Welke kippen leggen welke kleur eieren?


Welke kippen leggen welke kleur eieren?

Het is een vraag die vele kippenhouders zich stellen. Vaak hebben ze verschillende kippen en ook verschillende eieren. Maar meestal leggen ook niet alle kippen eieren, er zijn er vaak die even in een pauze zitten. Het is dus handig als je weet welke kippen welke kleur eieren leggen om zo een overzicht te kunnen krijgen van diegene die wel en geen eieren leggen.

Hoe wordt de kleur van het ei gevormd?

Als het ei nog niet gelegd is en dus nog in de kip zit, dan zijn alle eieren wit van kleur. Ze zijn dus in het begin allemaal wit van kleur, ongeacht welke kleur het ei zal krijgen na het leggen. Dit komt omdat de eieren van kippen (en uiteraard ook van andere gevogelte) voornamelijk bestaan uit calcium.

Wanneer de kip de schaal aan het vormen is, dan wordt de kleur van het ei bepaalt door pigmenten. Deze pigmenten, meer specifiek porfyrines, worden geproduceerd door de baarmoeder van de kip en zal voor de uiteindelijke kleur zorgen.

Waarom blijven sommige eieren wit van binnen en sommige niet?

Witte eieren zullen zowel langs binnen als langs buiten wit blijven. Ook eieren die langs buiten bruin zijn zullen langs binnen wit blijven. Maar niet alle kleuren van eieren blijven wit langs de binnenkant van de eierschaal.

Zo zullen blauwe eieren helemaal (dus zowel langs binnen als langs buiten) volledig blauw kleuren. Groene eierschalen zullen vanbuiten groen zijn, maar worden wel langs binnen blauw van kleur.

Het verschil zit in de periode (hoe vroeg) de pigmenten worden uitgescheiden door de baarmoeder van de kip. Bij de blauwe eieren zal het pigment vroeg in het proces van het maken van de eieren worden uitgescheiden.

DierDier

Dit zorgt er dus voor dat blauwe eieren volledig blauw blijven. Kippen die groene eieren leggen hebben een combinatie van groene en blauwe pigmenten, de eieren zijn dus groen van buiten en blauw van binnen.

Sommige kippen leggen ook volledig witte eieren. Dit komt omdat ze in het proces van het vormen van de schaal geen pigmenten uitscheiden. De kleur van de eieren blijft neutraal en dus wit.

Het belang van voldoende calcium

Voor het leggen van eieren hebben kippen dus genoeg calcium en zonlicht nodig, want een heel groot gedeelte van het ei bestaat uit calcium. Een tekort aan calcium zou ervoor kunnen zorgen dat de eitjes minder van kwaliteit worden, de kip achteruitgaat of dat de legproductie volledig stopt.

Indien een kip te weinig calcium krijgt zullen de eieren eerder zacht worden. Maar een te hoog gehalte aan calcium kan leiden tot te brosse eieren. Het juiste calciumgehalte is dus zeer belangrijk.

Kippen kunnen dus ook verzwakken door een tekort aan calcium. Dit komt doordat het leggen van eieren zo in hun natuur zit dat ze dit vaak willen blijven doen ten koste van hun gezondheid. Een kip die te weinig calcium krijgt kan dus soms eieren blijven leggen. Hierdoor zal ze wel het calcium uit de botten moeten halen waardoor haar algemene gezondheid verzwakt.

Het samenstellen van het juiste voer is niet zo heel gemakkelijk voor de gewone hobbyhouder. Gelukkig is er in de dierenwinkels of online kant-en-klaar kippenvoer beschikbaar. Het is wel belangrijk dat je kiest voor kippenvoeding die volledig of compleet is. Dit wilt zeggen dat het alle voedingsmiddelen bevat die de kip nodig heeft om sterk en gezond te blijven en voor een optimale legproductie.

Ook dient er steeds schelpengrit aanwezig te zijn voor de kippen. Omdat kippen geen tanden hebben moeten ze kleine steentjes eten (of schelpengrit) om hun voer in de maag te kunnen vermalen. Maar dat is niet het enige goede aan dit schelpengrit of maagkiezel. Ook zorgt het voor voldoende calcium.

Let er wel op dat de calcium voorraad van een kip niet snel wordt aangevuld, hier gaat een tijdje over. Het moment waarop de calciumvoorraad wordt aangevuld om sterke eieren te leggen zal dus later plaatsvinden dan het moment waarop de kip van het schelpengrit heeft gegeten.

Welke kippen leggen welke kleur eieren?

Het is leuk en handig dat je kippen verschillende kleuren van eieren leggen. De ene legt misschien witte, da andere bruine, blauwe of groene. Buiten het feit dat het leuk is om verschillende soorten eitjes te hebben is het ook handig om te bekijken welke eitjes van welke kip komt.

Zo kan je een overzicht maken of toch in een bepaalde richting worden gestuurd over welke kippen eitjes leggen en welke niet. De kleur van de schaal is dus afhankelijk van de ras van de kip. De kleur van het ei heeft verder geen invloed op de voedingswaarden van het eitje. De kleur is dus gewoon het uiterlijk en decoratie.

Kleur van het ei herkennen aan de oorlel van de kip

In de meeste gevallen kan je het kleur ei herkennen aan de oorlel van de kip. Kippen die witte oorlellen hebben leggen meestal ook witte eieren of eieren die licht getint zijn. Bruine eieren worden vooral gelegd door kippen met rode oorlellen.

Dit is wel maar een indicatie. De eieren die de kippen leggen zullen elke dag wel een beetje verschillen en niet identiek zijn. Dit komt doordat de waarde aan pigment ook niet altijd constant blijft.

Tip: je kan je kippen observeren en met de kleur van de oorlel in het achterhoofd een goede gok maken van wie welke eieren legt. Heb je een wildcamera thuis? Dan kan je die ook gewoon installeren in het nachthok en gewoon de beelden terug bekijken!

Kleur van het ei verandert

Zoals hierboven werd gezegd legt een kip niet elke dag een identiek ei. Er zijn verschillen in pigmentlevel, calcium en andere factoren spelen ook een rol. Over het algemeen zal een kip in het begin van het legseizoen donkerdere eieren leggen dan tegen het einde van het legseizoen.

Het einde van het legseizoen is meestal wanneer de volledige rui begint. Deze begint wanneer de dagen korter beginnen te worden en er dus ook steeds minder daglicht is. Meer over de rui van kippen vind je hier.

Kweken voor de kleur van het ei

Sommige kippenhouders merken soms een opmerkelijke kleur bij het ei van hun kip(pen). Deze kan gaan van (donker)groen, blauw, roze of zelfs gespikkeld. Het ras van de kip en dus ook de genen spelen een belangrijke rol in het bepalen van de kleur van het ei, samen met een paar externe factoren die niet genetisch zijn.

Sommigen proberen zo de kippen die opmerkelijke eieren hebben te kruisen om zo nakomelingen te krijgen die met een beetje geluk nog specialere eitjes leggen. Het is een leuke hobby en altijd spannend afwachten op het resultaat.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels