Veren papegaai en parkiet verzorgen


Veren papegaai verzorgen

De veren zijn niet alleen heel belangrijk voor het uiterlijk van een papegaai of parkiet maar ze kunnen ook een schat van informatie zijn. Ze tonen namelijk aan of de vogel gezond en gelukkig is. Het is daarom dus ook van belang om de veren goed te verzorgen en hoe je dit doet zal ik je hieronder haarfijn uitleggen.

De kwaliteit van de veren zijn afhankelijk van veel factoren. De grootste factor is een gezonde voeding. Ook kan het nuttig zijn om de kromsnavel 4 keer per week te douchen. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat de papegaai of parkiet geen stress heeft en voldoende te doen heeft, zoals spelen en slopen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is dus de moeite om te weten hoe je dit allemaal kan doen, enkel zo kan je een gezonde en gelukkige vogel hebben. Hieronder leg ik exact uit hoe je dit kan doen.

Nut van de veren

De veren hebben niet enkel als nut om enkel mooi te zijn en om mee te pronken. Andere redenen zijn om te kunnen vliegen en om de papegaai of parkiet warm te kunnen houden in koude omstandigheden.

Je kent waarschijnlijk de uitdrukking “goed in de veren zitten” wel, dat is ook exact wat er in de natuur gebeurt. Met mooie veren laten de vogels aan elkaar zien dat ze gezond en gelukkig zijn. Op die manier verleiden ze elkaar om zo na het paren de beste nakomelingen te krijgen. Het is logisch dat een kromsnavel niet graag jongen wilt krijgen met een andere papegaai of parkiet dat niet gezond is.

Daarnaast zijn de veren zijn bedekt met een vetlaagje, deze heeft als nut om water niet te laten indringen tot aan de donsveren of tot aan de huid. Als de donsveren nat zouden worden, dan zouden de vogels ook erg in gewicht toenemen. Dit is helemaal niet gewenst, want als ze worden opgeschrikt door een roofdier willen ze zo snel mogelijk kunnen wegvliegen.

Het nut van de donslaag is om de papegaai of parkiet optimaal warm te houden. Het is dus van groot belang dat deze laag droog blijft. Daarom moet in de natuur de vetlaag op de veren intact blijven!

Papegaaien en parkieten douchen

Een vereiste voor mooie veren is ook een hoge luchtvochtigheid. Papegaaien en parkieten komen in de natuur vooral voor op het zuidelijke halfrond. Daar is de luchtvochtigheid ook vele malen hoger dan hier in Nederland of België. Als de luchtvochtigheid altijd te laag is wordt de rui moeilijker, kan de huid uitdrogen en kunnen ze jeuk krijgen.

DierDier

Waarom kromsnavels douchen?

Om de veren in een goede conditie te houden kan je de papegaaien en parkieten regelmatig douchen. Maar ook zorgen voor voldoende zwemgelegenheid, een ondiepe schaal met water voorzien of de vogels vernevelen kan een goede extra zijn. Zelfs de kromsnavels meenemen naar een aangedampte badkamer na het douchen kan een positief effect hebben!

Het nut van douchen is dat het water ook onder de vetlaag tot aan de donsveren geraakt. Op die manier kan de huid ook schoongemaakt worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de vogel van heel wat stof wordt ontdaan. Dit betekent een propere papegaai of parkiet, maar ook minder stofzuigen!

Hoe papegaaien of parkieten douchen?

Het douchen van papegaaien en parkieten is helemaal niet moeilijk als je een tamme vogel hebt. Je kan de vogel gewoon mee in de douche nemen, maar het makkelijkste is een douchezitstok.

Douchestok voor papegaaien en parkieten

Zo’n douchezitstok is helemaal niet duur en eigenlijk een must voor iedereen die papegaaien en tamme parkieten bezit. Het bestaat uit een slijtstok met zuignappen die je gewoon aan het doucheraam of aan de badrand kan bevestigen. Na het douchen kan je het weer snel en eenvoudig opbergen!

Ik schreef een artikel waarin ik alles uitleg over de juiste douchestokken. Ook geef ik daar een handige tabel met alle geschikte douchestokken per papegaaien- of parkietensoort.

Hoe douchen?

Voor de hoge luchtvochtigheid is het belangrijk dat het water ongeveer 38°C is, dit is net iets warmer dan de lichaamstemperatuur van de mens en het voelt ook aangenaam. Vermijd zeker te koud of te warm water!

De vogel kan je nu enkele minuten douchen. Besproei enkel de rug en de veren. Je kan ook de veren van de vogel uitrekken om alle veren goed proper te maken. Er zijn zelfs sommige papegaaien en parkieten die het douchen zo leuk vinden dat ze hun veren direct spreiden als ze onder de douche zitten!

Gevaar van douchen

Zorg er steeds voor dat je bij je vogel blijft tijdens het douchen. Dit is omdat de neusgaten van de papegaai en parkiet zich aan de bovenkant van de neus bevinden en je wilt dat hier zeker geen water in terecht komt. Daarom mag je ook enkel de rug en de veren besproeien met water.

Hoe vaak moet je kromsnavels douchen?

Normaal gezien is zo’n 3 à 4 keer per week voldoende om de veren schoon te houden. Maar sommige papegaaien en parkieten vinden het ook super leuk om te doen! Niets houdt je tegen om het elke dag te doen, een perfecte bezigheid om je vogel weer wat aandacht te geven.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Gebruiken van shampoo?

In de winkel is er speciale verenshampoo te koop. Dit is niet elke keer nodig, maar zo’n 1 keer per maand is wel aangeraden.

Drogen van de papegaai of parkiet

Na het douchen kan je de papegaai of parkiet drogen. Als de vogel niet erg nat is geworden of het is warm weer, dan kan je dit in openlucht doen. Anders kan je gebruikmaken van een handdoek. Vermijd in ieder geval een haardroger of föhn!

Verenplukken

Het kan voorkomen dat de veren er niet goed uit zien of zelfs worden uitgetrokken door de papegaai of parkiet. Dit fenomeen wordt het verenplukken genoemd.

Er zijn heel wat redenen waarom een kromsnavel zijn veren uittrekt. De meest voorkomende reden is dat de vogel zich slecht voelt en veel stress heeft. Dit kan ook zorgen voor ander probleemgedrag zoals schreeuwen en bijten.

Juiste en gezonde voeding

Zoals al gezegd tonen de veren van de vogel aan of de kromsnavel wel gezond is of niet. Het is dus vanzelfsprekend dat de papegaai of parkiet een goed uitgebalanceerd dieet krijgt.

De papegaai of parkiet zou een dieet moeten hebben dat voornamelijk bestaat uit pellets. Daarnaast kan dit ook aangevuld worden met groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en eivoer.

Ook zijn er enkele voedingsmiddelen die giftig of niet geschikt zijn. Voorbeelden hiervan zijn chocolade en zuivel.

Voldoende eiwitten

Ook is het belangrijk dat het voedsel hoog in eiwitten is. Dit kan je doen door ook voldoende granen of peulvruchten te geven. Zo nu en dan kan je zelfs wat roerei geven (vermijd zout en peper!), wat ontkiemde quinoa en erwten. Het is ook mogelijk om eivoer zelf te maken, dit is heel gezond en goed voor de portemonnee.

Deze eiwitten zorgen voor de aanmaak van een ander eiwit, namelijk keratine. Keratine is de bouwstof van de veren, maar ook de nagels en de snavel.

Wat met supplementen?

Online of in de winkel zijn enorm veel voedingssupplementen te vinden voor prachtige veren. Het advies is om deze supplementen zeker niet te geven aan je vogel, enkel als je dierenarts dit zou aanraden.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Deze voedingssupplementen zijn onnodig en duur. Ze bevatten ook heel wat vitamines waardoor er een risico is op een overdosis, met alle problemen tot gevolg. De papegaai of parkiet zou hierdoor vreemde kleuren kunnen krijgen.

Wat je wel kan doen is om natuurlijke supplementen te geven zoals verse kruiden of zelfs een speciale kruidenthee voor papegaaien en parkieten.

Kortwieken van kromsnavels

Als je een papegaai of parkiet mee naar buiten wilt nemen dan zijn er enkele opties. Vaak worden kromsnavels hiervoor gekortwiekt. Het kortwieken is op zich niet zo moeilijk, maar het is goed om na te gaan of je een kromsnavel wel of niet moet kortwieken.

Bij het kortwieken kan men echter niet voorkomen dat de vogel wegvliegt. Dat komt omdat de vleugels nog steeds voor voldoende draagkracht kunnen zorgen bij een krachtige windvlaag. Daarom is het aan te raden om de kromsnavel met een speciaal tuigje voor kromsnavels mee naar buiten te nemen.

Papegaai en parkiet in rui

De rui is een periode waarin de papegaaien en parkieten geleidelijk aan zijn veren verliest en plaatsmaakt voor nieuwe veren. Dit gebeurt zo’n 1 à 2 keer per jaar.

In deze periode zal je merken dat de vogel erg humeurig is, het is dan ook een erg stressvolle periode. Ook zal je vrijwel overal in huis de uitgevallen veren terugvinden.

Het is ook belangrijk om te weten dat je pas verandering in de veren zal zien vanaf de volgende rui. Als je nu begint met regelmatig douchen en goede voeding, zal je dit dus pas na de volgende rui merken.

Natuurlijke slijtage

Ook door natuurlijke slijtage kunnen de veren van de papegaai of parkiet er minder uitzien. Dit komt omdat onze handen doorgaans bedekt zijn met een vetlaagje wat slecht is voor de vogel. Op zich is het niet heel erg voor de gezondheid, maar probeer om de kromsnavel enkel op het hoofd of de nek aan te raken.

Als we de vogel toch overal aanraken kan dit gevolgen hebben voor de hormonenhuishouding, waardoor we een boze papegaai of parkiet kunnen krijgen. Uiteraard willen we de vogel ook vaak knuffelen, maar hoe doen we dit?

Hoe veilig knuffelen?

Om de kromsnavel veilig overal te kunnen aanraken en te knuffelen is het belangrijk dat je vermijd dat er olie, die van nature op onze huid aanwezig is, op de vogel terechtkomt.

Dit kan je doen door vooraf je handen goed met water en zeep te wassen en eventueel je hoofd met een vochtig doekje af te kuisen om het vetlaagje van de handen en het hoofd te verwijderen.

Kooi te klein?

Slechte veren bij een papegaai of parkiet kunnen ook komen doordat de vogel niet voldoende ruimte heeft in de kooi. Hierdoor botst hij regelmatig tegen de tralies of andere speeltjes, waardoor er slijtage kan optreden.

Probeer dus zeker om een kooi te kopen die groot genoeg is en om je vogel regelmatig vrij te laten. Daarnaast moet de kooi goed worden ingericht zodat hij/zij zich goed op zijn gemak voelt.

Zorg voor genoeg speelgelegenheid

Een gezonde kromsnavel is ook een blije papegaai of parkiet. Zorg ervoor dat je vogel zich zeker niet verveelt. Dit kan je doen door voldoende speelgoed te geven en te zorgen voor voldoende foerageermogelijkheden. De bek van de papegaai en parkiet is immers gemaakt om voldoende te kunnen slopen! Een ideale plek om de kromsnavel te laten spelen is in een speelboom voor kromsnavels.

Vermijd wel speelgoed dat gemaakt is van plastiek, katoenen touwen en schoenveters. Ga liever voor speelgoed dat gemaakt is van veilig en hard hout, zodat ze zich volledig kunnen uitleven en zich kunnen ontdoen van stress.

Als het budget een zorg is, dan is het ook mogelijk om speelgoed zelf te maken. Maar ook een speelboom kan je zelf maken.

Veelgestelde vragen

Waarom plukt een papegaai zijn veren?

De reden dat een papegaai veren plukt is meestal door eenzaamheid, verveling en een manier om aandacht te trekken. In zeldzame gevallen kan dit ook het gevolg zijn van een ziekte.

Hoe laat je een papegaai stoppen met veren plukken?

Zorg ervoor dat de papegaai zich niet verveelt door voldoende speelgoed te geven en te zorgen voor voldoende foerageermogelijkheden. De papegaai is immers gemaakt om voldoende te kunnen slopen! Daarnaast is een goede voeding ook belangrijk.

Waarom heeft mijn papegaai kale plekken?

Kale plekken op achterhoofd of nek zijn voornamelijk de oorzaak van andere papegaaien of parkieten die pesten. Kale plekken op de vleugels of borst kunnen ontstaan door het plukken van veren. Ook parasieten of een ziekte als PBFD kunnen de oorzaak zijn, maar dit moet door de dierenarts worden vastgesteld.

Wanneer is een papegaai in de rui?

Een papegaai of parkiet is zo’n 1 à 2 keer per jaar in de rui. Dit begint vaak wanneer de dagen korter worden, dus vanaf juli. Maar eigenlijk is het niet afhankelijk van het seizoen en kan een papegaai of parkiet elk moment van het jaar beginnen met de rui.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels