Papegaaienverzekering: is het noodzakelijk?


Papegaaienverzekering

Een papegaai of parkiet is een geweldig huisdier en kunnen heel oud worden, daar horen natuurlijk ook vele kosten bij. Helaas worden ze soms ook wel eens ziek waardoor een bezoek aan de vogelarts noodzakelijk is en een eventuele behandeling moet worden opgestart. Een papegaaienverzekering kan helpen om deze soms wel enorme kosten te dekken.

Een papegaaienverzekering is een huisdierverzekering specifiek voor mensen die papegaaien of parkieten houden. Het doel is om deze mensen te beschermen tegen hoge kosten wanneer ze voor onverwachte medische kosten komen te staan door bijvoorbeeld een ongeval, ziekte of letsel van hun gevederde vriend.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel leg ik je uit wat een papegaaienverzekering juist doet en help ik je mee beslissen of het nuttig is voor je huidige situatie. Daarnaast geef ik een overzicht van de kosten van deze verzekering en bespreek ik welke medische kosten er juist worden gedekt. Omdat het soms wat abstract lijkt maak ik het ook meteen concreter met een voorbeeld.

Wat doet een papegaaienverzekering?

Bij de papegaaienverzekeringen betaal je maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag aan de verzekeringsmaatschappij. Daarna ben je gedekt voor bepaalde medische kosten die het gevolg zijn van een ongeval, ziekte of letsel. Maar ook consultaties omwille van gedragsproblemen kunnen worden gedekt door zo’n verzekering.

In Nederland kan je een zeer degelijke papegaaien, parkieten of vogelverzekering aanschaffen. De verzekering is van FigoPet. Dit is voorlopig de enige verzekeringsmaatschappij die ook papegaaien en parkieten verzekert.

Heb je een papegaaienverzekering nodig?

Een papegaaienverzekering is niet per se nodig, maar dan zal je wel steeds alle kosten volledig zelf moeten betalen. Bij sommige behandelingen of ziektes kan dit oplopen tot wel enkele duizenden euro’s. Als je niet graag voor zo’n verassingen komt te staan kan een papegaaien- of vogelverzekering een goede keuze zijn om te overwegen.

Redenen om een papegaaienverzekering af te sluiten

Hieronder geef ik je enkele redenen waarom het nuttig kan zijn om een papegaaienverzekering af te sluiten. Op die manier kan je zelf de keuze maken of het wel of niet interessant is voor je situatie.

DierDier

1.     Medische kosten kunnen hoog oplopen

Papegaaien en parkieten zijn dieren die op regelmatige basis nood hebben aan medische zorg. Helaas zijn niet alle dierenartsen gespecialiseerd om met deze dieren om te gaan, daarom moet je meestal beroep doen op een erkende vogelarts.

Doordat een vogelarts vele jaren extra heeft moeten studeren is deze ook niet bepaald goedkoop om op consultatie te gaan, maar een behandeling kan nog veel duurder uitkomen. Met een papegaaienverzekering ben je daarom gedekt voor verschillende medische kosten die al snel kunnen oplopen.

2.     Papegaaien zijn gevoelig voor ziektes en ongevallen

Van nature zijn papegaaien en parkieten prooidieren, dit heeft ook een effect op hun ziekteverloop. Als ze ziek zijn zullen ze dit niet snel tonen, wanneer je toch merkt dat de vogel ziek is, dan is de ziekte vaak al meer gevorderd.

Dat zorgt ook voor een verschil met andere dieren zoals een hond. Aan een hond zal je veel sneller merken dat er iets niet in orde is, waardoor je ook sneller kan ingrijpen. Bij een zieke papegaai is de ziekte al extremer, waardoor je vaak al voor hogere medische kosten komt te staan.

Ook zijn er enkele speciale vogelziekten zoals PBFD (bek– en verenrot), Polyoma, Clamydia en PDD. Deze zijn vaak erg besmettelijk en kunnen vanaf de geboorte al in het lichaam van de vogel zitten, daarom is het ook van belang om je papegaai of parkiet voor aankoop goed te testen.

Als zo’n ziekte door ontwikkeld, dit is meestal in de eerste levensjaren, dan zal je voor enorme medische kosten komen te staan als je je geliefde vogel ook effectief wilt redden. In dat geval zal je blij zijn dat je een papegaaienverzekering hebt afgesloten.

3.     Het geeft een gevoel van gerustheid

Wanneer je bent verzekerd voor medische kosten dan moet je je niet te veel zorgen maken. Anders leef je steeds met een gevoel van ongerustheid omdat je misschien wel plots voor hoge medische kosten komt te staan. Met een verzekering kan je een hoge financiële last voorkomen en de nodige zorg bieden aan je vogel.

4.     Je papegaai heeft steeds recht op een goede behandeling

Als je een papegaai of parkiet in je bezit hebt, dan is het jouw plicht dat de verzorging van de vogel op de eerste plaats komt. Met een verzekering hoef je je geen zorgen meer te maken en ben je er zeker van dat je kromsnavel ook effectief kan geholpen worden indien er zich een medisch probleem voordoet.

5.     Ook gedragsproblemen worden gedekt

Papegaaien en parkieten zijn intelligente dieren, maar deze intelligentie zorgt soms ook voor problemen. Doordat ze zo slim zijn als een kind van 3 tot 5 jaar zullen ze zich ook snel vervelen indien ze niet voldoende worden uitgedaagd.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit kan zorgen voor verschillende gedragsproblemen zoals het bijten, schreeuwen of het plukken van de veren. Als dit probleemgedrag niet op tijd wordt opgelost zal het waarschijnlijk alleen maar erger en erger worden.

Bij de verzekeringsmaatschappij FigoPet worden de consultaties van deze gedragsproblemen ook gedekt, hier moet je je dus ook weinig zorgen over maken.

Hoeveel kost een papegaaienverzekering?

De kostprijs van een papegaaienverzekering kan je niet makkelijk zeggen, dit is afhankelijk van vele factoren. Denk hierbij aan de soort, de leeftijd van de vogel, maar ook de woonplaats. Deze factoren hebben een invloed op de kans om ziek te worden en de kostprijs van de dierenartsen in de buurt. Een kostprijs tussen de €10 en €30 per maand is redelijk normaal.

Bij de verzekeringsmaatschappijen kan je een premie berekenen aan de hand van de vele factoren die de kosten zullen bepalen.

Hoe kan ik een papegaaienverzekering afsluiten?

Een papegaaienverzekering kan je het beste online afsluiten. Dit kan rechtstreeks via de website van FigoPet.

Conclusie

Een papegaaienverzekering is zeker het overwegen waard als u onverwachte medische kosten wilt vermijden die kunnen ontstaan bij uw papegaai. De kosten van medische consultaties en behandelingen bij een vogelarts kunnen snel oplopen, maar met een betaalbare maandelijkse premie voor een papegaaienverzekering kunt u gemoedsrust hebben en financiële stress vermijden. Het is ook de moeite waard om te bedenken dat papegaaien lang kunnen leven, dus het is geruststellend om te weten dat uw gevederde vriend de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels