Waarom een papegaai geen grit mag hebben


Papegaai en grit

Grit wordt door heel wat vogeleigenaren wereldwijd gebruikt. Daarom hebben veel papegaaieneigenaren ook de vraag of we dit aan onze geliefde papegaaien mogen geven. Dit leg ik hieronder graag voor je uit!

Grit mag eigenlijk niet aan papegaaien worden gegeven. Dit is omdat grit bestaat uit vermalen oesterschelp, wat zeer scherp kan zijn. Ook is er een risico dat de papegaai verstopt geraakt, waardoor hij zal vermageren. Maagkiezel moet men daarentegen zeker wel aan de papegaai geven!


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Voor de gezondheid van de papegaaien is het belangrijk waarom men geen grit mag geven. Ook moet men weten wat er dan wel mag gegeven worden en hoeveel. Dit leg ik hieronder exact uit!

Waarom geen grit?

Om de vraag te beantwoorden waarom men een papegaai geen grit mag geven is het eerst handig om te weten wat grit nou juist is.

Wat is grit?

Grit is een mengeling van vermalen zandsteen en/of vermalen oesterschelp. Het heeft voornamelijk als nut om de papegaai extra calcium en kalk te geven.

Waarom is grit gevaarlijk?

Zoals hierboven gezegd bestaat grit voornamelijk uit vermalen oesterschelp. Het grit is van nature erg scherp en dit kan beschadigingen aan de maagwand veroorzaken.

Daarnaast is het grit ook niet hard genoeg om de goede maalfunctie van het voedsel wat in de maag komt te garanderen, met een slechte vertering als gevolg.

DierDier

Bij de maag heeft de papegaai, in tegenstelling tot vele andere vogels, geen grote opening. Dit zorgt ervoor dat als men grit geeft, er stenen, zand en schelpen in de papegaai kunnen achterblijven en komen vast te zitten. Hierdoor is er minder plaats voor voedzaam voedsel en zal de papegaai uiteindelijk geleidelijk aan in gewicht afnemen.

Andere vogels mogen wel grit, klopt dat?

Ja dit klopt, andere vogels mogen wel grit eten. Andere vogels zoals bijvoorbeeld kanaries, kippen of vinken hebben een grotere opening bij de maag. Hierdoor blijft het grit niet vastzitten en zorgt het wel voor een goede vertering.

Het verteerde voedsel kan zo op een effectieve manier naar de darm worden gebracht en worden uitgescheiden.

Mag een papegaai maagkiezel?

Een papegaai heeft een veel kleinere opening, maar wel krachtigere spieren in de maag. Voor een papegaai geldt dat hij absoluut maagkiezel moet hebben!

Wat is maagkiezel?

Maagkiezel zijn net volledige steentjes. De steentjes hebben een scherpe rand en zorgen voor een goede vertering in de maag.

Wat is het nut van maagkiezel voor papegaaien?

Tijdens het verteren spannen de maagspieren zich geleidelijk aan en weer op. Hierdoor worden de scherpe steentjes, de maagkiezels, in het rond geduwd. De scherpe randen werken eigenlijk als een soort van kleine mesjes die helpen om het voedsel in kleine stukjes te hakken.

Doordat de vertering beter gaat zal de papegaai alle voedingswaarden van het voedsel kunnen opnemen. Als hij dit niet zou hebben, dan zou dit niet het geval zijn. Het gevolg is dan dat je papegaai meer moet eten om evenveel energie binnen te krijgen.

In dat geval zal de papegaai meer eten, meer voedsel gebruiken, wat ook slechter is voor de portefeuille. Eigenlijk kan je maagkiezen zien als een investering voor een gezonde papegaai, maar ook om minder geld te moeten uitgeven aan voedsel!

Hoe vaak mag een papegaai maagkiezel?

Enkele maagkiezeltjes per week zijn voldoende om de maaginhoud van de papegaai te verteren. Je kan gewoon een kommetje plaatsen en de papegaai zal zoveel gebruiken als hij nodig zal hebben.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Welke maagkiezel kopen?

Zelf ben ik fan van de maagkiezel van het merk Tijssen. De maagkiezel is goed van kwaliteit en bovendien erg goed geprijsd in vergelijking met andere merken. Er zijn twee soorten, namelijk voor kleine en grote parkieten. Die voor grote parkieten is zeker ook geschikt voor papegaaien.

Maagkiezel voor kleine parkieten:

Maagkiezel voor parkieten

Bekijk hier de maagkiezel voor kleine parkieten van het met Tijssen op bol.com.

Maagkiezel voor grote parkieten en alle middelgrote tot grote papegaaien:

Maagkiezel voor papegaaien

Bekijk hier de maagkiezel voor grote parkieten en papegaaien van het met Tijssen op bol.com.

Als een papegaai geen grit mag, hoe kan hij dan voldoende calcium opnemen?

Grit bevat heel wat kalk, wat goed is voor verschillende basisfuncties van de papegaai. Alleen zijn de slechte eigenschappen, zoals hierboven beschreven, niet te onderschatten. Daarom moet kalk of calcium uit een andere bron worden gehaald.

Kalkblokjes en sepiaschelpen

Kalkblokjes en sepiaschelpen zijn ideale bronnen van calcium. Je kan ze gewoon in de kooi ophangen en de papegaai kan naar eigen behoeften kalk opnemen.

Daarnaast is het ook erg goed om zijn snavel in goede gezondheid te houden. De kalkblokjes en de sepiaschelpen zijn redelijk ruw. De papegaai kan zo zijn snavel wat afschuren, wat werkt als een soort veil.

Omdat een goede snavel cruciaal is voor een kromsnavel schreef ik een artikel over het verzorgen van de snavel.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen grit en maagkiezel?

Grit is een mengeling van vermalen zandsteen en/of vermalen oesterschelp. Het heeft als nut om de papegaai extra calcium en kalk te geven. Maagkiezel zijn daarentegen volledige steentjes met een scherpe rand. Dit zorgt voor een betere vertering en een betere opnamen van voedsel. Een papegaai mag enkel maagkiezel, maar zeker GEEN grit!

Is grit gevaarlijk voor papegaaien?

Ja, grit is gevaarlijk voor papegaaien. Dat komt omdat grit gemalen oesterschelpen zijn en dus ook een scherpe rand hebben. Deze scherpe rand zou beschadigingen kunnen aanbrengen aan de maaginhoud van de papegaai. Ook kan het zorgen voor verstoppingen waardoor de papegaai zal vermageren.

Heeft een papegaai maagkiezel nodig?

Ja, een papegaai heeft absoluut maagkiezel nodig. Maagkiezel zijn kleine sterke steentjes die ervoor zorgen dat het voedsel in de maag beter wordt verteerd. Ook zal de papegaai alle voedingsstoffen kunnen opnemen, waardoor hij minder voedsel nodig heeft voor dezelfde energie.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels