Welke papegaaien praten het best?


Grijze roodstaart: de beste prater onder de papegaaien

Als mensen denken aan een papegaai, dan is het eerste wat vaak in hen opkomt dat ze kunnen praten. Wat veel mensen echter niet weten is dat de meeste papegaaiensoorten net niet zo’n goede praters zijn.

De best pratende papegaai is de grijze roodstaart. Deze soort is afkomstig uit Afrika en heeft het vermogen om tot wel 250 woordjes aan te leren. Ze zijn de allerbeste praters onder de papegaaien en kunnen zelfs hele zinnen of liedjes vanbuiten leren. Andere goede praters zijn bijvoorbeeld ook de Amazone papegaai en de kaketoe.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is wel een algemene vaststelling. Het is op voorhand nooit mogelijk om te weten of een papegaai al dan niet gaat praten, dit zou ook niet de reden mogen zijn waarom je een papegaai in huis haalt. Papegaaien zijn naast het praten ook erg intelligente en vaak aanhankelijke huisdieren die je veel gezelschap kunnen geven!

Hoe kunnen papegaaien praten?

Kromsnavels, zoals papegaaien en parkieten, hebben het unieke vermogen om te praten dankzij hun syrinx. De syrinx een speciaal spraakorgaan dat zich aan het einde van de luchtpijp bevindt.
In tegenstelling tot zoogdieren, die gebruik maken van stembanden voor het produceren van geluid, zorgt de syrinx voor trillingen in de lucht om zo geluid te produceren.

Soms wordt er gedacht dat papegaaien echt een gesprek kunnen voeren, dit is niet helemaal het geval. Ze kunnen wel woordjes en liedjes kunnen aanleren, maar dat komt enkel omdat ze vooral de klanken kunnen nabootsen. Ze associëren woordjes bijvoorbeeld wel met bepaalde activiteiten, zoals het woord ‘slapen’ met bedtijd.

De best pratende papegaai

De best pratende papegaai is de grijze roodstaart, deze soort is afkomstig uit West-Afrika. Waarschijnlijk heb je hen al in een filmpje gezien, ze hebben een opvallende rode staart en een grijs verenkleed.

De grijze roodstaart wordt door hun uitstekende spraakvermogen vaak de koning onder de pratende papegaaien genoemd. Dat komt omdat ze echt bijzonder goed kunnen praten en geluidjes imiteren. Het is voor deze papegaaien mogelijk om tot wel meer dan 250 woordjes te leren, maar ze kunnen ook goed zingen en geluidjes imiteren.

DierDier

Ze kunnen je daarom ook echt voor de gek houden. Ik heb zelf al meegemaakt dat ze het geluid van een deurbel of een magnetron nadoen. Ze vinden het geweldig als je dan de deur opendoet en er eigenlijk niemand staat!

Bijna alle grijze roodstaarten zullen in hun leven enkele woordjes zeggen, dit zit gewoon in hun genen. Maar een volledige zekerheid is er nooit, er bestaan ook grijze roodstaarten die niet gaan praten.

De reden waarom een grijze roodstaart niet zou gaan praten is vaak niet doordat ze het lichamelijk niet kunnen, maar eerder doordat ze zich niet goed in hun vel voelen. Ze krijgen misschien niet de juiste voeding of niet voldoende aandacht.

Grijze roodstaarten zijn enorm slimme dieren, ze moeten daarom ook voldoende mentaal gestimuleerd worden. Het is dus niet de bedoeling om ze de hele dag in hun kooi te houden, maar het is belangrijk om hen vrijheid te geven, bijvoorbeeld door hen uit de kooi te laten en hen af en toe mee naar buiten te nemen. Zorg ook voor voldoende speelgelegenheid.

Een grijze roodstaart is een geweldige papegaai, maar ze hebben dus ook hun specifieke behoeften nodig. Daarom schreef ik een artikel waarin alles over de grijze roodstaart wordt uitgelegd.

In onderstaande video krijg je een idee van hoe goed een grijze roodstaart wel niet kan praten! Het is een filmpje van de grijze roodtaart Einstein die meedoet met een talentenshow.

Welke andere soorten papegaaien kunnen nog goed praten?

De grijze roodstaart is dus de allerbeste prater, maar er zijn zeker ook nog andere soorten papegaaien die goed kunnen leren praten zoals de amazone papegaai en de kaketoe.

Amazone papegaai

De Amazone papegaaien zijn middelgrote vogels die afkomstig zijn uit Zuid-Amerika. Net zoals de grijze roodstaart hebben ze ook het vermogen om goed te kunnen praten. Ze zullen echter wel iets minder woordjes kunnen aanleren, maar het blijven uitstekende praters!

Ze zijn erg intelligente vogels en houden misschien net nog wat meer van het zingen van liedjes dan het praten zelf, maar meestal doen ze het beiden!


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De papegaai is uiteraard meer dan hun muzikaal talent. Elke amazonepapegaai is echt anders van karakter, maar vaak hebben ze wel een goede opvoeding en verzorging nodig.
Daarom schreef ik een artikel over de amazone papegaai waarin alles wordt besproken van afkomst, soorten, levensverwachting, aanschafprijs, opvoeding, juiste voeding en veel meer!

In onderstaande video kan je zien hoe een amazone papegaai een liedje van Disney World zingt!

Kaketoe

De kaketoe is een erg populaire vogel door hun opvallende grote kuif. Ze zijn afkomstig uit Australië en Tasmanië en hebben een vrij energierijk en druk karakter.

Ze houden er vooral van om veel te dansen op muziek met een goede beat, maar kunnen vaak ook goed praten of zingen. Het spraaktalent is wel wat minder dan die van de grijze roodstaart of amazone papegaai, maar nog steeds is het vaak erg indrukwekkend!

De kaketoe is wel niet de makkelijkste vogel om in huis te houden, bij een slechte opvoeding zullen ze vaak snel probleemgedrag vertonen. Het is dus belangrijk om je goed in te lezen voordat je er één aanschaft, daarom schreef ik een artikel over de kaketoe.

In onderstaande video krijg je een idee van het spraak- en zangvermogen van een kaketoe. Zoals je ziet houden ze er van om met hun hoofd te dansen op de muziek!

https://youtu.be/OARjs1316Q0?t=83

Welke papegaaiensoorten kunnen enkele woordjes spreken?

De allerbeste praters onder de papegaaien zijn de grijze roodtaart, Amazone papegaai en de kaketoe, ze kunnen vaak liedjes zingen en veel woordjes zeggen. Er zijn nog enkele andere soorten die vaak enkele woordjes kunnen zeggen, maar het zijn zeker niet de allerbeste praters.

Bonte boertje

Een bonte boertje is een populaire papegaai die vaak iets makkelijker te houden is dan andere kromsnavels doordat ze iets minder opvoeding nodig hebben. Ze zijn van nature vaak erg lief voor andere mensen en dieren.

Ze zijn ook gekend onder een andere naam, namelijk de Senegal papegaai en zijn zoals hun naam doet vermoeden afkomstig uit West-Afrika. Ze kunnen vooral goed fluiten, maar kunnen soms ook imiteren of enkele woordjes zeggen.

Alles over Bonte Boertje of Senegal papegaai.
Bonte Boertje of Senegal papegaai

Meyer papegaai

De Meyer papegaai is net zoals een bonte boertje afkomstig uit Afrika, het zijn eigenlijk neefjes van elkaar. Qua gedrag lijken ze op elkaar, maar een meyer papegaai is vaak nog iets socialer en goed voor gezinnen met kinderen.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Ze zijn actieve en leergierige papegaaitjes die ook graag fluiten en af en toe enkele woordjes kunnen leren zeggen. Soms vinden ze het ook leuk om de geluidjes van bijvoorbeeld de magnetron te imiteren.

Meyer papegaai
Meyer papegaai

Ara

De ara papegaai is de bekendste papegaaiensoort. Dit komt omdat ze enorm groot en daarom ook indrukwekkend zijn, zeker als je hen als huisdier houdt. Ze zijn afkomstig uit Noord en Zuid-Amerika en hebben prachtige gekleurde veren.

Ze hebben over het algemeen niet het allerbeste spraakvermogen, maar het komt soms wel voor dat ze enkele woordjes of kleine zinnetjes zeggen. Ze hebben vooral een krachtige stem waarmee ze ook wat herrie kunnen maken!

Alles over ara papegaaien.
Ara papegaaien buiten

Edelpapegaai

De Edelpapegaai is een opvallende papegaai, omdat het de enige soort is waarvan de mannetjes en vrouwtjes vanaf de geboorte kunnen onderscheiden worden met het blote oog. Dat komt omdat de mannetjes een groene kleur hebben en de vrouwtjes rood zijn.

Edelpapegaaien zijn niet gekend omdat ze goed kunnen spreken, maar het is zeker niet onmogelijk. Maar de meeste vogels van deze soort gaan vooral een erg leuk huisdier zijn in plaats van goede sprekers!

Edelpapegaai.
Edelpapegaaien: links mannetje, rechts vrouwtje

Jardine papegaai

De Jardine papegaai is een iets wat onbekendere soort papegaai, maar dat is helemaal onterecht! Ze zijn afkomstig uit Afrika en Zuid-Amerika en hebben een erg lief karakter. Ze proberen vaak goed te zijn voor iedereen en zijn niet snel eenkennig, zoals de grijze roodstaart dat wel kan zijn.

Er zijn Jardine papegaaien die kunnen praten, maar ook hier zullen het eerder enkele woordjes zijn. Verder zullen ze vooral imiteren en vele liedjes fluiten, want dat kunnen ze erg goed!

Alles over een Jardine papegaai.
Jardine papegaai

Welke papegaaien zijn geen goede praters?

Er zijn ook enkele papegaaien die eigenlijk geen groot talent hebben om te leren praten. Meestal zullen ze vooral goed kunnen fluiten! Echter is het soms mogelijk dat ze toch wat woordjes kunnen leren, maar dit is eerder uitzonderlijk.

Caique’s

De Caique’s zijn de echte clowns onder de papegaaien! Ze staan erom bekend dat ze enorm veel energie hebben en daarom ook veel aandacht vereisen. Als je deze aandacht kan geven, dan kunnen het erg leuke en speelse huisdieren zijn.

Alles over Caique papegaaien.
Zwartkop Caique

Pyrrhura’s

De Pyrrhura’s zijn mooie, kleine papegaaien die vaak als huisdieren gehouden worden. Deze vogels komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zijn bekend om hun speelsheid. Bovendien hebben ze een sociaal karakter en zijn daarom zeer geliefd als huisdier.

Pyrrhura
Pyrrhura’s

Lori

Een Lori van de Blauwe Bergen is een schitterende en slimme kromsnavelsoort die vaak als huisdier gehouden wordt. Deze vogels komen oorspronkelijk uit Australië en zijn opvallend door hun gekleurde veren. Bovendien hebben ze een speelse en sociaal karakter, wat hen gemakkelijk tam maakt.

Alles over een Lori van de Blauwe Bergen.
Lori van de Blauwe Bergen

Rosella’s

Een Rosella is een prachtige papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze vogels komen voornamelijk voor in delen van Australië en Tasmanië en zijn herkenbaar aan hun rode kop met witte wangen. Ze kunnen een grootte bereiken van wel 40 cm.

Alles over een Rosella.
Rosella

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai, ook wel Agapornis genoemd, vind je heel vaak terug in de woonkamer. Ze zijn afkomstig uit Afrika en zijn vaak veel makkelijker te onderhouden zijn dan de grotere soorten. Hun populariteit hebben ze te danken aan hun erg leuk karakter hebben.

Dwergpapegaai
Dwergpapegaai of Agapornis

Forpus of muspapegaai

Een Forpus is een mooie en slimme soort papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze vogels komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun kleine formaat. Bovendien hebben ze een liefdevol en speels karakter en zijn daarom gemakkelijk tam te maken.

Forpus
Forpus of muspapegaai

Hoe leer je een papegaai praten?

Of een papegaai kan leren praten zit vaak vooral in de genen, maar voor een gedeelte is het ook mogelijk om de kans op het praten te vergroten door middel van stimulatie en herhaling.

Om je dit volledig te kunnen uitleggen schreef ik een artikel over hoe je een papegaai kan leren praten.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels