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel leer je meer over de voordelen van een tamme kromsnavel. Daarnaast krijg je te lezen hoe je dit kan bereiken in enkele simpele stappen, op die manier zal dit zo efficiënt mogelijk kunnen verlopen. Daarnaast krijg je nog meer info en tips over het tam maken van een oude papegaai en parkiet en of het nodig is om de vogel te kortwieken.

Voordelen van een handtamme papegaai of parkiet

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het handtam maken van je kromsnavel. Hieronder kan je enkele redenen vinden waarom het eigenlijk vanzelfsprekend is om dit te doen.

Betere band creëren

Ten eerste zal het mogelijk zijn om een veel betere band te krijgen met je vogel als deze ook handtam is. Doordat de kromsnavel dan makkelijk vast te houden is kan je samen veel meer doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je vogel mee naar buiten te nemen, zorg dan wel voor een tuigje voor kromsnavels.

Papegaaien en parkieten zijn enorm slimme dieren en ze kunnen een echte sociale relaties aangaan met mensen en andere dieren. Sommige papegaaien en parkieten hebben een erg hoge levensverwachting, dus het is mogelijk om een erg hechte vriendschapsband op te bouwen.

Vrolijke vogel

Een wilde papegaai of parkiet is in gevangenschap vaak niet erg gelukkig. Dat komt omdat ze in de kooi moeten blijven en stress krijgen van heel veel situaties.

DierDier

Kromsnavels die niet tam zijn kunnen stress krijgen van nieuwe speeltjes, een nieuwe omgeving, andere mensen, een dierenarts etc. Al deze stress zal zich ook opstapelen waardoor de vogel zich vaak ongelukkig en depressief voelt.

Een ongelukkige papegaai of parkiet zal een veel hogere kans hebben op het ontwikkelen van probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het plukken van de veren.

Leuk voor familie en vrienden

Als mensen op bezoek komen dan zijn ze vaak gefascineerd door een papegaai of parkiet in de woonkamer. Het is dan erg jammer als de vogel er veel schrik van heeft en stress krijgt.

Ook voor de familie is het erg leuk als het mogelijk is om de kromsnavel op te pakken en truckjes te zien doen. Op die manier zullen familie of vrienden zo onder de indruk zijn en dit maakt de papegaai of parkiet vaak ook erg trots.

Gaan sneller praten en fluiten

Doordat tamme papegaaien en parkieten veel gelukkiger zijn zullen ze ook sneller hun muzikale en vocale talenten gebruiken. Kromsnavels leren praten en leren fluiten gaat vaak enkel lukken als de vogel zich op zijn gemak voelt en niet gestresseerd is.

Nodig om truckjes aan te leren

Een kromsnavel kan enkel truckjes aan leren als het mogelijk is om met de vogel om te gaan, hiervoor moet de kromsnavel voldoende tam zijn.

Een papegaai of parkiet is enorm slim, er wordt geschat dat ze tot zo’n 7 keer slimmer zijn dan een hond. Dit is zo slim als een kind van vijf jaar oud! Daarom zijn het ook complexe huisdieren die voldoende afwisseling en mentale stimulatie nodig hebben. Het aanleren van truckjes is hier perfect voor.

Hoe kromsnavel handtam maken?

Het tam maken van een kromsnavel is de eerste stap van de socialisatie. Tijdens de socialisatie leert een papegaai of parkiet hoe hij/zij zich moet gedragen in een groep en moet omgaan met nieuwe situaties. Een goede opvoeding zorgt voor een gelukkige vogel met weinig stress.

Het is belangrijk om de kromsnavel stap per stap aan je te laten wennen tijdens het tam maken. Als je te snel te werk gaat zal dit alleen maar angst en stress opleveren. Het doel is uiteindelijk om ons als iets goed te zien en niet iets wat enkel maar angst bezorgd.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Sommige vogels wennen heel snel aan mensen, maar bij andere kromsnavels gaat het dan weer wat trager. Het is belangrijk op de vogel voldoende tijd te geven die nodig is, elke vogel is anders.

1.     Laten wennen aan de omgeving

De eerste stap is vooral belangrijk als je de kromsnavel nog niet zo lang in huis hebt gehaald. Dan is het eerst belangrijk dat de vogel volledig went aan het nieuwe huis, de kooi, de mensen en de omgeving. Maar ook als je andere huisdieren zoals een hond hebt, dan kost dit tijd om het gewoon te worden.

Om een vogel comfortabel te laten voelen is een goede inrichting en plaatsing van de kooi van belang. Daarnaast praat je best voldoende tegen de vogel zodat hij/zij kan wennen aan je stem en hoe je je gedraagt.

Als je regelmatig praat tegen de vogel, dan kan dit ook helpen zodat de kromsnavel later zal praten. In het begin verstaat de vogel je niet, maar zeg bijvoorbeeld ‘voer’ bij het eten geven of ‘doei’ bij het verlaten van het huis. Op die manier leert de vogel associaties leggen en wat deze woorden juist betekenen.

Deze gewenningsperiode kan een tijdje in beslag nemen, denk hierbij aan enkele weken. Bij een jonge vogel zal het al wat sneller gaan dan een oudere vogel. Vanaf dat de papegaai of parkiet zich comfortabel voelt, dan kan je over gaan naar de volgende stap.

2.     Leren uit je hand eten

In de tweede stap is het de bedoeling dat de hand als iets positief wordt gezien. Het komt helaas vaak voor dat kromsnavels net schrik hebben van handen omdat ze in het verleden hier slechte ervaringen mee hebben gehad.

Komt je vogel van een dierenwinkel, dan kan het zijn dat personen, vaak kinderen, met de handen achter de vogel hebben gezeten om hem te willen oppakken. Dit zorgt voor stress waardoor handen niet als iets goed worden gezien.

De eerste stap om de papegaai of parkiet aan je hand te laten wennen is door enkele keren per dag de handen in de buurt van de kooi te houden. Let er bij op dat je geen plotse bewegingen maakt waar de vogel van zou kunnen verschieten.

Vanaf dat je met je handen in de buurt van de kooi kan komen zonder dat de vogel schrikt kan je ook dagelijks een schaaltje voer in de kooi zetten. Doe dit traag en rustig, op die manier wordt een hand gezien als iets wat hen lekker en gezond eten brengt.

Daarna is het mogelijk om wat lekkere snacks op je hand te leggen en te proberen dat de vogel uit je hand eet. Doe dit ook enkele keren per dag.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Als dit allemaal goed verloopt dan heb je de moeilijkste stappen achter de rug. Deze stappen kosten het meeste tijd omdat het vooral de bedoeling is om het vertrouwen van de vogel te winnen, wat vaak niet onmiddellijk zal lukken.

3.     Beginnen met clicker en target training

Bij het trainen van kromsnavels wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van clicker en target training. Dit is een effectieve methode die ook erg goed werkt om je vogel goed te laten voelen.

Een clicker is een klein plastieken voorwerp dat in je hand past waarin een metalen plaatje is bevestigd. Wanneer je op dit plaatje drukt ontstaat er een click geluid. Bij clicker training is het de bedoeling dat positief gedrag wordt beloond met een click en dan een lekkere snack.

Op die manier kan je de vogel makkelijk tonen wat goed gedrag is. Als je ziet dat de kromsnavel bijvoorbeeld goed aan het spelen is, dan is dat iets wat je wilt aanmoedigen. Door dan te clicken weet de vogel dat hij een beloning zal krijgen doordat hij net iets goed heeft gedaan. Doordat de papegaai of parkiet graag lekkere dingen te eten krijgt zal hij dit gedrag vaker vertonen.

Bij target training is het de bedoeling dat de kromsnavel wordt aangeleerd om het puntje van een stick, bijvoorbeeld een stokje van de chinees, zal volgen en aanraken. Bij het aanraken wordt de vogel beloond met een click en een beloning. Op die manier kan je de papegaai of parkiet makkelijk leren opstappen of andere truckjes zoals een rondje draaien aanleren.

4.     Leren opstappen

Normaal zou de papegaai of parkiet nu al goed uit je hand kunnen eten en hier geen schrik van mogen hebben. Dan is het moment om de kromsnavel te leren opstappen.

Leren opstappen doe je door gebruik te maken van target training. Eigenlijk plaats je je hand simpelweg voor de vogel en lok je de vogel op de hand met de target. Want de target zal hij willen aanraken omdat hij daar steeds een beloning voor krijgt.

5.     Aanraken op de rug

Als de kromsnavel is aangeleerd om op te stappen op de hand, dan is de vogel eigenlijk al heel tam. Echter is het nog mogelijk om een stapje verder te gaan en dat is de vogel aanraken op verschillende plekken op het lichaam.

Als je een papegaai of parkiet wilt laten wennen om een tuigje te dragen, dan is het bijvoorbeeld ook nodig dat je de vogel kan aanraken op de rug. Ook voor andere activiteiten, bijvoorbeeld als je de kromsnavel moet nakijken, dan is het makkelijk als je hem/haar goed kan aanraken.

Dit doe je door weer stap voor stap te werken. Plaats je hand in de buurt van de rug, click met de clicker en beloon. Herhaal dit met het aanraken van verschillende plekken op het lichaam.

6.     Laten wennen aan vreemde mensen in huis

Ten slotte is het ook erg leuk als de papegaai of parkiet niet enkel op jou hand, maar ook op die van bezoekers wilt gaan zitten. Het is gelukkig mogelijk om de vogel aan te leren om vreemden leuk te vinden. Vaak worden bezoekers net als iets slecht gezien omdat ze vaak de aandacht van de vogel stelen. Want de aandacht die normaal naar hen gaat, gaat nu plots even naar het bezoek.

Het is goed om de vogel steeds bij het bezoek te betrekken. Uiteindelijk zou het mogelijk moeten zijn dat ze bij het bezoek opstappen en dat ze ook truckjes kunnen uitvoeren. Als ze merken dat het bezoek verbaast is over welke truckjes ze allemaal kunnen zullen ze erg trots zijn, dat is weer goed voor het mentale welzijn van de vogel!

Er zijn veel leuke truckjes die je de vogel kan aanleren om met de bezoekers uit te voeren, bijvoorbeeld vliegen, hoofd schudden, aan je vinger hangen, wuiven,…

Kan je oudere kromsnavels ook tam maken?

Het klopt dat het makkelijker is om een jonge vogel tam te maken. Dit is ook zo bij mensen, wij kunnen ook het beste wennen aan nieuwe dingen als we jong zijn.

Maar gelukkig is het bij oudere vogels nog steeds mogelijk om ze tam te maken. Meestal gaat het wel wat trager, maar het is zeker niet onmogelijk. Bij oudere vogels moet je er gewoon rekening mee maken dat je ze voldoende tijd moet geven en dat elke vooruitgang iets is om te vieren.

Welke papegaaien en parkieten kan je het best tam maken?

Niet elke soort is even gemakkelijk om tam te maken, daarom schreef ik een artikel met alle papegaaiensoorten die het makkelijkste tam te maken zijn en alle parkieten die je het makkelijkste tam kan maken.

Moet je een papegaai of parkiet kortwieken om tam te maken?

Vaak wordt er gezegd dat een kromsnavel moet worden gekortwiekt omdat ze dan makkelijker tam worden. De redenering hierachter is dat het niet mogelijk is voor de vogel om weg te vliegen en je ze dus makkelijker kan aanraken.

Aan het kortwieken zijn enkele voordelen verbonden, maar vooral ook veel nadelen. Bij het kortwieken zal de vogel minder actief zijn en zich minder goed kunnen uitleven, dit kan zo mee helpen bij het ontwikkelen van probleemgedrag en depressie.

Het klopt ook niet dat een papegaai of parkiet dat geknipt is aan de vleugels veilig mee naar buiten kan. Dat komt omdat het bij een windvlaag nog steeds mogelijk is om op te stijgen. Als de vogel vermist is, is het ook weer moeilijk om terug te komen als de vogel eigenlijk nooit heeft geleerd om te vliegen.

Soms hebben mensen toch een geldige reden waarom ze de vogel zouden kortwieken, elke situatie is natuurlijk anders. Dan is het wel van belang om de vogel op een juiste manier kort te wieken.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een papegaai tam?

Een papegaai maak je tam door hem eerst te laten wennen aan de nieuwe omgeving, kooi en de mensen in huis. De volgende stap is om de vogel te laten wennen aan je hand door bijvoorbeeld eten te geven met een schaaltje. Hierna kan je de kromsnavel uit je hand laten eten, de laatste stap is het opstappen.

Hoe maak je een parkiet tam?

Om een parkiet tam te maken, is het belangrijk om hem eerst te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving, kooi en de mensen in huis. Vervolgens kan je de vogel laten wennen aan je hand door bijvoorbeeld eten te geven met een schaaltje. Als hij daaraan gewend is, kan je proberen om de kromsnavel uit je hand te laten eten. De laatste stap is het opstappen op je hand.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels