Welke zitstok voor je papegaai of parkiet?


Welke zitstok voor papegaaien en parkieten?

Een zitstok vormt een belangrijk onderdeel van het welzijn van papegaaien en parkieten. Je kan het een beetje vergelijken met het aankopen van een goed bed of een goede stoel voor mensen. Wij spenderen er iedere dag zoveel tijd in, dat het belangrijk is voor onze gezondheid dat deze van een goede kwaliteit zijn. Op die manier kunnen vervelende klachten die na een lange tijd ontstaan vermeden worden, dit is net hetzelfde bij de zitstokken van kromsnavels.

Een goede zitstok voor papegaaien en parkieten is gemaakt van natuurlijk materiaal zoals javahout. Daarnaast is het beter om een natuurlijke zitstok te kiezen die niet overal even dik is, zo worden de spieren in de poten en tenen getraind met een actievere vogel als gevolg. Daarnaast bestaan er ook nog andere zitstokken zoals slijtstokken en douchestokken.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel kan je meer lezen over het kiezen van de juiste maat zitstok voor je vogel, zoals de lengte en de diameter. Daarnaast leg ik je uit wat er mis is met de zitstokken die standaard bij de kooi worden geleverd en welke soorten zitstokken er bestaan. Ten slotte kan je ook nog lezen hoe je zelf op een goedkope manier zitstokken kan maken en waar je de zitstokken in de kooi het beste plaatst.

Welke maat zitstok voor welke kromsnavel?

Niet elke papegaai of parkiet is even groot, daarom moet elke vogel een zitstok met een juiste maat krijgen. Als dit niet het geval is dan kunnen er na een tijdje verschillende problemen ontstaan, zoals krachtverlies in de poten.

Hoe dik moet de zitstok zijn?

De diameter of doorsnede van de zitstok is het eerste wat je moet kiezen. Een te kleine doorsnede kan ertoe leiden dat de vogel de zitstok niet stevig kan vastgrijpen, wat enorm onaangenaam is en niet goed is voor de conditie van de poten en tenen.

De poten van de kromsnavel mogen de zitstok niet volledig omsluiten, een goede verhouding is ongeveer dat 2/3 van de zitstok door de poten wordt bedekt. Anders gezegd mogen de tenen en de nagels de voorkant, achterkant en bovenkant van de stok raken, maar de onderkant moet onbedekt blijven.

Het beste is ook dat de stok niet overal even dik is, want dit zorgt voor een inactieve vogel. Als de zitstok niet overal even dik is, dan moeten de tenen steeds op een andere positie staan. Ook de kracht waarmee de poten de stok vastnemen zal verschillen, hierdoor zullen de spiertjes in de poten en tenen worden getraind.

DierDier

Maat zitstok per vogelsoort

Om het makkelijk te maken heb ik de juiste maten van de zitstok per papegaaien- en parkietensoort in een tabel gegoten. Als je een kromsnavel hebt die iets kleiner is dan de gemiddelde vogel van zijn soort, dan kan je best voor de iets kleinere maten kiezen. Omgekeerd is dit ook het geval, als je een grote vogel hebt, kies dan voor de grotere maten.

Diameter Vogelsoort
10-12 mmKanarie’s en andere kleine vogels.
12-16 mmGrasparkiet, valkparkiet, dwergpapegaai, vinken, neophema’s, forpussen en vogels met een vergelijkbare grootte.
19-25 mmLori’s, monniksparkiet, zonparkiet, halsbandparkiet, grote Alexanderparkiet, bonte boertje, meyer papegaai, jardine papegaai, caique, kleine conure’s, pionus en vogels met een gelijkaardige grootte.
25-40 mmGrijze roodstaart, edelpapegaai, amazone papegaai, kleine kaketoe’s, grote conures, dwergara en vogels met een gelijkaardige grootte.
50-60 mmGrote kaketoe’s, ara’s en vogels met een gelijkaardige grootte.
DIkte zitstok per soort papegaai of parkiet

Kies een juiste lengte zitstok

Nu heb je als het goed is een juiste diameter van je zitstok kunnen kiezen, dan is het nu tijd voor de juiste lengte.

Als het de bedoeling is om de zitstok in de kooi te bevestigen, dan kan je simpelweg opmeten hoe lang de stok moet zijn. Merk op dat de je de stok niet per se recht moet hangen, schuin en diagonaal is ook een mogelijkheid.

Als je de stok niet in de kooi bevestigd, dan maakt de lengte niet zo heel veel uit. Maar een iets grotere zitstok is dan wel altijd fijner. Een vaak gehanteerde regel is om de zitstok ongeveer zo lang te nemen als de spanwijdte van de vleugels.

Wat is er mis met de zitstokken die bij de kooi worden geleverd?

Als je een kooi koopt in de winkel, dan worden er vaak al zitstokken bij geleverd. Het is niet leuk om te zeggen, maar deze stokken gebruik je best niet.

De meegeleverde stokken zijn vaak gemaakt van een simpele houtsoort en de stok is overal even dik. Dit is niet alleen saai, maar ook niet goed voor de gezondheid van de poten.

Beter is om een zitstok aan te schaffen die varieert in dikte, net zoals ze dit hebben bij takken van bomen in de natuur. Doordat de doorsnede niet overal hetzelfde is zal de druk op de poten en tenen steeds verschillend zijn. Dit heeft als effect dat de spiertjes in de poten en de tenen worden getraind.

Een ander voordeel van een natuurlijke tak is dat de nagel ook worden afgesleten op een natuurlijke manier. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken over het regelmatig knippen van de nagels van je vogel.

Als extra variatie kan het ook een leuk idee zijn om de stokken niet altijd horizontaal te plaatsen, maar ook een beetje schuin. Dit zorgt voor een extra spierstimulatie en simuleert het natuurlijke gedrag, want als ze in de natuur leven zullen ze ook niet altijd op rechte takken kunnen zitten.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Soorten zitstokken

Zo, nu weet je al precies welke doorsnede en lengte zitstok je nodig hebt, dan volgt er nog maar één laatste stap en dat is het bepalen van de soort zitstok. Want er bestaan heel wat verschillende soorten materialen, zoals hout en touw.

Houten zitstok

Een houten zitstok heeft mijn voorkeur omdat dit het dichtste ligt bij de natuurlijke leefomgeving van de vogel. Hout heeft als voordeel dat er verschillende soorten zijn, waardoor er een mooie variatie aan uiterlijk en textuur beschikbaar is. Deze variatie is altijd goed voor een kromsnavel, want dat voorkomt namelijk verveling.

Papegaaien en parkieten houden erg van knagen, dit zit in hun genen ingebakken. Het knagen is een leuk tijdverdrijf waardoor ze zich minder gaan vervelen. Daarom is hout ook enorm geschikt, het is natuurlijk materiaal waardoor het knagen zeker geen kwaad kan.

Het feit dat een papegaai of parkiet veel knaagt is een goed teken, dat wilt zeggen dat ze weten hoe ze zichzelf moeten vermaken. Maar het kan toch zijn dat je dit liever niet hebt, in dat geval kan je het knaaggedrag van de zitstok verplaatsen naar iets anders. Dat kan door bijvoorbeeld houten sloopspeelgoed op te hangen, dit zal hen veel plezier geven.

Houten zitstok voor papegaai of parkiet

Zelf koop ik mijn houten zitstokken op bol.com, PetsPlace of De Huisdiersuper. Dit zijn drie webshops die meestal een enorm goede krijs-kwaliteit verhouding hebben en de zitstokken zijn in verschillende natuurlijke vormen te verkrijgen. Het is zeker de moeite om eens te bekijken.

Zitstok van java hout

Er zijn ook heel wat zitstokken die gemaakt worden van een speciaal hout, namelijk javahout. Dit is vooral populair om te gebruiken bij papegaaien en parkieten omdat het verschillende voordelen heeft ten opzichte van gewoon hout. Daarom wordt deze houtsoort ook vaak gebruikt voor het maken van speelbomen voor kromsnavels.

Ten eerste is javahout zeer sterk en duurzaam, waardoor het niet zo makkelijk kan gesloopt worden door de vogel. Deze takken gaan vaak jaren mee en zullen niet snel breken. Voorzie dan wel extra knaagspeelgoed om te voorzien aan de sloopbehoefte van je kromsnavel.

Een tweede voordeel is dat de takken een heel onregelmatige structuur hebben, zoals hierboven al vermeld heeft dit een zeer goede invloed op de gezondheid van de poten. Daarnaast is het ook redelijk ruw waardoor het de nagels op een natuurlijke manier zal slijten.

Ten slotte zijn zitstokken gemaakt van javahout (bol.com) compleet veilig en vormt het geen enkel risico op de gezondheid. Het heeft ook een natuurlijke uitstraling, waardoor het niet enkel leuk is voor de vogel, maar het zal ook mooi zijn voor in de woonkamer.

Java zitstok papegaai of parkiet

Zitstokken van touw

Naast hout bestaan er ook zitstokken die gemaakt zijn van touw, dit is een leuke manier om variatie te voorzien in de kooi. Het heeft als voordeel dat ze heel flexibel zijn waardoor je ze vrijwel overal kan bevestigen.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Door regelmatig veranderingen aan te brengen in de kooi, blijft de vogel actief en gestimuleerd. Een touw-zitstok biedt gelukkig de mogelijkheid om te variëren zonder dat je telkens een nieuwe zitstok hoeft aan te schaffen. Je kunt het namelijk steeds in een andere positie buigen, waardoor het voor de vogel lijkt alsof hij iets nieuws heeft gekregen.

Zitstok touw papegaai of parkiet

Zowel PetsPlace als bol.com hebben verschillende touw-zitstokken te koop voor elke soort vogel.

Zitstokken met een extra doel

Buiten de gewone zitstokken zijn er ook zitstokken die nog een extra nut hebben, ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om echt effectief de nagels te slijten of om te gebruiken tijdens het douchen.

Betonnen slijtstokken

Slijtstokken zijn kleine dikke zitstokken die je in de kooi van je papegaai of parkiet kan hangen. Ze zijn meestal gemaakt van beton en hebben een ruwe laag waardoor de nagels van de vogels worden gevijld op een natuurlijke manier.

Zelf heb ik altijd minstens één slijtstok in de kooi hangen, ze nemen ook niet heel veel plaats in. Ik heb gemerkt dat mijn vogels het fijn vinden als deze ergens bovenaan in de hoek wordt geplaatst.

Slijtstok papegaai of parkiet

Deze slijtstokken zijn te koop op bol.com maar ook De HuisdierSuper heeft een heel groot aanbod met slijtstokken die op verschillende manieren in de kooi kunnen worden bevestig.

Douchestokken

Doordat papegaaien en parkieten afkomstig zijn uit zuidelijke landen hebben ze meestal een hoge luchtvochtigheid. Helaas kunnen wij deze hoge luchtvochtigheid niet bieden in Nederland en België, dit heeft gevolgen voor de gezondheid van de veren.

Daarom is het voor kromsnavels absoluut noodzakelijk dat ze regelmatig worden gedoucht, hiervoor bestaan er speciale douchestokken die je makkelijk aan de badrand of douchewand kan bevestigen.

Ik schreef een volledig artikel over het douchen en de douchestokken om je hierbij te helpen.

Zelf een zitstok maken voor papegaaien en parkieten

Uiteraard is het ook mogelijk om je zitstokken zelf te maken. Dan is het belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar een niet-giftige boom, zoals wilgenhout, takken van fruitbomen, de berk of eik. Er zijn ook nog andere mogelijkheden, bekijk hiervoor de lijst met giftige en niet-giftige bomen.

Dan kies je simpelweg een tak met een juiste dikte die je vervolgens kan afzagen. Door middel van een kleine sneden in de zijkanten van de takken te maken kan je ze meestal in de kooi bevestigen. Als dit niet mogelijk is, gebruik dan een schroefjes. Zorg er wel voor dat al het metaal gemaakt is van rvs om roest te voorkomen, want roest is gevaarlijk voor papegaaien en parkieten!

Waar plaats je de zitstok van een papegaai of parkiet?

Nu heb je de ideale zitstok gevonden, maar waar plaats je deze het beste? De zitstok moet op een plaats in de kooi waar het de bewegingsvrijheid van de vogel niet hindert, zodat de veren ook niet beschadigd raken.

De afstand met de zijkanten van de kooi moeten dus groot genoeg zijn. Ook de staartveren mogen de zijkant van de kooi niet aanraken om beschadigingen en verwondingen te voorkomen.

Daarnaast is het ook praktisch om deze niet te plaatsen boven de eet- en drinkbakjes om te voorkomen dat hier uitwerpselen in vallen. Het is enerzijds onhygiënisch en kan de kans op ziekten vergroten. Anderzijds is het ook gewoon niet leuk om de bakjes onnodig veel te hoeven uitkuisen.

Je keuze nog niet gevonden?

Bekijk hier alle zitstokken op bol.com.

Bekijk hier alle zitstokken op PetsPlace.

Bekijk hier alle zitstokken op De HuisdierSuper.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels