Papegaaien en parkieten speelboom maken


Papegaai en parkietenboom maken

Een papegaai of parkiet is een huisdier dat niet heel de dag stil wilt zitten. Gedurende de dag hebben ze heel wat aandacht nodig en moeten ze zich kunnen vermaken, ook uit de kooi. Een papegaaienboom is daarom onmisbaar voor elke papegaai of parkiet.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Een papegaaien of parkietenboom maken is helemaal niet ingewikkeld en ook niet zo duur als een kant-en-klaar model. Je hebt enkel een bloempot, betonmix en een dikke veilige tak nodig. Je giet de betonmix in de bloempot, daarna plaatst je de tak hierin. Na enkele weken is het beton uitgedroogd en heb je een erg stevige papegaaienboom.

Een boom voor kromsnavels maken is dus helemaal niet moeilijk en ook niet zo duur. Ook voor mensen die niet zo handig zijn is het goed te doen. Hoe je de speelboom voor je vogel maakt kan je hieronder lezen. Ook leg ik uit welke bomen wel en niet geschikt zijn en geef ik graag nog wat extra tips!

Hoe speelboom zelf maken?

Een papegaai of parkiet is heel de dag druk in de weer met eten, drinken, spelen, slopen en aandacht vragen. Ze hebben dus heel wat nodig om zich goed uit te kunnen leven.

Een kromsnavel laat je best niet heel de dag in de kooi zitten, dit zou voor verveling zorgen. Een kromsnavel dat zich verveelt kan heel wat problemen krijgen. Ze kunnen beginnen met het plukken van de veren, ze gaan minder eten en kunnen ook nog ander probleemgedrag ontwikkelen.

Door verveling ontstaat dus ook vaak ander probleemgedrag. Ze kunnen erg luidruchtig worden en gaan schreeuwen. Maar het is ook mogelijk dat ze veel gaan bijten of agressief worden. Daarom schreef ik een artikel over het bijten en het schreeuwen. Hierin staat beschreven hoe je het kan afleren, maar ook voorkomen.

DierDier

Het is dus absoluut de moeite om tijd of geld te investeren in een goede papegaaienboom zodat je vogel mentaal en fysiek gezond kan blijven. Een papegaaien of parkieten speelboom zelf maken is niet moeilijk, ook niet voor mensen met twee linker handen die vrijwel nooit klussen.

Benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig om zelf een speelboom voor je kromsnavel te maken?

  • Bloembak
  • Cementmix
  • Een mooie tak met een variëteit in dikte van een veilige boom! (zie hier voor een lijst)
  • Houtzaag om de tak of planken mee af te zagen
  • Kromsnavel speelgoed
  • Eet en drinkbakjes
  • Houten planken (optioneel voor opvangbak)
  • Hamer (optioneel voor opvangbak)
  • Nagels (optioneel voor opvangbak)

Stappenplan

1. Kies een mooie en veilige tak

De eerste stap is om een goede tak te kiezen en af te zagen om je speelboom te maken. Dit is het voordeel van zelf je speelboom te maken. Je kan een tak kiezen dat bij je interieur past van de woonkamer. Ook kan je kiezen hoe groot de boom wordt.

Daarnaast ken je de papegaai of parkiet als geen ander en weet je aan welke eisen de boom moet voldoen. Kies een tak met een dikte dat bij de poot van je kromsnavel past.  

De tak mag voldoende variëren in dikte, dit is goed om de spiertjes in de poten van de vogel te blijven trainen en in goede conditie te houden. Ook zal dit ervoor zorgen dat de nagels meer op een natuurlijke manier worden afgesleten, op die manier moet je de nagels minder vaak knippen. Ik schreef een artikel over hoe je de nagels veilig kan knippen.

Zorg er wel voor dat de tak van een veilige boom komt! Het is mogelijk om vele soorten bomen te gebruiken, maar er zijn er ook die giftig zijn voor papegaaien en parkieten. Via deze link vind je een lijst met bomen die veilig of giftig zijn.

2. Kies een geschikte bloembak

Daarna moet bloembak geïnspecteerd worden op gaatjes. Dit kan je doen door de bloembak te vullen met wat water. Zo kan je makkelijk zien of er een gaatje is doordat het water er zal beginnen uitlekken.

Indien de bloembak lekt kan je de gaatjes opsporen en dichtmaken met bijvoorbeeld wat Duck tape. Dit is nodig zodat in de volgende stappen het cement er niet zal uitlopen.

3. Cementmix bereiden

De volgende stap is om de cementmix te bereiden. Elke cementmix moet op een andere manier worden gemaakt, je kan dit lezen op de verpakking van de mix dat je hebt gekocht. Maak een inschatting van hoeveel liter cement je nodig hebt om 2/3 van de bloembak te vullen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


4. Vul de bloembak met de cementmix

Eens de betonmix is gemaakt, giet je de mix in de bloembak. Vul de bloembak tot ongeveer 2/3 van de hoogte zodat het beton zeker niet zal overlopen wanneer we de tak erin zullen plaatsen.

5. Plaats de tak in de cementmix en de bloembak

Nu kan de tak die je reeds hebt afgezaagd in de cementmix plaatsen. De tak staat misschien niet zo stevig, probeer met wat touwen of andere voorwerpen de tak recht te zetten.

Op dit moment is het moeilijke werk gedaan. Je moet enkel wachten tot de betonmix is opgedroogd en daarna kan je papegaai of parkiet volop genieten van zijn nieuwe speelplaats!

6. Voer- en drinkbakjes bevestigen

Nu de boom eigenlijk volledig gemaakt is, kan er nog een eet en drinkbakje worden bevestigd. Het is de ideale plek om je vogel wat extra eivoer te geven. Eivoer is belangrijk voor de aanmaak van het eiwit keratine, dit zorgt voor gezonde veren, nagels en snavel. In dit artikel lees je hoe je zelf heel goedkoop eivoer kan maken.

Er zijn verschillende voer– en drinkbakjes die geschikt zijn om te bevestigen in een speelboom. Zelf ben ik fan van rvs bakjes, deze zijn dus gemaakt van roest vrij staal.

Bakjes voor parkieten en kleine papegaaien

Voor kleine papegaaien (bv. Bonte Boertje) en parkieten adviseer ik een Adori RVS bakje met een handige ophangbeugel en een diameter van 9 cm en een inhoud van ongeveer 300 ml. Deze is via deze link te verkrijgen op bol.com.

Bakjes voor middelgrote tot grote papegaaien

Middelgrote en grote papegaaien zoals een grijze roodstaart en een ara hebben beter een iets groter bakje. Hiervoor ben ik fan van een Adori RVS bakje met een handige ophangbeugel en een diameter van 10,5 cm en een inhoud van bijna 600 ml. Deze is via deze link te verkrijgen op bol.com.

7. Opvangbak voor de ontlasting (optioneel)

Het is ook mogelijk om nog een opvangbak onderaan de speelboom te maken om de uitwerpselen makkelijk op te vangen. Hoe je dit het beste doet is afhankelijk van de vorm van de boom. Als je wat handig bent met houten planken, een zaag en kan timmeren, dan is dit normaal makkelijk te doen.

Als je niet goed weet hoe je hieraan kan beginnen, dan kan je steeds raad vragen in een bouwmarkt. Of je kan natuurlijk ook eens langs gaan bij een handig familielid of bij vrienden.

Speelboom inrichten met speelgoed

Proficiat! Je hebt een speelboom voor je vogel gemaakt. Doordat de speelboom van je papegaai of parkiet vaak zal worden gebruikt moet de vogel ook regelmatig worden uitgedaagd en volmaakt met voldoende speeltjes.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Zorg voor voldoende sloopgelegenheid en bevorder het klimmen door onder andere touwen te spannen en een schommel te bevestigen aan de boom.

Er bestaan heel wat soorten speelgoed of accessoires voor een papegaai of parkiet. Ik schreef een artikel over de meest geliefde soorten speelgoed zoals foerageer speelgoed, sloopspeelgoed, klimspeelgoed en educatief speelgoed.

Wekelijks kan je de speeltjes verwisselen zodat de vogel ze niet beu raakt. Op die manier houdt je je papegaai of parkiet mentaal en fysiek in een goede gezondheid!

Welk materiaal voor kromsnavel speelboom?

Een kromsnavel is een gekende sloper. Hij zal steeds proberen om van alles af te knagen en is het dus ook extreem belangrijk dat de gebruikte takken voor de speelboom van een boom is dat niet giftig is voor papegaaien en parkieten.

Welk hout is wel en niet geschikt voor kromsnavels?

In dit artikel kan je een lijst vinden met de bomen die wel en niet giftig zijn voor papegaaien en parkieten. Op die manier weet je welke takken je veilig kan gebruiken voor het maken van een kromsnavelspeelboom of speelgoed. Gebruik dus zeker geen bomen die giftig zijn voor je vogel, dit kan ernstige risico’s voor de gezondheid meebrengen!

Papegaaienboom kant-en-klaar kopen

Het maken van een papegaaienboom kost wel wat tijd en moeite. Als je echt geen handige Harry bent dan kan je uiteraard ook kant-en-klare speelbomen kopen, zoals een java boom.

Op die manier ben je zeker dat de boom van goede kwaliteit is, niet van giftig hout is gemaakt en vooral ook stevig is en niet zal omvallen. Daarnaast zijn deze bomen ook makkelijk te kuisen en zijn er meestal ook al eet en drinkbakjes op bevestigd.

Vele bomen hebben ook kleine aansluitingen om makkelijk speelgoed aan te bevestigen. Het is dus een perfect alternatief voor het zelf maken van een speelboom.

Hoe een kromsnavelspeelboom schoonmaken?

Net zoals de kooi zal de speelboom van een papegaai of parkiet ook vuil worden, door onder andere ontlasting en voedselresten.

Elke dag zou je de voedselresten van de speelboom moeten weghalen, ook moet het water dagelijks worden ververst. Kijk ook steeds na of er geen beschadigingen zijn aan de boom of speeltjes die gevaarlijk zouden kunnen zijn voor je papegaai of parkiet.

Wekelijks kan je de boom grondig schoonmaken. Een mengsel van water en azijn is ideaal om bacteriën te doden, maar is ongevaarlijk voor mens en dier. Gebruik zeker geen desinfectiemiddelen zoals Dettol of bleekwater. Als je dit niet goed afspoelt kan dit giftig zijn voor je kromsnavel!

Het schoonmaken kan vaak heel veel tijd kosten. Daarom is het goed om een stappenplan te hebben om alles op een zo efficiënt mogelijke manier te kunnen kuisen. Daarom schreef ik een artikel dat volledig over het schoonmaken gaat.

Veelgestelde vragen

Kan je een papegaaien speelboom zelf maken?

Ja, een papegaaien of parkieten speelboom maken is niet zo moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een bloembak, cementmix en een tak van een boom dat veilig is voor papegaaien en parkieten. Met die benodigdheden maak je zo een mooie en stevige speelboom!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels