Snavel papegaai en parkiet verzorgen


Snavel papegaai verzorgen

Een gezonde snavel is erg belangrijk zodat de papegaai of parkiet goed kan eten. Anders zou hij minder voedingstoffen kunnen gaan opnemen en vermageren. Hoe je een snavel het beste verzorgt lees je hieronder!

Over het algemeen moet een snavel niet worden geknipt, dit moet enkel als er een duidelijke doorgroei of scheefgroei is. Anders volstaat het om de snavel te vijlen of door speelgoed en een zitstok te geven dat de slijtage van de snavel bevordert. Verder is goede voeding ook niet te onderschatten.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is dus belangrijk om eerst te weten in welke situatie je kromsnavel zich bevindt. Afhankelijk van de situatie gaat er anders moeten gehandeld worden. In de rest van dit artikel zal ik je dit haarfijn uitleggen.

Waarom moet de snavel worden verzorgd?

De snavel van een papegaai of parkiet moet goed worden verzorgd omdat deze erg belangrijk is voor vele basisfuncties van de vogel.

Allereerst gebruikt een kromsnavel zijn snavel vooral voor het eten. Indien de snavel te hard doorgroeit of scheefgroeit zal de papegaai of parkiet minder goed kunnen eten. In het begin zal dit effect niet zo groot zijn. Maar als de problemen zich voortzetten zal de vogel systematisch minder voedingsstoffen binnenkrijgen.

Op die manier zal de vogel zich ondervoeden, met een gewichtsafname als gevolg. Een magere papegaai of parkiet heeft ook een grotere kans op het ontwikkelen van ziekten omdat zijn afweersysteem daalt. Dit komt mede door een vermindering in opgenomen vitamines.

Oorzaken van een slechte snavel

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een kromsnavel een slechte snavel heeft of snavelproblemen aan het ontwikkelen is. Eerst en vooral kan dit gewoon te wijden zijn aan te weinig mogelijkheden tot het natuurlijk slijten van de snavel, denk hierbij aan speelgoed of natuurlijke takken.

DierDier

Daarnaast kan het in sommige gevallen ook komen doordat de vogel een ziekte heeft of een genetische afwijking. Dit moet echter door een betrouwbare vogelarts worden vastgesteld.

Het belang van een goede voeding

Als een papegaai of parkiet geen goede voeding binnenkrijgt zal je dit merken aan een slechter verenkleed en een minder mooie snavel.

Veel papegaaien en parkieten eigenaren geven hun vogels te veel zaden en vetten. Dit vet zorgt ervoor dat ze leveraandoeningen kunnen ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat problemen aan de lever zorgt voor een grotere kans van het doorgroeien van een snavel. Genoeg redenen om de voeding op orde te hebben!

Een kromsnavel hoort voornamelijk een dieet te hebben met pellets als basis. Daarnaast is voldoende groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en eivoer ook belangrijk. Deze eiwitten kunnen worden gehaald uit granen, peulvruchten, maar ook een roerei (zonder zout of peper!) kan af en toe worden gegeven.

De eiwitten zijn belangrijk voor de aanmaak van een ander eiwit, namelijk keratine. Dit is ook de stof waaruit de snavel, nagels, maar ook de veren zijn opgebouwd.

Vijlen van de snavel

In de meeste gevallen kan de snavel makkelijk worden gevijld. Dit kan met een vijltje dat je ook voor je nagels gebruikt.

Omdat dit wel stressvol kan zijn voor de vogel moet je wel rekening houden met de manier waarop je hem vastneemt. Voor de meeste papegaaien en parkieten is het aangeraden om ze op te pakken met een handdoek op de rug.

Doordat je de vogel goed moet kunnen vastnemen is het goed als deze handtam is, dit is ook de eerste stap van een goede socialisatie.

Hierna kan je de vogel rechtop op een tafelblad blijven vasthouden terwijl liefst een tweede persoon de snavel kan vijlen. Overdrijf hier niet in, als de snavel niet meer te scherp aanvoelt is het voldoende.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Knippen van de snavel

Normaal is het niet nodig om de snavel te knippen en volstaat het om te vijlen. Toch kan het in sommige gevallen nodig zijn om dit toch te doen.

Als de vogel duidelijk een sterke doorgroei heeft of de snavel is scheef aan het groeien dient er actie te worden ondernomen.

Een snavel knippen is dus nodig, maar is ook erg risicovol voor niet ervaren mensen. Je moet beseffen dat het resultaat een groot effect heeft op het leven van je vogel.

Daarom is het aangeraden om langs te gaan bij een ervaren vogelarts of dierenarts. Deze zal de situatie goed kunnen inschatten en de snavel weer in de juiste vorm kunnen krijgen.

Natuurlijke slijtage met een slijtstok

Een slijtstok (bol.com) is een zitstok dat gemaakt is uit beton. Het ziet er erg natuurlijk uit en zo voelt dit ook voor de papegaai of parkiet. De stok is ruw langs de buitenkant waardoor de snavel van de kromsnavel hier natuurlijk kan door slijten.

Je kan zo’n slijtstok het beste tussen het eet en drinkbakje van je vogel hangen. Op die manier is hij sneller geneigd om zijn snavel hieraan te schuren. Ook is een slijtstok erg handig voor het slijten van de nagels.

Natuurlijke slijtage met speelgoed

Het allerbeste is dus wanneer de snavel van de papegaai of parkiet altijd een juiste lengte heeft. Een snavel van een kromsnavel is er speciaal voor gemaakt om harde dingen, zoals hout te kunnen slopen.

Geef je vogel dus voldoende sloopgelegenheid en speelgoed. Het is wel belangrijk om plastiek speelgoed, katoenen touwen of schoenveters te vermijden. Dit is niet alleen belangrijk voor een gezonde snavel, maar vermindert ook stress en verveling!

Een ideale plek om de papegaai of parkiet zelfstandig te laten spelen of om een training uit te voeren, is een speelboom. Het is ook mogelijk om zo’n speelboom zelf te maken. Ook om speelgoed te maken hoef je niet heel handig te zijn.

Voldoende calcium

Voor de snavel geldt dat de papegaai of parkiet voldoende calcium moet binnenkrijgen. Dit kan enerzijds door gewone voeding, maar een leuke extra is een Sepia schelp. Sepia schelpen worden ook wel zeekatten genoemd, dit zijn weekdieren die behoren tot de inktvissen.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De vogel kan zo voldoende calcium binnenkrijgen, maar ook zijn snavel wordt nog extra afgesleten door aan deze sepia schelp te knabbelen of te schuren, ideaal dus!

Ook zijn er verschillende slijtstokken te koop die in de plaats van beton een laagje van calcium bevatten. Op die manier worden de nagels en snavel verzorgt en tegelijkertijd wordt een calcium tekort tegen gegaan.

Veelgestelde vragen

Snavel van papegaai is afgebroken, wat nu?

Als de snavel van een papegaai is afgebroken moet je eerst het bloeden stoppen. Dit kan door de snavel in een bakje met bloem, meel of maïzena te houden. Een andere methode is het dichtschroeien met een heet voorwerp. Daarnaast kan je best langs de dierenarts om de snavel te laten nakijken.

Kan een snavel weer aangroeien?

Ja, de snavel van een papegaai of parkiet kan weer aangroeien. De buitenste laag van de snavel heet het beenvlies, hieronder bevindt zich het bot. Het bot kan na een breuk weer aan elkaar groeien. Ga zeker bij de dierenarts langs indien het ernstig is!

Hoe sterk is de snavel van een papegaai?

Een papegaai heeft een enorme sterke snavel. In de natuur gebruikt hij zijn snavel om hele harde dingen te slopen. Denk hierbij aan houten takken, noten, etc. Het is dus ook belangrijk om een sterke kooi te kopen en de papegaai voldoende sloopgelegenheid te geven tegen verveling.

Hoe sterk is de snavel van een parkiet?

Een parkiet heeft een enorme sterke snavel. In de natuur gebruikt hij zijn snavel om hele harde dingen te slopen. Denk hierbij aan houten takken, noten, etc. Het is dus ook belangrijk om een sterke kooi te kopen en de papegaai voldoende sloopgelegenheid te geven tegen verveling.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels