Roken met kromsnavel in huis?


Roken met kromsnavel in huis?

Jammer genoeg krijgen we vaak te horen dat er nog steeds bij papegaaien en parkieten in huis wordt gerookt. Dit is helemaal niet te verantwoorden, want het brengt heel wat leed op lichamelijk en financieel vlak met zich mee.

Rook is slecht voor papegaaien en parkieten doordat het heel wat slechte stoffen zoals nicotine, teer en koolstofmonoxide bevat. Deze stoffen kunnen leiden tot luchtwegproblemen, longschade en verschillende ziektes zoals kanker. Daarnaast verlaagt het de immuniteit en droogt het de ogen en de huid van de vogel uit. Ook dampen of vapen is schadelijk voor de gezondheid van de vogels.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel lees je waarom rook zo schadelijk is en waarom dit ook het geval is met dampen of vapen. Daarnaast krijg je heel wat tips hoe je de schade kan beperken als je toch rookt en een overzicht van stoffen die nog giftig zijn voor kromsnavels.

Waarom is rook gevaarlijk voor papegaaien en parkieten?

Roken in huis is één van de slechtste gewoontes die je kan hebben voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van je huisgenoten en vooral ook je vogels.

Roken is vaak zelfs schadelijker voor kromsnavels dan voor mensen. Dit komt omdat ze kleinere luchtwegen hebben, waardoor ze veel gevoeliger zijn aan gifstoffen die ze inademen. Daarnaast hebben ze in tegenstelling tot andere dieren een erg lange levensverwachting, daardoor is de blootstelling aan de rook ook veel langer dan bij bijvoorbeeld een hond.

Rook afkomstig van tabaksproducten bevatten heel wat schadelijke stoffen zoals nicotine, teer, koolstofmonoxide, benzeen, azijnzuur en heel wat slechte metalen. Deze stoffen leiden tot luchtwegproblemen, longontstekingen en verschillende soorten kanker.

Maar het heeft geeft ook het risico op het ontwikkelen van andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en maagzweren. Daarnaast verlaagt het ook de immuniteit waardoor de vogel vaak gevoeliger is voor de gevolgen van andere ziekten.

DierDier

De ogen en de huid van de papegaai of parkiet worden ook niet uitgespaard. De rook zorgt voor een lagere luchtvochtigheid, hierdoor zullen de ogen vaak irriteren en de huid uitdrogen. Deze lage luchtvochtigheid is ook slecht voor de conditie van de veren.

Is vapen of dampen ook schadelijk voor kromsnavels?

Veel mensen denken dat het dampen of vapen helemaal niet schadelijk is. Het klopt wel dat het minder schadelijk is dan tabaksproducten omdat het niet de typische verbranding stoffen zoals teer bevat.

Maar desondanks dat bevat het nog steeds heel wat schadelijke stoffen zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen.

Het inademen van deze stoffen kan leiden tot schade en irritatie aan de luchtwegen. Daarnaast verhoogt het de kans op het ontwikkelen van hartproblemen en allerlei andere ziekten zoals verschillende soorten kankers.

Doordat een elektrische sigaret nog niet zo lang bestaat is het ook onduidelijk hoe schadelijk het nu juist is. Het is in ieder geval verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan.

Hoe kan je de schade beperken?

Papegaaien en parkieten zijn sociale dieren. Daarom zijn ze vaak ook graag dicht bij de eigenaar, ook als die aan het roken is.

Dit is niet enkels schadelijk voor de gezondheid waardoor de levensverwachting drastisch daalt, maar een zieke vogel kost ook heel wat geld om te verzorgen, dit kan ook een reden zijn om de vogel te beschermen van het inademen van rook.

Ergens anders roken

Om ervoor te zorgen dat je papegaai of parkiet toch een lange en gezonde levensverwachting zal hebben kan je enkele dingen doen om de vogel af te schermen van de giftige rook.

Het beste zou uiteraard zijn om te stoppen met roken. Dit is goed voor de gezondheid van de vogel, maar ook voor je eigen gezondheid! De gezondheid van je kromsnavel kan een extra motivatie zijn om dit vol te houden.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Sommige mensen willen niet stoppen met roken, dit is geen probleem. Maar probeer je vogel dan wel van de giftige rook af te schermen. Dit kan je doen door buiten te roken of in een aparte kamer waar de papegaai of parkiet niet komt. Ook regelmatig verluchten en de ramen openzetten is goed voor de vogel.

Pas op met kleding en was je handen

Tijdens het roken komen heel wat giftige stoffen zoals nicotine vrij. Deze stoffen blijven aan je handen en in je kleding hangen.

Als je na het roken met de vogel omgaat kan het nog steeds erg ongezond zijn doordat deze stoffen nog steeds aan de handen hangen en uit de kleren vrij komen.

Daarom is het aangeraden om na het roken de handen goed met zeep te wassen en andere kleren aan te doen. Dit lijkt veel werk, maar het is echt heel belangrijk voor de gezondheid van de vogel.

Wat met bezoekers?

Stel je rookt zelf niet in huis, maar je vindt het moeilijk om dit te weigeren voor bezoekers. Probeer hen dan uit te leggen dat rook schadelijk is voor de vogel. Als ze dit geen geldige reden vinden dan kan je altijd zeggen dat je bezorgd bent om de dierenartskosten.

Een andere mogelijkheid is om te zeggen dat in het huurcontract staat dat je niet in huis mag roken en je dit graag wilt naleven.

Wat is nog slecht voor kromsnavels?

Papegaaien en parkieten mogen heel wat voedingsmiddelen eten, maar er zijn enkele soorten voeding die extreem giftig kunnen zijn. Zelfs bij het eten van enkele grammen kan de vogel vergiftigd raken en zelfs sterven. Daarom is er een artikel geschreven over alle voedingsmiddelen die slecht zijn voor kromsnavels.

Gevaren voor kromsnavels

Bij het houden van papegaaien en parkieten komen nu eenmaal enkele gevaren kijken. Het is goed om je in te lezen om zo veel mogelijk van deze problemen te voorkomen. Daarom schreef ik een artikel over alle gevaren voor papegaaien en parkieten.

Veelgestelde vragen

Kan een papegaai tegen rook?

Het is niet aan te raden om bij een papegaai te roken in huis. Rook kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het veel giftige stoffen bevat. Inademen kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en een grotere kans op andere ziekten zoals kanker.

Kunnen papegaaien tegen wierook?

Net als bij rook kan wierook schadelijk zijn voor papegaaien als ze blootgesteld worden aan de rook. Wierook bevat giftige stoffen die kunnen leiden tot irritatie van de luchtwegen en ogen van papegaaien, en het kan ook hun huid uitdrogen. Bovendien kan de geur van wierook ook storend zijn voor papegaaien.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Kan een parkiet tegen rook?

Het is niet gezond voor een parkiet om blootgesteld te worden aan rook binnenshuis. Rook bevat veel giftige stoffen die kunnen leiden tot irritatie van de luchtwegen van de parkiet en een verhoogd risico op ziekten, zoals kanker. Het is daarom aan te raden om niet te roken in de buurt van een parkiet of in een ruimte waar de parkiet verblijft.

Kan een parkiet tegen wierook?

Zoals bij rook kan wierook schadelijk zijn voor parkieten als ze hieraan worden blootgesteld. De wierook bevat giftige stoffen die de luchtwegen en ogen van parkieten kunnen irriteren en hun huid kunnen uitdrogen. Bovendien kan de geur van wierook ook storend zijn voor parkieten.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels