Welke parkiet is het makkelijkste tam te maken?


Welke parkiet is het makkelijkste tam te maken?

Parkieten zijn erg leuke huisdieren om te houden. Het is mogelijk om ze in de volière te houden, maar vele mensen kiezen er ook voor om ze in de woonkamer te laten te verblijven. Omdat ze dan ook meer in contact komen met mensen is het erg leuk dat ze voldoende tam zijn. Op die ervaren ze minder stress en wordt er meer plezier beleefd.

De grasparkiet, valkparkiet, halsbandparkiet, Grote Alexanderparkiet, zonparkiet en monniksparkiet zijn parkietensoorten die het meest gemakkelijk tam te maken zijn. Deze soorten zijn sociaal van aard en gemakkelijker op te voeden dan bijvoorbeeld een papegaai.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel worden alle voorwaarden besproken die er voor zorgen dat een parkiet makkelijk tam te maken is. Daarna worden alle parkietensoorten besproken die hier aan voldoen. Ten slotte krijg je ook meer info over hoe je een parkiet nu zo efficiënt mogelijk tam kan maken en hoe je de parkiet kan leren praten.

Wanneer is een parkiet makkelijk tam te maken?

Misschien is het eerst een goede om te bekijken aan welke voorwaarden een parkiet moet voldoen om makkelijk tam te maken.

Jong

Eigenlijk zijn alle parkieten tam te maken, maar bij sommigen gaat het al wat sneller dan bij anderen. De meest makkelijk tam te maken parkieten zijn vooral erg jonge vogels, die hun hele leven al in contact zijn geweest met mensen.

Parkieten zijn eigenlijk wilde dieren, maar doordat ze heel hun leven in contact zijn geweest met mensen, hebben ze dit wilde karakter eigenlijk niet kunnen ontwikkelen. Daarom is het vaak het makkelijkste om erg jonge vogels tam te maken.

Maar omdat jonge vogels het makkelijkste tam worden, wilt dit niet zeggen dat dit niet mogelijk is voor de al wat oudere parkieten. Alle parkieten, ongeacht de leeftijd, kunnen perfect tam worden. Bij een oude parkiet zal je er alleen net wat meer tijd en moeite in moeten steken. Maar laat je hier dus zeker niet door ontmoedigen!

DierDier

Sociaal

Een goede parkiet om tam te maken is een sociale parkiet. Met een sociale parkiet wordt er bedoeld dat ze over het algemeen een sociaal karakter hebben, uiteraard is dit ook verschillend per vogel. Er zijn nu eenmaal soorten waarvan de meerderheid eerder sociaal zijn dan andere parkieten.

Een sociale parkiet is een parkiet die er van nature van houdt om in interactie te gaan met mensen, maar ook andere vogels en huisdieren. Ze zullen het ook meer tolereren als er bijvoorbeeld ook een hond in huis rondloopt.

Voor vele andere parkietensoorten zullen honden of katten eerder als een bedreiging worden gezien. Ze hebben natuurlijk ook aandacht nodig, die de parkiet dan weer minder zal krijgen. Typisch leven de sociale parkieten in het wild ook in grote groepen vogels, op die manier zijn ze het gewoon om met meerdere dieren om te gaan.

Als je een parkiet in huis houdt zal je toch steeds moeten werken aan de sociale eigenschappen van je vogel. Daarom schreef ik een artikel over de socialisatie van parkieten.

Weinig risico op eenkennigheid

Er zijn parkietensoorten die vaak eenkennig kunnen zijn, zoals een grijze roodstaart. Eenkennigheid komt vaak voor bij parkieten die in het wild steeds samen blijven met dezelfde partner.

In gevangenschap zal de vogel de eigenaar soms als partner kunnen zien en daarom moeilijk worden in de omgang met andere mensen. Dit kan zich uiten in het feit dat ze niet bij andere mensen willen opstappen of dat ze bijten naar vreemden.

Eenkennigheid is te voorkomen met een goede opvoeding, waarvan het tam maken een onderdeel is. Uiteraard zal het veel makkelijker zijn om een niet-eenkennige parkiet tam te maken.

Hebben niet al te veel aandacht nodig

Als er één ding vaststaat, dan is het wel dat parkieten heel wat aandacht nodig hebben. Echter zijn er verschillen in de soorten: sommige hebben namelijk meer nood aan aandacht dan andere soorten.

Als je aan deze aandacht eisen niet kan voldoen ontstaat er al snel probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het plukken van de veren. Dit is iets wat je zeker wilt vermijden, want het is niet goed voor de mentale gezondheid van de vogel, maar zeker ook niet leuk voor jou, als eigenaar.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Daarom kan je als beginnende parkietenhouder best kiezen voor een parkietensoort die eerder rustig is en iets minder aandacht vereist. Ze gaan zich vaak ook beter zelfstandig kunnen bezighouden en vermaken, bijvoorbeeld door middel van speelgoed.

Welke parkieten zijn geschikt om tam te maken?

Alle onderstaande parkieten zijn zeer geschikt om tam te maken. Ze zijn meestal rustig van karakter, zijn sociaal en zijn vaak niet echt eenkennig.

Grasparkiet

Een grasparkiet is een slimme parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten komen voornamelijk uit Australië en zijn herkenbaar aan hun kleine formaat en prachtige veren. Ze zijn ook bekend om hun leuke gekwetter en sommige grasparkieten kunnen zelfs een woordje zeggen.

Valkparkiet

Een valkparkiet is een mooie en slimme parkiet die populair is om in huis te houden. Deze parkieten komen uit Australië en zijn herkenbaar aan hun prachtige kuif. Ze zijn ook bekend om hun liefdevolle en sociaal karakter, waardoor ze zeer geliefd zijn als huisdier. Het is voor een valkparkiet zeker ook mogelijk om een paar woordjes te zeggen.

Halsbandparkiet

Een halsbandparkiet is een prachtige en intelligente parkiet die aan populariteit wint. Deze parkieten komen oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika en zijn herkenbaar aan hun paarsblauwe halsband bij mannetjes. De vrouwtjes hebben een aanhankelijk karakter wat hen geschikt maakt als huisdier. Ze hebben niet het grootste talent om te praten, maar sommige vogels kunnen toch leren praten.

Grote Alexanderparkiet

Een Grote Alexander parkiet is een prachtige en intelligente parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten zijn afkomstig uit Azië en worden gekenmerkt door hun groene veren en rode halsband bij de mannetjes. Ze zijn ook bekend om hun vermogen om truckjes aan te leren en af en toe te praten.

Monniksparkiet (muisparkiet)

Een monniksparkiet is een mooie en slimme parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten komen uit Zuid-Amerika en zijn bekend om hun liefdevolle en speelse karakter. Ze houden ervan om te fluiten en geluidjes na te bootsen en sommige kunnen zelfs enkele woordjes zeggen.

Zonparkiet

Een zonparkiet is een prachtige en kleurrijke parkiet die populair is in huis of in de volière. Deze parkieten komen uit Zuid-Amerika en zijn herkenbaar aan hun opvallende goudgele veren. Ze kunnen soms wat lawaai maken, maar met een goede opvoeding kunnen ze zich ontwikkelen tot geschikte huisdieren. Sommige zonparkieten kunnen een paar woordjes leren zeggen.

Hoe maak je een parkiet tam?

Nu heb je al een idee aan welke voorwaarden een parkiet moet voldoen om ze makkelijk tam te maken en welke parkietensoorten hiervoor geschikt zijn. Maar hoe maak je een parkiet nu tam?

Om deze veelgestelde vraag te beantwoorden schreef ik een artikel over hoe je een parkiet tam kan maken.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Hoe leer je een parkiet praten?

Als je van plan bent om een parkiet aan te schaffen, dan ben je misschien ook benieuwd welke parkieten kunnen praten.

Of een parkiet kan leren praten zit vaak vooral in de genen, maar voor een gedeelte is het ook mogelijk om de kans op het praten te vergroten door middel van stimulatie en herhaling. Ook is het vaak wat makkelijker om een jonge parkiet te leren praten, ze nemen dan beter de informatie op.

Om je dit volledig te kunnen uitleggen schreef ik een artikel over hoe je een parkiet kan leren praten.

Welke papegaaien voor beginners?

Misschien denk je dat het toch fijner is om een papegaai in huis te halen. Dat kan zeker zo zijn als je al wat ervaring hebt of als je bereidt bent om je goed in te lezen. Want een papegaai is vaak wat complexer om te houden.

Dat komt omdat papegaaien vaak iets slimmer zijn, maar ook groter en sterker. Als ze probleemgedrag zouden vertonen, dan kunnen ze hierdoor wat feller reageren dan een klein parkietje.

Bij een goede opvoeding kan een papegaai dus zeker ook een geschikt huisdier zijn. Er zijn heel wat papegaaien die kunnen praten, dat is vaak heel leuk als er mensen op bezoek zijn. Ook zullen papegaaien door hun iets hogere intelligentie makkelijker getraind kunnen worden.

Als je je eerste papegaai wilt aanschaffen, dan is het vaak moeilijk om de juiste soort te kiezen. Daarom schreef ik een artikel over welke papegaaien geschikt zijn voor beginners.

Conclusie

De parkieten die het makkelijkste tam te maken zijn, zijn de grasparkiet, valkparkiet, halsbandparkiet, Grote Alexanderparkiet, zonparkiet en monniksparkiet. Deze soorten zijn meer sociaal en gemakkelijker op te voeden dan bijvoorbeeld een papegaai.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels