Welke snacks voor papegaaien en parkieten?


Welke snacks voor papegaaien en parkieten?

Papegaaien en parkieten kunnen op een dag heel wat verschillend voedsel eten. Maar soms is het ook leuk om eens wat snacks te geven. Op die manier kan je de snacks gebruiken als beloning tijdens bijvoorbeeld het trainen.

De gezondste snacks voor papegaaien en parkieten zijn groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Noten en zaden werken het beste tijdens een training omdat ze dit zo lekker vinden. Daarnaast kan men ook soms trosgierst of meelwormen geven, maar dit moet wel in een beperkte mate gebeuren.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Welke snacks je kromsnavel lekker vind is vaak erg afhankelijk van de voorkeur. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gezonde snacks, welke snacks ze vaak graag eten, welke voedingsmiddelen je zeker moet vermijden omdat ze bijvoorbeeld giftig zijn en hoeveel snacks papegaaien en parkieten dagelijks mogen eten.

Het nut van snacks

Snacks worden meestal gebruikt als beloning wanneer je de papegaai of parkiet iets aan wilt leren. Het is altijd een kwestie van uitproberen om te zien welke snacks de vogel het liefste heeft en waar hij alles voor zou willen doen.

Trainen

Bij het trainen van papegaaien en parkieten maakt men meestal gebruik van het principe van positieve conditionering. Dit is een trainingsmethode dat gebaseerd is op positieve gevoelens en geen negatieve.

Bij positieve conditionering zal men wachten tot de vogel een gewenst gedrag uitoefent en deze dan belonen. Het is dus een goed gedrag belonen met goede positieve gevoelens.

Dit staat in groot contrast met straffen. Vele mensen denken dat je een kromsnavel moet trainen door dingen af te leren en te straffen. Straffen werkt vaak contraproductief omdat het een reactie is op het negatieve gedrag van de vogel. Bij positieve conditionering focust men vooral op het positieve aspect en dit zorgt ervoor dat een kromsnavel minder vaak probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het pikken van veren zal ontwikkelen.

DierDier

Clicker training

Om positieve conditionering toe te passen maakt men vaak gebruik van een clicker. Een clicker is een plastieken voorwerp met een metalen plaatje. Als men op dit metalen plaatsje drukt, dan komt er een ‘click’ geluid uit, vandaar ook de benaming.

Om het trainen met een clicker duidelijk te maken, is dit het makkelijkste met een voorbeeld. Stel je wilt een papegaai leren om vaker met zijn nieuwe speelgoed te spelen en dit gedrag stimuleren.

Je kan dan met je clicker in de hand wachten naast de kooi totdat de vogel van zichzelf met het speeltje zal gaan spelen. Vanaf dat de papegaai dit doet ‘clickt’ men met de clicker en geef je de vogel een beloning, een snack dus.

De papegaai zal al snel de clicker met de beloning en het gewenste gedrag associëren. Hierdoor zal hij in de toekomst dit goede gedrag meer vertonen omdat hij graag een ‘click’ hoort en dus ook een beloning kan krijgen.

Dit werkt zo goed omdat kromsnavels sociale dieren zijn. Sociale dieren doen er alles aan om zich zo goed mogelijk in de groep te voelen en ervoor te zorgen dat ze door de groep worden geaccepteerd. Dit is eigenlijk een levenslang proces wat de socialisatie wordt genoemd.

Uiteindelijk zal de papegaai of parkiet beseffen dat hij met positief gedrag voor de groep ook zelf meer positieve reacties zal terugkrijgen, wat hij/zij ook fijn vindt.

Afleren van probleemgedrag

Ook kan met positieve conditionering, bijvoorbeeld met een clicker, veel probleemgedrag worden afgeleerd. Probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en veren plukken ontstaat vaak door stressvolle situaties.

Als je vogel bijvoorbeeld veel stress krijgt van een stofzuiger, dan kan je de vogel via een clicker laten wennen aan deze stofzuiger. Op die manier zal de stofzuiger geen bedreiging meer zijn, maar een leuk voorwerp waardoor de vogel soms een extra snoepje kan krijgen.

Welke snacks zijn gezond

De voeding van een kromsnavel bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, zaden, noten en peulvruchten. Dit zijn ook allemaal goede en gezonde snacks voor papegaaien en parkieten.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Echter is het zo dat snacks tijdens het trainen de vogel wel moeten motiveren. Fruit en groenten zijn goed als maaltijd, maar zo speciaal vinden ze het vaak niet dat het een effectief middel is voor het trainen.

Noten en zaden vinden bijna alle kromsnavels heerlijk waardoor ze hier bijna alles voor zouden doen. Het is een ideale snack om te gebruiken voor het trainen.

Welke snacks vinden ze vaak lekker?

Daarnaast zijn er ook nog enkele snacks die vaak aan papegaaien en parkieten worden gegeven, maar die niet echt heel gezond zijn. Hier geldt zoals bij vele situaties het principe dat het kan, maar met mate.

Trosgierst

Trosgierst wordt vaak gegeven aan kleinere vogels zoals parkieten. Het is een tussendoortje dat bestaat uit een tak met allemaal kleine zaadjes aan.

Voor heel wat vogels wordt trosgierst gebruikt als een tussenstap om zelfstandig te leren eten, dat komt omdat het zo lekker is, veel energie bevat en dat het kleine en makkelijke pitjes zijn om op te eten.

Het voordeel is dat het erg lekker is en dat de vogel bereidt is om veel te doen om er van te kunnen eten. Ook is het een goede snack tegen de verveling doordat het de papegaai of parkiet een tijdje kan bezighouden.

Het nadeel is dat het ook heel veel vetten bevatten. Kromsnavels in het wild hebben een veel groter energieverbruik dan vogels in gevangenschap. Papegaaien en parkieten die in de woonkamer zitten moeten niet heel de dag vliegen en kunnen al snel te veel trosgierst eten dan dat ze effectief nodig hebben. Dit kan leiden tot overgewicht.

Meelwormen

Meelwormen worden vaak gegeven aan papegaaien en parkieten. Op zich zijn ze niet heel ongezond en bevatten ze een goede dosis dierlijke eiwitten. Maar ze bevatten dan wel weer weinig calcium wat het minder gezond maakt.

Ook moet men opletten dat men enkel gedroogde meelwormen geeft en geen levende. Meelwormen zijn dus geschikt om af en toe als snack te geven, maar overdrijf er zeker niet mee!

Wil je meer weten over het voeren van meelwormen aan kromsnavels, klik dan hier.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Hoeveel snacks geven per dag?

Om te weten hoeveel snacks een kromsnavel per dag mag eten is het eerst goed om te weten wat een papegaai of parkiet op een dag eet.

De basisvoeding

De basisvoeding van een papegaai of parkiet bestaat voornamelijk uit 50% pellets of Nutri-Berries. In de overige 50% kan eivoer, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden worden gegeven.

Ongeveer 10% van de totale voeding zou uit eivoer moeten bestaan, daarnaast nog 20% groenten en fruit en 10% peulvruchten. Hierdoor blijft er nog 10% over voor noten, zaden en andere snacks.

Een voorbeeld: een grijze roodstaart van 500 gram eet 50 gram voer per dag. Hiervan zou 25 gram uit pellets bestaan, 10 gram uit groenten en fruit. Noten en zaden, peulvruchten en eivoer bestaan elk uit een portie van 5 gram per dag.

Lees hier alles over de voeding van papegaaien en parkieten.

Hoeveel snacks?

De snacks van de vogel kunnen bestaan uit een deel van hun gewone voeding. In dat geval moet men voor een grijze roodstaart bijvoorbeeld niet meer dan 5 gram noten of zaden per dag als snack of beloning geven.

Het is dan wel belangrijk om de kromsnavel niet nog een extra portie te geven, want hij/zij heeft de portie zaden en noten voor de dag al gehad.

Andere voedingsmiddelen dat je papegaai wel en niet mag eten

Naast noten en zaden zijn er nog heel wat andere voedingsmiddelen die je kromsnavel kan eten. Ook hiervoor is er per categorie een lijstje gemaakt met wat wel en niet gezond is voor de vogel.

Welke groenten en fruit mogen kromsnavels?

Hieronder kan je lezen welke noten en zaden wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Klik hier voor een lijst met groenten en fruit dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Welke noten en zaden mogen kromsnavels?

Hieronder kan je lezen welke noten en zaden wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Klik hier voor een lijst met noten en zaden dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Welke peulvruchten mag een kromsnavel?

Hieronder kan je lezen welke peulvruchten wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Klik hier voor een lijst met peulvruchten dat een kromsnavel wel en niet mag eten.

Wat mag een papegaai niet eten?

Hoe zit het nu, mogen kromsnavels zuivel, chocolade, cafeïne, zout, vet, zoetstoffen en suiker? Dit kan je lezen in onderstaand artikel.

Klik hier voor een overzicht van voedingsmiddelen dat een kromsnavel zeker niet mag eten.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels