Rui bij papegaaien en parkieten: dit moet je weten!


Rui bij papegaaien en parkieten

Elk jaar is er een niet zo fijne periode in het leven van de papegaaien en parkieten, namelijk de rui. Het is belangrijk om hier meer over te weten te komen en te weten hoe je deze periode het beste kan aanpakken.

De rui is de periode bij papegaaien en parkieten waarin jaarlijks de oude veren worden vervangen door nieuwe veren. Deze periode vraagt veel energie, daarom is een goede voeding met voldoende vitaminen en eiwitten erg belangrijk. Regelmatig douchen en het voorzien van voldoende slaap kan de ruiperiode draaglijker maken.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel kan je lezen wat de rui juist is, wanneer deze (voor het eerst) voorkomt en hoe lang deze duurt. Daarnaast leg ik je graag uit hoe je een kromsnavel in de rui kan herkennen aan hun veranderend uiterlijk en gedrag.

Daarnaast krijg je verschillende tips zodat je perfect weet wat je tijdens de rui kan doen om deze periode zo aangenaam mogelijk te maken. Ten slotte kan je lezen hoe je het verschil tussen de rui, het verenplukken en een zieke vogel kan herkennen.

Wat is de rui bij papegaaien en parkieten?

De rui is de terugkomende periode waarin de oude veren van de kromsnavel worden vervangen door nieuwe veren. De oude veren zullen hierbij één voor één uitvallen en de nieuwe veren zullen beginnen te groeien.

Deze nieuwe veren kan je herkennen doordat ze eerst nog in een soort huls zitten. Na verloop van tijd zullen de nieuwe veren hier uit komen. Meestal zullen de vogels zich regelmatig poetsen, waardoor de nieuwe veren ook sneller uit de huls kunnen komen.

De eerste rui bij kromsnavels

De eerste rui wordt ook wel de jeugdrui genoemd, deze komt meestal voor na zo’n 5 maanden. In deze eerste rui zullen ze voornamelijk hun donsveren vervangen, dus niet alle veren zoals in de volwassen rui.

DierDier

De eerste volwassen rui komt meestal voor na 15 maanden, hierbij zullen ze niet enkel hun donsveren verwisselen, maar ook hun andere veren. Dus zowel de staartveren, de vleugelveren, de veren op het lichaam en de donsveren zullen uitvallen en worden vervangen door nieuwe veren.

Wanneer is een papegaai of parkiet in de rui?

Na deze eerste volwassen rui zal de rui in normale omstandigheden jaarlijks terugkomen, maar wanneer dit precies is valt moeilijk te voorspellen.

Online staat er heel wat onjuiste info, zoals dat de rui voorkomt in de lente of in het najaar. De realiteit is anders, de rui van papegaaien en parkieten is namelijk niet afhankelijk van het seizoen en kan dus op elk moment voorkomen.

Hoe lang duurt de rui bij kromsnavels?

De rui is een erg intensief proces voor de vogel omdat het veel energie vraagt en ook omdat het redelijk lang duurt. In de meeste gevallen duurt de ruiperiode ongeveer zes tot zeven weken bij papegaaien en parkieten.

De lengte van deze rui is afhankelijk van enkele factoren. Zo zal de rui sneller verlopen als het zonnig en droog weer is dan wanneer het regenachtig en koud is.

Hoe herken je de rui bij kromsnavels?

De rui bij papegaaien en parkieten kan je op verschillende manieren herkennen. Uiteraard zal het uiterlijk wat veranderen, maar ook aan het gedrag kan je goed merken dat de rui is ingezet.

Uiterlijke kenmerken rui

De rui kan je herkennen aan een veranderlijk uiterlijk van de vogel. Het meest opvallende is dat de veren er wat onverzorgd of vuil gaan uitzien, het verenkleed is op dat moment minder strak dan anders.

Bij de eerste rui is dit nog niet zo extreem, want dan zullen enkel de donsveren vervangen worden. Bij de volwassen rui is het duidelijker omdat dan bijna alle veren worden vervangen, zoals ook de vleugel- en staartveren.

Veranderend gedrag tijdens de rui

Ook het gedrag van de kromsnavel verandert wanneer de ruiperiode wordt ingezet. Het vervangen van de veren kost heel wat bouwstenen en dus ook energie van het lichaam. Het is normaal dat ze zich hierdoor wat minder goed voelen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Doordat ze zich niet lekker in hun vel voelen zal hun gedrag vaak ook wat veranderen. Het is een beetje afhankelijk van de vogel, maar in vele gevallen zullen ze wat vervelender worden in de omgang en wat stiller zijn dan normaal.

Wat moet je doen als een papegaai of parkiet in de rui is?

Je kan de rui niet voorkomen, maar wat je wel kan doen is proberen om deze periode zo draaglijk mogelijk te maken. Dit kan op verschillende manieren, zoals een goede voeding, regelmatig douchen en het voorzien van voldoende slaap.

Belang van een goede voeding tijdens de rui

De rui vraagt heel veel van het lichaam van de papegaai of parkiet, daarom is een goede voeding zeker niet te onderschatten om de rui zo aangenaam mogelijk te maken.

Voldoende vitaminen zijn nodig om de rui goed door te komen, want tijdens de rui zal hun immuunsysteem dalen. Dit hoeft zeker niet met supplementen, focus eerder op een gezonde voeding die uit ongeveer 60% pellets of Nutri-Berries bestaat. De overige 40% bevatten voornamelijk fruit en groenten, noten en zaden en peulvruchten.

Ze hebben tijdens de rui een verhoogde behoefte aan kielzuur, dit kan je vinden in voedingsmiddelen zoals komkommer, haver, spelt, gierst en tarwe. Geef hier tijdens deze periode dus zeker wat extra van.

Het is ook aangeraden om wat extra eivoer geven voor extra kracht. De bouwstenen van de veren is een eiwit genaamd keratine. Door voldoende eivoer te geven zal er ook meer keratine aangemaakt worden, wat de rui kan versnellen. Ook meelwormen zijn een goede bron van dierlijke eiwitten die je tijdens de rui zeker regelmatig mag geven. 

Hopelijk is het nu duidelijk dat een goede voeding cruciaal is voor een kromsnavel en zeker voor een kromsnavel in de rui. Want te weinig goede voeding, vitaminen of eivoer zullen er voor zorgen dat de rui meer tijd nodig heeft dan noodzakelijk is.

Regelmatig douchen om de rui te verzachten

De rui kan ook verzacht en versneld worden door je vogel regelmatig van een douche te voorzien. Het douchen zal de kromsnavel deugd doen en stimuleren om even bezig te zijn met het verzorgen van de veren, waardoor de rui makkelijker zal verlopen. Het douchen zal de luchtvochtigheid ook doen verhogen, wat noodzakelijk is voor de kwaliteit van hun veren. In Nederland en België is de luchtvochtigheid eigenlijk te laag.

De papegaai of parkiet kan je best doen in de badkamer douchen met een douche-zitstok, deze kan je makkelijk aan de badrand of douchewand bevestigen. Als dit echt niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de vogel niet tam is, dan kan een plantenspuit of een badje in de kooi ook een oplossing zijn. Ook is het een leuk idee om af en toe wat natte slablaadjes te geven.

Voldoende slaap

Naast een goede voeding en het douchen is er nog een derde element waar je zeker rekening mee moet houden en dat is de slaap.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Voldoende slaap is nodig om te herstellen van alle inspanningen die ze tijdens de dag hebben moeten leveren. De rui vraagt heel veel energie en zorgt voor stress, daarom is de slaap extra belangrijk in deze periode.

Een papegaai of parkiet heeft ook veel meer slaap nodig dan wij als mensen. Wij hebben meestal voldoende met 8 tot 9 uur slaap, een kromsnavel heeft minimaal 12 uur slaap nodig. Dat wilt dus ook zeggen dat we hen voldoende rust moeten gunnen door middel van een aparte slaapkamer of als dat niet mogelijk is: een doek over de kooi.

Het belang van slaap wordt vaak onderschat, daarom schreef ik een artikel over de slaap van kromsnavels.

Verschil tussen de rui en verenplukken?

Soms vragen mensen zich af of hun kromsnavel in de rui is of zijn eigen veren plukt. Het is logisch dat er vaak twijfel over is, want in beide gevallen zullen er veren op de grond vallen. Toch is het mogelijk om deze van elkaar te onderscheiden.

In de rui zullen er veren uitvallen en weer worden vervangen. Deze veren zullen in z’n geheel uitvallen, je zult dan geen onvolledige veren op de grond vinden.

Als je ziet dat er onvolledige veren onderaan de kooi liggen die precies zijn afgeknipt of afgebeten, dan is dit waarschijnlijk doordat de vogel de veren plukt. Hoe je met dit probleemgedrag kan omgaan lees je in mijn artikel over het verenplukken.

De rui of ziek?

Ook is het soms niet duidelijk of de vogel in de rui is of last heeft van een ziekte, want er zijn ook ziektes waarbij de kwaliteit van de veren vermindert.

Het is vaak moeilijk om dit te onderscheiden, want in de ruiperiode kan de papegaai of parkiet mogelijk wat ziekjes worden, maar dit is een gevolg van de rui. Maar het kan ook zijn dat er een andere ziekte speelt, die als gevolg heeft dan de veren uitvallen.

Door de rui daalt de immuniteit vaak doordat het een intensieve periode is voor kromsnavels. Het kan voorkomen dat de vogel daar even ziek van wordt.

Maar het kan ook zijn dat de vogel veren verliest als gevolg van een bepaalde ziekte, het is dan niet de oorzaak van de rui. Als je merkt dat de papegaai of parkiet er ziek uitziet en kale plekken heeft, dan is het noodzakelijk om dringend een afspraak te maken met een erkende vogelarts!

Conclusie

De rui is een periode bij papegaaien en parkieten waarin jaarlijks de oude veren worden vervangen door nieuwe veren. Deze nieuwe veren komen uit een huls en door goed te poetsen (door de vogel zelf) kunnen de veren worden vrijgemaakt. Deze periode is intensief en vraagt veel energie, daarom is een goede voeding met voldoende vitaminen en eiwitten erg belangrijk. Regelmatig douchen en het voorzien van voldoende slaap kan de ruiperiode draaglijker maken.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels