Zelf speelgoed voor papegaai en parkiet maken


Papegaaien en parkieten speelgoed zelf maken

Papegaaien en parkieten zijn doorheen de dag bezig met eten, drinken, klauteren en natuurlijk ook spelen en slopen. Kromsnavels hebben een sterke bek waardoor ze nogal veel speeltjes slopen. Als je al deze speeltjes in de winkel moet kopen ben je al snel wat geld kwijt. Daarom is het ideaal als je zelf speelgoed voor je vogel kan maken!

Zelfs speelgoed maken voor je papegaai of parkiet hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het enige wat je nodig hebt is wat materiaal zoals touwen, takken, hout, kurk. Let er wel op dat deze materialen geschikt zijn. Heel wat materialen zijn namelijk giftig, deze moeten zeker vermeden worden!


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het maken van speelgoed is dus niet echt moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waarop je moet letten. In dit artikel kan je lezen hoe je speeltjes maakt, welke materialen wel en niet geschikt zijn en nog heel wat extra tips en weetjes!

Waarom zelf speelgoed voor kromsnavels maken?

Speelgoed voor je kromsnavel kan je ook in de dierenwinkel kopen, waarom zou je dan in godsnaam zelf deze speeltjes maken? Daar zijn enkele heel goede redenen voor!

Goedkoper

De eerste reden is dat het zelf maken van speelgoed heel wat goedkoper is dan kant-en-klaar speelgoed van de winkel te kopen. Een speeltje kost al snel enkele euro’s, als je er veel moet kopen kan dit snel oplopen.

Een kromsnavel is een gekende sloper, dat is de manier waarop hij zich uitleeft. Sloopgedrag is dus goed, ondanks dat de speeltjes snel stuk gaan. Een vogel dat veel sloopt is mentaal en fysiek gelukkig en gezond. De papegaai of parkiet weet hoe hij zichzelf moet bezighouden zonder verveelt te geraken. Iets om aan te moedigen dus!

Het jammere is dat er zo heel wat speeltjes verloren gaan en je hier eventueel geen budget voor hebt. Daarom kan je de speeltjes zelf maken met materialen die je in de tuin of in het bos kan vinden. Op die manier kan je heel goedkoop speelgoed maken dat de vogel net zo leuk vind als die dat je in de winkel kan kopen. Al die kleurtjes zijn heus niet nodig.

DierDier

Voorkeur papegaai

Daarnaast ken je de papegaai als geen ander. Elke papegaai heeft een andere voorkeur voor bepaald speelgoed of bepaalde kleuren. Er zijn bijvoorbeeld papegaaien die helemaal niet van de kleur rood houden.

Als dat het geval is kan je door zelf je speelgoed te maken gewoon de kleur rood vermijden, zodat je papegaai het speeltje graag zal hebben.

Ook weet je met wat je vogel graag speelt. Speelt hij bijvoorbeeld liever met houten blokjes dan ringen van acryl, dan kan het speelgoed op maat van de kromsnavel worden gemaakt

Past in het interieur

Speeltjes moeten in huis hangen. Sommige mensen zijn nogal bezorgd over hoe het speelgoed in het huis zal passen. Als je de speeltjes zelf maakt kan je perfect kiezen hoe het eruit zal zien in de woonkamer!

Zekerheid over kwaliteit

Dit is misschien wel de belangrijkste reden om zelf het speelgoed voor je papegaai of parkiet te maken. Online worden heel wat speeltjes verkocht die eigenlijk niet goed zijn van kwaliteit en zelfs giftige of gevaarlijke materialen bevat.

Het is soms ook moeilijk te achterhalen van welk materiaal iets juist is gemaakt, daarnaast kunnen de fabrikanten soms ook liegen.

Je moet wel beseffen dat volledig veilig speelgoed niet bestaat. Je kan het risico zo veel mogelijk beperken door de juiste en veilige materialen te kiezen, maar er kan altijd iets mislopen.

Welke materialen zijn gevaarlijk en giftig?

Vooraleer je de speeltjes kan maken is het belangrijk om te weten welke materialen je zeker niet mag gebruiken. De onderstaande materialen kunnen namelijk een ernstig risico voor de gezondheid vormen!

Metalen

Veel metalen zijn absoluut niet geschikt voor papegaaien en parkieten. Denk hierbij aan metalen zoals ijzer, lood, koper of zink.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Deze materialen kunnen zorgen voor een metaalvergiftiging. Een te hoge dosis aan metalen kan voor problemen zorgen aan de nieren, lever, hersenen en het zenuwstelsel.

Kies dus altijd voor materialen die gemaakt zijn van RVS staal.

Roest

Geef je vogels nooit speelgoed dat roest bevat! Net zoals bij de mens is roest ook gevaarlijk voor papegaaien en parkieten.

Roest bevat hydroxide-ionen die schade aanrichten aan de hersenen, waardoor deze zullen verzwakken. Op de lange termijn kan de vogel hier ernstige gezondheidsproblemen van krijgen.

Gebruik daarom altijd RVS, ook wel roestvast staal of inox genoemd. Het is een legering van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Deze legering zorgt ervoor dat het staal niet zal roesten.

Gevaarlijke sluitingen en haakjes

Om het speelgoed te bevestigen aan de kooi worden sluitingen, ringetjes of haakjes gebruikt. Sommige van deze haakjes of sluitingen vormen een groot gevaar voor de kromsnavel!

Schroefhaak

Een schroefhaak mag je niet gebruiken. Dat komt omdat de haak een open stuk heeft waar de vogel achter kan blijven hangen.

Bron: gamma.nl

Vleeshaak

Ook een vleeshaak bevat een open einde waardoor de vogel hierin kan vast komen te zitten. Daarnaast bevat het ook een scherpe punt waardoor het nog extra schade en verwondingen kan veroorzaken.

Bron: gamma.nl

Karabijnhaak

Een karabijnhaak is al iets veiliger, maar toch niet veilig genoeg. Zoals je weet houdt een papegaai of parkiet van knagen en zal hij zeker ook met de sluiting van de karabijnhaak spelen. Hierdoor kan de haak open gaan waardoor de vogel kan vast komen te zitten.

Bron : gamma.nl

Wat wel: Quick Link uit RVS

Een Quick Link haak is daarentegen wel geschikt. Dit heeft een extra schroefje dat de vogel niet kan loskrijgen. Zorg er wel voor dat het gemaakt is van RVS zodat het niet zal verroesten.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Bron: bol.com

Gevaren met hout

Het meeste speelgoed van papegaaien wordt met hout gemaakt. Het is goed om te weten dat hout vaak geschikt is, maar het moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. In onderstaande gevallen kan het gebruik van hout een gevaar voor de vogel vormen.

Nat hout

Je mag nooit nat hout gebruiken voor het maken van speelgoed. Nat hout kan een goede plaats zijn voor schimmels en bacteriën om in te groeien. Gebruik daarom altijd droog hout.

Behandeld hout

Onder behandelt hout verstaan we hout dat niet natuurlijk is, er zijn extra stoffen aan toegevoegd. Behandeld hout kan gevaarlijk zijn voor papegaaien en parkieten, ze kunnen pesticiden en andere gevaarlijke oliën bevatten.

Behandelt hout zoals MDF of multiplex mogen niet gebruikt worden voor het maken van speelgoed of bijvoorbeeld een klimboom.

Giftig hout

Sommige houtsoorten zijn ook giftig voor kromsnavels. Gebruik daarom enkel hout waarvan je zeker weet dat het afkomstig is van een boom dat veilig is voor papegaaien en parkieten.

Via deze link krijg je een overzicht met giftige en veilige bomen voor kromsnavels.

Welke materialen zijn veilig voor het maken van speelgoed?

Dus het speelgoed moet men met veilige materialen maken. Hieronder vind je een overzicht van materialen die geschikt zijn voor het maken van kromsnavelspeelgoed.

Veilige bevestigingsmaterialen

De speeltjes moeten op een veilige manier aan de kooi worden bevestigd. De enige goede manier om dit te doen is met een Quick Link uit RVS. De vogel kan dit niet zelf openkrijgen, waardoor hij zichzelf niet zal kunnen verwonden.

Het is ook gemaakt uit RVS, oftewel roest vast staal. Hierdoor zal het niet beginnen roesten door contact met water, waardoor de vogel ook niet vergiftigd kan geraken.

Veilige touwen

Touwen vormen de basis van het speelgoed voor papegaaien en parkieten. Enkel touwen die onbewerkt zijn en van een veilig materiaal zijn gemaakt zijn geschikt.

Gebruik geen touwen die naar olie ruiken, deze zijn geolied en dit kan giftig zijn voor de vogel.

Veilige touwen om te gebruiken zijn Sisal touwen, hennep touwen en kokostouw.

Veilige veters

Papegaaien en parkieten zijn dol op veters. Maak er bijvoorbeeld een knoopje in en ze zullen met veel plezier uren bezig zijn om de knoopjes los te maken.

Schoenveters zijn niet geschikt, deze bevatten vaan kunststoffen en kunnen gevaarlijk zijn.

Gebruik enkel veters die gemaakt zijn van puur leer. Ze krijgen ze niet zo makkelijk kapot en het is ook niet giftig.

Veilig hout

Gebruik enkel hout dat afkomstig is van bomen die niet gevaarlijk of giftig zijn voor papegaaien en parkieten. Je zult er heus wel een aantal van in het bos of in de tuin terugvinden, waardoor je makkelijk gratis speeltjes kan maken.

Via deze link krijg je een overzicht van de veilige, maar ook gevaarlijke bomen voor kromsnavels.

Kurk

Kromsnavels zijn dol op slopen. Een ideaal materiaal om te kunnen slopen is kurk. Onbewerkt kurk is veilig om te gebruiken.

Acryl

Acryl of Acrylaat is een kunststof dat tot wel 25 keer sterker is dan glas. Je papegaai of parkiet zal de onderdelen, zoals ringen of andere speeltjes uit acryl niet snel stuk krijgen.

Het is een ideaal materiaal om wat kleur te brengen in de kooi.

Simpele materialen

Papegaaien of parkieten hebben gelukkig niet enkel dure of complexe materialen nodig om zich te kunnen vermaken. Ook simpele materialen om makkelijk te slopen zijn een goedkoop alternatief om je vogel bezig te houden.

Leuke materialen om toe te voegen aan je speelgoedcreaties zijn papieren rietjes, karton (zonder inkt) en propere eierdozen.

Zelf speelgoed maken
Nu dat je weet welke materialen wel en niet geschikt zijn is het tijd voor het maken van het speelgoed.

Basisprincipe

Het basisprincipe is voor de meeste speeltjes hetzelfde. Eigenlijk kan je bijna elk soort speelgoed maken met enkel een stuk touw, houtblokken en enkele andere veilige materialen die een leuke toevoeging zijn.

In elke blokje hout of ander materiaal boor je een gaatje waardoor het touw kan. De blokjes materiaal bevestig je één voor één aan het touw door tussen elk blokje een extra knoop in het touw te voorzien.

Op die manier zullen niet alle blokjes vallen als de papegaai een stukje touw heeft doorgebeten.

Als het speeltje compleet is, dan bevestig je bovenaan een Quick Link uit RVS om het speeltje makkelijk aan de kooi of aan de speelboom van de vogel te bevestigen.

Wil je meer weten over het zelf maken van een speelboom voor kromsnavels, klik dan hier.

Maak gebruik van een zelfbouwkit

Het is niet nodig om al het materiaal in de tuin te vinden. Een zelfbouwkit is een goede tussenoplossing voor als je geen kant-en-klaar speelgoed wil kopen en als je ook geen speelgoed volledig zelf wilt maken.

Zo’n zelfbouwkit bevat verschillende touwtjes, ringen, bevestigingsmogelijkheden en kleine speeltjes. Op die manier kan je makkelijk speeltjes samenstellen met deze bouwblokjes op maat van de kromsnavel.

Sloopspeelgoed maken voor kromsnavels

Een papegaai of parkiet houdt van slopen, daarom moet er voldoende sloopgelegenheid aan je vogel worden gegeven.

Een kromsnavel dat niet de gelegenheid heeft om te slopen zal vaak de meubels van de woonkamer gebruiken om kapot te knagen, dit is duurder dan wat speelgoed te kopen of te maken.

Papegaaien en parkieten zijn gelukkig niet al te kieskeurig. Een stukje houtschors of de schil van een kokosnoot aan een touwtje kan al voor heel wat plezier en voldoening zorgen!

Hangmat maken voor papegaaien en parkieten

Kromsnavels vinden het heerlijk om in een hangmatje te slapen uit de kooi. Je kan dit zelf maken door een soort vlot te maken met hout en hieraan wat touwen te bevestigen om het op te hangen.

Sommige mensen laten de vogel ook in een muts slapen, besef wel dat dit gevaarlijk kan zijn wegens verstikkingsgevaar.

Schommel maken voor kromsnavels

Welke kromsnavel houdt nu niet van schommelen? Een schommel is eenvoudig te maken met een dikke tak en wat touw. De tak moet je voorzien van twee gaatjes waardoor je een touw kan steken en onderaan kan vastmaken door een knoopje in het touw te leggen.

Daarnaast kan je de schommel ook nog wat versieren met extra speeltjes, zodat de papegaai of parkiet hier ook een speelplekje heeft als de vogel het schommelen beu is;

Foerageerspeeltjes maken

In de natuur zijn papegaaien heel de dag bezig met het zoeken van voedsel. Foerageerspeelgoed heeft als nut om dit gedrag te stimuleren. De papegaai krijgt dus niet zomaar het voedsel in een bakje, maar moet hier moeite voor doen.

Voedsel is een noodzakelijk iets, de papegaai of parkiet zal dus echt wel moeite doen om voldoende voedsel te verzamelen, waardoor hij/zij zich uren zal bezighouden. Ideaal om verveling tegen te gaan.

Een makkelijke manier om zelf dit soort speelgoed te maken is om kleine gaatjes te boren in een stukje tak. Boor de gaten er wel niet volledig door, op die manier creëer je holtes in de tak waarin je voedsel kan steken.

De kromsnavel zal zich vermaken door het voedsel uit te gaatjes te krijgen en het daarna op te smullen!

Kant-en-klaar speelgoed kopen

Uiteraard is het niet nodig om speelgoed zelf te maken. Heb je voldoende budget of wil je gewoon geen tijd spenderen aan het zelf maken van speelgoed, dan is kant-en-klaar speelgoed de beste oplossing.

Uiteindelijk is het één niet beter dan het ander. Een papegaai zal het verschil tussen zelfgemaakt en gekocht speelgoed niet zien, maar het belangrijkste is gewoon dat er voldoende speelgoed aanwezig is tegen verveling.

Ook kan je er voor kiezen om een deel van het speelgoed zelf te maken en een deel te kopen, een gulden middenweg dus.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak speeltjes verwisselen in het hok van papegaai of parkiet?

Papegaaien en parkieten raken speelgoed snel beu. Het is dus belangrijk dat de kromsnavels de speeltjes interessant blijven vinden door het speelgoed regelmatig te verwisselen. Een goede vuistregel is om de speeltjes 1 à 2 keer per week te vervangen. Als je ziet dat je vogel niet meer is geïnteresseerd, vervang het dan sneller.

Hoe vaak speeltjes papegaai of parkiet nakijken?

De speeltjes van een papegaai of parkiet zou je elke dag moeten nakijken. Dit kan bijvoorbeeld op het moment dat je de voer en drinkbakken ververst. De speeltjes mogen geen defecten vertonen waaraan de papegaai zich kan verwonden.

Hoe speelgoed van papegaai of parkiet schoonmaken?

Speelgoed van een papegaai of parkiet kan je makkelijk schoonmaken met een sopje van 1 deel water en 1 deel azijn. Azijn is antibacterieel, maar wel ongevaarlijk voor mens en dier. Vermijd om speelgoed schoon te maken met middelen zoals Dettol of Bleekwater, dit is namelijk giftig!
Wil je ook weten hoe je het hok van een papegaai makkelijk kan schoonmaken, klik dan hier.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels