Wat mag een papegaai en parkiet niet eten?


Wat mag een papegaai of parkiet niet eten?

Papegaaien en parkieten zijn over het algemeen niet heel kieskeurig en kunnen veel van tafel mee eten. Toch zijn er een aantal voedingsmiddelen waarmee men moet opletten omdat ze gevaarlijk zijn, giftig zijn of voor andere kwaaltjes bij de vogel kunnen zorgen.

Een papegaai of parkiet mag zeker geen chocolade en avocado eten, dit is dodelijk. Daarnaast moet men de inname van zuivel ook vermijden, doordat kromsnavels extreem lactose intolerant zijn. Ook voedingsmiddelen zoals zout, vet, zoetstoffen, suiker en cafeïne zijn niet goed voor de gezondheid van de vogel.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Nu weet je in het kort welke voedingsmiddelen niet geschikt zijn. Maar het is belangrijk om te weten waarom het niet geschikt is en wat de gevolgen kunnen zijn. Ook krijg je meer informatie over welke stappen je moet ondernemen als een kromsnavel iets verkeerd heeft gegeten en welke andere voedingsmiddelen wel en niet geschikt zijn voor kromsnavels.

Zuivel

Vele mensen willen hun papegaai of parkiet soms een stukje kaas, wat melk, kwark of yoghurt geven, maar dat is eigenlijk niet zo’n goed idee.

Kromsnavels zijn lactose intolerant wat wilt zeggen dat ze de lactose, oftewel de melksuiker, niet kunnen afbreken. Hierdoor kunnen ze buikpijn, diarree en darmklachten ontwikkelen.

Daarnaast is een te veel aan vet ook niet goed voor de vogel. Veel zuivelproducten bevatten net wel veel vet, denk maar aan kaas of volle kwark.

Af en toe een stukje kaas kan geen kwaad, een papegaai of parkiet zal er niet aan sterven. Zeker als je merkt dat je vogel er eigenlijk geen last van ondervind is er niets om je zorgen over te maken!

DierDier

Voor meer informatie waarom een kromsnavel geen zuivel mag, klik hier.

Chocolade

Aan zuivel kan een papegaai niet sterven, maar het is gewoon niet zo goed. Chocolade is een ander verhaal en dit kan snel tot de dood van de vogel leiden.

Chocolade is één van de gevaarlijkste voedingsmiddelen om aan een kromsnavel te geven doordat het de stoffen theobromine en cafeïne bevat.

Theobromine heeft als effect dat de nieren worden aangetast en er kunnen irritaties van het spijsverteringskanaal optreden.

Daarnaast heeft de stof ook een stimulerende werking op de ademhaling. De ademhaling zal bij inname van chocolade versnellen en de spieren zullen aanspannen, hierdoor kan een epilepsie aanval of zelfs een hartstilstand ontstaan.

Zwarte chocolade bevat het meeste cacao en enkele grammen zijn al voldoende om de kromsnavel te vergiftigen of te doden, erg mee opletten dus!

Voor meer informatie waarom een kromsnavel geen chocolade mag eten, klik hier.

Cafeïne

Cafeïne is een stof dat in grote mate voorkomt in koffie en bepaalde soorten thee, zoals groene thee. Maar ook in cola, chocolademelk, energydranken en chocolade zitten kleine hoeveelheden cafeïne wat negatieve effecten voor de vogel kan zorgen.

Bij de mens zorgt cafeïne ervoor dat de alertheid en concentratie wordt verhoogd, maar dit is enkel bij een gezonde dosis.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Papegaaien en parkieten krijgen al snel te veel cafeïne binnen waardoor ze vooral de negatieve effecten zoals rusteloosheid, angst en slaapproblemen kunnen ontwikkelen.

Door de stimulerende werking gaat het hart van de vogel ook harder slaan en is er een grotere kans op hartaanvallen, maar dit is wel een extreme situatie. In chocolade zit ook cafeïne, daar kan de cafeïne er wel voor zorgen dat de eigenschappen van de slechte stof theobromine nog meer worden versterkt!

Als een kromsnavel cafeïne via koffie of thee binnenkrijgt zal het vooral de rusteloosheid zijn die voor problemen zorgt. Hierdoor zal de vogel minder goed kunnen slapen en niet de nodige 12 uur slaap houden.

Een papegaai of parkiet dat te weinig slaapt zal zich minder goed voelen en sneller gefrustreerd raken. Hierdoor ontstaat snel probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of veren plukken.

Ook zorgt het voor angstgevoelens die er voor zorgen dat de vogel zich minder goed voelt in sociale situaties. Een goede socialisatie is enorm belangrijk voor kromsnavels.

Zout

Papegaaien en parkieten krijgen vaak te veel zout binnen. Elk zoogdier heeft zout nodig, net zoals de mens, maar voor een kromsnavel kan dit al snel te veel zijn.

Een te grote dosis zout is voor kromsnavels slechter voor de gezondheid dan als dit bij de mens gebeurt. Dat komt omdat vogels geen urineblaas hebben en de urine is daardoor stroperiger van consistentie. Dit zorgt er voor dat een te veel aan zout moeilijker wordt afgebroken en kan worden uitgescheiden via de ontlasting.

Het is belangrijk om de vogel dus niet te veel bereid voedsel te geven, deze bevatten vaak heel veel zout. Denk hierbij aan gestoofde groenten met zout, een bereide maaltijd uit de winkel of gezouten nootjes uit een zakje.

Vet

Vet is niet altijd slecht voor papegaaien en parkieten, er bestaan namelijk verschillende soorten vet met elk hun eigen positieve of negatieve gevolgen.

Onverzadigde vetten die vooral in noten en zaden te vinden zijn, zijn gezonde vetten. Deze vetten verlagen het cholesterolgehalte in het bloed van de vogel en verminderen zo het risico op hart- en vaatziekten.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Voedingsmiddelen zoals noten en zaden geven dus deze gezonde vetten, het zijn vetten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en het is daarom belangrijk dat de kromsnavel er genoeg van binnenkrijgt.

Maar er bestaan ook slechte vetten, namelijk de verzadigde vetzuren. Verzadigd vet vergroot, in tegenstelling tot de onverzadigde vetzuren, de kans op hart- en vaatziekten. Dit slechte vet kan het slechte LDL cholesterol in het bloed doen stijgen waardoor de bloedvaten langzaamaan verstopt raken.

Deze slechte vetten vind je vooral in roomboter, vet vlees, kaas, koek, chocola en gebak. Ook gefrituurde snacks bevatten een grote hoeveelheid van deze verzadigde vetten. Al deze voedingsmiddelen behoren zeker niet tot het menu van de kromsnavel!

Suiker en zoetstoffen

Suiker kan je vooral vinden in koekjes, taart, gebak en frisdrank. Deze voedingsmiddelen zijn absoluut niet geschikt voor een kromsnavel.

Te veel suiker kan zorgen voor een overbelasting van de alvleesklier, geeft een grotere kans op overgewicht en suikerziekte. Ook heeft het een nadelig effect op de hersenen van de vogel.

Suiker wordt door de spieren van de kromsnavel gebruikt als energie om te kunnen spelen, klauteren en vliegen. Echter zijn vele vogels in de huiskamer niet zo actief als in het wild. Suiker dat niet direct wordt gebruikt wordt opgeslagen als vet waardoor de vogel verdikt.

Ook heeft suiker een effect op de hormoonhuishouding van papegaaien en parkieten. Bij het eten van suiker wordt het geluks-hormoon dopamine aangemaakt. Te veel suiker zorgt ervoor dat de dopaminehuishouding in de war geraakt. Dit heeft als effect dat er gemoedsschommelingen ontstaan wat het risico op probleemgedrag vergroot.

Ook de zoetstof xylitol is giftig voor papegaaien en parkieten. Xylitol is een polyol dat wordt gebruikt als suikervervanger. Voor mensen is xylitol in een normale dosis onschadelijk, maar voor papegaaien, parkieten en andere dieren zoals honden, is de gevoeligheid voor deze stof groter. Een te hoge dosis kan zelfs leiden tot de dood.

Papegaai en grit

Grit is een mengeling van vermalen zandsteen en oesterschelpen. Het heeft bij vele vogels als nut om het voedsel in de maag mee te vermalen doordat de scherpe steentjes in de maag rond bewegen.

Maar voor papegaaien is grit niet geschikt doordat er een risico is op een interne verstopping, waardoor de vogel kan vermageren. Ook kunnen de scherpe randen een interne verwonding veroorzaken.

Voor meer informatie waarom een kromsnavel geen grit mag hebben, klik hier.

Wat doen als je kromsnavel iets verkeerd heeft gegeten?

Als je merkt of weet dat je papegaai of parkiet iets te veel heeft gegeten is het belangrijk om te achterhalen of het iets giftig was of niet.

Bij het eten van een zuivelproduct, suiker, vet of zout is er niet direct een levensgevaarlijk probleem, hier zal de vogel niet aan sterven, maar het is gewoon onaangenaam.

Als de kromsnavel een giftig product zoals chocolade, avocado of xylitol heeft gegeten, dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Die zal een gepaste oplossing proberen zoeken en eventueel de maag volledig uitspoelen.

Een goede tip is om de verpakking van het giftig voedsel mee te nemen naar de dierenarts, dit zal helpen om zo snel mogelijk een inschatting van het gevaar te maken. Hij/zij kan zo lezen wat de ingrediënten zijn en hoeveel er uit de verpakking is verdwenen.

Andere voedingsmiddelen dat je papegaai wel en niet mag eten

Naast noten en zaden zijn er nog heel wat andere voedingsmiddelen die je kromsnavel kan eten. Ook hiervoor is er per categorie een lijstje gemaakt met wat wel en niet gezond is voor de vogel.

Welke groenten en fruit mogen kromsnavels?

Hieronder kan je lezen welke noten en zaden wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Klik hier voor een lijst met groenten en fruit dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Welke noten en zaden mogen kromsnavels?

Hieronder kan je lezen welke noten en zaden wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Klik hier voor een lijst met noten en zaden dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Welke peulvruchten mag een kromsnavel?

Hieronder kan je lezen welke peulvruchten wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Klik hier voor een lijst met peulvruchten dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Welke snacks voor een kromsnavel?

Buiten de basisvoeding is het ook leuk om je papegaai of parkiet soms wat snacks te geven. Bijvoorbeeld als je onderweg bent of je vogel wilt belonen tijdens het trainen.

Lees hier welke snacks geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Wat is nog schadelijk voor papegaaien en parkieten?

Roken in huis is erg slecht voor de gezondheid van de vogel. Het zorgt voor heel wat problemen zoals schade aan de longen, irritaties aan de ogen, uitdrogen van de huis en het vergroot de kans op het ontwikkelen van heel wat kankers. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je de vogel kan afschermen van rook.

Veelgestelde vragen

Wat is slecht voor papegaaien?

Voedingsmiddelen die giftig zijn voor papegaaien zijn chocolade, xylitol en avocado, deze kunnen zelfs leiden tot de dood. Daarnaast moet men zuivel, cafeïne, vet, zout en suiker vermijden omdat deze ongezond zijn.

Wat is giftig voor parkiet?

Chocolade, xylitol en avocado zijn giftig voor parkieten en kunnen leiden tot de dood bij inname van een kleine dosis. Daarnaast moet men zuivel, cafeïne, vet, zout en suiker vermijden omdat deze ongezond zijn.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels