Welke parkiet voor kinderen?


Welke parkiet voor kinderen?

Vele kinderen hebben graag een huisdier, een parkiet vinden ze vaak een leuke keuze. Echter moet er niet vergeten worden dat een parkiet een erg intelligente vogel is, een goede verzorging is steeds noodzakelijk. Er zijn enkele parkieten die vaak goed overweg kunnen met kinderen, die vind je in dit artikel.

De beste parkieten voor gezinnen met kinderen zijn de grasparkiet, valkparkiet, monniksparkiet, zonparkiet, halsbandparkiet en de Grote Alexanderparkiet. Al deze soorten zijn vrij sociaal en makkelijker op te voeden dan bijvoorbeeld een papegaai zoals een grijze roodstaart.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is uiteraard het korte antwoord. Hieronder krijg je veel meer informatie over de geschikte soorten en waarom ze geschikt zijn. Ook zal je elke parkiet tam moeten maken en regelmatig moeten trainen, ook dit krijg je te lezen.

Kan je een parkiet bij kinderen houden?

Misschien is het eerst een goed idee om na te gaan of een parkiet wel een geschikt huisdier is voor kinderen. Er wordt geschat dat ze qua intelligentie te vergelijken zijn met een kind van 3 jaar oud, door hun slimheid zijn ze ook complexe dieren en hebben ze specifieke behoeften.

Een parkiet is een deel van het gezin

Er zijn parkieten die met kinderen kunnen gehouden worden, maar een parkiet moet steeds als een deel van het gezin worden beschouwt. Het is dus niet de bedoeling dat je een parkiet koopt voor je kind, wel dat je een parkiet koopt die met kinderen overweg kan.

Een parkiet kan je dus niet vergelijken met een goudvis waar je kind perfect zelf voor kan zorgen. Een parkiet is te complex om door slechts één iemand te worden verzorgt en verdient de aandacht van heel het gezin.

Als je bereidt bent om de parkiet met heel het gezin te verzorgen en de verantwoordelijkheid niet alleen aan de kinderen te geven, dan kan een parkiet dus een fantastisch huisdier zijn!

DierDier

Verschil tussen oudere en jongere kinderen

Als je een keuze wilt maken in een geschikte parkiet voor kinderen dan is de leeftijd van je kinderen een belangrijke factor. Jonge kinderen kunnen vaak wat meer lawaai maken of onvoorzichtiger zijn met vogels.

Bij jongere kinderen wordt er daarom beter gekozen voor de kleine parkietjes die vaak met meerdere in een kooi kunnen gehouden worden. Ze hebben minder aandacht nodig en zullen zichzelf beter kunnen vermaken.

Als je oudere kinderen hebt, dan kan je kijken naar de iets grotere parkieten. Die hebben vaak ook meer aandacht nodig en kunnen alleen of met twee worden gehouden. De kinderen kunnen dan ook hun eigen taken krijgen in de verzorging van de vogel. Het is zeker goed voor kinderen om te leren dat ze mee verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de parkiet.

Wanneer is een parkiet geschikt voor kinderen?

Misschien is het eerst een goede om te bekijken aan welke voorwaarden een parkiet moet voldoen om geschikt te zijn voor kinderen.

Sociaal

Een goede parkiet voor kinderen is een sociale parkiet. Met een sociale parkiet wordt er bedoeld dat ze over het algemeen een sociaal karakter hebben, uiteraard is dit ook verschillend per vogel. Er zijn nu eenmaal soorten waarvan de meerderheid eerder sociaal zijn dan andere parkieten.

Een sociale parkiet is een parkiet die er van nature van houdt om in interactie te gaan met mensen, maar ook andere vogels en huisdieren. Ze zullen het ook meer tolereren als er bijvoorbeeld ook een hond in huis rondloopt.

Voor vele andere parkietensoorten zullen honden of katten eerder als een bedreiging worden gezien. Ze hebben natuurlijk ook aandacht nodig, die de parkiet dan weer minder zal krijgen. Typisch leven de sociale parkieten in het wild ook in grote groepen vogels, op die manier zijn ze het gewoon om met meerdere dieren om te gaan.

Als je een parkiet in huis houdt zal je toch steeds moeten werken aan de sociale eigenschappen van je vogel. Daarom schreef ik een artikel over de socialisatie van parkieten.

Weinig risico op eenkennigheid

Er zijn parkietensoorten die soms eenkennig kunnen zijn. Eenkennigheid komt vaak voor bij parkieten die in het wild steeds samen blijven met dezelfde partner.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


In gevangenschap zal de vogel de eigenaar soms als partner kunnen zien en daarom moeilijk worden in de omgang met andere mensen. Dit kan zich uiten in het feit dat ze niet bij andere mensen willen opstappen of dat ze bijten naar vreemden.

Eenkennigheid is te voorkomen met een goede opvoeding. Echter hebben kinderen hier nog niet echt ervaring mee en daarom is het beter om een parkiet aan te schaffen die over het algemeen niet zo snel eenkennigheid zal vertonen.

De iets kleinere parkieten zullen waarschijnlijk geen eenkennigheidsproblemen vertonen, zeker niet als ze samen met een andere vogel worden gehouden. Op die manier zullen ze wat minder gehecht geraken aan hun verzorger.

Hebben niet al te veel aandacht nodig

Als er één ding vaststaat, dan is het wel dat parkieten heel wat aandacht nodig hebben. Echter zijn er verschillen in de soorten: sommige hebben namelijk meer nood aan aandacht dan andere soorten.

Dit is vooral van belang bij parkieten die alleen in de huiskamer worden gehouden en die tam zijn gemaakt. Ze hebben dan geen andere vriendjes waar ze zich mee kunnen uitleven. Deze parkietjes zijn dan afhankelijk van hun baasje of ze voldoende te doen kunnen hebben.

Als je aan deze aandacht eisen niet kan voldoen ontstaat er al snel probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het plukken van de veren. Dit is iets wat je zeker wilt vermijden, want het is niet goed voor de mentale gezondheid van de vogel, maar zeker ook niet leuk voor jou, als eigenaar.

Daarom kan je als beginnende parkietenhouder best kiezen voor een parkietensoort die eerder rustig is en iets minder aandacht vereist. Ze gaan zich vaak ook beter zelfstandig kunnen bezighouden en vermaken, bijvoorbeeld door middel van speelgoed.

Welke parkieten zijn geschikt voor kinderen?

Alle onderstaande parkieten zijn zeer geschikt voor kinderen. Ze zijn meestal rustig van karakter, zijn sociaal en zijn vaak niet echt eenkennig. Het zijn eerder de kleine parkietjes die zichzelf goed kunnen vermaken als ze met een vriendje in een kooi zitten.

Grasparkiet

Een grasparkiet is een slimme parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten komen voornamelijk uit Australië en zijn herkenbaar aan hun kleine formaat en prachtige veren. Ze zijn ook bekend om hun leuke gekwetter en sommige grasparkieten kunnen zelfs een woordje zeggen.

Valkparkiet

Een valkparkiet is een mooie en slimme parkiet die populair is om in huis te houden. Deze parkieten komen uit Australië en zijn herkenbaar aan hun prachtige kuif. Ze zijn ook bekend om hun liefdevolle en sociaal karakter, waardoor ze zeer geliefd zijn als huisdier. Het is voor een valkparkiet zeker ook mogelijk om een paar woordjes te zeggen.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Halsbandparkiet

Een halsbandparkiet is een prachtige en intelligente parkiet die aan populariteit wint. Deze parkieten komen oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika en zijn herkenbaar aan hun paarsblauwe halsband bij mannetjes. De vrouwtjes hebben een aanhankelijk karakter wat hen geschikt maakt als huisdier. Ze hebben niet het grootste talent om te praten, maar sommige vogels kunnen toch leren praten.

Grote Alexanderparkiet

Een Grote Alexander parkiet is een prachtige en intelligente parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten zijn afkomstig uit Azië en worden gekenmerkt door hun groene veren en rode halsband bij de mannetjes. Ze zijn ook bekend om hun vermogen om truckjes aan te leren en af en toe te praten.

Monniksparkiet (muisparkiet)

Een monniksparkiet is een mooie en slimme parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten komen uit Zuid-Amerika en zijn bekend om hun liefdevolle en speelse karakter. Ze houden ervan om te fluiten en geluidjes na te bootsen en sommige kunnen zelfs enkele woordjes zeggen.

Zonparkiet

Een zonparkiet is een prachtige en kleurrijke parkiet die populair is in huis of in de volière. Deze parkieten komen uit Zuid-Amerika en zijn herkenbaar aan hun opvallende goudgele veren. Ze kunnen soms wat lawaai maken, maar met een goede opvoeding kunnen ze zich ontwikkelen tot geschikte huisdieren. Sommige zonparkieten kunnen een paar woordjes leren zeggen.

Hoe leer je een parkiet praten?

Als je van plan bent om een parkiet aan te schaffen, dan ben je misschien ook benieuwd welke parkieten kunnen praten.

Of een parkiet kan leren praten zit vaak vooral in de genen, maar voor een gedeelte is het ook mogelijk om de kans op het praten te vergroten door middel van stimulatie en herhaling. Ook is het vaak wat makkelijker om een jonge parkiet te leren praten, ze nemen dan beter de informatie op.

Om je dit volledig te kunnen uitleggen schreef ik een artikel over hoe je een parkiet kan leren praten.

Welke papegaaien voor kinderen?

Misschien denk je dat het toch fijner is om een papegaai in huis te halen. Dat kan zeker zo zijn als je al wat ervaring hebt of als je bereidt bent om je goed in te lezen. Want een papegaai is vaak wat complexer om te houden.

Dat komt omdat papegaaien vaak iets slimmer zijn, maar ook groter en sterker. Als ze probleemgedrag zouden vertonen, dan kunnen ze hierdoor wat feller reageren dan een klein parkietje.

Bij een goede opvoeding kan een papegaai dus zeker ook een geschikt huisdier zijn. Er zijn heel wat papegaaien die kunnen praten, dat is vaak heel leuk als er mensen op bezoek zijn. Ook zullen papegaaien door hun iets hogere intelligentie makkelijker getraind kunnen worden.

Als je je eerste papegaai wilt aanschaffen, dan is het vaak moeilijk om de juiste soort te kiezen. Daarom schreef ik een artikel over welke papegaaien geschikt zijn voor kinderen.

Conclusie

Een parkiet moet steeds een deel zijn van het gezin en niet enkel het bezit van een kind. Een geschikte parkiet is er één die over het algemeen rustig en makkelijk op te voeden is. Daarnaast moeten ze van nature sociaal zijn en een kleine kans hebben op het ontwikkelen van eenkennigheid. De geschikte parkieten zijn daarom de grasparkiet, valkparkiet, zonparkiet, monniksparkiet, halsbandparkiet en Grote Alexanderparkiet. Ze hebben wel voldoende aandacht en een juiste verzorging nodig!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels