Welke parkiet schreeuwt het minst en het meest?


Welke parkiet schreeuwt het meest en minst?

Een parkiet is een erg leuk huisdier. Voor je er één in huis haalt moet je wel beseffen dat het natuurlijk gedrag is dat ze soms wat lawaaierig zijn, soms in de vorm van schreeuwen. Of een parkiet veel lawaai maakt zit voor een deel ook in de genen, sommige soorten zullen dus luidruchtiger zijn dan andere.

De parkieten die het meeste schreeuwen zijn de Grote Alexanderparkiet en zonparkiet. De halsbandparkiet af en toe. De stilste parkieten die weinig schreeuwen zijn de grasparkiet, valkparkiet en monniksparkiet.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is uiteraard het korte antwoord. Hieronder krijg je veel meer informatie over het schreeuwgedrag van de verschillende soorten. Als een parkiet toch schreeuwgedrag vertoont, dan kan je dit zeker afleren. Hier lees je ook hoe je dit stap voor stap kan doen.

Is schreeuwen normaal gedrag?

Als je een parkiet in huis neemt, dan zal je het schreeuwen er sowieso bij moeten nemen. Schreeuwen is deels ook natuurlijk gedrag van kromsnavels, zeker in de ochtend en de avond.

Het is normaal dat de parkiet in de ochtend enkele minuten schreeuwt tijdens het opstaan en vlak voor het slapengaan doen ze dit vaak ook. Dit mag je eigenlijk ook niet afleren, want dan zou je tegen de natuur van de vogel ingaan.

Schreeuwen wordt pas probleemgedrag genoemd vanaf dat de parkiet overdag ook heel veel gaat krijsen. Dit kan zijn als de vogel even geen aandacht krijgt of als er andere mensen in de buurt komen. Als dat het geval is, dan kan je het schreeuwen afleren.

Ik schreef een artikel over hoe je stap voor stap het schreeuwen kan afleren.

DierDier

Welke parkieten schreeuwen het minst?

Sommige parkieten gaan vrij snel schreeuwen, maar de onderstaande parkietensoorten doen dit minder vaak. Het zijn meestal de iets kleinere en socialere parkietensoorten en zijn over het algemeen ook rustig van karakter en geschikt voor beginners.

Grasparkiet

Een grasparkiet is een slimme parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten komen voornamelijk uit Australië en zijn herkenbaar aan hun kleine formaat en prachtige veren. Ze zijn ook bekend om hun leuke gekwetter en sommige grasparkieten kunnen zelfs een woordje zeggen.

Valkparkiet

Een valkparkiet is een mooie en slimme parkiet die populair is om in huis te houden. Deze parkieten komen uit Australië en zijn herkenbaar aan hun prachtige kuif. Ze zijn ook bekend om hun liefdevolle en sociaal karakter, waardoor ze zeer geliefd zijn als huisdier. Het is voor een valkparkiet zeker ook mogelijk om een paar woordjes te zeggen.

Monniksparkiet (muisparkiet)

Een monniksparkiet is een mooie en slimme parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten komen uit Zuid-Amerika en zijn bekend om hun liefdevolle en speelse karakter. Ze houden ervan om te fluiten en geluidjes na te bootsen en sommige kunnen zelfs enkele woordjes zeggen.

Welke parkieten schreeuwen soms?

Onderstaande parkietensoorten kunnen soms wat lawaaierig zijn en hebben iets meer aanleg om schreeuwgedrag te ontwikkelen. Laat je hier zeker niet door afschrikken, met de juiste verzorging en socialisatie kan je het schreeuwgedrag vaak voorkomen.

Halsbandparkiet

Een halsbandparkiet is een prachtige en intelligente parkiet die aan populariteit wint. Deze parkieten komen oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika en zijn herkenbaar aan hun paarsblauwe halsband bij mannetjes. De vrouwtjes hebben een aanhankelijk karakter wat hen geschikt maakt als huisdier. Ze hebben niet het grootste talent om te praten, maar sommige vogels kunnen toch leren praten.

Welke parkieten schreeuwen het meest?

Zoals hierboven al gezegd hebben sommige parkietensoorten een grotere aanleg om te beginnen met schreeuwen. Deze parkieten zijn dus vaak luidruchtig en hebben meestal ook een iets drukker karakter en hebben voldoende aandacht nodig.

Grote Alexanderparkiet

Een Grote Alexanderparkiet is een prachtige en intelligente parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten zijn afkomstig uit Azië en worden gekenmerkt door hun groene veren en rode halsband bij de mannetjes. Ze zijn ook bekend om hun vermogen om truckjes aan te leren en af en toe te praten.

Zonparkiet

Een zonparkiet is een prachtige en kleurrijke parkiet die populair is in huis of in de volière. Deze parkieten komen uit Zuid-Amerika en zijn herkenbaar aan hun opvallende goudgele veren. Ze kunnen soms wat lawaai maken, maar met een goede opvoeding kunnen ze zich ontwikkelen tot geschikte huisdieren. Sommige zonparkieten kunnen een paar woordjes leren zeggen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Hoe laat je een parkiet minder schreeuwen?

De reden waarom een parkiet schreeuwt is omdat er niet aan hun basisvoorwaarden zoals een goede voeding en voldoende speelgelegenheid is voldaan. Maar vaak is een tekort aan aandacht ook een oorzaak.

Als je parkiet schreeuwt mag je ook nooit terugschreeuwen, dit zien ze als een vorm van aandacht. Wanneer je dit toch doet, dan gaan ze net vaker schreeuwen om zo meer aandacht van jou te krijgen. Ik schreef een artikel over hoe je het schreeuwen kan afleren.

Hoe leer je een parkiet praten?

Als je van plan bent om een parkiet aan te schaffen, dan ben je misschien ook benieuwd welke parkieten kunnen praten.

Of een parkiet kan leren praten zit vaak vooral in de genen, maar voor een gedeelte is het ook mogelijk om de kans op het praten te vergroten door middel van stimulatie en herhaling. Ook is het vaak wat makkelijker om een jonge parkiet te leren praten, ze nemen dan beter de informatie op.

Om je dit volledig te kunnen uitleggen schreef ik een artikel over hoe je een parkiet kan leren praten.

Welke parkieten voor kinderen?

Een parkiet kan zeker een leuk huisdier zijn, zeker als je al wat ervaring hebt of als je bereidt bent om je goed in te lezen. Want een parkiet is niet het makkelijkste huisdier om te houden.

Bij een goede opvoeding kan een parkiet dus zeker ook een geschikt huisdier zijn. Er zijn ook heel wat parkieten die soms kunnen praten, dat is vaak heel leuk als er mensen op bezoek zijn. Ook zullen parkieten door hun iets hogere intelligentie makkelijker getraind kunnen worden.

Als je je eerste parkiet wilt aanschaffen, dan is het vaak moeilijk om de juiste soort te kiezen. Daarom schreef ik een artikel over welke parkieten geschikt zijn voor kinderen.

Uiteraard is het ook mogelijk om een niet-tamme parkiet te houden, bijvoorbeeld in een volière. In dat geval is het wel belangrijk om een vriendje te voorzien zodat ze zich niet gaan vervelen.

Conclusie

Een schreeuwbui van enkele minuten in de ochtend en de avond is normaal gedrag voor parkieten, dit is iets wat je zult moeten tolereren. Als de schreeuwbuien overdag ook vaak voorkomen, dan is dat probleemgedrag en moet dit afgeleerd worden.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Sommige parkieten hebben meer aanleg om te gaan schreeuwen dan andere parkieten. De parkieten die het minst schreeuwen zijn de grasparkiet, valkparkiet en Monniksparkiet. De halsbandparkiet kan af en toe eens schreeuwen. Maar de grootste schreeuwers van de parkieten zijn de Grote Alexanderparkiet en zonparkiet.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels