Speelstandaard voor kromsnavels: dit moet je weten!


Papegaaienstandaard en parkietenstandaard: alle informatie

Papegaaien en parkieten zijn geweldige dieren om als huisdier te houden. Het is belangrijk om je vogel ook de vrijheid te geven die ze verdienen, een speelstandaard is hiervoor perfect! Je mag zeker hun intelligentie niet onderschatten, ze zijn namelijk zo slim als een kind van 3 jaar oud. Daarom hebben ze ook een hele grote speelbehoefte en het liefst zitten ze niet heel de dag in hun kooi.

Een speelstandaard is gemaakt van een metalen of houten frame waarop papegaaien en parkieten kunnen klimmen, spelen, eten en rusten in alle vrijheid. Ze kunnen ook nog worden uitgerust met touwen en ladders om de speelplaats helemaal geweldig te maken!


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel leg ik je uit wat een speelstandaard juist is en welke voordelen het biedt. Daarnaast leg ik uit welke speelstandaarden geschikt zijn voor elke soort papegaai of parkiet en bespreek ik een leuk alternatief, namelijk de javaboom.

Verder geef ik je graag wat meer info over hoe je een speelstandaard op een efficiënte manier kan kuisen en welke bodembedekking je het beste kan voorzien. Ten slotte bespreek ik de optimale plaatsing van de kromsnavel standaard en leg ik je uit hoe je zelf een speelstandaard zou kunnen maken.

Klik hier om meteen naar de selectie speelstandaarden te gaan.

Wat zijn de voordelen van een speelstandaard?

Zoals hierboven al is uitgelegd is een speelstandaard een plek waar je papegaai of parkiet goed kan spelen, eten, klimmen en klauteren. Zo’n extra plek buiten de kooi heeft enorm veel voordelen, ik zal er hieronder enkele bespreken.

Vrijheid en beweging

Ten eerste geeft zo’n extra speelplek heel veel vrijheid en extra beweging. Je kan het een beetje vergelijken met het feit dat je zelf ook niet heel de dag in een kamer wilt opgesloten zitten. Overdag ga je bijvoorbeeld werken, sporten of een hobby uitoefenen. Voor je vogel is dit net hetzelfde, het zorgt voor meer vrijheid en beweging.

DierDier

Door veel te spelen en te klimmen zal je papegaai of parkiet dus meer bewegen en dat is ook goed voor de spierontwikkeling. Het klimmen en klauteren vraagt een goede coördinatie en sterke spieren, door dit vaak te doen zal dit ook steeds verbeteren.

Goed voor de mentale gezondheid

Een speelstandaard is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid. Papegaaien en parkieten zijn erg slimme dieren en ze hebben nood aan mentale stimulatie en afwisseling.

Een speelstandaard biedt je vogel de mogelijkheid om op een andere plek te spelen dan alleen in de kooi, waardoor hij zijn omgeving kan verkennen en kan spelen met nieuwe speeltjes. Dit zorgt voor afwisseling en voorkomt verveling bij je vogel. Bovendien biedt de speelstandaard nieuwe uitdagingen voor je vogel, waardoor hij gestimuleerd blijft en zich niet snel zal gaan vervelen.

Het belang van de mentale gezondheid is zeker niet te onderschatten, want kromsnavels zijn gevoelig aan het ontwikkelen van probleemgedrag wanneer ze zich te veel vervelen. Hierbij kan je denken aan bijtgedrag, schreeuwen, maar ook het plukken van de veren komt helaas erg vaak voor.

Animatie en sociale interactie

De speelstandaard wordt meestal in de woonkamer geplaatst, dat is ook de plaats in huis waar meestal de meeste mensen zijn. Er is daar ook veel te doen en te zien, wat de papegaaien en parkieten erg leuk vinden!

In de woonkamer zullen ze kunnen interageren met de mensen, bijvoorbeeld door wat woordjes te zeggen of geluiden te imiteren. Maar ze kunnen ook van wat extra aandacht kunnen genieten en soms even knuffelen.

Welke speelstandaard voor welke grootte vogel?

Er bestaan vele maten van speelstandaarden en je vraagt je waarschijnlijk af welke het meest geschikt is voor je vogel? Hieronder lijst ik de verschillende speelstandaarden op per grootte van de vogel, zodat je een idee hebt naar welke je kan kijken. Zelf koop ik mijn standaarden steeds bij bol.com wegens het grote aanbod en de betrouwbaarheid van de webwinkel.

Goedkope en kleine speelstadaarden

Deze kleine en goedkopere speelstandaarden zijn geschikt voor de kleine parkieten en kleinste papegaaien zoals grasparkiet, dwergpapegaai, vinken, neophema’s, forpussen en vogels met een vergelijkbare grootte.

Trixie speelplaats hout

Deze houten Trixie Speelplaats Hout (bol.com) voor Agapornis en Parkiet van 41x41x55 cm is een zitplaats en speelgoed voor je vogel in één! Wil jij je je vogels graag een plekje geven waar ze kunnen zitten en spelen als ze buiten de kooi zijn? Dan is deze Speelplaats Playpoint van Trixie iets voor jullie! Deze speelplaats is ideaal voor kleinere kromsnavels, zoals agaporniden, grasparkieten en valkparkieten. 


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Strong Play Standaard Livia

Deze standaard Livia (bol.com) biedt de papegaai een speelplaats buiten de kooi. Hiermee geeft u uw papegaai een eigen plek dichtbij u en kunt u de papegaai hierop trainen. De standaard is voorzien van een losse lade waardoor deze makkelijk te reinigen is. Ook is de standaard voorzien van twee RVS drink-/voerbakken, een klimtrap en vier bevestigingspunten voor bijvoorbeeld speelgoed.

Middelgrote speelstandaarden

Deze middelgrote speelstandaarden zijn geschikt voor grote parkieten en kleine papegaaien zoals het bonte boertje, meyer papegaai, caique, lori, valkparkiet, monniksparkiet, zonparkiet, halsbandparkiet, grote Alexanderparkiet en vogels met een gelijkaardige grootte.

Strong Standaard Livia de luxe

De papegaaienstandaard Livia (bol.com) is een luxe standaard voor urenlang speelplezier voor papegaaien. Hiermee geeft u uw vogel een plaats binnen het gezin en kunt u gebruiken als training en voor het socialiseren. De standaard is voorzien van een plateau met daarop een trap en een zitstok met aan weerszijde voer/drink bakjes. Dit plateau kan afzonderlijk van de standaard op ieder ander gewenste plek neer gezet worden. Door het mooie design en hamerslag grijze kleur past deze standaard in ieder interieur.

Topmast papegaaienstandaards Rio

Deze Topmast papegaaienstandaard Rio (bol.com) is geschikt voor de middelgrote tot grote papegaaien. Met deze standaard heeft uw vogel veel ruimte om te spelen met een afmeting van 74 x 104 x 157 cm. Deze standaard is inclusief houten ladders, zitstokken, RVS voer- en drinkbakjes, uitschuifbare lade en beschikt over 4 handige zwenkwielen.

Grote speelstandaarden

Deze grote speelstandaarden zijn geschikt voor middelgrote tot grote papegaaien zoals: grijze roodstaart, edelpapegaai, jardine papegaai, amazone papegaai, kaketoe, ara en vogels met een vergelijkbare grootte.

Relaxdays vogelspeelplaats groot

De grote vogelspeeltuin (bol.com) geeft vogels zoals papegaaien en valkparkieten de mogelijkheid zich vrij door de kamer te bewegen. Als ze op de speelplaats zijn hebben ze een eigen plekje waarop kunnen ze spelen en klimmen. Dankzij de handige onderbak hoef je niet bang te zijn dat de vloer in de kamer vies wordt. Bovendien is de speeltuin voor de vogels een zeer leuke afwiselling op een vogelkooi of voliere.

Speelstandaard Anastasia

De papegaaienstandaard Anastasia (bol.com) is een luxe standaard voor urenlang speelplezier voor grote parkieten tot grote papegaaien. Hiermee geeft u uw vogel een plaats binnen het gezin en kunt u gebruiken als training en voor het socialiseren. De speelstandaard is voorzien 3 stevige speel trappen en stevige houten zitstokken. De opvangranden zorgen voor het opvangen van voedselresten en dergelijke. Door het gebruik van zware zwenkwielen kunt u de standaard overal verplaatsen. Door het mooie design past deze kooi in ieder interieur.

Je keuze nog niet gevonden?

Heb je nog niet de speelstandaard gevonden die je in gedachten had? Dan kan je hier alle speelstandaarden bekijken op bol.com.

Of misschien ben je eerder op zoek naar een speelboom? Daar ga ik hieronder wat over uitleggen!

Javaboom: een leuk alternatief voor een speelstandaard

Een speelstandaard is erg geliefd en mooi in de woonkamer, maar er is ook een alternatief: de javaboom (bol.com). Het is een speelboom die vaak wordt gebruikt voor papegaaien en parkieten. Het is een ideale boomsoort om te gebruiken omdat het erg robuust en hard hout is, daardoor verslijt het niet snel.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De boom is geschikt voor zowel de kleine en grote vogels en is makkelijk te kuisen. Als extra voordeel heeft het dat het de nagels en snavel helpen slijten. Omdat ik hierover erg veel vragen heb gekregen heb ik ook een artikel geschreven over javabomen voor kromsnavels.

Hoe moet ik een speelstandaard kuisen?

Het is van groot belang om je speelstandaard op een regelmatige basis schoon te maken om ziektes, schimmels en bacteriën te vermijden. Zelf maak ik steeds zelf een mengeling van 1 deel warm water en 1 deel azijn, dit zorgt ervoor dat je al het vuil makkelijk kan verwijderen.

Ook de kooi moet regelmatig worden schoongemaakt, dit doe ik met dezelfde mengeling. Bij het schoonmaken van de kooi hanteer ik een dagelijkse en wekelijkse routine om het kuiswerk zo efficiënt mogelijk te houden. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan mijn artikel over het schoonmaken van de kooi.

Welke bodembedekking moet ik voorzien?

Er zijn verschillende soorten bodembedekking beschikbaar, maar je vraagt je waarschijnlijk af welke nu het beste is voor je speelstandaard. Voor een kooi is krantenpapier een optie, maar voor een speelstandaard zou ik dit zelf niet doen.

Dat komt omdat de vogels in de kooi meestal niet aan de bodembedekking kunnen, maar bij de speelstandaard is dit wel. Ze hebben de mogelijkheid om te spelen en te knagen op de bodembedekking, daarom gebruik ik zelf beukensnippers (bol.com). Deze zijn niet giftig en kunnen zelfs een leuke sloopbezigheid zijn voor je vogel.

Waar kan ik de speelstandaard het beste plaatsen?

De speelstandaard plaats je best op een plek waar je papegaai of parkiet ook met de andere gezinsleden in interactie kan gaan, dit is meestal de woonkamer.

Vele vogeleigenaren kiezen ervoor om de kooi in een aparte kamer te plaatsen zodat de vogel voldoende slaap en rust kan hebben. Maar overdag kunnen ze regelmatig spelen op de javaboom of de speelstandaard in de woonkamer, hier kunnen ze dan van voldoende aandacht genieten.

Verder zijn er nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld het gevaar van de keuken of tocht. Maar het is bijvoorbeeld ook niet aangeraden om de vogel voor het raam te plaatsen. Om hier meer over te weten te komen kan je mijn artikel over de plaatsing van de kooi bekijken.

Hoe kan ik zelf een papegaaienstandaard maken?

Als je budget beperkt is en je wat handig bent, dan is het uiteraard ook mogelijk om zelf een papegaaienstandaard te maken. Waarschijnlijk ga je deze dan wel volledig uit hout moeten maken, besef wel dat deze sneller door je vogel kan worden gesloopt.

Wat heb je nodig?

Om een speelstandaard te maken heb je eerst en vooral hout nodig van een boom die niet giftig is voor papegaaien en parkieten. Als je de boomsoort zelf niet kent, dan kan je gebruik maken van een app die boomsoorten kan herkennen.

Daarnaast heb je, afhankelijk van hoe je wilt dat de speelstandaard eruit zal zien, nog gereedschap zoals een zaag, hamer, nagels, schroeven en een schroevendraaier nodig. Als je iets van metaal gebruikt, zorg dan dat dit volledig veilig is. Het beste kies je dan voor RVS-staal, deze zal niet roesten.

Het is in ieder geval belangrijk om geen enkel risico te nemen met de gezondheid van je vogel. Daarom schreef ik een artikel waarin ik alle gevaren voor kromsnavels bespreek.

Conclusie

Een speelstandaard (bol.com) zorgt ervoor dat papegaaien en parkieten kunnen klimmen, spelen, eten en rusten in alle vrijheid. Dit voorkomt verveling en dus ook probleemgedrag. Een leuk alternatief is een javaboom (bol.com), deze is gemaakt van natuurlijk hout en is makkelijk schoon te maken.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels