Papegaai of parkiet zindelijk maken


Papegaai zindelijk maken

Een papegaai of parkiet zindelijk maken, het lijkt een leuk idee zodat je nooit onder de uitwerpselen van je vogel hangt. Er zijn echter verschillende manieren om dit te doen, sommige hebben dramatische gevolgen.

Over het algemeen is het geen goed idee om je papegaai of parkiet zindelijk te maken. Dit komt omdat het ophouden van de uitwerpselen erg ongezond is. Daarnaast kan je vogel zo hard zijn best doen dat hij zijn darmpjes eruit perst. Beter kan je de kromsnavel aanleren om zo snel mogelijk te poepen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is vaak dus geen goed idee om een papegaai of parkiet zindelijk te maken, maar is wel een alternatieve methode die goed is voor de vogel en die ervoor zorgt dat je geen uitwerpselen meer op je krijgt. Dit kan je hieronder volledig lezen.

Waarom wil je een kromsnavel zindelijk maken

Eerst is het goed om even na te denken waarom je een papegaai of parkiet zindelijk wil maken. Zindelijkheid wilt meestal zeggen dat de vogel niet op je poept. Dit is op zich geen verkeerde gedachte.

Maar er zijn verschillende methoden om dit te bereiken. Vaak wordt de papegaai of parkiet zindelijk gemaakt door hem te laten poepen op commando, dit is een erg gevaarlijke methode. De vogel kan hier zelfs bij sterven!

Goed idee om kromsnavel zindelijk te maken?

Het is dus echt geen goed idee om je papegaai of parkiet zindelijk te maken op de traditionele manier. Deze traditionele manier heet klassieke conditionering.

Klassieke conditionering wilt zeggen dat je de vogel gaat belonen wanneer hij een gewenst gedrag vertoont. Maar als dit wordt toegepast zodat de kromsnavel niet meer gaat poepen, buiten op commando, dan is dit erg gevaarlijk.

DierDier

Poep ophouden

Ten eerste is het ongezond voor de papegaai of parkiet om de poep op te houden. kromsnavels eten, drinken en poepen heel veel. Ze hebben niet zo als ons maar 3 maaltijden nodig.

Dat komt omdat ze net een enorm snelle stofwisseling of metabolisme hebben. Het eten wordt snel verteerd, maar dat eten moet hun kleine lichaampje ook snel verlaten.

Er is dus niet zo veel plaats om poep vast te houden in het lichaam. Als ze dit wel doen, dan kunnen ze last krijgen van heel wat kwaaltjes. Ook zullen ze minder gaan eten om zo minder te hoeven poepen, met vaak een gewichtsafname als gevolg.

Op commando poepen

Een papegaai of parkiet kan heel wat problemen ontwikkelen wanneer hij is aangeleerd om op commando te ontlasten. Dit zijn gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot de dood, maar ook gedragsproblemen.

Gedragsproblemen

De gedragsproblemen zijn misschien de minst erge problemen die je kan verwachten als je je kromsnavel probeert zindelijk te maken op commando.

Zoals gezegd wordt een papegaai of parkiet getraind met positieve conditionering. Dit vraagt ook een inspanning samen met het baasje. De vogel kan het op commando poepen dan ook beginnen koppelen aan de persoon die het hen heeft aangeleerd.

Stel je voor dat de persoon die het de vogel heeft aangeleerd even op vakantie is, in het ziekenhuis ligt of zelfs gewoon overdag weg is.

In dat geval zal de papegaai of parkiet zijn poep gewoon kunnen gaan ophouden totdat deze persoon er weer is om een commando te geven. Ik hoop dat het duidelijk is dat dit echt niet gewenst is. De vogel kan hierdoor zelfs sterven.

Cloacaprolaps

Misschien eerst de benaming ‘cloaca’ uitleggen. Een vogel kan in tegenstelling tot de mens door één enkele opening ontlasten en ontlasten. Deze opening heet de cloaca.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Om terug te komen op het gevaar van het zindelijk maken. Het kan zijn dat de papegaai of parkiet zijn baasje een plezier wilt doen door net eens extra te ontlasten.

Als een kromsnavel net na het ontlasten dit nog eens gaat doen, dan zal dit moeilijk gaan. De vogel zal dan zoveel druk zetten dat hij zijn darmpjes eruit zal persen. Dit verschijnsel heet een cloacaprolaps en heeft vaak de dood tot gevolg.

Alternatieve methode om zindelijk te maken

De meest voorkomende methode is om de papegaai of parkiet op commando te laten poepen. Maar uiteindelijk wil je vooral voorkomen dat je geen uitwerpselen op je krijgt als je de vogel vasthebt of knuffelt.

Daarom is het eigenlijk voldoende om de kromsnavel zijn behoefte te laten doen en hem dan vast te kunnen nemen.

De methode

Nadat je papegaai of parkiet heeft gegeten laat je de vogel gewoon even met rust totdat hij zijn behoefte heeft gedaan. Dit duurt normaal niet erg lang, een kromsnavel heeft een zeer snelle stofwisseling.

Vanaf dat je papegaai of parkiet heeft gepoept ga je er zo snel mogelijk naar toe en pak je de vogel op. Op die manier beloon je hem met aandacht.

Het verschil met de eerste methode is dat daar de vogel aangemoedigd wordt om zijn poep in te houden. Bij deze methode stimuleer je net dat je papegaai of parkiet zijn behoefte doet na het eten om daarna snel aandacht te krijgen. En zonder dat er een grote kans is op uitwerpselen op je kleren.

Wat met ongelukjes?

Ongelukjes kunnen altijd gebeuren en dit is ook niet erg. Ongelukjes mag je daarom nooit straffen. Straffen is eigenlijk nooit een goede methode om papegaaien en parkieten op te voeden.

Belonen heeft een veel sterker effect, het is ook een positieve manier van omgaan met je vogel. En eerlijk gezegd is wat poep op je kleren nu ook niet zo erg.

Hoe vaak poepen papegaaien en parkieten?

Kromsnavels hebben een hele snelle stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd. Dit wilt zeggen dat het voedsel dat de vogel eet snel verteerd wordt en de ontlasting ook snel volgt.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De reden dat ze zo’n snelle stofwisseling is dat ze voldoende energie moeten hebben om te kunnen klimmen, knagen en zeker om te kunnen vliegen. Op die manier moeten ze minder gewicht van onverteerd voedsel dragen, waardoor het vliegen makkelijker gaat.

Poepen papegaaien en parkieten in de nacht?

Je zou denken dat de papegaaien en parkieten ook in de nacht veel zou poepen door de snelle stofwisseling. Echter is dit niet het geval. De reden is te vinden in hun gedrag als ze vrij in de natuur zijn.

Gedurende de nacht moeten kromsnavels schuilen voor heel wat roofdieren. Als ze zouden poepen op de plaats waar ze slapen, zouden ze ook hun slaapplaats kunnen verklappen. Ze houden in de nacht dus hun ontlasting in om niet gepakt te worden.

De ochtendontlasting

Kromsnavels houden in de nacht dus hun ontlasting in. Daarom dat er ook een fenomeen als de ‘ochtendontlasting’ bestaat, dit is de eerste ontlasting na de nacht.

De ochtendontlasting is typisch een hele hoop poep met een vrij sterke geur. Het is een goede indicator om de gezondheid van je papegaai of parkiet in te schatten.

Gezonde ontlasting ziet er uit als groene of bruine wormpjes in een dikke witte brei. Daarnaast kan er eventueel nog een waterachtige oplossing bij zijn.

Ik schreef een artikel over de ontlasting van kromsnavels omdat het erg belangrijk is om een goede en slechte ontlasting te herkennen. Door de poep regelmatig te inspecteren kan je sneller zien of de vogel ziek is.

Veelgestelde vragen

Kan je een papegaai of parkiet zindelijk maken?

Een papegaai of parkiet kan je zindelijk maken, maar dit is niet gezond als dit op commando gebeurt. Dat komt omdat de papagaai zo de neiging heeft om zijn poep op te houden of hij zou zelfs zijn darmpjes eruit kunnen persen, met vaak de dood tot gevolg.

Hoe kan je ontlasting makkelijk opkuisen?

Poep van een vogel is makkelijk op te kuisen met wat keukenpapier. Als de ontlasting al is uitgedroogd kan je eventueel gebruik maken van een klein plamuurmesje om de poep eraf te schrapen. Ook kan je een klein sopje maken met één deel water en één deel azijn, azijn doodt bacteriën maar is ongevaarlijk voor mens en dier.

Hoe ziet gezonde ontlasting van een papegaai of parkiet eruit?

De poep van een kromsnavel is een indicatie voor de gezondheid. Een gezonde ontlasting ziet er uit als groene en bruine wormpjes in een dikke witte brei. Soms zou er ook wat waterachtige vloeistof kunnen bij zitten. Maar als het de vorm van diarree heeft, dan is je vogel ziek.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels