Soorten speelgoed voor kromsnavels


Soorten speelgoed voor kromsnavels.

Papegaaien en parkieten zijn erg slimme dieren. Er wordt geschat dat ze tot wel 7 keer slimmer zijn dan een hond, dit is vergelijkbaar met een kind van 5 jaar. Daarom kunnen ze zich ook sneller vervelen en moet er voor voldoende speelgelegenheid worden gezorgd.

De verschillende soorten speelgoed voor papegaaien en parkieten zijn foerageerspeelgoed, knaag- en sloopspeelgoed, educatief speelgoed en klim speelgoed. Elk soort speeltje heeft een andere functie en is belangrijk voor het welzijn van de kromsnavel.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er heel wat meer over te vertellen. In dit artikel leer je waarom speelgoed zo belangrijk is en welke soorten speelgoed er bestaan. Daarnaast krijg je nog extra tips voor hoe je zelf speelgoed kan maken en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Het belang van voldoende speelgoed

Papegaaien en parkieten zijn enorm slimme dieren. Er wordt geschat dat ze zo intelligent zijn als een kind van 5 jaar, dit is wel 7 keer slimmer dan een hond!

Doordat ze zo’n hoge intelligentie hebben zijn ze ook complexere dieren om te houden in huis. Als ze niet voldoende te doen hebben doorheen de dag zullen zich nogal snel vervelen. Verveling is één van de grootste oorzaken van het ontwikkelen van probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.

Speelgoed kan daarom helpen om voor voldoende afwisseling te zorgen en ervoor te zorgen dat ze zich volledig kunnen uitleven, zoals ze dit normaal ook in het wild doen. Er bestaan verschillende soorten speelgoed met elk hun eigen doel.

Foerageerspeelgoed

Het eerste type speelgoed is foerageerspeelgoed. Foerageren is term die wijst op het zoeken naar voedsel, dit vindt zijn oorsprong in het natuurlijke gedrag van de papegaai of parkiet.

DierDier

In het wild zijn kromsnavels tot wel 8 uur per dag bezig met het zoeken naar voedsel. Het foerageren is een activiteit wat hen eigenlijk heel de dag bezig houdt.

Dit is in groot contrast tot de papegaai of parkiet die in gevangenschap wordt gehouden. Hier krijgen ze meestal gewoon een kommetje met hun voer waar ze eigenlijk niet voor moeten werken.

Foerageerspeelgoed is hier een oplossing voor. Het houdt de vogel bezig doordat het niet meteen zijn/haar voedsel krijgt, maar enkel door te spelen. In het speelgoed zijn vaak luikjes of openingen waar je voer in kan verstoppen.

Op die manier wordt het natuurlijke gedrag van de vogel gestimuleerd en zal hij/zij dus moeten werken voor het voedsel, dit houdt de vogel actief. En onthoudt: actieve kromsnavels zijn ook gelukkige kromsnavels! Foerageerspeelgoed is in verschillende moeilijkheidsgraden te verkrijgen.

Klik hier om een overzicht te krijgen van mijn favoriete selectie foerageerspeelgoed.

Knaag- en sloopspeelgoed

Buiten het zoeken naar voedsel is een papegaai en parkiet ook gemaakt om materialen te slopen met zijn snavel. Soms kunnen mensen zich hier aan ergeren omdat ze zich uitleven op de meubels, schoenen en planten. Maar dit is eigenlijk natuurlijk gedrag en mag je eigenlijk niet afleren.

Slopen is een goede manier om energie kwijt te geraken, op die manier raakt de vogel ook minder makkelijk gefrustreerd. In de plaats van dit af te leren kan je beter genoeg materialen geven om te slopen zodat de meubels niet meer nodig zijn.

Voor het sloopgedrag van kromsnavels is er speciaal knaag- en sloopspeelgoed te koop. Deze bestaat meestal uit veel touwen, blokjes hout en andere onderdelen, bijvoorbeeld uit riet. Ook een lege wc-rol of wat takken van veilige boom kunnen hier dienst voor doen. Papegaaien en parkieten merken namelijk niet of het speelgoed duur of goedkoop is, zolang ze zich kunnen uitleven is de missie geslaagd!

Klik hier om een voerzicht te krijgen van mijn favoriete houten speelgoed.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Educatief speelgoed

De voorgaande soorten speelgoed waren vooral om het fysieke gedrag zoals het slopen en zoeken naar voedsel te stimuleren. Op die manier wordt de vogel enkele uren bezig gehouden.

Maar naast dit soort speelgoed bestaat er ook educatief speelgoed. Dit soort speelgoed zorgt voor een uitdaging op het vlak van intelligentie en behendigheid.

Een voorbeeld van dit soort speelgoed is een puzzel voor papegaaien. De puzzel bestaat vaak uit enkele vormpjes die op de juiste plek moeten worden geplaatst. Hoe de training in zijn werk gaat zie je in onderstaande video.

Klik hier om een overzicht te krijgen van mijn favoriete selectie educatief speelgoed.

Klim speelgoed

Als laatste is er nog het klim en klauterspeelgoed. Dit zijn vaak speeltjes die gemaakt zijn van touwen en niet als hoofddoel hebben om gesloopt te worden. Een combinatie van klim en sloopspeelgoed is uiteraard ook mogelijk.

Papegaaien en parkieten zijn vaak dol op schommelen. Er zijn heel wat schommels in verschillende maten en kleuren te koop. Maar ook een hangmat of wat touwen kunnen voor heel wat plezier zorgen.

Klik hier om een overzicht te krijgen van mijn favoriete klimspeelgoed zoals schommels.

Acryl speelgoed

Veel speelgoed wordt naast hout ook van het kunststof acryl gemaakt, dit kan een leuke toevoeging zijn om de vogel extra te verrijken en te stimuleren om te spelen. Het is beschikbaar is een transparante, doorzichtige versie, maar sommige speeltjes zijn ook erg kleurrijk.

Klik hier om een overzicht te krijgen van mijn favoriete acryl speelgoed.

Let op het juiste CE keurmerk

Er is heel wat speelgoed voor papegaaien en parkieten online te koop. Een deel komt ook van landen buiten Nederland en België.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


In Europa hebben we een CE keurmerk, dit wilt zeggen dat de fabrikant bevestigd dat de speeltjes zijn gemaakt volgens de normen die hier gelden.

China heeft daarentegen een ander keurmerk, dat heel wat lijkt op het CE keurmerk van Europa. Het bevat ook de letters CE, maar dit staat dan weer voor China Export.

In China zijn ze minder streng en sommige speeltjes bevatten giftige of gevaarlijke stoffen. Koop dus best alleen speelgoed in een gekende winkel of via een online shop waarvan het product het Europese CE keurmerk heeft.

Op de foto hieronder kan je het verschil zien tussen het Europese CE keurmerk en het China Export CE keurmerk. Bij China staan de letters dicht bij elkaar, je kan er geen denkbeeldige acht mee maken.

Soorten speelgoed voor kromsnavels
Bron: icomuk.co.uk

Zelf speelgoed maken voor papegaaien en parkieten

Kant-en-klaar speelgoed is handig omdat je het meteen kan gebruiken. Het nadeel is alleen dat het vrij duur is en dat je niet volledig zeker bent over de kwaliteit.

Zelfs als je niet heel creatief bent is het mogelijk om zelf speelgoed voor kromsnavels te maken. Het is veel goedkoper en je bent zeker dat er geen giftige materialen in zitten.

Zelf een klimboom maken voor kromsnavels

Papegaaien en parkieten zijn dieren die veel variatie nodig hebben. Daarom is het heel leuk als de vogel niet altijd in de buurt van de kooi moet zitten, maar ook kan spelen op een andere plaats. Een speelboom is daarvoor ideaal.

Het is mogelijk om kant-en-klare speelbomen, zoals de java boom te kopen. Echter is het veel goedkoper om een speelboom zelf te maken. Het voordeel is dat je de boom zo kan maken dat deze goed in het interieur van de woonkamer past.

Je moet er wel zeker van zijn dat je enkel takken gebruikt die veilig zijn voor papegaaien en parkieten. Via deze link vindt je een overzicht van alle veilige en giftige bomen voor kromsnavels.

Inrichten van de kooi

Als je voldoende speeltjes hebt dan moeten deze ook op de juiste plaats in de kooi worden gehangen. Als dit niet juist gebeurd dan kan het zijn dat de vogel te weinig plaats heeft of zichzelf verwond aan het speelgoed. Daarom is het goed om je in te lezen over de juiste inrichting van de kooi.

Daarnaast zorgt een juiste inrichting van de kooi er niet alleen voor dat het veiliger is voor de vogel, maar het zal ook een effect hebben op het schoonmaken van de kooi. Als je bijvoorbeeld de zitstok boven de voederbakken hangt, dan zullen de uitwerpselen in de bakjes vallen.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels