Papegaaien en parkietenkooi schoonmaken


Papegaaienkooi schoonmaken

De papegaaien of parkietenkooi schoonmaken is waarschijnlijk één van de minst favoriete bezigheden van kromsnavelhouders, maar het is echt wel heel belangrijk.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De kooi van de kromsnavel dient wekelijks te worden schoongemaakt om ziektes, schimmels en bacteriën te voorkomen. Gebruik hiervoor een mengeling van 1 deel water en 1 deel azijn. Kuis hier alles mee schoon. Daarnaast dien je dagelijks ook het water te verversen en vers voedsel te verwijderen.

Ondanks dat het niet leuk is om te doen moet je wel weten hoe je je vogel in een gezonde omgeving kan laten leven. Je wilt namelijk absoluut voorkomen dat schimmels en bacteriën in de kooi beginnen groeien. Hieronder leg ik je exact uit hoe je goed en snel de kooi kan schoonmaken!

Vogelkooi schoonmaken

De papegaaien en parkieten kooi schoonmaken hoeft niet heel moeilijk te zijn of lang te duren. Als je wekelijks even de tijd maakt en een simpel stappenplan volgt dan gaat dit uiteindelijk een automatisme worden.

Gelukkig hoef je de kooi niet dagelijks schoon te maken. Sommige taakjes moeten elke dag gebeuren, maar andere taakjes moet je maar om de zoveel tijd herhalen.

Er is een dagelijkse en wekelijkse routine. Als je echt geen tijd hebt, dan is het niet erg dat je pas een dag later begint te kuisen. Maar probeer je toch aan het schema te houden. Op die manier heeft je vogel een propere kooi, krijgen ziektes, schimmels en bacteriën minder kans.

DierDier

Maar ook is het gewoon gemakkelijker als je er een dagelijkse of wekelijkse routine van maakt. Probeer bijvoorbeeld elke zondag voormiddag een halfuurtje vrij te houden voor deze taken.

Dagelijkse routine

De papegaai of parkiet is eigenlijk heel de dag bezig met eten, drinken, foerageren, spelen en slapen. Hij staat erom bekend om heel wat rommel te kunnen maken gedurende dag.

Elke dag zou je zeker het water moeten verversen, dit is belangrijk zodat er geen ziektekiemen kunnen ontwikkelen. Gebruik best 2 drinkbakjes die je kunt verwisselen. Zo kan je bijvoorbeeld 1 drinkbakje steeds in de vaatwasser plaatsen.

Daarnaast is het ook belangrijk om dagelijks het verse voedsel te vervangen. Denk hierbij aan overschotjes van groenten, fruit, eivoer,…

Zorg ervoor dat je elke dag een voederbak gebruikt dat goed is afgewassen. En droog het bakje ook goed af voordat je het weer gaat vullen. Als het bakje nog nat is dan kunnen er ziektekiemen beginnen te groeien in het voer.

Als je kromsnavel veel stof maakt dan is het ook aangenaam om elke dag te stofzuigen. Op die manier houd je de omgeving fijn en proper. Er is niets zo vervelend als in een huis vol met stof of veren wonen.

Het kan ook helpen om je papegaai of parkiet enkele keren per week te douchen of zelfs elke dag. Hierdoor zou het stof in huis tot wel 80% kunnen verminderen. Dat komt omdat het meeste stof in de veren zit. En als de vogel rond fladdert, dan zal dit stof verspreiden in huis.

Wil je meer weten over het douchen van papegaaien, klik dan hier.

Wekelijkse routine

De dagelijkse routine had betrekking op het voer, drinken en het stof. Daarnaast poept de vogel ontzettend veel in de kooi.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Wekelijks is het dus belangrijk om de hele kooi grondig te reinigen, anders kan het heel wat geurhinder veroorzaken.  Uitwerpselen die zijn opgedroogd kunnen ook heel wat bacteriën bevatten, je wilt ze dus zeker wekelijks verwijderen.

1.     De vogel uit het hok halen

De eerste stap is om de papegaai of parkiet uit het hok te halen. Dit kan makkelijk gaan als je vogel handtam is. Als dat het geval is kan je hem tijdelijk in de reiskooi of op zijn speelplaats zetten.

Kromsnavels die minder handtam zijn zul je moeten vangen of moeten lokken. Probeer dit zo snel en rustig mogelijk te doen, want zo’n verplaatsing kan heel wat stress veroorzaken.

2.     De kooi kuisen

Eens dat de papegaai of parkiet uit het hok is, is het tijd om de binnenkant van het hok proper te maken. Laat hiervoor de oude en vuile bodembedekking nog even liggen. Zo kan al het vuil tijdens het proper maken vanonder op de bodembedekking vallen.

Ten eerste kan je de grote uitwerpselen verwijderen met een klein plamuurmesje. Deze zullen makkelijk naar beneden vallen, toch als ze al uitgedroogd zijn.

Hierna kan je een sopje maken met 1 deel water warm water en 1 deel azijn. Azijn is ideaal omdat het bacteriën dood, maar ongevaarlijk is voor mens en dier.

Kuis alles van de tralies, de zitstokken en de speeltjes af met een doekje en het sop dat je net hebt gemaakt. Gebruik niet te veel water, want dan zal de bodembedekking op de grond heel erg nat worden.

Als je een kooi hebt waar je een rooster hebt vlak boven de bodembedekking, dan kan je deze nu verwijderen. Het makkelijkste is om deze even in het bad schoon te maken. Hiervoor kan je ook weer het sopje met water en azijn gebruiken.

Nu is het tijd om de bodembedekking weg te gooien en de opvangbak proper te maken.

3.     Het hok weer inrichten

Hierna is het tijd om het hok weer in te richten. Vul de opvangbak met de bodembedekking, hiervoor kan je houten schaafsel, maar ook krantenpapier gebruiken.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Zelf gebruik ik graag krantenpapier omdat het heel makkelijk is om te verversen. Ook is het zo minder makkelijk voor ziektekiemen om zich te kunnen verspreiden. Ik gebruik het wel enkel als mijn papegaai of parkiet er niet aan kan knagen. Hiervoor moet je opletten omdat het krantenpapier inkt bevat.

Plaats de zitstokken opnieuw in het hok, samen met de drink en eetbakken.

4.     Nakijken van de spullen

Wekelijks is het ook het moment om de kooi, de speeltjes en de eet en drinkbakken even na te kijken op defecten. Je kijkt na of alles nog werk, of er niets kapot is en of er geen roest is.

5.     Variatie in speeltjes

Dit is een heel belangrijke. Een kromsnavel verveelt zich vrij snel. Het is van groot belang om de speeltjes wekelijks te vervangen. Op die manier is er veel variatie en zal de vogel minder snel problemen krijgen. Ook is het mogelijk om speelgoed voor kromsnavels zelf te maken.

Sommige papegaaien en parkieten die zich vervelen gaan namelijk beginnen veren plukken. Dit is meestal door verveling en aandacht tekort.

Welke producten mag ik niet gebruiken?

Op de markt en op het internet zijn er heel wat schoonmaakmiddelen beschikbaar die beloven van heel goed te werken. Je moet hier echter voor opletten, want de meeste van deze chemische producten zijn gevaarlijk voor papegaaien en parkieten!

Chloor, javel of bleekmiddel

Chloor, javel of bleekmiddel kan je best niet gebruiken, ook niet als je de kooi goed uitspoelt. Dit is omdat er altijd een deel aan het hok kan achterblijven.

Deze producten hebben als nadelig effect dat het inwendige letsels kan veroorzaken. Het meest voorkomende is dat ze de slijmvliezen van de vogel kunnen gaan irriteren. Zeker een product om te vermijden!

Allesreiniger

Allesreiniger zoals Dettol is gemaakt voor uitwendig gebruik. Het is een chemisch schoonmaakmiddel en ook giftig wanneer de kromsnavel dit zou binnen krijgen.

Beste alternatief

Daarom raad ik steeds aan om gewoon met water en azijn te kuisen. Je doet er misschien een minuutje langer over, maar je bent toch zeker dat je niet te veel kwaad doet voor je papegaai of parkiet.

Tips om minder te hoeven kuisen

Er zijn ook enkele tips om minder vaak te moeten kuisen. Dit kan simpelweg door je hok goed en slim in te richten.

De eerste tip is om de zitstokken niet boven elkaar te hangen. Op die manier zal de vogel ook niet poepen op de onderste stok wanneer hij op de bovenste zitstok zit.

Een tweede tip is om krantenpapier te gebruiken. Het werkt gewoon veel handiger dan andere bodembedekking omdat je het zo makkelijk kan vervangen. Let er wel bij op dat je dit enkel mag gebruiken als de papegaai of parkiet niet bij het krantenpapier kan, want deze bevat inkt.

Veelgestelde vragen

Maken papegaaien veel rommel?

Ja, papegaaien maken heel wat rommel. Ze zijn constant bezig met eten, drinken, spelen en slopen. Je kan zelfs zeggen dat een gezonde en blije papegaai meer rommel maakt. Het zijn fijne huisdieren, maar je zal toch elke dag eens moeten keren of stofzuigen.

Hoe vaak moet ik het hok schoon maken?

De grote schoonmaak van het papegaaien en parkieten kooi dien je maar één keer per week te doen. Daarnaast zijn er nog dagelijkse taakjes zoals het verversen van water en de overschotten van het vers voer. Dit is belangrijk om schimmels en bacteriën te voorkomen.

Hoe vaak moet ik het voer en water verversen?

Het voer en water van de papegaai of parkiet moet je eigenlijk elke dag vervangen. Zeker als het voer vers voer is, zoals groenten of fruit. Deze kunnen heel snel een broedplaats worden voor bacteriën en schimmels.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels