Water en voer in het nachthok van kippen voorzien?


Water en voer in het nachthok voorzien?

Moet ik water en voer voorzien in het nachthok? Het is een vraag die ik al ontzettend vaak voorbij heb zien komen. Maar helaas vonden ze niet snel een antwoord. Hieronder zal ik het haarfijn uitleggen!

Het korte antwoord is: normaal gezien niet, maar het kan ook geen kwaad. Kippen hebben ’s nachts geen water of voer nodig. Echter zijn er wel uitzonderingen op de regel zoals een kip die broeds is, wanneer je de kippen traint om ’s avonds naar vanzelf naar het nachthok te gaan en wanneer je een kip isoleert bij probleemgedrag.

Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel lees je meer over het drinkgedrag van kippen en of ze in de nacht kunnen zien. Daarnaast geef ik je ook nog wat extra tips om je kippen vanzelf in het nachthok te krijgen.

Kippen eten en drinken overdag

Net zoals mensen leven kippen vooral overdag. Wanneer kippen overdag wakker zijn moeten ze constant toegang hebben tot hun voer en drinkwater. Wanneer ze in de avond naar hun nachthok gaan, dan slapen ze goed en kunnen ze heus wel zonder voer of water.

Ze zullen in de meeste gevallen niet wakker worden of opstaan om te eten of drinken. Maar indien je dit echt wilt kan je er wel voor kiezen om de kippen ook in het nachthok te voorzien van water en voer.

Als het nachthok groot genoeg is dan zie ik geen problemen om het voer en drinken in het nachthok te plaatsen. De reden hiervoor is dat het voer binnen veel beter beschermd is voor nattigheid door de regen. Regen zorgt ervoor dat het voer sneller zal beschimmelen en rotten. Rot en beschimmeld voer mag niet door de kippen worden gegeten omdat ze hier ziek van kunnen worden.

DierDier

Voer dat buiten staat kan ook andere dieren zoals muizen aantrekken, maar ook roofdieren zoals ratten, (steen)marters of roofvogels. Die wil je graag op een zo verre afstand van je kippen houden.

Met voer dat buiten staat trek je dus ongedierte en roofvogels aan. Buiten het feit dat dit niet goed is voor je kippen, wordt er ook eten en dus geld verspild door al die dieren (ongewild) te voorzien van voedsel.

Kippen zien slecht in de nacht

Kippen hebben wel wat gemeen met de mens. Net zoals ze ’s nachts die slapen en normaal gezien niet op zoek gaan naar eten en drinken, hebben ze ook een slecht nachtzicht. Ze hebben wel een extra klier, de pijnappelklier. Met deze klier kunnen ze aanvoelen of het donker of licht is.

Maar buiten dat kunnen ze er niet mee zien. Ze zien dus net zo slecht al ons in het donker. Het is dan ook vrij onwaarschijnlijk dat een kip in de nacht op zoek zal gaan naar eten en drinken zonder iets te kunnen zien.

Kippen zijn prooidieren en zullen ’s nachts eerder zo hoog mogelijk op de stok willen zitten bij het slapen of knus in een hokje. Dit zit in hun instinct omdat kippen erg diep slapen. Ze zijn dan een makkelijke prooi voor roofdieren die ’s nachts op pad gaan op zoek naar iets lekkers.

Water en voer in nachthok voor broedse kip

Een uitzondering is een broedse kip. Wanneer een kip broeds begint te worden zal ze op de eieren liggen en ze proberen uitbroeden. Doordat dit ook overdag is wordt heel hun routine verstoord. Een gezonde broedse kip zal zichzelf niet laten verhongeren maar zal af en toe ook wel wat gaan eten en drinken. Het kan dus voorkomen dat een broedende kip soms in de nacht wilt opstaan om te eten en te drinken in plaats van overdag.

Als je een broedse kip hebt is het dus geen slecht idee om water en voer te voorzien in het nachthok zodat ze tenminste kunnen eten wanneer ze het willen. Hun routine is volledig verstoord waardoor dit ’s nachts ook kan voorvallen. Het uitbroeden van eieren is intensief, dus het is belangrijk dat ze genoeg eet.

Bereid je voor op onvoorziene omstandigheden

Stel dat je de kippen ’s avonds in het nachthok hebt gezet. Dan zal je ook het deurtje van het nachthok hebben dichtgedaan tegen ongewenste indringers zoals ratten, (steen)marters of de vos. De kippen zitten dan tot de ochtend zonder voer en drinkwater omdat je in normale omstandigheden ze ’s ochtends weer gaat vrij laten.

Het kan zijn dat je je overslaapt. De kippen zullen dan een hele tijd vastzitten zonder voer of drinkwater. Dit is niet zo leuk voor de kippen, maar als dit maar een enkele keer voorkomt zal het wel niet zo heel erg zijn.

Maar er kan zich ook een noodgeval voordoen waardoor je snel moet vertrekken of er met jezelf iets aan de hand is. Dan kan het zijn dat ze wel een hele lange tijd in het kippenhok opgesloten zullen zijn. Bij een noodgeval kunnen mensen wat vergeetachtig zijn en niet aan de kippen denken.

Om deze situaties te voorkomen is het dus wel beter om voer en drinkwater te voorzien in het nachthok als dit mogelijk is.

Ook kan je kiezen voor een automatische kippendeuropener. Deze werkt met een timer of lichtsensor en zal automatisch dichtgaan als het ’s avonds donker wordt of wanneer het ’s ochtends weer licht wordt. Op die manier hoef je niet meer elke ochtend en avond naar het kippenhok te gaan. Ook als je in shiften werkt is dit een goed idee.

Tijdens het trainen van de kippen om zelf in het nachthok te gaan

Kippen willen soms niet uit zichzelf in het kippenhok gaan. Een goede of harde methode is om die dieren 2 à 3 dagen op te sluiten in het nachthok. Op die manier wordt het voor hun een gewoonte. Kippen zijn gewoontedieren, dus vanaf dan zullen ze elke avond vanzelf terug in het nachthok gaan als het begint te schemeren.

Als je de kippen zo lang opsluit, dan is het uiteraard erg belangrijk dat er voer en drinkwater wordt voorzien in het kippenhok. Ga uiteraard ook een paar keer per dag nakijken of alles in orde is met de kippen. Bij extreem warm of koud weer mag je deze methode niet toepassen voor het welzijn van de kippen.

Wil je hier meer over weten? Hoe er voor zorgen dat je kippen ’s avonds in het kippenhok gaan.

Wanneer je een kip isoleert bij probleemgedrag

Soms vertonen kippen probleem gedrag. Meestal is dit goed op te lossen met de kippen wat ruimte te geven zodat ze even de stress kunnen verlichten. Maar soms is het probleem gedrag hier nog niet mee opgelost. Wat je dan kan doen is om de probleemkip enkele dagen te isoleren van de andere kippen. Je kan de kip in een apart hok of bench zetten.

Ook dan moet je de kip dag en nacht voorzien van voer en drinkwater. Het nut van deze isolatie is dat wanneer de probleemkip terug in de groep wordt geplaatst ze terug haar plaats moet vinden in de pikorde. Meestal komt ze in een lagere rang te staan dan voorheen en zal ze zich wat rustiger gedragen.

Hier kan je meer lezen over het gedrag van kippen en omgaan met probleemgedrag.

Conclusie

Je moet dus geen water of voer in het nachthok van je kippen voorzien. Maar als je kippenhok groot genoeg is kan dit wel enkele voordelen hebben. Het voer zal minder snel beschimmelen, je trekt minder ongedierte en roofdieren aan en je verspild dus ook minder geld.  In sommige gevallen moet je wel water en eten voorzien in het nachthok.

Er zijn dus wel enkele uitzonderingen op de regel zoals wanneer je een kip traint om bij de avondschemering zelf in het nachthok te gaan, wanneer je een kip isoleert voor de pikorde te veranderen of wanneer een kip broeds is.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels