Waarom slapen kippen op een zitstok?


Waarom slapen kippen op een zitstok?

Er wordt mij vaak gevraagd waarom kippen op een zitstok slapen. Het lijkt vanuit het perspectief van de mens inderdaad niet echt aangenaam om rechtop op een stok of rechtstaand te moeten slapen. Waarom doen kippen dit? En waarom vallen ze er tijdens het slapen niet vanaf?

Het korte antwoord is dat kippen op een stok slapen door hun natuurlijke instinct. Kippen slapen diep en zijn erg kwetsbaar voor roofdieren. Hoe hoger kippen slapen, hoe minder kans ze hebben om te worden gevonden door roofdieren zoals de vos en de marter.

In dit artikel zal ik je dit haarfijn uitleggen. Om je niet te ongeduldig te laten worden zal ik je al iets verklappen: het zal te maken hebben met het natuurlijke instinct van kippen.

Kippen slapen op een stok door hun natuurlijk instinct

Vele mensen denken dat kippen op een stok slapen doordat ze op die manier niet in hun eigen uitwerpselen moeten slapen. Dit klopt uiteraard, maar dit is niet de echte reden.

Kippen slapen op een stok door hun natuurlijk instinct. Om dit beter te begrijpen moeten we eerst bekijken hoe een slapende kip zich gedraagt.

Een kip slaapt net als de mens ’s nachts en is actief in de dag. ’s Avonds zijn ze vrij moe van een hele dag scharrelen en zoeken naar voedsel. Een kip die slaapt is typisch erg beweeg loos en slaapt heel erg diep.

DierDier

We weten dat kippen zo diep slapen door het zelf eens te testen. Als je kippen ’s nachts wakker maakt dan zullen ze vrijwel niet bewegen of weglopen. In het nachthok is dit uiteraard niet erg, daar kunnen ze gerust slapen. Maar in de natuur slapen ze niet in een nachthok!

In de natuur zijn kippen ’s nachts dus ook erg kwetsbaar door roofdieren doordat ze zo diep slapen. Een kip staat ook helemaal onderaan de voedselketen, ze maken geen schijn van kans. Als een vos of een steenmarter de kippen zouden vinden, dan zullen ze erg makkelijk kunnen toeslaan wanneer ze op de grond zouden slapen.

Kippen slapen dus vanuit een natuurlijk instinct zo hoog mogelijk. Ze zullen ’s avonds proberen om zo hoog mogelijk in een boom te klimmen. Op die manier verhinderen ze dat ze zo snel door de vos of marter zouden gevonden kunnen worden.

Doordat ze zo kwetsbaar zijn hebben kippen een speciale manier van slapen. Bij mensen slapen we heel diep en met onze volledige hersenen. Als kippen slapen, dan slaapt er maar één hersenhelft tegelijkertijd om toch een beetje waakzaam te zijn tijdens het diep slapen. Tijdens de nacht wisselen de hersenhelften zich af totdat ze weer wakker zijn.

Kippen slapen dus zo hoog mogelijk omdat ze zo kwetsbaar zijn voor roofdieren doordat ze zo diep slapen. De hoofdreden is dus niet dat ze zo hoog slapen om niet in hun eigen uitwerpselen te moeten slapen.

Waarom vallen kippen niet van hun stok tijdens het slapen?

Het lijkt dat kippen heel de tijd kracht moeten uitoefenen om op een stok te kunnen slapen. Dit komt omdat we denken vanuit het menselijke standpunt.

Stel je voor dat je met je handen aan een stang hangt. Het zal je dan veel moeite kosten om je handen te blijven dichtknijpen om niet te vallen.

Maar bij kippen werkt dit anders. Vanaf dat ze hun poten rond de zitstok klemmen, zullen de klauwen als het ware vast gezet worden. Het kost de kip dan geen moeite meer om stevig op de stok te blijven zitten.

Als de kip weer wakker wordt en moet opstaan, dan zal de kip, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, net extra kracht moeten zetten. Deze extra kracht dient om de poten uit een vaste positie weer open te krijgen.

Voor kippen kost het dus niet veel energie om op stok te slapen doordat ze hun klauwen als het ware op slot kunnen zetten en kunnen klemmen rond de zitstok.

Help, mijn kippen slapen niet op stok

Het is vervelend om te zien dat je kippen of een deel van je kippen niet op stok slapen. Je hebt de zitstokken niet voor niets geïnstalleerd, toch? Voor kippen is het natuurlijk om op een zitstok te slapen, dus als ze dit niet willen is er vaak een oorzaak voor. Waarom kippen niet op stok willen slapen en hoe je dit kan oplossen lees je hieronder!

Waarom slapen kippen niet op stok?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom een kip niet op de stok zou willen slapen. Hieronder staan de meest voorkomende.

Niet elke soort kip slaapt op een stok

De meeste kippen slapen ’s nachts op een zitstok in het hok. Maar er zijn ook een paar soorten kippen die deze voorkeur niet hebben. Vaak is dit het geval bij kleine soorten kippen zoals de zijdehoen.

De zijdehoen slaapt liever niet op een stok. Ze zoeken liever een plekje in het legnest of op een plank. Hier kunnen ze lekker beschut en warm slapen.

Soms zijn er wel uitzonderingen en zijn er zijdehoenen die wel op een zitstok slapen. Dit is vaak het geval als je naast de zijdehoenen ook andere kippen hebt. De zijdehoen zal dan zien dat de andere kippen op stok slapen. Een kip is een sociaal groepsdier en wilt niet graag uit de boot vallen. De zijdehoen kan dan ook op de zitstok gaan slapen, enkel doordat de andere kippen dit ook doen.

Er is ongedierte

Vaak zijn zitstokken gemaakt van hout. Hout staat bekend voor de kleine scheurtjes die erin kunnen zitten. Die scheurtjes zijn tot grote frustratie van vele kippeneigenaren een favoriete plek voor ongedierte zoals de rode bloedluis.

Doordat bijvoorbeeld de bloedluis zich heeft gevestigd op de zitstokken kan dit de kippen afschrikken en willen ze er niet meer op slapen.

Het is belangrijk om alle houtspleten regelmatig in te oliën. Deze smeerolie zorgt ervoor dat de bloedluizen in de spleten dood gaan, maar voorkomt ook dat ze zich er in de toekomst kunnen nestelen.

Het voorkomen van bloedluizen en ander ongedierte is erg belangrijk. Hieronder kan je een verzorgingsschema vinden waar je kan leren hoe je het hok optimaal kan inrichten en kan uitkuisen tegen dit soort ongedierte.

Lees ook: verzorgingsschema voor kippen

De stokken hebben niet de juiste afmetingen, vorm of materiaal

Elke soort kip is verschillend van grootte, hun poten zijn dat dus ook. Het kan zijn dat je kippen niet op de stok willen slapen omdat deze afmetingen te groot of te klein zijn voor de poten van de kip.

Ook de vorm is van belang, een kip slaapt bijvoorbeeld niet graag op een ronde zitstok.

Naast de afmetingen (diameter) en de vorm is ook het materiaal van de zitstok van belang. Er bestaan zitstokken in verschillende materialen. De voorkeur gaat uit naar hout, doordat dit het meeste lijkt op de bomen waar ze in de natuur op zouden slapen.

Er is te weinig plaats op de zitstok

Het kan ook zijn dat je kippen of een deel van de kippen niet op de zitstok willen slapen omdat ze te krap zitten en te weinig plaats hebben. Kippen hebben een basisruimte en voldoende zonlicht nodig. Te weinig ruimte bij kippen zorgt voor stress en kan de oorzaak worden van spanningen tussen kippen.

Het is dus belangrijk dat ze genoeg ruimte op de zitstok hebben.

Conclusie

Kippen slapen dus op een stok, niet enkel om niet in hun eigen uitwerpselen te moeten slapen, maar ook uit natuurlijk instinct. Kippen slapen erg diep en zijn dan kwetsbaar voor roofdieren. In de natuur zullen ze zo hoog mogelijk in een boom proberen te slapen zodat de kans om opgegeten te worden door een roofdier zoals de vos en marter zo klein mogelijk is.

Kippen moeten niet veel moeite doen om op hun zitstok te blijven zitten. Ze kunnen hun klauwen als het ware op slot zetten rond de zitstok. Willen ze weer opstaan, dan moeten ze net moeite doen om hun klauwen weer open te doen.

Waarom kippen niet op de zitstok willen slapen kan vele oorzaken zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn ongedierte, de zitstok heeft niet de juiste afmetingen, vorm of materiaal, de kippen hebben niet genoeg plaats en hebben te weinig ruimte op de stok. Ook zijn er sommige soorten kippen zoals de zijdehoen die niet graag op stok slapen, maar liever ergens knus en warm willen liggen.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels