Speelboom voor papegaaien en parkieten


Javaboom papegaai en parkiet

Papegaaien en parkieten zijn enorm slimme dieren. Er zijn schattingen waarbij wordt gezegd dat ze zo slim zijn als een kind van 5 jaar. Dat is tot wel 7 keer slimmer dan een hond! Daarom hebben ze ook voldoende speelgelegenheid en variatie nodig in hun leven. Een speelboom is daarvoor een ideale oplossing.

De beste speelboom voor papegaaien en parkieten is een java boom. Een java boom komt uit Zuidoost-Azië en is extreem hard en massief hout. Daarom is het zelfs voor een grotere papegaai zoals een ara moeilijk om deze stuk te krijgen. Daarnaast kan de boom erg goed tegen vocht en zorgt het voor een natuurlijke slijtage van de nagels en de snavel.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit was het korte antwoord, uiteraard is er heel wat meer over te vertellen. In dit artikel kan je lezen waarom een speelboom een goed idee is om aan te schaffen of om zelf te maken. Daarnaast krijg je een heleboel info te lezen over de Java boom en krijg je extra tips om zelf een boom te maken en hoe je een speelboom schoon kan maken.

Waarom een klimboom voor kromsnavels?

Voordat je zelf een speelboom voor een papegaai of parkiet aanschaft is het goed om de voordelen even te bekijken. Zo weet je exact waarom je zou investeren in zo’n boom.

Spelen is goed voor het mentale welzijn

In een speelboom is een kromsnavel sneller geneigd om zich volledig uit te leven en zichzelf te vermaken. Dat is belangrijk, want we kunnen de vogel niet heel de dag aandacht geven, hij moet zichzelf leren bezighouden.

Regelmatig spelen zorgt er voor dat de vogel zich niet verveelt. Doordat papegaaien en parkieten enorm slimme dieren zijn kan dit al snel voorkomen. Hierdoor ontstaat er vaak probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het plukken van de veren.

Er bestaan verschillende soorten speelgoed met elk zijn eigen functie. Foerageerspeelgoed stimuleert het zoeken naar voedsel, terwijl sloopspeelgoed als doel heeft dat de vogel zich volledig met zijn snavel kan uitleven. Het is ook mogelijk om het speelgoed zelf te maken.

DierDier

Het belang van variatie in locatie

Vele mensen denken dat het goed genoeg is als de vogel in of in de buurt van de kooi kan spelen. Echter is variatie in speelgoed niet enkel belangrijk, ook variatie in omgeving zorgt voor veel minder verveling.

Door een speelboom op een andere plek dan de kooi te zetten ziet de vogel alles in de woonkamer van een ander perspectief. Hierdoor zal de vogel zich veel minder snel vervelen wat goed is voor het mentale welzijn van de vogel.

Mogelijkheden voor het trainen

Ten slotte kan een speelboom ook een leuke plek zijn om de vogel te trainen. Je kan je kromsnavel bijvoorbeeld leren opstappen, leren wuiven, leren naar je toe vliegen en nog veel meer.

Tijdens het trainen zou de boom wel niet in een drukke kamer mogen staan. Ook de speeltjes zouden even moeten weggehaald worden. Tijdens het trainen zou de volledige aandacht van de vogel naar het trainen moeten gaan en niet naar andere dingen die voor afleiding kunnen zorgen.

Wat is een javaboom?

Als je zoekt naar speelbomen voor papegaaien of parkieten zal je snel bij javabomen (bol.com) uitkomen. Java hout wordt ontzettend veel gebruikt omdat het heel geschikt is voor het maken van zo’n speelbomen.

Java bomen bestaan uit een houtsoort dat robuust en hard is en ook niet zo duur is als andere vergelijkbare houtsoorten. Daarnaast staat het ook erg mooi in de woonkamer en heeft het een goede variatie aan takken en diktes van de takken.

Omdat ik hier veel vragen over krijg schreef ik een artikel waarin ik alles over de javabomen uitleg!

Hoe een kromsnavelspeelboom schoonmaken?

Als een papegaai of parkiet regelmatig op de speelboom zit, dan zal deze vuil worden door de ontlasting en voedselresten. De boom moet daarom ook regelmatig worden schoongemaakt, net zoals de schoonmaakbeurt van de kooi.

Elke dag zou je het water moeten verversen en de voedselresten van de speelboom moeten verwijdert worden. Beschadigingen aan de boom of speeltjes kunnen ook gevaarlijk zijn, kijk daarom ook steeds na of er geen beschadigingen zijn.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De boom kan je wekelijks grondig schoonmaken. Een mengsel van azijn en water is ideaal om bacteriën te doden, maar is niet gevaarlijk voor mens en dier. Gebruik zeker geen reinigingsmiddelen zoals bleekwater of Dettol. Deze desinfectiemiddelen kunnen namelijk giftig zijn voor kromsnavels.

Zelf een speelboom maken voor kromsnavels

Een java boom is prijs kwaliteit erg geschikt. Toch kan het zijn dat het voor jou situatie toch wat te duur is, ondanks de vele voordelen en de lange levensduur.

Gelukkig is het ook niet zo moeilijk om zelf een speelboom te maken voor papegaaien en parkieten. Hier heb je niet heel veel voor nodig, een bloempot, cementmix en een goede tak van een veilige boom.

Bovendien kan je zo de boom volledig op maat van de vogel maken. Je kiest zelf de takken, de kleur en hoeveel speelgelegenheid er is.

Speelgoed voor een speelboom

Een speelboom dient uiteraard voor te spelen, daarvoor moeten er speeltjes in de boom worden bevestigd. Er bestaan heel wat soorten speelgoed. De verschillende soorten zijn foerageerspeelgoed, sloopspeelgoed, klimspeelgoed en educatief speelgoed.

Een papegaaien- en parkieten standaard

Naast een speelboom bestaat er ook zoiets als een speelstandaard voor kromsnavels, deze is gemaakt van een metalen of houten frame waarop papegaaien en parkieten kunnen klimmen, spelen, eten en rusten in alle vrijheid. Ze kunnen ook nog worden uitgerust met touwen en ladders om de speelplaats helemaal geweldig te maken!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels