Welke noten en zaden mogen kromsnavels?


Welke noten en zaden mogen kromsnavels?

In de dagelijkse voeding van papegaaien en parkieten horen ook noten en zaden omdat ze veel gezondheidsvoordelen hebben. Echter zijn niet alle noten en zaden geschikt voor kromsnavels en kunnen ze nare gevolgen geven.

De noten en zaden die slecht zijn voor papegaaien en parkieten zijn pindanoten, gezouten noten en gebrande noten, deze zijn dus te vermijden. Voorbeelden van de vele noten en zaden die je wel mag geven zijn amandelen, hazelnoten, palmnoten, pecannoten, walnoten, pijnboompitten en een kleine hoeveelheid zonnebloempitten.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is dus belangrijk om te weten welke noten en zaden wel en niet geschikt zijn voor de kromsnavel, want ze zijn een essentieel onderdeel van hun dagelijkse dieet. Daarnaast kan je in dit artikel ook lezen waarom ze gezond zijn, hoeveel noten en zaden ze per dag moeten eten en welke andere voedingsmiddelen ook vermeden moeten worden omdat ze giftig zijn voor kromsnavels.

Waarom zijn noten en zaden gezond voor kromsnavels?

Noten en zaden zijn erg gezond voor papegaaien en parkieten doordat ze bestaan uit vooral goede, onverzadigde vetzuren. Dit zijn de vetten dat ze dagelijks nodig hebben voor een goed functioneren van het lichaam.

Daarnaast bevatten vele noten en zaden boordevol belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitamines (zoals B1, B6 en E) en mineralen (zoals calcium, ijzer, magnesium en kalium).

Noten en zaden worden via onderzoek gelinkt aan een lager cholesterolgehalte en een kleiner risico op bepaalde chronische ziekten die regelmatig voorkomen bij kromsnavels. Ook zorgen ze ervoor dat de bloedvaten in het lichaam van de vogel gezond worden gehouden.

Welke noten en zaden mogen ze niet?

Hieronder vind je een overzicht van alle noten en zaden dat een kromsnavel zeker niet mag eten omdat ze een gevaar zijn voor de gezondheid.

DierDier

Pindanoten

Pindanoten worden vaak aan kromsnavels gegeven omdat ze er meestal erg gek op zijn. Toch is dit niet zonder risico omdat het slecht kan zijn voor de gezondheid van de vogel.

Allergie

De eerste reden waarom pinda’s best niet aan papegaaien en parkieten worden gegeven is omdat een deel van de kromsnavels een allergie hebben voor pinda’s.

Vogels die allergisch zijn aan pinda’s maken een grote hoeveelheid van de stof histamine aan, dit versterkt de afweerreactie van het lichaam. Hierdoor zullen de bloedvaten verwijden waardoor de bloeddruk plots daalt. In ernstige gevallen kan het lichaam van de vogel opzwellen en binnen een paar minuten sterven.

Schimmels

De tweede reden waarom pinda’s slecht zijn voor kromsnavels is omdat ze last kunnen krijgen van schimmels. Tussen de pindanoot en de dop zitten vaak schimmels die Aspergillose kunnen veroorzaken.

Aspergillose staat voor een grote hoeveelheid ziekten die de schimmels van het geslacht Aspergillus kunnen veroorzaken bij de vogel.

Ook in pindakaas of pinda’s zonder dop kunnen deze schimmels zitten, beter te vermijden dus!

Gezouten noten

Gezouten noten zijn vooral slecht voor de gezondheid van de papegaai of parkiet door het hoge zoutgehalte. Kromsnavels kunnen minder goed tegen zout dan bijvoorbeeld de mens. Dit komt doordat vogels geen urineblaas hebben. Hierdoor is de urine van een vogel vaster van structuur waardoor ze een te veel aan zout moeilijk kunnen uitscheiden.

Gebrande noten

Gebrande noten zijn noten die gefrituurd zijn in olie. Ten eerste is het duidelijk dat ze minder geschikt zijn voor papegaaien en parkieten door een hoge hoeveelheid vet van het frituren. Daarnaast bevatten ze door de hoge temperatuur waarop ze zijn gebrand, minder vitaminen en mineralen dan ongebrande rauwe noten.

Maar gebrande noten kunnen ook de stof aflatoxine bevatten, wat giftig is voor kromsnavels. Deze natuurlijke gifstof wordt gemaakt door schimmels en is slecht voor de gezondheid en soms zelfs kankerverwekkend.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Aflatoxine is schadelijk bij een te grote inname, waardoor schade aan de lever ontstaat. Hierdoor kunnen symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, bloedingen, geelzucht en waterzucht bij de vogel ontstaan. Bij regelmatige inname kunnen zelfs levertumoren ontwikkelen.

Welke noten en zaden mogen ze wel?

Zo, de lijst met niet toegestane noten en zaden is achter de rug. Laat je er zeker niet door afschrikken, want de meeste noten en zaden zijn net wel heel goed voor de gezondheid van je papegaai en parkiet.

Hieronder vind je een overzicht van de noten en zaden die erg goed zijn voor de gezondheid van de kromsnavel.

Veilige noten, zaden en pitten:

  • Amandelen: bevatten eiwitten, calcium, magnesium, kalium, vezels, vitamine E,  vitamine B6.
  • Beukennoten: bevatten calcium, ijzer, eiwitten, vitamine B6 en vitamine C.
  • Cedernoten: bevatten veel eiwitten, calcium, magnesium, kalium, vezels, vitamine E,  vitamine B-complex.
  • Cashewnoten: bevatten vooral veel vitamines B, zoals B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Ook vitamine E en vitamine K. Daarnaast ook eiwitten, calcium, magnesium, kalium en vezels.
  • Hazelnoten: bevatten veel enkelvoudige onverzadigde vetten die bijdragen aan een gezond hart en bloedvaten. Ook zitten ze vol met foliumzuur (vitamine B11). Daarnaast ook eiwitten, calcium, magnesium, kalium en vezels.
  • Kokosnoten: bevatten heel wat gezonde vetten en vitamine C. Daarnaast ook eiwitten, calcium, magnesium, kalium en vezels.
  • Macadamianoten: bevatten het hoogste gehalte onverzadigde vetten en veel vitamine B1 en mangaan. Daarnaast ook eiwitten, calcium, magnesium, kalium en vezels.
  • Paranoten: bevatten veel mangaan, kalium, fosfor, ijze en zink. Daarnaast ook eiwitten, calcium, magnesium, en vezels.
  • Pistachenoten: bevatten veel belangrijke vitamines zoals B1, B2, B11, C en E en moineralen zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Daarnaast ook veel eiwitten en vezels.
  • Palmnoten: bevatten veel vitamine A en daarnaast ook eiwitten, calcium, magnesium, kalium en vezels.
  • Pecannoten: bevatten een hele grote hoeveelheid vitamine B en E. Daarnaast ook eiwitten, calcium, magnesium, mangaan, zink, ijzer, kalium en vezels.
  • Walnoten: bevatten veel vitamine E en vitamine B1. Daarnaast ook eiwitten, calcium, magnesium, kalium en vezels.
  • Pijnboompitten: bevatten veel mangaan en koper. Ook een goede dosis fosfor, ijzer, magnesium en zink. Daarnaast ook eiwitten, kaliumzouten en vezels.
  • Zonnebloempitten (wel beperken): bevat een grote hoeveelheid vitamine E, magnesium en selenium. Daarnaast ook eiwitten, calcium, kalium en vezels. Voor kromsnavels geldt wel dat je er niet te veel van mag geven, ze zijn namelijk heel vet.

Hoeveel noten en zaden per dag?

De basisvoeding van een papegaai of parkiet bestaat voornamelijk uit 50% pellets of Nutri-Berries. In de overige 50% kan eivoer, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden worden gegeven.

Ongeveer 10% van de totale voeding zou uit eivoer moeten bestaan, daarnaast nog 20% groenten en fruit en 10% peulvruchten. Hierdoor blijft er nog 10% over voor noten, zaden en andere snacks.

Een voorbeeld: een grijze roodstaart van 500 gram eet 50 gram voer per dag. Hiervan zou 25 gram uit pellets bestaan, 10 gram uit groenten en fruit. Noten en zaden, peulvruchten en eivoer bestaan elk uit een portie van 5 gram per dag.

Dit is uiteraard geen harde wetenschap, maar probeer je toch aan deze richtlijn te houden.

Lees hier alles over de voeding van papegaaien en parkieten.

Andere voedingsmiddelen dat je papegaai wel en niet mag eten

Naast noten en zaden zijn er nog heel wat andere voedingsmiddelen die je kromsnavel kan eten. Ook hiervoor is er per categorie een lijstje gemaakt met wat wel en niet gezond is voor de vogel.

Welke groenten en fruit mogen kromsnavels?

Hieronder kan je lezen welke noten en zaden wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Klik hier voor een lijst met groenten en fruit dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Welke peulvruchten mag een kromsnavel?

Hieronder kan je lezen welke peulvruchten wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Klik hier voor een lijst met peulvruchten dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Wat mag een papegaai niet eten?

Hoe zit het nu, mogen kromsnavels zuivel, chocolade, cafeïne, zout, vet, zoetstoffen en suiker? Dit kan je lezen in onderstaand artikel.

Klik hier voor een overzicht van voedingsmiddelen dat een kromsnavel zeker niet mag eten.

Welke snacks voor een kromsnavel?

Buiten de basisvoeding is het ook leuk om je papegaai of parkiet soms wat snacks te geven. Bijvoorbeeld als je onderweg bent of je vogel wilt belonen tijdens het trainen.

Lees hier welke snacks geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels