Papegaaien en parkietenkooi inrichten


Papegaaienkooi inrichten

Vele papegaaien en parkieten zitten elke dag wel enkele uren in de vogelkooi. kromsnavels kunnen zich nogal snel vervelen. Een juiste inrichting van de kooi zorgt ervoor dat je vogel gezond en gelukkig kan blijven.

Een juiste inrichting van de papegaaien en parkietenkooi bestaat uit natuurlijke zitstokken, die op verschillende hoogtes hangen, met een verschillende dikte. Daarnaast moeten er goede eet en drinkbakken worden voorzien. Ook zijn veel speeltjes erg belangrijk zodat je vogel zich niet gaat vervelen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Maar welke zitstokken zijn nu echt geschikt, welke drink- en voederbakken bestaan er en welke speeltjes moeten dit juist zijn? Dat kan je hieronder exact lezen!

Wat moet er in een vogelkooi?

De papegaaien en parkietenkooi is heel belangrijk in het leven van de kromsnavel. Dit is omdat de vogel er meestal wel enkele uren per dag zal moeten in doorbrengen.

Vergeet niet dat een papegaai erg oud kan worden, een leeftijd van 60 jaar komt regelmatig voor. Als hij dagelijks in deze kooi zit is het vanzelfsprekend dat hij voldoende te doen moet hebben. Een parkiet wordt net iets minder oud, maar in vergelijking met een hond kunnen ze erg oud worden.

Zorg dus voor voldoende variatie, enkel zo kan de papegaai of parkiet zich goed voelen. Een vogel dat zich goed voelt is ook een leuke vogel om in huis te hebben. En zo voorkom je ook dat je kromsnavel ernstige ziekten zal ontwikkelen.

Wat zeker in de kooi moet

Er zijn enkele spullen die zeker in de kooi moeten zijn, anders kan je geen papegaaien en parkieten houden. Als je de kosten wilt drukken zijn er ook vaak alternatieven te vinden die je gewoon uit de natuur kan meenemen.

DierDier

Zitstokken

Het eerste zijn natuurlijk de zitstokken. Elke papegaai of parkiet moet er minstens twee hebben. Deze zitstokken moeten ook op een verschillende hoogte worden geplaatst.

Eet- en drinkbakjes

Daarnaast moet de vogel ook veel eten en drinken. Je moet dus goede bakjes voorzien, maar er zijn ook alternatieven. Deze alternatieven zorgen ervoor dat je kromsnavel minder morst en dat het eten of drinken langer vers blijft. Ideaal dus om minder te hoeven schoonmaken.

Voldoende speelgoed

Een papegaai of parkiet heeft ook erg veel variatie nodig. Dat komt omdat ze slimme dieren zijn, je kan ze vergelijken met een kind van 3 jaar oud. Zorg dus voor voldoende speeltjes en sloopgelegenheden, zodat ze zich volledig kunnen uitleven wanneer je even niet thuis bent.

Kalkblokje of sepiaschelp

Ook plaats je best een kalkblokje of een sepiaschelp in de kooi. Kalk is een essentieel voedingsonderdeel voor de vogel. Dit komt omdat het instaat voor heel wat basisfuncties, zoals het groeien van de bek, veren en nagels.

Ook kan de papegaai of parkiet zo zijn snavel goed onderhouden. De sepia schelp is namelijk redelijk ruw en op die manier kan hij zijn scherpe bek als het ware afschuren tijdens het spelen.

Omdat het belangrijk is dat de snavel van een papegaai of parkiet steeds in een goede conditie is, schreef ik een artikel over het verzorgen van de snavel.

Belang van de juiste zitstokken

Zitstokken zijn er in alle materialen, kleuren en maten. Het lijkt dus dat je gewoon ééntje kan kopen en dat het voor de rest niet zo veel uitmaakt. Het is echter een ander verhaal. Er is veel variatie in zitstokken, maar eigenlijk zijn de meeste zitstokken niet goed voor de kromsnavel.

Welke zitstokken

De poot van de vogel bestaat uit heel wat kleine spieren. Voor een goede functionaliteit en bewegingsmogelijkheden moeten deze spieren ook genoeg worden getriggerd. Als de vogel enkel zitstokken heeft van dezelfde dikte, dan zullen deze spiertjes in de poten langzaamaan minder worden gebruikt en dus ook zwakker worden.

Houten zitstokken

Daarom is het belangrijk om minstens 2 zitstokken in het hok te plaatsen, maar ook met een verschillende dikte om de poten net te trainen en te zorgen voor afwisseling. Ook vermijd je best de zitstokken die gemaakt zijn van plastiek. Ze komen vaak samen met de kooi, maar gebruik ze dus niet. Op lange termijn is het erg slecht voor de papegaai of parkiet.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is moeilijk om een juiste zitstok te adviseren omdat dit erg afhankelijk is van de kooi en de grootte van de vogel. Op bol.com vind je een uitgebreid aanbod aan zitstokken (bol.com) waar je zeker de ideale zitstok tussen zal vinden!

Slijtstokken

Daarnaast kan je ook een slijtstok plaatsen. Dit is een zitstok met een ruwe rand. Deze zorgt ervoor dat de bek en de nagels van de vogel steeds worden afgeslepen. Zo worden de nagels en de snavel in een goede conditie te houden, zonder dat je er veel moeite voor moet doen. Het is dan vaak niet nodig om zelf de nagels te knippen.

Zelf ben ik een grote fan van de slijtstokken van het merk Jungle4birds. Deze zijn gemaakt uit beton en zijn enorm kwalitatief voor de prijs. Deze zijn zowel voor papegaaien en parkieten te verkrijgen op bol.com.

Waar stokken plaatsen

De stokken moeten ook op een juiste plaats worden bevestigd. Op die manier zorg je ervoor dat je papegaai of parkiet maximaal kan bewegen in de kooi en dat de kooi ook logisch is ingericht.

Maar het heeft ook een effect op de hygiëne en vermijd dus dat je vogel sneller ziek wordt of dat je meer gaat moeten kuisen.

Het beste is om zeker twee zitstokken in het hok te plaatsen. Hang ze ook op een verschillende hoogte, eentje beneden aan de kooi en eentje bovenaan de kooi. Zorg er daarnaast ook voor dat ze aan een andere kant van de kooi bevestigd zijn, zo heeft de papegaai of parkiet steeds een plek om graag te zitten.

Om ziekten te voorkomen plaats je ook geen stokken vlak boven de voer en drinkbakken. Anders zouden de uitwerpselen hierin kunnen vallen, wat een broedplaats is voor bacteriën en schimmels. Het is ook gewoon handig dat je dan niet zo veel moet kuisen.

Door de kooi regelmatig te kuisen kan je heel wat problemen voorkomen. Om dit zo efficiënt mogelijk te kunnen doen heb ik een artikel geschreven over het schoonmaken van de kooi.

Welke natuurlijke takken kunnen in de papegaaien en parkietenkooi?

Het allerbeste zou zijn om natuurlijke zitstokken in de kooi te plaatsen. In de natuur hebben ze ook niet maar 2 diktes aan takken om op te zitten.

Natuurlijke takken zorgen voor veel variatie voor de poten, het houd de spieren in goede conditie. Daarnaast bevatten de takken van ook wat schors. Hier kan de vogel zich op uitleven en wordt de bek ook gezond gehouden.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De takken mogen wel niet giftig zijn voor papegaaien en parkieten. Via deze link krijg je een overzicht van alle bomen die wel en niet giftig zijn.

Soorten eet en drinkbakken

Eet en drinkbakken bestaan er in alle soorten en maten, maar welke zijn nu het beste?

Normale bakjes in rvs

De meest voorkomende bakjes zijn gemaakt uit rvs, oftewel roest vrij staal. Deze zijn erg makkelijk te monteren, daarnaast hebben ze ook een gladde binnenkant wat het kuisen erg makkelijk maakt.

Het nadeel is dat de papegaaien en parkieten heel makkelijk kunnen morsen, zeker met het drinken. Hierdoor wordt de bodembedekking sneller nat en ontstaan er makkelijk schimmels, wat slecht is voor de gezondheid van de vogel.

Deze bakjes moeten ook elke dag ververst worden omdat de vogels er makkelijk uitwerpselen in achterlaat.

Bakjes voor parkieten en kleine papegaaien

Voor kleine papegaaien (bv. Bonte Boertje) en parkieten adviseer ik een Adori RVS bakje met een handige ophangbeugel en een diameter van 9 cm en een inhoud van ongeveer 300 ml. Deze is via deze link te verkrijgen op bol.com.

Bakjes voor middelgrote tot grote papegaaien

Middelgrote en grote papegaaien zoals een grijze roodstaart en een ara hebben beter een iets groter bakje. Hiervoor ben ik fan van een Adori RVS bakje met een handige ophangbeugel en een diameter van 10,5 cm en een inhoud van bijna 600 ml. Deze is via deze link te verkrijgen op bol.com.

Voedsel en drinkdispensers

Daarnaast zijn er ook waterflesjes of dispensers op de markt. Het voordeel is dat er maar een enkele kleine opening is waar de papegaai of parkiet kan eten of drinken.

De inhoud wordt dan niet zo makkelijk bevuild door papegaaien en parkietenpoep, wat veel gezonder is voor de kromsnavel, doordat er ziektes worden vermeden. Daarnaast is het ook makkelijker te onderhouden en moeten ze minder vaak worden uitgekuist.

In het hok moet je zeker twee voederbakken voorzien. Eentje dient voor het normale voer, de ander voor het eivoer. Eivoer is nodig om je vogel van extra eiwitten te voorzien. Ik schreef ook een artikel over hoe je zelf goedkoop eivoer kan maken.

Deze dispensers moet je daarom ook niet elke dag verversen. Maar probeer het wel om de dag te doen, want vers drinkwater is altijd wel het fijnst voor de papegaai of parkiet.

Voerdispenser

Voor het voer kan je kiezen voor een voerfontein van het merk Ferplast. Deze is vooral geschikt voor parkieten en kleine papegaaien. Grote papegaaien zouden het kunststof kunnen kapot bijten. Bekijk hier de voerfontein op bol.com.

Drinkfontein

Zelf heb ik ervaring met de drinkfontein van het merk Pawise. Zelf gebruik ik ze enkel voor het water, maar je kan er ook voer in doen. Deze is in verschillende maten te verkrijgen. Bekijk hier de drink- en voerfontein op bol.com.

Welke speeltjes en accessoires in de kooi?

Speeltjes en accessoires lijken misschien maar een bijzaak, maar het is van enorm belang. Papegaaien en parkieten zijn eigenlijk heel de dag bezig met spelen, klimmen, klauteren en slopen. Het is de manier waarop ze zich kunnen uitleven.

Als je vogel soms alleen zit en niets te doen heeft, dan gaat hij zich beginnen vervelen. Een kromsnavel dat zich verveelt is echt niet goed. Hoogstwaarschijnlijk zal je dan te maken krijgen met probleemgedrag zoals bijten en schreeuwen. Maar de papegaai of parkiet kan zichzelf ook beginnen verminken zoals het plukken van de veren.

Daarnaast is het ook bewezen dat papegaaien en parkieten die zich vervelen ook ongezonder worden. Ze gaan minder bewegen, de spieren worden minder geactiveerd en ze zijn gewoon niet blij. Dit kan op lange termijn ook leiden tot heel wat ziekten.

Waar op letten bij aankoop speeltjes?

Er zijn op de markt heel wat papegaaien en parkieten speeltjes te koop, echter zijn ze niet allemaal van goede kwaliteit of zelfs gezond voor je vogel.

Speelgoed voor kromsnavels moet dus veilig zijn. Vermijd dus speeltjes die scherp zijn, deze kunnen inwendige verwondingen veroorzaken. Ook speeltjes die verroest zijn gooi je maar beter bij het vuilnis.

Vele mensen laten zich verleiden door goedkoop speelgoed uit het buitenland. Dit is niet altijd een goed idee. Vele speeltjes die in China worden gemaakt zijn eigenlijk giftig. Het is niet altijd duidelijk uit welk materiaal speeltjes worden gemaakt.

Speeltjes gemaakt uit veilig hout of acryl zijn de beste keuze.

Ook is het mogelijk om zelf speelgoed te maken voor je papegaai of parkiet. Op die manier ben je zeker van de kwaliteit en is het veel goedkoper. Wil je meer weten over het zelf maken van speelgoed voor kromsnavels, klik dan hier.

Welke speeltjes bestaan er?

Er bestaan heel wat soorten speelgoed of accessoires voor in de kooi van de papegaai of parkiet. Je zou er enkele kunnen uittesten om te zien wat je vogel zelf fijn vindt. Ik schreef een artikel over de meest voorkomende soorten speelgoed zoals foerageer speelgoed, sloopspeelgoed, klimspeelgoed en educatief speelgoed.

Wat is de beste bodembedekking?

Onderaan de kooi moet je een goede bodembedekking plaatsen zodat de uitwerpselen en het gevallen voor en drinken wordt geabsorbeerd. Hoe sneller de uitwerpselen uitdrogen hoe beter, want zo zullen ze minder stinken en krijgen bacteriën minder kans.

Het is moeilijk om te zeggen wat de beste bodembedekking is, dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld als geld je grootste zorg is of als je net weinig wilt kuisen.

Gelukkig heb ik hier een heel artikel over geschreven om je te helpen! WIl je meer weten over de beste bodembedekking, klik dan hier.

Waar plaats ik de vogelkooi?

Over de plaatsing van een papegaaien- of parkietenkooi wordt niet goed genoeg nagedacht. Dit is eigenlijk jammer, want het heeft een grote invloed op het welzijn van de papegaai en parkiet.

Daarom schreef ik een artikel over de plaatsing van een papegaaien- en parkietenkooi.

Veelgestelde vragen

Hoeveel papegaaien mogen samen in een kooi?

Papegaaien kunnen zeker samen in een kooi. Er is geen limiet op het aantal, maar meestal worden ze per twee in een kooi gezet. Het voordeel is dat ze zich zo minder vervelen en met elkaar kunnen spelen. Wel moet de kooi groot genoeg zijn voor voldoende bewegingsruimte.

Hoeveel ruimte moet een papegaai hebben in een kooi?

Een papegaai moet voldoende bewegingsruimte hebben in de kooi. Minimaal zou hij zijn vleugels helemaal moeten kunnen strekken. Een grote kooi is ook belangrijk voor papegaaien die meestal buiten de kooi zitten. Een te kleine kooi zou uiteindelijk kunnen leiden tot slechte veren door beschadigingen.

Hoe vogelkooi zo min mogelijk schoonmaken?

Er zijn een paar leuke tips waardoor je de kooi van je papegaai of parkiet minder moet schoonmaken. De eerste tip is om de zitstokken niet boven elkaar te hangen. Anders zouden de uitwerpselen op de onderste stok kunnen vallen. De tweede tip is om een goede bodembedekking te kiezen, zand maakt bijvoorbeeld heel veel stof.

Hoeveel ruimte moet een parkiet hebben in een kooi?

Een parkiet moet voldoende bewegingsruimte hebben in de kooi. Minimaal zou hij zijn vleugels helemaal moeten kunnen strekken. Een grote kooi is ook belangrijk voor parkieten die meestal buiten de kooi zitten. Een te kleine kooi zou uiteindelijk kunnen leiden tot slechte veren door beschadigingen.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels