Welke douchestokken voor papegaaien en parkieten?


Welke douchestokken voor papegaaien en parkieten?

Het douchen is erg belangrijk bij papegaaien en parkieten om hun veren in een goede conditie te houden. Dat komt omdat het douchen zorgt voor een hogere luchtvochtigheid, die ze normaal in hun land van herkomst ook hadden.

De beste douchestokken voor papegaaien en parkieten zijn diegene die met een zuignap aan de bandwand, of doucheraam kunnen worden bevestigd. Op die manier hebben ze een veilige zitstok waarop ze zonder zorgen van hun douche kunnen genieten. De meeste kromsnavels vinden het douchen na een tijdje ook enorm leuk!


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen! In dit artikel lees je meer over wat een douchestok juist is en aan welke voorwaarden deze moet voldoen. Daarnaast leg ik uit hoe je deze douchestok kunt gebruiken om je papegaai of parkiet te douchen en hoe je eventueel zelf een douchestok zou kunnen maken. Ten slotte geef ik mijn favoriete zitstokken per soort kromsnavel.

Klik hier om meteen naar een overzichtstabel te gaan waarin voor elke papegaaien- of parkietensoort de geschikte douchestokken worden getoond.

Wat is een douchestok voor papegaaien en parkieten?

Een douchestok is eigenlijk gewoon wat de naam doet vermoeden: een handige zitstok die je makkelijk aan het doucheraam/douchewand en de badrand kan bevestigen. Meestal zijn deze gemaakt met een zuignappensysteem, daardoor kan je de douchestok na het douchen ook weer makkelijk opbergen.

De goede douchestokken zijn gemaakt van een griplaagje om uitglijden te voorkomen. Vaak is dit griplaagje gelijkaardig aan een slijtstok. Daardoor heeft dit nog als bijkomend voordeel dat de nagels van de vogel worden geveild tijdens het douchen, hier moet je je dus ook geen zorgen meer over maken!

Deze zitstokken bestaan in verschillende vormen en maten, specifiek aangepast aan de groottes van verschillende papegaaien en parkieten. Onderaan dit artikel geef ik een overzicht van welke zitstokken geschikt zijn voor welke soorten kromsnavels. Eerst ga ik je nog uitleggen hoe je je kromsnavels juist kan douchen.

DierDier

Voordelen van het douchen?

Aan het douchen zijn zo enorm veel voordelen verbonden dat ik van mening ben dat elke kromsnavel regelmatig zou gedoucht moeten worden. Bij niet-tamme vogels is dit vaak wat moeilijker, dan zou je eventueel met een plantenspuit kunnen werken, maar onder de douche is natuurlijk veel beter.

1.     Het houdt de veren mooi en gezond

Ten eerste is het douchen noodzakelijk om de veren van de vogel mooi en gezond te houden. Dat komt omdat ze eigenlijk een hogere luchtvochtigheid nodig hebben dan we hier in Nederland en België kunnen bieden.

Door te douchen kunnen we regelmatig deze luchtvochtigheid verhogen waardoor de veren alles krijgen wat ze nodig hebben om er mooi, prachtig, glanzend en gezond uit te zien. Als je pas begint met het douchen zul je snel merken hoe veel gezonder de vogel er zal gaan uitzien!

2.     Het helpt tegen het verenplukken

Een probleem dat helaas bij vele papegaaien en parkieten voorkomt is het verenplukken. Dit is een vorm van probleemgedrag dat je het liefste wilt vermijden. Dit is het gedrag waarbij de vogel verschillende van zijn/haar veren uittrekt/afbijt, meestal is dit een gevolg van verveling.

Maar als je deze verveling oplost, dan is het vaak nog steeds moeilijk om het verenplukken onder controle te krijgen. Dat komt omdat het eigenlijk echt een verslaving is geworden, daarvoor kan regelmatig douchen zeker helpen.

Door regelmatig te douchen zal de kromsnavel zich meer focussen op het onderhouden van de veren. Het is eigenlijk een stimulans om de veren zelf ook mooi te houden, hierdoor zullen ze minder makkelijk opnieuw beginnen met het verenplukken.

3.     Een hulp tijdens de rui periode

De rui is een vrij stressvolle periode bij papegaaien en parkieten waarbij ze wisselen van hun verenkleed. Naast veel stress zullen ze zich ook minder goed in hun vel voelen en er tijdelijk wat slechter uitzien.

Door te douchen zal het enerzijds de stress wat verlichten, maar het zal ook helpen om het ruiproces te versnellen. Tijdens de rui komen er veel veren los te zitten, de stralen van de douche zullen helpen om deze loszittende veren en wat vuil uit te spoelen.

4.     Het helpt tegen verveling

Het laatste voordeel is ook één van de belangrijkste. Kromsnavels zijn enorm slimme dieren, er wordt geschat dat ze 7 keer zo slim zijn als een hond, dit is zo slim als een kind van vijf jaar oud. Dit zorgt er ook voor dat ze vrij complexe dieren zijn om te houden.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Door hun intelligentie hebben ze een hoge nood aan uitdaging en kunnen ze zich snel vervelen als ze niet voldoende speelgelegenheid of aandacht krijgen. Het douchen is daarom net als een kleine uitstap.

Tijdens het douchen krijgen ze enerzijds voldoende aandacht, het is leuk dat je dit samen met je vogel kan doen. Anderzijds zorgen de natte veren ervoor dat de papegaai of parkiet tijdens het opdrogen nog een hele tijd bezig is met het verzorgen van de veren. De vogel is dus weer enkele uren van een mogelijke verveling verlost!

Hoe papegaaien en parkieten douchen?

Nu het duidelijk is dat het douchen een absolute noodzaak is voor je vogels, kan je je wat meer verdiepen in hoe je je papegaai of parkiet nu op een juiste manier doucht, want er zijn wel een paar kleine gevaren als je niet goed weet wat je doet.

Daarom schreef ik een artikel over het verzorgen van de veren waarin uitgebreid wordt uitgelegd hoe je kromsnavels op een juiste manier kan douchen. Kort gezegd komt het er op neer dat het water zeker niet te warm mag zijn en dat je moet vermijden om het hoofd van de vogel te douchen, want er mag zeker geen water in de neusgaten komen!

Zelf een douchestok voor papegaaien en parkieten maken

Een douchestok kan je kant-en-klaar kopen, dat is ook wat ik aanraad. Maar als je heel handig bent is het ook mogelijk om dit zelf te maken. Je moet er dan wel zeker van zijn dat je geen giftig materiaal gebruikt en dat deze stevig genoeg is om het gewicht van de vogel te dragen, je wilt zeker vermijden dat de stok tijdens het douchen naar beneden valt.

Hieronder kan je een voorbeeld zien van een zelfgemaakte douchestok uit PVC buizen:

Zelf een douchestok voor papegaaien en parkieten maken
Zelfgemaakte douchestok voor papegaai Mylo

Welke douchestok voor welke soort?

Een douchestok zou ik zelf gewoon kopen in de winkel, dan ben je ook zeker van een goede kwaliteit. Ze zijn in verschillende vormen en maten te krijgen, waardoor er voor elke kromsnavelsoort er wel een geschikte stok bestaat. Voor medium en large zijn er twee vormen te krijgen, namelijk een rechte variant en een gebogen variant.

Small

Kromme stok small

Deze kleine douchestok (HuisdierSuper) is geschikt voor de kleine parkieten en papegaaien zoals: grasparkiet, dwergpapegaai, vinken, neophema’s, forpussen en vogels met een vergelijkbare grootte. De douchestok is handig en flexibel, kleurrijk en heeft stevige zuignappen om de veiligheid van je vogel te garanderen.

Medium

De medium stokken zijn geschikt voor grote parkieten en kleine papegaaien zoals: bonte boertje, meyer papegaai, caique, lori, valkparkiet, monniksparkiet, zonparkiet, halsbandparkiet, grote Alexanderparkiet en vogels met een gelijkaardige grootte.

Ze zijn te verkrijgen in twee varianten. De eerste variant is een rechte stok die langs een kant met behulp van zuignappen wordt bevestig. De andere variant wordt in een boog lang beide zeiden via zuignappen bevestigd. Het voordeel van de rechte stok is dat deze ook een slijtstok heeft om de nagels kort te houden.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Rechte stok medium

Deze douchestok (bol.com) is volledig recht en heeft volgende afmetingen: 24x19x21.5 cm. Dit is ideaal voor de grotere parkieten en kleinere papegaaien. Om de stevigheid te garanderen is hij uitgerust met 3 stevige zuignappen en bovendien is de stok makkelijk te bevestigen aan de badrand of het doucheraam. Maar ook is bevestiging aan muren, spiegels en tegels mogelijk.

Kromme stok medium

Deze kromme douchestok (bol.com) is ook geschikt voor de grotere parkieten en kleinere papegaaien. Het voordeel is dat deze handig en flexibel is, maar ook erg kleurrijk. De zitstok bevat stevige zuignappen zodat hij niet zal begeven onder het gewicht van de vogel.

Large

Deze large douchestokken zijn geschikt voor de middelgrote tot grote papegaaien zoals: grijze roodstaart, edelpapegaai, jardine papegaai, amazone papegaai, kaketoe, ara en vogels met een vergelijkbare grootte.

Er zijn twee varianten beschikbaar. De eerste is een rechte zitstok die aan één kant bevestigd wordt met behulp van zuignappen. Deze heeft als voordeel dat het een slijtstok heeft waardoor de nagels vanzelf worden geveild. De tweede variant wordt in een boog bevestigd via zuignappen langs beide zijden.

Rechte stok large

Deze rechte douchestok (bol.com) heeft de volgende afmetingen: 29.5x20x28 cm. Het is dus al een iets grotere maat waardoor deze geschikt is voor middelgrote tot grote papegaaien. De douchestok is te bevestigen aan de badrand of het doucheraam. Maar bevestiging aan muren, spiegels of tegels is ook mogelijk.

Kromme stok large

Deze kromme douchestok (bol.com) is geschikt voor middelgrote tot grote papegaaien. Deze stok is flexibel en stevig te bevestigen met sterke zuignappen, zodat je papegaai zeker niet zal vallen. Een extra voordeel is dat deze douchestok ook kleurrijk is.

Samenvatting

Hieronder vind je een overzichtstabel waarbij de geschikte douchestokken voor elke papegaaien- of parkietensoort staat vermeld.

Soort papegaai of parkietWelke douchestok?
Grijze roodstaartBekijk: douchestokken large
EdelpapegaaiBekijk: douchestokken large
ToekansBekijk: douchestokken large
Jardine papegaaiBekijk: douchestokken large
Amazone papegaaiBekijk: douchestokken large
KaketoeBekijk: douchestokken large
AraBekijk: douchestokken large
Bonte BoertjeBekijk: douchestokken medium
Meyer papegaaiBekijk: douchestokken medium
CaiqueBekijk: douchestokken medium
LoriBekijk: douchestokken medium
ValkparkietBekijk: douchestokken medium
MonniksparkietBekijk: douchestokken medium
ZonparkietBekijk: douchestokken medium
HalsbandparkietBekijk: douchestokken medium
Grote AlexanderparkietBekijk: douchestokken medium
Agaporniden (dwergpapegaai)Bekijk: douchestokken small
GrasparkietBekijk: douchestokken small
KanariesBekijk: douchestokken small
VinkenBekijk: douchestokken small
Neophema’sBekijk: douchestokken small
ForpussenBekijk: douchestokken small
Welke douchestok voor welke papegaai of parkiet?

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels