Transportkooi voor papegaaien en parkieten: wat je moet weten


Transportkooi papegaai

Als je papegaaien of parkieten in huis hebt dan is een goede transportkooi onmisbaar, want je gaat je vogel sowieso ooit wel eens moeten vervoeren. Dit kan zijn voor een leuk uitstapje, maar bijvoorbeeld ook als je snel naar de vogelarts wilt bij een ongeval.

Een transportkooi is een kooi die speciaal gemaakt is voor het veilig vervoeren van papegaaien en parkieten. Deze kooien zijn meestal gemaakt van metaal omdat ze bestemd moeten zijn tegen de sterke bek van de vogel. Een transportkooi kan worden gebruikt om de vogel mee op reis te nemen, naar de dierenarts te gaan of zelfs als slaapkooi.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel leg ik je uit wat een transportkooi juist is en hoe groot deze moet zijn. Daarnaast geef ik meer info over wat er in de transportkooi moet worden bevestigd, zoals eten en drinken. Ook kan je lezen hoe je de juiste transportkooi voor je vogel kiest en geef ik tips om je kromsnavel veilig te vervoeren. Ten slotte geef ik enkele alternatieven voor het vervoeren van je vogel, zoals een tuigje of een kromsnavelrugzak.

Klik hier om meteen naar de selectie transportkooien te gaan.

Wat is een transportkooi voor kromsnavels?

Een transportkooi heeft, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk als doel om de papegaai of parkiet te kunnen vervoeren als je uit het huis gaat. Dit is vooral ook handig voor kromsnavels die nog niet helemaal tam zijn, maar ook voor het vervoeren van tamme vogels is dit zeker goed, want zo’n transportkooi is heel veilig.

De kooien zijn meestal gemaakt van voornamelijk metaal zodat de vogels zeker niet kunnen ontsnappen. Als deze is gemaakt van goedkoop materiaal, dan bestaat de kans dat hij/zij het gaas stukbijt en kan ontsnappen.

Een transportkooi voor papegaaien en parkieten mag zeker niet helemaal afgesloten zijn, verluchting en ventilatie is erg belangrijk voor de gezondheid van de vogel. Daarnaast moet de kooi ook voorzien zijn van een stevige zitstok, zodat de vogel tijdens het vervoer niet te veel heen en weer beweegt.

DierDier

Het is zeker geen goed idee om je kromsnavel gewoon in een lege transportkooi te zetten zonder zitstok. In dat geval zal hij/zij op de gladde ondergrond moeten zitten waardoor de papegaai of parkiet tijdens het vervoer heen en weer zal schuiven. Dit kan verwondingen en zeker ook veel stress veroorzaken.

Hoe groot moet de transportkooi zijn?

De grootte van de transportkooi is uiteraard afhankelijk van de soort papegaai of parkiet dat je wilt vervoeren. Een ara zal daarom een veel ruimere kooi nodig hebben dan een kleine papegaai zoals een Bonte Boertje of Meyer papegaai.

Een te kleine kooi zorgt ervoor dat de vogel zich benauwd en opgesloten kan voelen, dit moet men proberen vermijden. Maar een te grote kooi is zeker ook niet goed, stel je maakt een bocht met de auto, dan kan de kromsnavel heel ver naar de kant worden verplaatst.

Een algemene vuistregel is om de kooi zo breed te kiezen dat hij zijn vleugels volledig kan strekken. Dan is er zeker voldoende plaats om te bewegen, maar ook niet te veel plaats dat het vervoer gevaarlijk zou worden.

De hoogte is ook een belangrijk aspect. Bedenk dat de papegaai of parkiet waarschijnlijk al een stukje hoger zal zitten doordat er in de kooi een zitstok is bevestigd. Boven het hoofd zou zeker nog 5 tot 10 cm aan vrije ruimte beschikbaar moeten zijn.

Moet er water en voer in de transportkooi?

Of er water en voer in de transportkooi moet is volledig afhankelijk van hoe lang de papegaai of parkiet in de transportkooi moet doorbrengen.

Als het minder dan een uurtje is, dan zal het niet echt noodzakelijk zijn om water en voer te voorzien. Als het vervoer toch langer dan een uur duurt, dan kan je zeker een bakje met voer en water in de transportkooi plaatsen.

Als de transportkooi wordt gebruikt voor vervoer in de auto, dan kan eten en drinken wel omstoten en voor een knoeiboel zorgen. Een leuk alternatief is om stukjes druiven in de kooi te plaatsen, deze zorgen tegelijkertijd voor voldoende vocht en voedingsstoffen.

Ook andere fruitsoorten die voldoende vocht bevatten kan je hiervoor zeker gebruiken. Weet je niet goed welke fruit en groenten je mag geven aan je kromsnavel? Daarvoor schreef ik een artikel met alle fruit en groenten die veilig zijn voor papegaaien en parkieten.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Welke transportkooi voor mijn vogel?

Welke transportkooi je best koopt is zoals hierboven gezegd afhankelijk van de soort en grootte van je vogel, hieronder deel ik ze even op in ‘kleine vogels’ en ‘grote vogels’ om zo de juiste transportkooi per soort te kunnen geven.

Transportkooi voor kleine papegaaien en parkieten

Deze transportkooi is geschikt voor alle kleine parkieten zoals: de grasparkiet, dwergpapegaai, vinken, neophema’s, forpussen en vogels met een vergelijkbare grootte.

Maar ook voor grote parkieten en kleine papegaaien is deze geschikt zoals: bonte boertje, meyer papegaai, caique, lori, valkparkiet, monniksparkiet, zonparkiet, halsbandparkiet, grote Alexanderparkiet en vogels met een gelijkaardige grootte.

Transportkooi papegaaien Strong

Transportkooi papegaai

Deze transportkooi is te koop op bol.com of de HuisdierSuper.

Transportkooi voor middelgrote tot grote papegaaien

Deze transportkooien zijn geschikt voor de middelgrote tot grote papegaaien zoals: grijze roodstaart, edelpapegaai, jardine papegaai, amazone papegaai, kaketoe, ara en vogels met een vergelijkbare grootte.

Transportkooi Traveller Grijs

Transportkooi papegaai

Deze transportkooi is het meest voordelig te koop bij de HuisdierSuper.

Andere transportkooien

Als je je keuze nog niet hebt gevonden, dan kan je de alle transportkooien voor papegaaien en parkieten via de links hieronder bekijken.

Bekijk hier alle transportkooien op bol.com.

Bekijk hier alle transportkooien op De HuisdierSuper.

Tips om je kromsnavel veilig te vervoeren

Een transportkooi is al een goed begin om je papegaai of parkiet veilig te vervoeren, echter zijn er nog enkele zaken waar je op kan letten bij het vervoeren.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


1.     Laat de vogel eerst wennen

Voordat je je papegaai of parkiet mee neemt in de transportkooi, bijvoorbeeld voor een autorit, is het wel belangrijk dat de vogel volledig op zijn gemak is. Een goede gewenning kan hier enorm mee helpen, wat ook probleemgedrag en stress vermindert.

Laten wennen kan je in verschillende stapjes doen. De eerste stap is om de transportkooi gewoon al in de nabijheid van de kromsnavel te plaatsen, dit kan je enkele dagen doen totdat je merkt dat hij/zij de aanwezigheid van de kooi geen probleem vindt.

De volgende stap is om de kromsnavel in de kooi te laten stappen, maar doe dit nu enkel nog in een vertrouwde ruimte. Het is belangrijk om je vogel steeds te belonen met een lekkere snack en clicker en target training kan dit proces veel versnellen.

Als de vogel helemaal gewend is aan de kooi, dan kan je hem gewoon eens mee naar buiten nemen. Ga nog niet voor een autorit, maar eerder gewoon eens snel naar buiten en dan weer naar binnen. Daarna is beloning weeral belangrijk om er een positieve ervaring van te maken.

Nu is het tijd voor het echte werk, na de gewenning kan je eens een kleine autorit proberen. Rijd gewoon eens een blokje om, dat is genoeg voor de eerste keer. Bij het socialiseren en opvoeden van papegaaien en parkieten is geduld van groot belang, je mag zeker niets overhaasten of het zal een omgekeerd effect hebben.

Als dit allemaal vlot gaat, dan kan je de vogel naar overal meenemen wat je maar wilt! Zorg er wel voor dat je wat eten en drinken voorziet voor de langere ritten of wat fruit, zoals hierboven al werd uitgelegd. Er kan natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren, better safe than sorry!

2.     Beveilig de kooi in de wagen

Je kan de transportkooi best niet gewoon los in de auto zetten. Stel je maar eens voor dat je plots voor iets moet remmen, dan kan de kooi met je vogel wel een stukje wegvliegen. Wat je kan doen is de kooi beveiligen in de auto.

Zelf beveilig ik de transportkooi door gebruik te maken van de autogordel. De meeste kooien hebben langs de bovenkant een handvaatje, hier kan je makkelijk de riem doorheen halen en dan vastklikken aan het zeteloppervlak. Op die manier blijft de kooi toch al stevig op zijn plaatst staan!

Andere manieren om je papegaai of parkiet te vervoeren

Een transportkooi is een leuk om je papegaai of parkiet te vervoeren als je zelf met iets anders dan de vogel bezig moet zijn, zoals in de auto. Maar als je gewoon wilt gaan wandelen, dan bestaan er ook andere opties om je vogel mee naar buiten te nemen.

Alternatief 1: een papegaaien- of parkietentuigje

Een veelvoorkomende manier om een papegaai of parkiet mee naar buiten te nemen is met behulp van een kromsnaveltuigje. Dit is een harnas gemaakt van lichtgewicht materiaal om te voorkomen dat je vogel wegvliegt.

Soms wordt er gedacht dat het kortwieken voldoende is om te voorkomen dat de vogel ontsnapt, dit is eigenlijk niet waar. Als de vleugels zijn geknipt, dan is het bij een stevige windvlaag nog steeds mogelijk om weg te vliegen. Het nadeel is dan nog dat je vogel niet naar je toe kan vliegen op commando.

Omdat ik over deze tuigjes veel vragen krijg schreef ik een artikel waarin ik alles bespreek over de tuigjes. Gewenning is bijvoorbeeld heel belangrijk, dat leg ik ook stap voor stap uit.

Alternatief 2: een kromsnavelrugzak

Als alternatief kan je ook een rugzak voor papegaaien en parkieten gebruiken. Deze rugzakken bevatten meestal een zitstok en soms eet- en drinkbakjes. Dit is een goed alternatief voor de vogels die nog niet zo tam zijn om los met een tuigje mee naar buiten te gaan.

CityBAG papegaaien- en parkieten rugzak: goedkoopste optie

Papegaaienrugzak

Bekijk deze rugzak op bol.com.

Luxe papegaaien- en parkieten rugzak: beste kwaliteit

Papegaaienrugzak

Bekijk deze rugzak op bol.com.

Alternatief 3: een vervoerstas

Ook bestaan er vervoerstassen, dit zijn eigenlijk de kleinere versies van de transportkooien, maar zijn niet gemaakt van metaal. Het is dan wel belangrijk om je vogel steeds goed in het oog te houden, zodat hij/zij de tas zeker niet stukbijt en ontsnapt.

Papegaaien vervoerstas

Bekijk deze vervoerstas hier op bol.com.

Transportkooi als slaapkooi voor papegaaien en parkieten

Een stevige metalen transportkooi moet je zeker niet beperken om het enkel voor het vervoeren van je vogel te gebruiken. Het is ook een ideale slaapkooi voor je papegaai of parkiet!

Een kromsnavel heeft per nacht ongeveer 12 tot 14 uur slaap nodig, dit is veel meer dan wij als mens. Wij hebben meestal genoeg met ongeveer 8 uur slaap per nacht. Het nadeel is dus dat wij de vogel soms ongewenst wakker houden, waardoor ze sneller gestresseerd raken. Dit heeft vele gezondheidsgevolgen, maar kan ook leiden tot gedragsproblemen.

Het beste is om een aparte kamer te voorzien waar je vogel kan slapen, deze transportkooi kan in die kamer ook worden gebruikt als een slaapkooi. Want tijdens de nacht hebben ze toch niet zo veel ruimte nodig.

Omdat een goede nachtrust zo enorm belangrijk is voor een kromsnavel schreef ik een artikel waarin ik alles over de slaap van papegaaien en parkieten uitleg.

Zelf een transportkooi maken voor papegaaien en parkieten?

Als je budget beperkt is, dan is het eventueel ook mogelijk om zelf een transportkooi te maken. Dit kan door een reismand van katten aan te kopen en hier zelf een zitstok in te bevestigen.

Bekijk hier alle reismanden voor katten op bol.com.

Veelgestelde vragen

Hoe moet je een papegaai of parkiet vervoeren?

Een papegaai of parkiet kan je vervoeren op verschillende manieren. De meest gebruikte manier is een harnas of tuigje voor de kromsnavel, dit geeft veel vrijheid. Ook een speciale papegaaien en parkietenrugzak is een mogelijkheid. Voor transport in de auto is een stevige transportkooi aangeraden.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels