Welke peulvruchten mogen kromsnavels?


Welke peulvruchten mogen kromsnavels?

Peulvruchten worden in tegenstelling tot noten en zaden minder aan kromsnavels gegeven, wat jammer is. Ze zijn namelijk heel gezond en bevatten essentiële voedingsstoffen voor de vogel. Het is daarom aangeraden om dit toch in het menu van de papegaai of parkiet te plaatsen.

Peulvruchten zijn over het algemeen erg gezond voor papegaaien en parkieten door de goede voedingsstoffen, zoals eiwitten en vitaminen. Ook helpt het om het slechte LDL cholesterol te verlagen. De enige peulvrucht dat men zeker moet vermijden is de pinda, omdat deze slechte schimmels kan bevatten en allergieën kan uitlokken bij de vogels.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Aangezien de peulvruchten zo gezond zijn is het zeker de moeite waard om hier mee over te leren. Hieronder krijg je een overzicht van alle peulvruchten die wel en niet geschikt zijn. Ook leg ik uit waarom de peulvruchten gezond zijn en hoeveel je per dag aan de kromsnavel zou moeten geven. Daarnaast kan je ook nog een overzicht vinden van andere voedingsmiddelen die wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Wat zijn peulvruchten en is het gezond voor kromsnavels?

Een peul is de term die over het algemeen de eiwitrijke vruchten zoals de peultjes en de sperziebonen of de zaden uit peulvruchten, zoals de erwt, linze en tuinboon voorstellen.

Peulvruchten zijn een essentieel onderdeel van de voeding van papegaaien en parkieten. Elke dag zouden ze hier best een goede portie van krijgen omdat ze erg gezond zijn.

Peulvruchten bevatten heel wat gezonde stoffen, zoals eiwitten, vezels, ijzer. Daarnaast zorgen peulvruchten er ook voor dat het slechte cholesterol (LDL) van de kromsnavel wordt verlaagd. Dit helpt om de bloedvaten gezond te houden en verlaagt de kans op hartaandoeningen en andere chronische ziekten.

Welke peulvruchten mogen ze niet?

De meeste peulvruchten zijn erg gezond, maar er is wel een uitzondering. De pinda wordt meestal bij de noten ingedeeld omdat ze qua voedingsstoffen hier beter bij past. Maar eigenlijk is een pinda een peulvrucht.

DierDier

Pinda’s zijn niet geschikt voor papegaaien en parkieten doordat ze er allergisch aan kunnen zijn en omdat vele pinda’s schimmels kunnen bevatten die erg slecht zijn voor de gezondheid.

Meer hierover lees je hier.

Welke peulvruchten mogen ze wel?

Hieronder vind je een lijst van peulvruchten die geschikt zijn voor kromsnavels en die je dus perfect kan gebruiken om aan je vogel te geven. Let er wel steeds op dat ze goed zijn afgewassen, zeker als ze niet van biologische landbouw afkomstig zijn.

Daarnaast zijn rauwe peulvruchten ook gezonder dan bereide peulvruchten. Bij bereide peulvruchten, maar ook groenten, mag men zeker geen zout of vet toevoegen. Een te grote hoeveelheid zout kan schadelijk zijn voor de vogel, ze kunnen die moeilijker uitscheiden dan de mens.

Gezonde peulvruchten:

 • Adzukiboon
 • Boterboon
 • Erwt
 • Garbanzo boon
 • Kidneyboon
 • kikkererwten
 • Linzen
 • Mungboon of urdi
 • Pintoboon of kievitsboon
 • Sojaboon
 • Sperzieboon
 • Tuinboon
 • Witte bonen
 • Zwarte bonen

Hoeveel peulvruchten per dag?

De basisvoeding van een papegaai of parkiet bestaat voornamelijk uit 50% pellets of Nutri-Berries. In de overige 50% kan eivoer, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden worden gegeven.

Ongeveer 10% van de totale voeding zou uit eivoer moeten bestaan, daarnaast nog 20% groenten en fruit en 10% peulvruchten. Hierdoor blijft er nog 10% over voor noten, zaden en andere snacks.

Een voorbeeld: een grijze roodstaart van 500 gram eet 50 gram voer per dag. Hiervan zou 25 gram uit pellets bestaan, 10 gram uit groenten en fruit. Noten en zaden, peulvruchten en eivoer bestaan dan elk uit een portie van 5 gram per dag.

Dit is uiteraard geen harde wetenschap, maar probeer je toch aan deze richtlijn te houden.

Lees hier alles over de voeding van papegaaien en parkieten.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Andere voedingsmiddelen dat je papegaai wel en niet mag eten

Naast noten en zaden zijn er nog heel wat andere voedingsmiddelen die je kromsnavel kan eten. Ook hiervoor is er per categorie een lijstje gemaakt met wat wel en niet gezond is voor de vogel.

Welke groenten en fruit mogen kromsnavels?

Hieronder kan je lezen welke noten en zaden wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Klik hier voor een lijst met groenten en fruit dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Welke noten en zaden mag een kromsnavel?

Hieronder kan je lezen welke peulvruchten wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Klik hier voor een lijst met noten en zaden dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Wat mag een papegaai niet eten?

Hoe zit het nu, mogen kromsnavels zuivel, chocolade, cafeïne, zout, vet, zoetstoffen en suiker? Dit kan je lezen in onderstaand artikel.

Klik hier voor een overzicht van voedingsmiddelen dat een kromsnavel zeker niet mag eten.

Welke snacks voor een kromsnavel?

Buiten de basisvoeding is het ook leuk om je papegaai of parkiet soms wat snacks te geven. Bijvoorbeeld als je onderweg bent of je vogel wilt belonen tijdens het trainen.

Lees hier welke snacks geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels