Welke papegaai schreeuwt het minst en het meest?


Welke papegaai schreeuwt het meest en het minst?

Een papegaai is een erg leuk huisdier. Voor je er één in huis haalt moet je wel beseffen dat het natuurlijk gedrag is dat ze soms wat lawaaierig zijn, soms in de vorm van schreeuwen. Of een papegaai veel lawaai maakt zit voor een deel ook in de genen, sommige soorten zullen dus luidruchtiger zijn dan andere.

De papegaaien die het meeste schreeuwen zijn de Ara’s, Kaketoe’s en de Caique’s. De grijze roodstaart, Amazone, Pyrrhura’s en Lori’s schreeuwen af en toe. De stilste papegaaien die weinig schreeuwen zijn de dwergpapegaai, forpus, Rosella, Meyer papegaai, Bonte boertje, Edelpapegaai en Jardine papegaai.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is uiteraard het korte antwoord. Hieronder krijg je veel meer informatie over het schreeuwgedrag van de verschillende soorten. Als een papegaai toch schreeuwgedrag vertoont, dan kan je dit zeker afleren. Hier lees je ook hoe je dit stap voor stap kan doen.

Is schreeuwen normaal gedrag?

Als je een papegaai in huis neemt, dan zal je het schreeuwen er sowieso bij moeten nemen. Schreeuwen is deels ook natuurlijk gedrag van kromsnavels, zeker in de ochtend en de avond.

Het is normaal dat de papegaai in de ochtend enkele minuten schreeuwt tijdens het opstaan en vlak voor het slapengaan doen ze dit vaak ook. Dit mag je eigenlijk ook niet afleren, want dan zou je tegen de natuur van de vogel ingaan.

Schreeuwen wordt pas probleemgedrag genoemd vanaf dat de papegaai overdag ook heel veel gaat krijsen. Dit kan zijn als de vogel even geen aandacht krijgt of als er andere mensen in de buurt komen. Als dat het geval is, dan kan je het schreeuwen afleren.

Ik schreef een artikel over hoe je stap voor stap het schreeuwen kan afleren.

DierDier

Welke papegaaien schreeuwen het minst?

Sommige papegaaien gaan vrij snel schreeuwen, maar de onderstaande papegaaiensoorten doen dit minder vaak. Het zijn meestal de iets kleinere en socialere papegaaiensoorten en zijn over het algemeen ook rustig van karakter en geschikt voor beginners.

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai of Agapornis is een prachtige speelse en sociale papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Afrika en worden gekenmerkt door hun klein formaat. Ze zijn ideaal voor kinderen en kunnen zowel in een kooi als een volière worden gehouden.

Forpus

Een forpus is een prachtige en intelligente papegaaiachtige die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun klein formaat. Ze zijn ook bekend om hun lief en speels karakter en kunnen makkelijk tam gemaakt worden.

Rosella’s

Een Rosella is een prachtige papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze vogels komen voornamelijk voor in delen van Australië en Tasmanië en zijn herkenbaar aan hun rode kop met witte wangen. Ze kunnen een grootte bereiken van wel 40 cm.

Meyer papegaai

Een meyer papegaai is een prachtige en intelligente papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Afrika en worden gekenmerkt door hun klein formaat, groene kleuren en gele vlekjes op de schouders. Ze zijn ook bekend om hun lief en actief karakter en zijn daarom erg populair als huisdier.

Senegal papegaai

Een Senegal papegaai of Bonte Boertje is een mooie en slimme vogel. Deze papegaaien zijn afkomstig uit West-Afrika en worden gekenmerkt door hun groene veren en gele, oranje of rode buik. Ze zijn ook bekend om hun aanhankelijkheid en imitatievermogen. Daarom zijn ze erg populair als huisdier, vooral voor gezinnen met kinderen.

Edelpapegaai

Een Edelpapegaai is een mooie papegaai die populair is als huisdier. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Indonesië, Nieuw-Guinea en in Noord-Australië en worden gekenmerkt door hun groene, rode en blauwe veren. Vooral de mannelijke Edelpapegaaien zijn ook bekend om hun rustig karakter en zijn daarom heel geschikt voor gezinnen met kinderen.

Jardine papegaai

Een Jardine papegaai is een prachtige en intelligente papegaai en zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun sociaal en vriendelijk karakter. Daarnaast zijn ze ook bekend om hun uitstekend spraakvermogen en weinig behoefte aan schreeuwen.

Welke papegaaien schreeuwen soms hard?

Onderstaande papegaaiensoorten kunnen soms wat lawaaierig zijn en hebben iets meer aanleg om schreeuwgedrag te ontwikkelen. Laat je hier zeker niet door afschrikken, met de juiste verzorging en socialisatie kan je het schreeuwgedrag vaak voorkomen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Grijze roodstaart

Een grijze roodstaart is een prachtige en intelligente papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit West-Afrika en worden gekenmerkt door hun grijze veren en rode staartveren. Ze zijn ook bekend om hun uitstekend spraakvermogen en zijn daarom erg populair als huisdier.

Amazone papegaai

De Amazone papegaaien zijn middelgrote papegaaien die leven in Zuid-Amerika. Over het algemeen kunnen ze aanhankelijke en sociale huisdieren worden, mits een goede opvoeding. Ze hebben wel een fel karakter en zijn temperamentvol, enige ervaring is dus wel vereist.

Pyrrhura’s

De pyrrhura’s zijn prachtige kleine papegaaitjes die vaak als huisdier worden gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun speels karakter. Ze zijn verder ook bekend om hun sociale persoonlijkheid en zijn daarom erg populair als huisdier.

Lori

Een Lori van de Blauwe Bergen is een schitterende en slimme kromsnavelsoort die vaak als huisdier gehouden wordt. Deze vogels komen oorspronkelijk uit Australië en zijn opvallend door hun gekleurde veren. Bovendien hebben ze een speelse en sociaal karakter, wat hen gemakkelijk tam maakt.

Welke papegaaien schreeuwen vaak?

Zoals hierboven al gezegd hebben sommige papegaaiensoorten een grotere aanleg om te beginnen met schreeuwen. Deze papegaaien zijn dus vaak luidruchtig en hebben meestal ook een iets drukker karakter en hebben voldoende aandacht nodig.

Ara’s

De Ara’s zijn indrukwekkende, intelligente vogels die graag leren en interacteren met mensen. Ze komen oorspronkelijk uit Noord en Zuid-Amerika en zijn bekend om hun opvallend kleurrijk verenkleed en hun vermogen om te praten of trucs te leren.

Kaketoe’s

Een kaketoe is een prachtige en intelligente papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit voornamelijk Australië en Tasmanië en worden gekenmerkt door hun grote kuif met vaak een opvallende kleur. Ze zijn ook bekend om hun goed imitatievermogen en zijn daarom erg populair als huisdier.

Caique’s

Een Caique is een slimme papegaai die erg populair is als huisdier. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun hoog energie niveau. Ze zijn zo speels en actief dar ze vaak de clowns onder de papegaaien worden genoemd.

Hoe laat je een papegaai minder schreeuwen?

De reden waarom een papegaai schreeuwt is omdat er niet aan hun basisvoorwaarden zoals een goede voeding en voldoende speelgelegenheid is voldaan. Maar vaak is een tekort aan aandacht ook een oorzaak.

Als je papegaai schreeuwt mag je ook nooit terugschreeuwen, dit zien ze als een vorm van aandacht. Wanneer je dit toch doet, dan gaan ze net vaker schreeuwen om zo meer aandacht van jou te krijgen. Ik schreef een artikel over hoe je het schreeuwen kan afleren.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Conclusie

Een schreeuwbui van enkele minuten in de ochtend en de avond is normaal gedrag voor papegaaien, dit is iets wat je zult moeten tolereren. Als de schreeuwbuien overdag ook vaak voorkomen, dan is dat probleemgedrag en moet dit afgeleerd worden.

Sommige papegaaien hebben meer aanleg om te gaan schreeuwen dan andere papegaaien. De papegaaien die het minst schreeuwen zijn de dwergpapegaai, forpus, Rosella, Meyer papegaai, Bonte boertje, Edelpapegaai, Jardine papegaai. De Grijze roodstaart, Amazone, Pyrrhura’s, Lori’s schreeuwen over het algemeen al iets meer. Maar de grootste schreeuwers van de papegaaien zijn de Ara’s, Kaketoe’s en de Caique’s.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels