Wat kost een parkiet per maand?


Wat kost een parkiet per maand?

Parkieten zijn een populaire vogels, vooral omdat ze makkelijk te onderhouden en vrij goedkoop zijn. In dit artikel bespreken we de kosten van het houden van een parkiet en wat u elke maand aan een parkiet moet uitgeven.

De kost van een parkiet kan worden onderverdeeld in eenmalige en maandelijkse kosten. Voor een gemiddelde parkiet bedragen de eenmalige kosten zoals het aankopen van de parkiet, kooi en accessoires ongeveer 280 euro. De andere kosten zoals het voer, verzorging en dierenarts bedragen ongeveer 40 euro per maand.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Een parkiet houden kost gelukkig niet zo heel veel. Het is goed om alle kosten door te nemen voordat je een parkiet aanschaft. Op die manier kan je een goede inschatting maken of een parkiet bij je situatie past. Ook kan je hieronder lezen hoe je de kosten tot een minimum kan beperken!

Eenmalige kosten

Ten eerste moet de parkiet worden aangekocht, daarnaast moet er een kooi, accessoires, speelgoed en een plek om te kunnen spelen worden aangeschaft of gemaakt. Dit zijn eenmalige kosten, je moet ze dus maar 1 keer betalen.

Hoeveel kost een parkiet?

De prijs van een parkiet varieert heel sterk. Online, bijvoorbeeld via marktplaats of tweedehands worden er heel wat parkieten aangeboden aan mooie prijzen.

Goedkoop is niet het beste

Zoals vaak geldt hier ook het gezegde: “Goedkoop is duurkoop”. Het is belangrijk om je vogel bij een goede en erkende kweker te kopen. Een goede kweker zal je kunnen bijstaan met tips, adviezen, certificaten en de nodige testen op ziektes.

Ziektes komen helaas vaak voor bij parkieten die niet van een goede kweker komen. Als de vogels jong zijn kan je niet aan het uiterlijk zien of ze deze ziekten dragen. De vogels worden meestal pas ziek na hun 3e levensjaar. Na 3 jaar heb je een erg sterke band met je vogel opgebouwd, het zou ontzettend jammer zijn om dan je vogel te moeten afgeven.

DierDier

Daarnaast kost een zieke vogel ook heel wat geld aan dierenartskosten. Op het eerste zicht lijkt een parkiet via marktplaats dus heel wat goedkoper. Maar uiteindelijk kan dit je veel meer kosten doordat de kans op ziektes groter is.

Op welke ziektes moet er worden getest?

Het is onmogelijk en ook heel duur om je vogel op alle ziektes te laten testen. Het is daarom aangeraden om enkel te testen op de meest gevaarlijke en meest voorkomende parkietenziektes.

Polyoma

De eerste ziekte is polyoma, deze ziekte wordt veroorzaakt door het polyomavirus. Deze besmetting gebeurt meestal bij jonge parkieten onder de leeftijd van 6 maanden. Na besmetting kunnen ze beginnen braken, stoppen met eten en heel wat andere symptomen krijgen. De levensverwachting is dan nog maar enkele dagen tot een week.

Chlamydiose

De tweede ziekte is Chlamydiose, ook wel parkietenziekte genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, namelijk Chlamydia psittaci. Deze bacterie kan bij parkieten op alle leeftijden voor problemen zorgen.

De meest voorkomende symptomen zijn meestal vermoeidheid, natte en dikke ogen en een moeilijke ademhaling. Deze ziekte is gelukkig vaak goed te genezen als men er op tijd bij is. Doordat de ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, kan men behandelen met antibioticum.

Parkietenziekte is ook besmettelijk voor de mens. Het is ook voor ons goed dat de parkiet deze ziekte niet heeft, anders zouden we er zelf ook last van kunnen krijgen.

Bek en verenrot

De derde ziekte is PBFD. PBFD staat voor Psittacine Beak and Feather Disease, ook wel bek en verenrot genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het circo-virus.

Vooral jonge vogels zijn vaak het slachtoffer van deze ziekte. Het virus tast de cellen aan die instaan voor het in goede conditie houden van de bek en de veren.

Een parkiet heeft niet altijd symptomen van deze ziekte, maar vaak is er wel een lelijk verenpak of een slechte bek te zien. Veren kunnen plots uitvallen, er kunnen donkere plekken op de veren ontstaan en ze zien er niet zo sprankelend uit als normaal.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is een lelijke ziekte die op termijn voor leverschade en de dood kan zorgen. Doordat het virus al in de vogel kan zitten bij de aankoop is het van groot belang dat de vogel hierop getest is of dat je hem hierop laat testen.

Als de verkoper weigert om zo’n test uit te voeren, ga dan meteen weg. Een goede en betrouwbare kweker zal dit altijd goedkeuren of in het beste geval gewoon ook zelf doen.

Kliermaagdilatatie ziekte

De laatse ziekte waarop getest moet worden is KDS/PDD. PDD staat voor “Proventricular Dilatation Disease”. KDS is daarentegen de Nederlandse benaming dat staat voor “Kliermaagdilatatie ziekte”.

Deze ziekte wordt net zoals 2 van de bovenste ziektes veroorzaakt door een virus, namelijk het Avian Borna Virus. Dit virus zal het zenuwstelsel aantasten en een verlamming van de maag of dunne darm veroorzaken.

Doordat de maag of dunne darm verlamd is kunnen ze hun eten niet meer verteren. De parkieten worden dan mager en door de slechte vertering zitten er vaak volledige pitjes en zaadjes in de ontlasting.

Ook kunnen ze last krijgen met het evenwicht en gaat hun gevoel voor coördinatie flink achteruit. Uiteindelijk zal deze ziekte helaas ook leiden tot de dood.

Normale prijzen voor parkieten

De prijzen van de parkieten kunnen dus sterk variëren afhankelijk van de kweker. Soms zijn de testen al inbegrepen, maar soms ook niet.

Hieronder vind je een overzicht van de normale prijzen van veelvoorkomende parkieten:

De gemiddelde prijs van een parkiet is ongeveer 70 euro. Echter zijn er heel wat soorten die een stuk duurder zijn doordat ze zeldzaam en erg geliefd zijn.

Hoeveel kost een kooi?

De kooi van een parkiet is ook een aardige kost. Ook hier geldt dat goedkoop vaak duurkoop is. Gelukkig kan je een kooi ook tweedehands kopen om zo de kost wat te drukken.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Een goede kooi moet de vogel voldoende ruimte geven, hij zou zijn vleugels minimaal goed moeten kunnen uitstrekken, anders zouden de veren kunnen beschadigd raken.

Daarnaast moet de kooi gemaakt zijn van staal met een sterke coating dat de parkiet niet stuk kan bijten. De coating mag dus zeker ook niet giftig zijn voor parkieten! Een parkiet heeft namelijk een sterke bek en zal zo door dun staal of een slechte coating kunnen bijten.

De prijs van een parkietenkooi varieert tussen de 50 en 200 euro, afhankelijk van de parkiet. Een grasparkiet heeft een kleinere en minder sterke kooi nodig dan bijvoorbeeld de grotere halsbandparkiet.

Voor een gemiddelde parkiet, zoals de valkparkiet, kost een kooi gemiddeld zo’n 80 tot 120 euro.

Hoeveel kost een parkietenboom of speelstandaard?

Een kooi is nodig voor een parkiet, maar dit betekend niet dat hij hier dag en nacht in moet zitten. Een gelukkige en gezonde parkiet zou uit zijn kooi los in huis moeten zitten wanneer het kan.

Er zijn kooien waarboven een speelstandaard is gebouwd. Maar het beste is om nog een andere plek in huis te hebben waar de parkiet goed kan spelen. Zo kan er af en toe ook van omgeving gewisseld worden, wat ervoor zorgt dat de parkiet zich minder snel verveelt.

Parkietenboom

Een parkietenboom is een ideale plek om je parkiet te laten spelen. Deze boom is vaak gemaakt van java hout. Dit houdt is niet giftig en heel stevig, je parkiet zal dit niet zomaar stuk kunnen bijten.

Daarnaast is het voordeel van zo’n boom dat de dikte van de takken varieert. Dit is goed voor de spieren van de poten te trainen en ook om de nagels van de parkiet goed te houden.

Een java boom is te verkrijgen in verschillende maten en vormen en kost 60 tot 150 euro.

Gelukkig is het ook mogelijk om zelf een speelboom te maken, dit is veel goedkoper doordat je de takken kan gebruiken uit de buurt. Gebruik wel enkel takken van bomen die niet giftig zijn!

Speelstandaard

Een alternatief voor een parkietenboom is een speelstandaard. Dit is niet gemaakt van natuurlijk hout, maar meestal uit staal.

Het is een soort plateau op een poot waar verschillende zitstokken en speeltjes kunnen worden bevestigd. Het voordeel is dat je het makkelijk kan schoon houden en dat het mooi staat in de woonkamer.

Een speelstandaard bestaat in verschillende maten met een prijs dat varieert tussen 50 en 150 euro.

Hoeveel kosten de accessoires?

Bij de eenmalige kosten horen ook de accessoires. Denk hierbij aan de spullen die nodig zijn om de kooi goed in te richten, maar ook om de parkiet te verzorgen.

Voer en drinkbakjes

Bij de parkietenkooi zijn vaak al enkele eet en drinkbakjes inbegrepen. Maar vaak is het handig om een tweede set te hebben voor als je er een paar moet afwassen. Je kan bijvoorbeeld elke dag de bakjes verwisselen en de vuile bakjes in de vaatwasser plaatsen.

Ook heb je extra eetbakjes nodig voor het geven van groenten, fruit of het eivoer. Dit zijn essentiële voedingsstoffen voor de parkiet.

Voer en drinkbakjes kosten gemiddeld 15 euro.

Zitstokken en slijtstokken

De zitstokken die bij de kooi worden geleverd zijn niet de beste optie. Dit komt doordat de stokken vaak helemaal recht zijn en overal dezelfde dikte hebben. Op die manier worden de spieren in de voet niet meer goed getraind waardoor hij aan spierkracht en grip verliest.

Het beste is om natuurlijke zitstokken te kopen met een verschillende dikte. Ook kan hij zich uitleven met het schors van deze takken waardoor zijn bek wat wordt afgesleten en goed wordt gehouden.

Daarnaast moet er in de kooi ook een slijtstok worden geplaatst. Dit is een stok gemaakt uit beton met een ruwe laag. Dit zal de nagels van de parkiet steeds afvijlen waardoor de nagels niet te lang en te scherp worden.

De zitstokken samen met de slijtstok kost ongeveer 20 euro.

Douchestok

Een parkiet leeft normaal in een land waar de luchtvochtigheid veel hoger is dan hier in Nederland of België. Deze vochtigheid is een vereiste om de veren mooi te houden, daarom is het belangrijk dat de parkiet regelmatig wordt gedoucht.

Een douchestok is een stok dat je makkelijk aan de badrand of douchescherm kan bevestigen door middel van zuignappen. Het bestaat uit een slijtstok met extra grip zodat je parkiet goed blijft zitten.

Een douchestok kost gemiddeld zo’n 20 euro, afhankelijk van het merk.

Parkietentuigje of harnas

Een gezonde en gelukkige parkiet wordt regelmatig mee naar buiten genomen. Echter wil je wel voorkomen dat je parkiet gaat vliegen, zelfs een gekortwiekte parkiet kan zo leren vliegen en makkelijk opstijgen als er plots wat wind staat.

Daarom is het een goed idee om gebruik te maken van een parkietentuigje. Dit is een harnas dat je om je parkiet kan doen met een soepel koordje aan. Op die manier kan de vogel veilig mee naar buiten en zelfs rondvliegen indien gewenst.

Een parkietentuigje kost zo’n 30 euro.

Een parkiet moet wel goed gewend zijn aan andere omgevingen, mensen en dieren. Dit wilt zeggen dat de vogel goed gesocialiseerd moet zijn.

Reiskooi

Een reiskooi is nodig om de parkiet te kunnen vervoeren in de auto of op de fiets. Het is een kleine kooi met een zitstok in het midden. Voor lange ritten moet het ook een eet- en drinkbak bevatten en eventueel een leuk speeltje.

Een reiskooi varieert in prijs, voor 10 tot 30 euro kan je de meeste reiskooien aanschaffen.

Parkietenspeelgoed

Een parkiet is een heel slim dier, je kan het vergelijken met een kind van 3 jaar. Uiteraard dient de vogel dan ook voldoende uitgedaagd te worden om zich niet te vervelen.

Goed en voldoende speelgoed is daarom nodig voor een gezonde en gelukkige parkiet. Speelgoed kan gekocht worden of je kan het zelfs zelf maken. Elke week zou het speelgoed moeten verwisseld worden voor voldoende variatie.

Bij aanschaf van de parkiet zou je zeker zo’n 6 stuks speelgoed moeten kopen om even verder te kunnen. Een gemiddelde prijs van 8 euro per stuk is realistisch.

Het eerste speelgoed voor je parkiet, zo’n 6 stuks, kost ongeveer 40 euro.

Om te besparen is het ook mogelijk om zelf speelgoed te maken. Gebruik wel enkel takken van bomen die niet giftig zijn voor parkieten!

Maandelijkse kosten

Naast de eenmalige kosten zoals het aankopen van de parkiet, een kooi en de accessoires zijn er ook terugkerende, maandelijkse kosten.

Hoeveel kost het voer?

Het voer van de parkiet is een maandelijkse kost. Een gezonde voeding voor een parkiet bestaat voornamelijk uit groenten en fruit. Daarnaast worden er ook noten, zaden, peulvruchten en wat eivoer gegeven.

Hoeveel eet een parkiet per dag?

Om de kost voor het voer te berekenen moeten we eerst weten hoeveel een parkiet per dag eet. Over het algemeen eet een parkiet 10% van zijn lichaamsgewicht per dag aan zaad of pelletvoer.

Het is dus afhankelijk van de soort vogel. Een dwergparkiet zal minder eten dan een valkparkiet. Een valkparkiet kan tot wel 120 gram wegen. Een valkparkiet is een parkiet met een normale grootte en weegt meestal rond de 100 gram, dit komt neer op een 10 gram voer per dag.

Fruit en groente

Een parkiet moet dagelijks fruit en groente eten. Hierin zitten heel wat vitaminen en goede voedingsstoffen voor een gezonde parkiet.

Als maatstaf kan je 1 stuk fruit of groente per dag nemen. De gemiddelde prijs is zo’n halve euro per stuk.

Dit komt neer op een euro per dag, oftewel 15 euro per maand.

Zaadmengeling

Er zijn verschillende zaadmengelingen op de markt te verkrijgen. Het is aangeraden om goed onderzoek te doen naar een goed merk. De goedkoopste merken bevatten meestal goedkoop zaad met heel wat vet. Vet kan op termijn zorgen voor problemen met het hart en de boedvaten.

Een prijs van 8 à 12 euro per kg is normaal. Voor een valkparkiet komt dit neer op 3 euro per maand aan zaad.

Pellets

Pellets hebben als voordeel dat het alle voedingsstoffen bevat en dat je parkiet niet kieskeurig kan zijn en alleen maar de lekkere zaadjes zal opeten.

Pelletvoer is duurder dan een zaadmengeling. Een normale prijs is 20 euro per kg, dit is uiteraard ook afhankelijk van het merk.

Voor een parkiet kost pelletvoer ongeveer 6 euro per maand.

Beloningen en supplementen

Daarnaast kan je de parkiet ook beloningen zoals nootjes en zaden geven tijdens het trainen of extra supplementen. Deze prijs is echter te verwaarlozen omdat de parkiet ook minder van het hoofdvoer zal eten als het veel beloningen of snoepjes heeft gekregen.

Hoeveel kost de verzorging van een parkiet?

Een parkiet houden betekend ook dat je de parkiet optimaal moet verzorgen. Het voornaamste is het verzorgen van de snavel, veren en de nagels.

Nagels en snavel bijwerken

Normaal hoeven de nagels en de snavel van een parkiet niet veel bijgewerkt te worden als hij voldoende mogelijkheid heeft om dit zelf te doen, bijvoorbeeld door veel te kunnen slopen of door een slijtstok in de kooi.

Als we ervan uitgaan dat de veren en de snavels 1 keer per jaar aan een prijs van 30 euro worden bijgewerkt, dan bedraagt dit 2,5 euro per maand.

Hoeveel zijn de dierenartskosten?

De dierenartskosten zijn vooraf moeilijk in te schatten. Met een parkiet moet je geluk hebben, sommige parkieten hebben nooit kwaaltjes, andere parkieten dan weer vaker. Als je vogels getest zijn op ziektes bij de aankoop bespaar je vaak ook op heel wat dierenartskosten, het is het dus helemaal waard!

Sowieso is er een jaarlijkse check om de vogel helemaal na te kijken, deze bedraagt bij mijn dierenarts 50 euro.

Bij een goede verzorging en voeding zijn er normaal niet veel extra dierenartsconsultaties nodig. Maar als de parkiet een ziekte heeft kan de prijs al snel oplopen.

Daarom kiezen sommige parkieteneigenaren voor een verzekering waarmee de dierenartskosten worden vergoed en er steeds om advies kan worden gevraagd.

Als we uitgaan van een jaarlijkse check van 50 euro en één extra dierenartsconsultatie per jaar van 50 euro, dan komt dit neer op 8 euro per maand aan dierenartskosten.

Kosten voor bodembedekking?

Er zijn verschillende soorten bodembedekking met elk hun voor en nadelen en ook een bijhorende prijs.

Gebruik je enkel kranten op de bodem, dan zal je dit niet veel kosten. Andere veel voorkomende soorten bodembedekking zijn de bast van kokosnoot of beukensnippers.

Afhankelijk van het verbruik kan je uitgaan van 5 euro per liter bodembedekking. Als je maandelijks een liter gebruikt, is dit 5 euro per maand aan bodembedekking materiaal.

Versleten materialen vervangen

Materiaal verslijt, zeker met parkieten in de buurt. Ze zijn continu bezig met het slopen van spullen, dat is de manier waarop ze hun energie kwijt kunnen en het is goed tegen verveling.

Versleten zitstokken vervangen

De zitstokken van een parkiet worden de hele dag en nacht gebruikt. Ook krijgen ze wat te verduren van de snavel van de parkiet. De zitstokken zullen elk jaar aan vervanging toe zijn, dit is zo’n 12 euro per jaar of 1 euro per maand.

Versleten speelgoed

Een parkiet is enkele uren per dag aan het spelen en het slopen. Speelgoed is vaak gemaakt van hout en kan redelijk snel worden kapotgemaakt door de parkiet, dat is uiteindelijk ook de bedoeling van sloopspeelgoed!

Doordat speelgoed zo belangrijk is voor een vrolijke parkiet zal hier wel een aardig budget naar toe moeten gaan. Ga uit van 30 euro per jaar, zo’n 2,5 euro per maand.

Accessoires

Ook de accessoires blijven niet onaangetast. Alles wat veel gebruikt wordt, zoals eet en drinkbakjes, een douchestok, een parkietentuigje zal het soms begeven. 30 euro per jaar is realistisch, dit is 2,5 euro per maand.

Totaalbedrag voor het houden van een parkiet

Hieronder vind je een overzicht met alle eenmalige kosten en de maandelijkse kosten om een idee te geven hoeveel een parkiet houden gemiddeld kost.

Overzicht eenmalige kosten

WatPrijs in EURO
Aankoop parkiet70
Kooi80
Parkietenboom of speelstandaardZelf maken: 0 euro
Voer en drinkbakjes15
Zitstokken en slijtstok20
Douchestok20
Parkietentuigje30
Reiskooi10
Speelgoed40
TOTAAL285 euro

Overzicht maandelijkse kosten

WatPrijs in EURO
Fruit en groente15
Zaadmengeling of pelletvoeding5
Nagels en snavel bijwerken2,5
Dierenarts8
Bodembedekking5
Vervangen materiaal6
TOTAAL41,5 euro

Conclusie

De eenmalige kosten voor het aanschaffen van een parkiet met benodigdheden is rond de 280 euro. Daarna komt er een maandelijkse kost van ongeveer 40 euro per maand bij.

Een parkiet kost dus niet niets, maar je hebt er ook veel aan. Het is voor vele mensen als een vriend of familielid! Het is in ieder geval veel goedkoper dan het houden van papegaaien en zelfs een hond of kat.

Hoe kan je de kosten tot een minimum beperken?

Een parkiet houden kost dus heel wat geld, gelukkig kan je op sommige spullen ook besparen om zo de kosten te drukken.

Tweedehands kopen

Op marktplaats of andere tweedehandswebsites worden heel wat parkietenspullen aangeboden aan een aantrekkelijke prijs. Een kooi, boom of speelgoed kan je dus perfect daar kopen. Let wel goed op de kwaliteit en defecten, je wilt niet dat je parkiet zich ergens aan verwond.

Ontsmetten van tweedehandsspullen

Tweedehands spullen moeten wel goed schoongemaakt worden. Er zijn heel wat ziektes die de ronde gaan bij parkieten. Vaak hebben er al parkieten gespeeld met de spullen die je tweedehands koopt, ontsmet de spullen dan goed met een virus en bacteriedodend middel dat veilig is voor parkieten om de ziektes te voorkomen.

Een voorbeeld van zo’n middel is F10 of Ecoperts krachtige kooireiniger.

Zelf maken

Ook kan je spullen voor je parkiet zelf maken. Maak bijvoorbeeld zelf het speelgoed, zitstokken of een parkietenboom. Gebruik hiervoor enkel de takken van bomen die niet giftig zijn voor parkieten.

Als je meer wilt weten over veilige bomen voor parkieten, klik dan hier.

Papegaaienverzekering

Een papegaaienverzekering is zeker het overwegen waard als u onverwachte medische kosten wilt vermijden die kunnen ontstaan bij uw papegaai. De kosten van medische consultaties en behandelingen bij een vogelarts kunnen snel oplopen, maar met een betaalbare maandelijkse premie voor een papegaaienverzekering kunt u gemoedsrust hebben en financiële stress vermijden.

Het is ook de moeite waard om te bedenken dat papegaaien lang kunnen leven, dus het is geruststellend om te weten dat uw gevederde vriend de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Om alles hierover te bespreken schreef ik een artikel over papegaaien- en parkietenverzekeringen.

Het houden van parkieten kost ook tijd

Parkietenhouden kost niet enkel geld, maar ook heel wat tijd. Een parkiet heeft aandacht nodig, moet verzorgd en gesocialiseerd worden en wilt graag veel spelen en trainen.

De meeste parkieteneigenaren kijken er natuurlijk niet tegenop om samen veel tijd door te brengen, het is net ontzettend leuk! Maar je moet je er natuurlijk wel van bewust zijn.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels