Welke papegaai voor beginners?


Edelpapegaai: geschikt voor beginners.

Ben je van plan om je eerste papegaai aan te schaffen, maar heb je nog niet echt een idee welke papegaai geschikt is voor beginners? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zal ik de beste papegaaien voor beginners bespreken.

De beste papegaaien voor beginners zijn de Meyer papegaai, Bonte Boertje, Jardine papegaai, Edelpapegaai, dwergpapegaai, Pyrrhura en de Forpus. Al deze soorten zijn vrij sociaal en makkelijker op te voeden dan de andere papegaaiensoorten, zoals een grijze roodstaart.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is uiteraard het korte antwoord. Hieronder krijg je veel meer informatie over de geschikte soorten en waarom ze geschikt zijn. Ook zal je elke papegaai tam moeten maken en regelmatig moeten trainen, ook dit krijg je te lezen.

Wanneer is een papegaai geschikt voor beginners?

Misschien is het eerst een goede om te bekijken aan welke voorwaarden een papegaai moet voldoen om geschikt te zijn voor beginners.

Sociaal

Een goede papegaai voor beginners is een sociale papegaai. Met een sociale papegaai wordt er bedoeld dat ze over het algemeen een sociaal karakter hebben, uiteraard is dit ook verschillend per vogel. Er zijn nu eenmaal soorten waarvan de meerderheid eerder sociaal zijn dan andere papegaaien.

Een sociale papegaai is een papegaai die er van nature van houdt om in interactie te gaan met mensen, maar ook andere vogels en huisdieren. Ze zullen het ook meer tolereren als er bijvoorbeeld ook een hond in huis rondloopt.

Voor vele andere papegaaiensoorten zullen honden of katten eerder als een bedreiging worden gezien. Ze hebben natuurlijk ook aandacht nodig, die de papegaai dan weer minder zal krijgen. Typisch leven de sociale papegaaien in het wild ook in grote groepen vogels, op die manier zijn ze het gewoon om met meerdere dieren om te gaan.

DierDier

Als je een papegaai in huis houdt zal je toch steeds moeten werken aan de sociale eigenschappen van je vogel. Daarom schreef ik een artikel over de socialisatie van papegaaien.

Weinig risico op eenkennigheid

Er zijn papegaaiensoorten die vaak eenkennig kunnen zijn, zoals een grijze roodstaart. Eenkennigheid komt vaak voor bij papegaaien die in het wild steeds samen blijven met dezelfde partner.

In gevangenschap zal de vogel de eigenaar soms als partner kunnen zien en daarom moeilijk worden in de omgang met andere mensen. Dit kan zich uiten in het feit dat ze niet bij andere mensen willen opstappen of dat ze bijten naar vreemden.

Eenkennigheid is te voorkomen met een goede opvoeding. Echter hebben beginners hier nog niet echt ervaring mee en daarom is het beter om een papegaai aan te schaffen die over het algemeen niet zo snel eenkennigheid zal vertonen.

Hebben niet al te veel aandacht nodig

Als er één ding vaststaat, dan is het wel dat papegaaien heel wat aandacht nodig hebben. Echter zijn er verschillen in de soorten: sommige hebben namelijk meer nood aan aandacht dan andere soorten.

Een duidelijk voorbeeld is de caique, deze papegaaiensoort heeft vaak extreem veel aandacht nodig. Dat komt omdat ze enorm veel energie hebben en steeds dingen met je willen doen, zoals spelen of een leuke training.

Als je aan deze aandacht eisen niet kan voldoen ontstaat er al snel probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het plukken van de veren. Dit is iets wat je zeker wilt vermijden, want het is niet goed voor de mentale gezondheid van de vogel, maar zeker ook niet leuk voor jou, als eigenaar.

Daarom kan je als beginnende papegaaienhouder best kiezen voor een papegaaiensoort die eerder rustig is en iets minder aandacht vereist. Ze gaan zich vaak ook beter zelfstandig kunnen bezighouden en vermaken, bijvoorbeeld door middel van speelgoed.

Welke papegaaien zijn geschikt voor beginners?

Alle onderstaande papegaaien zijn zeer geschikt voor beginners. Ze zijn meestal rustig van karakter, zijn sociaal en zijn vaak niet echt eenkennig.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Meyer papegaai

Een Meyer papegaai is een prachtige en intelligente papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Afrika en worden gekenmerkt door hun klein formaat, groene kleuren en gele vlekjes op de schouders. Ze zijn ook bekend om hun lief en actief karakter en zijn daarom erg populair als huisdier.

Meyer papegaai
Meyer papegaai

Senegal papegaai

Een Senegal papegaai of Bonte Boertje is een mooie en slimme vogel. Deze papegaaien zijn afkomstig uit West-Afrika en worden gekenmerkt door hun groene veren en gele, oranje of rode buik. Ze zijn ook bekend om hun aanhankelijkheid en imitatievermogen. Daarom zijn ze erg populair als huisdier, vooral voor gezinnen met kinderen.

Alles over Bonte Boertje of Senegal papegaai.
Senegal papegaai of Bonte Boertje

Jardine papegaai

Een Jardine papegaai is een prachtige en intelligente papegaai en zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun sociaal en vriendelijk karakter. Daarnaast zijn ze ook bekend om hun uitstekend spraakvermogen en weinig behoefte aan schreeuwen.

Alles over een Jardine papegaai.
Jardine papegaai

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai of Agapornis is een prachtige speelse en sociale papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Afrika en worden gekenmerkt door hun klein formaat. Ze zijn ideaal voor beginners en kunnen zowel in een kooi als een volière worden gehouden.

Dwergpapegaai
Dwergpapegaai

Edelpapegaai

Een Edelpapegaai is een mooie papegaai die populair is als huisdier. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Indonesië, Nieuw-Guinea en in Noord-Australië en worden gekenmerkt door hun groene, rode en blauwe veren. Vooral de mannelijke Edelpapegaaien zijn ook bekend om hun rustig karakter en zijn daarom heel geschikt voor gezinnen met kinderen.

Edelpapegaai: geschikt voor beginners.
Edelpapegaai man

Pyrrhura

De pyrrhura’s zijn prachtige kleine papegaaitjes die vaak als huisdier worden gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun speels karakter. Ze zijn verder ook bekend om hun sociale persoonlijkheid en zijn daarom erg populair als huisdier.

Pyrrhura
Pyrrhura’s

Forpus

Een forpus is een prachtige en intelligente papegaaiachtige die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun klein formaat. Ze zijn ook bekend om hun lief en speels karakter en kunnen makkelijk tam gemaakt worden.

Forpus
Forpus aan het spelen

Hoe maak je een papegaai tam?

Om ten volle van je papegaai te kunnen genieten is het nodig om een handtamme vogel te hebben. Vaak zijn de papegaaien afkomstig van een kweker met de hand opgevoed, hierdoor zijn ze al redelijk tam.

Maar ook oudere papegaaien verdienen de kans op een gelukkig leven. Daarom schreef ik een artikel over het tam maken van een papegaai.

Hoe train je een papegaai?

Een papegaai zal je regelmatig aandacht moeten geven. Een ideale manier om dit te doen is door de vogel te trainen, op die manier wordt de intelligentie van de vogel ook goed benut.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Ben je benieuwd hoe je dit op de beste manier kan doen? Daarvoor schreef ik een artikel over het trainen van papegaaien.

Conclusie

Een papegaai voor beginners is dus een papegaai die over het algemeen rustig is van karakter en makkelijk op te voeden is. Daarnaast moeten ze van nature sociaal zijn en een kleine kans hebben op het ontwikkelen van eenkennigheid. De geschikte papegaaien zijn daarom de Meyer papegaai, Senegal papegaai, Jardine papegaai, Edelpapegaai, dwergpapegaai, Pyrrhura en de Forpus. Ze hebben wel voldoende aandacht en een juiste verzorging nodig!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels