Welke bodembedekking voor papegaai of parkiet?


Bodembedekking papegaai

Een papegaai of parkiet houden is heel wat werk. Hierbij hoort ook het kuisen van het hok. Voor een proper hok moet er een goede bodembedekking worden gekozen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor bodembedekking voor papegaaien en parkieten. De goedkoopste optie is om krantenpapier te gebruiken, dit heeft als nadeel dat inkt giftig kan zijn. De gezondste optie is bast van de kokosnoot. Maar zeoliet heeft dan weer het beste absorptievermogen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Om een juiste keuze te maken in de soort bodembedekking voor je vogel is het belangrijk om de verschillen te begrijpen. Sommige opties zijn goedkoper, maar minder gezond of moeten vaker ververst worden. Dit zal ik je hieronder haarfijn uitleggen!

Wat is het nut van bodembedekking?

Bodembedekking (bol.com) is het materiaal wat men op de bodem van de kooi, speelplaats of speelboom van de papegaai of parkiet legt. Het heeft voornamelijk als doel om de uitwerpselen op te vangen. Maar ook restjes voer die vallen of water uit de drinkbak.

Het is belangrijk om een goede bodembedekking te kiezen omdat dit effect heeft op de gezondheid van de kromsnavel. Sommige materialen nemen heel veel vocht op en andere materialen dan weer niet.

Het liefste wil je dat het materiaal zo veel mogelijk vocht opneemt, op die manier zullen de uitwerpselen van je vogel sneller uitdrogen. Bij uitgedroogde uitwerpselen is de kans op de verspreiding van ziekten, bacteriën en schimmels veel kleiner.

Ook zullen droge uitwerpselen minder stinken dan wanneer het een langere tijd nat blijft. Het is dus aangenaam als het materiaal zo veel mogelijk vocht opneemt.

DierDier

Daarnaast kan bodembedekking ook als nut hebben dat de kromsnavel zich volledig kan uitleven. Denk hierbij aan het materiaal dat op de bodem van de speelplaats ligt. Het is misschien niet echt bedoelt als speelgoed, maar zolang de papegaai of parkiet zich er mee amuseert is de missie geslaagd.

Eigenlijk is het alleen maar goed dat de vogel hiermee speelt, dit bespaart dan weer op extra en vaak duur speelgoed.

Welke soorten bodembedekking bestaan er?

Er bestaan heel wat soorten bodembedekking (bol.com), met elk hun doel, voor en nadelen. De meest voorkomende soorten zijn papier en karton, beukensnippers, schelpenzand, een zeil, de bast van de kokosnoot en ten slotte het mineraal zeoliet.

Papier en karton

Papier en karton worden heel vaak op de bodem van de papegaaien en parkietenkooi gelegd. Dit is vooral handig als er tussen de bodemplaat van de kooi en de vogel zelf nog een scheiding is met behulp van een rooster.

Want in papier en karton kan inkt zitten. Deze inkt kan mogelijks giftig zijn waardoor je niet wilt dat je kromsnavel dit in zijn bek neemt.

Het voordeel is wel dat papier, zoals krantenpapier, erg goedkoop is. Ook heb je het vaak ergens in huis liggen.

Een ander voordeel is dat het heel makkelijk in de vorm van de bodemplaat te vouwen of knippen is. Ook kan je perfect kijken naar de ontlasting. Je kan de hoeveelheid en de kleur bekijken, hierdoor kan je makkelijk een inschatting maken van de gezondheid van je papegaai of parkiet.

Beukensnippers

Beukensnippers (bol.com) zijn een populaire bodembedekking voor papegaaien en parkieten, vooral voor de grotere papegaaien zoals de grijze roodstaart of ara.

Beukensnippers zijn gemaakt van natuurlijk beukenhout. Het is dus 100% natuurlijk en het wordt vrij milieuvriendelijk geproduceerd.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het grootste voordeel is dat dit materiaal eigenlijk volledig stofvrij is. Je hoeft dus niet zo vaak te stofzuigen en krijgt niet zo snel last van je longen of ogen.

Daarnaast kan je het na gebruik gewoon in de GFT bak gooien, het is immers natuurlijk materiaal.

Deze bodembedekking is goed in het absorberen van vocht en reduceert makkelijk luchtjes. Dit komt doordat de uitwerpselen snel uitdrogen.

Het nadeel is wel dat het duurder is dan gewoon krantenpapier gebruiken en dat het makkelijker kan schimmelen dan bijvoorbeeld de bast van de kokosnoot.

Bodembedekking beukenhout papegaai
Beukenhout bodembedekking

Mijn voorkeur gaat uit naar het beukenhout van het merk Versele-Laga, dit is 100% natuurlijk materiaal. Het beste is ook om in een grote hoeveelheid te kopen, grotere verpakkingen zijn goedkoper per kg.

Bekijk hier de beukenhout bodembedekking van Versele-Laga op bol.com.

Schelpenzand

Schelpenzand (bol.com) is misschien wel het meest populaire materiaal dat door vogeleigenaren wereldwijd wordt gebruikt.

Het is eigenlijk een mengeling van zand met stukjes oesterschelpen en zeeschelpen. Deze fijne stukjes schelpen worden ook vaan grit genoemd.

Het voordeel is dat het heel makkelijk is om de bodem te bedekken met wat zand. Ook is het niet moeilijk om het weer uit te kuisen.

Daarnaast absorbeert het materiaal heel snel en veel vocht, wat goed is voor de geur. Heel vaak wordt er zelfs nog een extra anijsgeur aan toegevoegd om het helemaal aangenaam te maken voor in huis.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Een bijkomend voordeel is dat het heel wat kalk bevat. Kalk is opgebouwd uit calcium, wat een erg belangrijke stof is voor het opbouwen van de nagels, snavel en veren van de kromsnavel.

Het nadeel is wel dat als het zand van slechte kwaliteit is dat het stof schadelijk kan zijn voor de longen bij het inademen. Dit geldt zowel voor de mens als de vogel.

Ook kan het stof in de ogen komen wanneer de papegaai of parkiet er net in zou spelen.

Zoals gezegd bevat deze bodembedekking grit. Grit is eigenlijk niet geschikt voor papegaaien. In de praktijk wordt grit wel vaak gebruikt voor papegaaien, maar dit is omdat ze niet weten dat papegaaien heel wat verschillen hebben met andere vogels zoals kanaries en vinken.

Het is veel beter om maagkiezel in plaats van grit te gebruiken. Omdat dit vaak niet geweten is schreef ik een artikel over waarom je geen grit mag gebruiken voor papegaaien.

Schelpenzand bodembedekking voor papegaai of parkiet
Schelpenzand bodembedekking

Als je kiest voor schelpenzand, dan zou ik wederom kiezen voor het merk Versele-Laga. Er zijn uiteraard ook andere merken, maar die vind ik meestal te duur en de prijs-kwaliteit verhouding is vaak niet goed.

Bekijk hier de bodembedekking op basis van schelpenzand van Versele-Laga op bol.com.

Bast van kokosnoot

Bast van de kokosnoot (bol.com) is eigenlijk de topper van de bodembedekkingen.

Bast is eigenlijk de omhulsel van de kokosnoot. Deze wordt tot fijne snippers vermalen om zo tot een geschikt materiaal te komen.

Het voordeel van dit materiaal is dat het zeer ecologisch is. Ook is het 100% biologisch afbreekbaar. Schimmel is vaak een groot probleem, maar kokosbast kan volledig nat worden zonder dat er schimmel in ontstaat.

Daarnaast is het ook veel compacter in de kooi dan beukensnippers. Het wordt zo ook niet snel uit de kooi weggetrapt.

Bodembedekking bast kokosnoot papegaaien en parkieten
Bast van kokosnoot bodembedekking

Bodembedekking op basis van de bast van een kokosnoot is een erg kwaliteitsvol product. Qua prijs-kwaliteit springt er voor mij maar één merk echt bovenuit en dat is Back Zoo nature.

Bekijk hier de bodembedekking op basis van kokosnoot van Back Zoo nature op bol.com.

Zeoliet

Zeoliet is een mineraal dat voor de hokken van heel wat dieren wordt gebruikt, denk hierbij ook aan katten of zelfs hamsters.

Zeoliet is een vulkanisch kleimineraal met als voornaamste eigenschap dat het heel veel water/vocht kan opnemen.

Het voordeel is dus dat het heel goed vocht absorbeert. Maar het neemt ook de ammonium op uit de ontlasting. Dit maakt het veel gezonder voor de papegaai of parkiet.

Ook kan het giftige en schadelijke stoffen zoals zware metalen onttrekken door ze aan water en lucht te binden.

Een kromsnavel heeft ook belang bij een hoge luchtvochtigheid. Doordat zeoliet zo veel water kan bevatten kan je het zelfs extra natspuiten om zo de luchtvochtigheid te verhogen, zonder dat de goede eigenschappen verloren gaan.

Een hoge luchtvochtigheid is ook de reden waarom we vogels vaak moeten douchen. Omdat regelmatig douchen cruciaal is voor de gezondheid van de vogel schreef ik een artikel over alles wat te maken heeft met het verzorgen van de veren.

Zeil

Ook kan er gekozen worden om op de bodem een simpel zeil te leggen. Het voordeel is dat een zeil heel makkelijk te verversen is en je kan de ontlasting ook gemakkelijk nakijken.

Het nadeel is wel dat uitwerpselen slecht of zelfs niet worden geabsorbeerd. De ontlasting zal ook niet uitdrogen, waardoor de geurhinder heel wat groter zal zijn.

Ook krijgen bacteriën en schimmels meer kans met een negatief effect op de gezondheid van de papegaai of parkiet.

Zeker moet men ook nakijken uit welk materiaal het zeil wordt gemaakt en of het niet giftig is als de vogel hierin bijt of mee speelt.

Welke bodembedekking is de beste?

Het is niet eenvoudig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Het is afhankelijk van welke factoren in jouw situatie van belang zijn.

Ben je echt op zoek naar de allergoedkoopste bodembedekking, dan kan je kiezen voor papier of karton. Als de gezondheid van de kromsnavel prioriteit nummer 1 is, dan is de bast van de kokosnoot de beste keuze.

Wil je zo min mogelijk schoonmaken, dan zou je voor zeoliet kunnen kiezen omdat het zo’n hoog absorptie vermogen heeft.

Bekijk hier alle soorten bodembedekking op bol.com.

Bekijk hier alle soorten bodembedekking op PetsPlace.

Bekijk hier alle soorten bodembedekking op De HuisdierSuper.

Veelgestelde vragen

Is schelpenzand geschikt voor papegaai?

Nee, schelpenzand bestaat uit dun zand, oesterschelpen en zeeschelpen. Deze schelpen zijn vermalen tot grit wat niet geschikt is voor de papegaai. Het kan interne verwondingen in de maagwand veroorzaken en voor verstopping in de maag kunnen zorgen, met gewichtsafname als gevolg.

Welke bodembedekking is de beste?

De goedkoopste bodembedekking voor papegaaien en parkieten is papier of karton, wel moet je opletten met de inkt. De gezondste optie is de bast van de kokosnoot. Een ander alternatief is zeoliet, dit materiaal kan heel veel vocht opnemen.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels