Waar kooi papegaai of parkiet plaatsen?


Waar kooi papegaai of parkiet plaatsen?

Over de plaatsing van een papegaaien- of parkietenkooi wordt niet goed genoeg nagedacht. Dit is eigenlijk jammer, want het heeft een grote invloed op het welzijn van de papegaai en parkiet.

Een papegaaien- of parkietenkooi plaats je best in een ruimte zonder tocht en niet vlak voor een raam. De beste plaats is in de woonkamer waar de vogel een overzicht van de volledige ruimte kan houden. Op die manier zal hij/zij ook niet verschieten wanneer er in het huis wordt bewogen. Vermijd zeker ook de keuken, want hier kunnen veel giftige gassen voorkomen!


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. Hieronder zal je kunnen lezen waarom sommige plaatsen niet of wel geschikt zijn voor het plaatsen van een vogelkooi. Daarnaast krijg je ook nog wat info over hoe je de parkietenkooi kan inrichten, want dit is ook erg belangrijk.

Overzicht op de ruimte

Papegaaien en parkieten zijn graag een onderdeel van het gezin en zien graag alles gebeuren. Plaats je papegaai dan zeker niet in een aparte kamer of in een afgesloten hoekje.

De meeste kromsnavels worden in de woonkamer gehouden, dit is ook hoe het hoort! Dit komt omdat de woonkamer ook de plaats is waar de meeste mensen verblijven. Voor papegaaien en parkieten is het een leuke bezigheid om te kijken hoe mensen met elkaar omgaan.

Daarnaast is het voor een kromsnavel ook belangrijk om het gevoel te hebben dat ze een deel van het gezin zijn. Dit kan niet als ze in een aparte kamer moeten verblijven. In de woonkamer kunnen ze mee een deel uitmaken van het gezin en in interactie gaan met andere mensen en huisdieren.

Soms wordt de kooi in een hoek geplaatst, maar soms is dit geen goed idee. Eigenlijk is de algemene regel dat de kromsnavel iedereen moet kunnen zien aankomen. Heb je een hoekje dat helemaal vanachter in de woonkamer is, dan is dit vaak geen probleem.

DierDier

Maar er zijn vaak ook plekken in huis waar mensen achter de hoek kunnen verschijnen. Dit zou voor heel wat stress kunnen zorgen doordat de vogel verschiet als iemand voorbij loopt, doordat de vogel geen mensen ziet aankomen.

Een verkeerde plaats van de kooi kan leiden tot heel wat gedragsproblemen zoals bijten, schreeuwen en het plukken van de veren. Dit gedrag wordt veroorzaakt doordat ze zich voortdurend ergeren.

Vermijd de keuken

De keuken is de gevaarlijkste plaats om een papegaai of parkiet neer te zetten. Enerzijds zijn er de gevaren in de keuken, zoals de hitte van de oven of het vuur.

Maar er kunnen ook giftige stoffen vrijkomen. De antiaanbaklaag van een pan is vaak gemaakt van de stof teflon. Als een pan tot een te hoge temperatuur wordt verhit, dan kunnen er teflon dampen ontstaan. Deze teflon kan dan ingeademd worden door de vogel, wat echt heel giftig is. Zet de kromsnavel nooit in de keuken en gebruik best geen teflon pannen.

Elk jaar sterven er enkele honderden huiskamervogels door Teflon vergiftiging. Daarom schreef ik een artikel over het gevaar van Teflon, waarin ook wordt vermeld hoe je dit kan vermijden en wat te doen indien je vogel een Teflon vergiftiging heeft.

Tochtvrij

Soms wordt er gezegd dat toch gevaarlijk is voor papegaaien en parkieten. Dit is niet per se het geval, maar vermijd wel dat je vogel constant in de tocht zit. Want dan zou je kromsnavel het wel koud kunnen krijgen.

In de zomer mag je zeker af en toe de ramen open zetten, dit is zelfs goed voor wat frisse lucht, maar plaats de kooi wel op een plek die niet middenin deze luchtstroom zit. Zelfs in de winter mag je af en toe verluchten, maar hou het kort en krachtig. Op die manier is er snel wat verse lucht in huis, maar het huis koelt niet enorm af.

Ik schreef een artikel over het mogelijke gevaar van tocht voor papegaaien en parkieten, dit kan je bekijken via deze link.

Omdat verse lucht zo goed is voor de gezondheid van de vogel, is het ook een goed idee om de kromsnavel af en toe mee naar buiten te nemen. Dit kan je doen met behulp van een tuigje dat speciaal is ontwikkeld voor papegaaien en parkieten.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Soms wordt er ook gekozen om een papegaai of parkiet kort te wieken, dit heeft voor en nadelen. Het voordeel is dat er vaak minder snel ongelukjes gebeuren in huis, het nadeel is dat dit vaak niet goed is voor de mentale gezondheid en dat er probleemgedrag kan ontstaan.

Als je toch besluit om de vogel kort te wieken, doe dit dan op een juiste en verantwoorde manier. Helaas worden te veel kromsnavels nog steeds verkeerd geknipt aan de vleugels. Daarom schreef ik een artikel over het juist kortwieken.

Kooi voor het raam zetten?

Papegaaien en parkieten zijn erg nieuwsgierige dieren. Ze houden er bijvoorbeeld van om naar andere mensen, maar ook dieren te kijken doorheen de dag. Daarom wordt de vogel vaak, met goede bedoelingen, voor een raam geplaatst. Maar is dit wel een goed idee?

Over het algemeen is het toch beter om de kooi van de kromsnavel niet recht voor een raam te zetten, dit heeft enkele redenen. Ten eerste zorgt het vaak voor te veel prikkels. Het is leuk dat ze af en toe iets kunnen zien, maar ze kunnen snel overprikkeld raken. Een papegaai of parkiet die overprikkeld is herken je vaak als ze nogal snel geïrriteerd zijn.

Daarnaast kan het plaatsen van de kooi voor een raam hen ook angstig maken. Dit komt omdat het voor hen lijkt dat ze mee buiten zitten. Papegaaien en parkieten zijn van nature prooidieren, hierdoor kijken ze steeds uit voor eventuele roofdieren die op hen zouden jagen. Dit gevoel kunnen ze ook krijgen wanneer ze vlak voor het raam zitten.

Het is dus beter om dit allemaal te vermijden en de kooi niet voor een raam te plaatsen. Het beste is vaak om steeds met één kant van de kooi tegen een muur te plaatsen. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen, sommige vogels vinden het wel erg fijn om voor een raam te staan. Maar dit is toch de minderheid.

Mag een papegaai of parkiet in de woonkamer slapen?

De kooi van een papegaai of parkiet wordt vaak in de woonkamer geplaatst, dit is ook waar het hoort. Maar waar moet de kromsnavel best slapen, is dit ook in de woonkamer?

Het is eerst goed om wat meer te weten te komen over het slaappatroon van de kromsnavel. Papegaaien en parkieten hebben meer nood aan slaap, dan de mens. Ze zouden gemiddeld zo’n 12 uur slaap nodig hebben, terwijl dit voor ons meestal tussen de 8 en 9 uur is.

Het komt vaak voor dat de mensen in huis de vogel te lang wakker houden en te vroeg weer wekken. Hierdoor ontstaat er een slaaptekort, met negatieve effecten als gevolg. Het is enerzijds gewoon slecht voor hun gezondheid en anderzijds kunnen ze ook mentale problemen krijgen.

Het beste is daarom om een aparte kamer te voorzien waar de vogel rustig 12 uur per nacht kan slapen, bijvoorbeeld van 20u in de avond tot 8u in de ochtend. Uiteraard begrijp ik dat dit vaak niet mogelijk is omdat je bijvoorbeeld geen extra kamers tot je beschikking hebt.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Als je van plan bent om je vogel in een aparte kamer te laten slapen, dan hoeft dit niet per se in een heel grote kooi. Een transportkooi is voor de nacht zeker voldoende!

In dat geval kan het ook helpen om een doek over de kooi te hangen, op die manier gaan ze al wat sneller slapen omdat ze geen last hebben van het licht. Het is dan ook een goed idee om wat stiller te zijn. Om dit allemaal extra te verduidelijken schreef ik een artikel over de slaap van papegaaien en parkieten.

Hoe een papegaaien- of parkietenkooi inrichten?

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in hoe je de vogelkooi op een juiste manier kan inrichten. Het is vaak niet zo vanzelfsprekend om dit allemaal op een juiste manier te doen.

Een kooi van papegaaien en parkieten heeft bijvoorbeeld de juiste zitstokken nodig, maar ook eet- en drinkbakjes. Daarnaast is het belang van voldoende speelgoed ook niet te onderschatten. Om dit allemaal uit te leggen schreef een artikel over hoe je de kooi op een juiste manier kan inrichten.

Conclusie

De juiste plaats om een kooi van een papegaai of parkiet te plaatsen is in de woonkamer. Op die manier krijgen ze het gevoel dat ze deel uitmaken van het gezin. Plaats de kooi nooit in de keuken of waar er vaak veel tocht is. Vaak is het ook geen goed idee om de kooi vlak voor een raam te zetten, maar beter is met één zijde tegen een muur. De vogel moet mensen ook steeds kunnen zien aankomen, zodat ze nooit verschieten als mensen achter een hoek tevoorschijn komen.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels