Zo bouw je zelf een (buiten)volière voor papegaaien en parkieten!


Zelf een volière voor papegaaien en parkieten maken

Als je van plan bent om papegaaien of parkieten te houden, is een volière een geweldige manier om ze voldoende ruimte te geven om te bewegen en te vliegen. Maar in plaats van een kant-en-klare volière te kopen, kun je er ook voor kiezen om er zelf een te bouwen!

Het is mogelijk om een volière voor papegaaien en parkieten zelf te bouwen. Eerst en vooral moet je bepalen hoe groot je de volière wilt en welke materialen en gaas je moet gebruiken. Dit is afhankelijk van de soort vogel. Door gebruik te maken van een bouwplan kan je de volière makkelijk in elkaar steken.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


In dit artikel vind je een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij het bouwen van je eigen (buiten)volière voor papegaaien en parkieten. Of je nu een beginnende klusser bent of meer ervaren, deze handleiding bevat alle informatie die je nodig hebt om je vogels een veilige plek te bieden.

Waarom zou je zelf een volière bouwen?

Er zijn tal van redenen waarom je ervoor zou kiezen om zelf een volière te bouwen, en in dit artikel zullen we de belangrijkste bespreken. Maar wees gerust, als je niet zo’n doe-het-zelver bent, bestaat er ook de mogelijkheid om een kant-en-klare variant te kopen. Daarover later meer!

Reden 1: je kan de volière maken zoals je zelf wilt!

Ten eerste is er de persoonlijke voldoening die je krijgt van het bouwen van een volière op maat voor je gevederde vrienden. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten en een uniek ontwerp maken dat perfect aansluit bij de behoeften van je vogels. Bovendien zul je trots zijn op het resultaat van je harde werk, wetende dat je je huisdieren een veilige en comfortabele leefomgeving hebt geboden.

Zelf een volière bouwen biedt je ook de flexibiliteit om de grootte en indeling van de volière aan te passen aan de beschikbare ruimte in je tuin of huis. Je kunt een kleine, gezellige volière bouwen voor een paar parkieten, of een grote, ruime volière voor een groep papegaaien die graag rondvliegen. Zo creëer je een op maat gemaakte leefruimte die perfect is afgestemd op jouw situatie en de behoeften van je vogels.

Reden 2: het is goedkoper

Een ander voordeel is de kostenbesparing. Hoewel het bouwen van een volière initieel wat meer tijd en moeite kan kosten, bespaar je op de lange termijn geld. Materialen voor een zelfgebouwde volière zijn vaak goedkoper dan het kopen van een kant-en-klaar exemplaar. Bovendien kun je zelf kiezen voor hoogwaardige, duurzame materialen die lang meegaan, waardoor je op de lange termijn minder onderhoudskosten hebt.

DierDier

Reden 3: je kan de volière volledig afstemmen op de eisen van je vogels

Daarnaast kun je door het bouwen van een eigen volière rekening houden met specifieke eisen van je papegaaien of parkieten. Bijvoorbeeld door het toevoegen van speciale zitstokken, speeltoestellen en nestkasten, die de vogels stimuleren om actief en gezond te blijven. Dit helpt je om de kwaliteit van leven van je gevederde vrienden te verbeteren en hun natuurlijke gedrag te ondersteunen.

Maar als je niet zo handig bent of gewoonweg geen tijd hebt is het uiteraard mogelijk om een kant-en-klare variant aan te schaffen. Ik maakte zelf een selectie met kant-en-klare volières voor elk budget.

Aan welke voorwaarden moet mijn volière voldoen?

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten aan welke voorwaarden je volière moet voldoen. In dit artikel geef ik snel een kort overzicht, maar voor een uitgebreide uitleg raad ik aan om de volièregids voor papegaaien en parkieten te lezen. Dat is een blog artikel waarin ik echt alles over de volières bespreek.

Kies een juiste grootte

Allereerst moet de grootte van de volière afgestemd zijn op het aantal vogels, de soorten en hun grootte. Houd er rekening mee dat sommige papegaaiensoorten veel ruimte nodig hebben om te vliegen, terwijl kleinere parkieten misschien genoegen nemen met een kleinere leefruimte. Als algemene regel geldt dat je volière groot genoeg moet zijn om je vogels comfortabel te huisvesten en voldoende ruimte te bieden om te vliegen, klimmen en spelen.

De juiste gaasgrootte en draaddikte

De gaasgrootte en draaddikte zijn ook cruciale aspecten waar je rekening mee moet houden. Grote vogels, zoals sommige papegaaiensoorten, hebben een sterke snavel en kunnen gemakkelijker door dunne draden bijten. Daarom is het belangrijk om een stevige draaddikte te kiezen om te voorkomen dat je vogels ontsnappen of zichzelf verwonden. Aan de andere kant hebben kleinere vogels, zoals parkieten, een kleinere gaasgrootte nodig om te voorkomen dat ze door de openingen kunnen glippen.

Let op de veiligheid!

Naast grootte en gaas, moet je volière ook veilig en comfortabel zijn voor je gevederde vrienden. Dit betekent dat je moet zorgen voor voldoende beschutting tegen de elementen, zoals regen en wind, evenals voldoende schaduwrijke plekken om oververhitting te voorkomen.

Ook is het belangrijk om de volière regelmatig te inspecteren op slijtage en beschadigingen, om de veiligheid van je vogels te waarborgen. Zorg ervoor dat je eventuele problemen zo snel mogelijk aanpakt om te voorkomen dat je gevederde vrienden gewond raken of ontsnappen.

Door rekening te houden met al deze voorwaarden, zorg je ervoor dat je volière een ideale leefomgeving biedt voor je papegaaien en parkieten. Het creëren van een veilige, stimulerende en comfortabele ruimte draagt bij aan het geluk en welzijn van je vogels, en zorgt ervoor dat ze een lang, gezond leven kunnen leiden.

Meer info vind je in de volièregids

Voor meer gedetailleerde informatie over het bouwen van de perfecte volière, zoals de materiaalkeuze, locatie, inrichting en veel meer verwijs ik je graag naar de volièregids voor papegaaien en parkieten. Deze gids helpt je bij het bekijken van alle aspecten voor het bouwen en onderhouden van een volière die aan de behoeften van je vogels en je eigen situatie voldoet.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Uit welke materialen maak ik de volière het beste?

Als liefhebber van papegaaien en parkieten weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om een veilige en comfortabele leefomgeving voor je gevederde vriendjes te creëren. Een goede volière is daarbij essentieel. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van de juiste materialen?

Bij het kiezen van de juiste materialen voor je volière is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de veiligheid van de vogels, maar ook naar de duurzaamheid van het materiaal. Een goede volière gaat namelijk vele jaren mee en daarom is het belangrijk om te kiezen voor materialen die goed bestand zijn tegen weersinvloeden.

Een volière uit hout

Als het gaat om het bouwen van een volière, zijn er verschillende materialen om uit te kiezen. Voor kleinere vogels is hout bijvoorbeeld een perfecte optie. Hout is duurzaam, eenvoudig te bewerken en heeft een warme uitstraling die goed past bij de natuurlijke omgeving van vogels. Bovendien kan het goed worden aangepast aan de stijl van je tuin.

Houten balken of panelen gebruiken?

Als je besluit om met hout aan de slag te gaan, kun je ervoor kiezen voor houten balken en planken. Dit vergt wel enige kennis van zaken en het kan soms lastig zijn om de balken op de juiste manier aan elkaar te bevestigen. Daarom zijn er ook deels gemonteerde panelen beschikbaar. Dit kan wat duurder zijn dan wanneer je zelf aan de slag gaat met balken, maar het heeft als voordeel dat je zelf minder hoeft te monteren. Dit kan zeker een uitkomst zijn voor mensen die minder handig zijn.

Volières uit aluminium: de stevigere keuze

Voor de grotere papegaaien, zoals de grijze roodstaarten tot de ara‘s, is hout geen geschikt materiaal. Ara’s hebben namelijk een sterke bek en zouden door het hout heen kunnen knagen. In dat geval is het beter om voor aluminium te kiezen. Aluminium is sterk, duurzaam en bestand tegen de krachtige snavel van een papegaaien.

Welk gaas moet ik gebruiken?

Naast het houten of aluminium frame is het soort gaas dat je gebruikt ook van belang. Maar welk gaas moet je eigenlijk gebruiken?

Het gaas mag niet giftig zijn

Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een gaas dat niet giftig is voor je vogels. Er zijn verschillende soorten gaas op de markt, maar niet allemaal zijn even veilig voor je gevederde vriendjes. Kies daarom altijd voor een gaas dat speciaal geschikt is voor vogels en dat niet giftig is.

Kies gaas met de juiste draaddikte

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat het gaas dik genoeg is, zodat de vogels er niet doorheen kunnen bijten. De dikte en gaasgrootte hangen af van de grootte van je vogels. Voor kleinere vogels, zoals parkieten, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gaas met een dikte van 1,25 mm en een maaswijdte van 13 mm. Voor grotere vogels, zoals ara’s, is een dikte van 13 mm en een maaswijdte van 25 mm meer geschikt.

Als je hier meer over wilt weten, dan kan je mijn volièregids bekijken. Hierin heb ik ook verschillende tabellen geplaatst zodat je perfect weet welk gaas je moet gebruiken voor je vogel.

Hoe kan je zelf een volière bouwen voor papegaaien en parkieten?

Nu weet je als het goed is al exact aan welke eisen je volière moet voldoen. Nu zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je zelf een volière kunt bouwen voor je papegaaien en parkieten.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Een bouwplan kan het leven makkelijker maken

Het maken van een volière is geen eenvoudige klus, vooral als je nog nooit hebt geklust. Om tijd en kosten te besparen raad ik je aan om gebruik te maken van een bouwplan. Zo weet je perfect welke materialen je nodig hebt en hoe je de volière moet monteren.

Er zijn verschillende bouwplannen beschikbaar op het internet, maar zelf ben ik fan van “Fred’s Bouwtekeningen“. Dit is een zeer uitgebreid pakket met meer dan 10.000 bouwtekeningen en doe-het-zelf projecten. Je vindt er ongetwijfeld het bouwplan voor jouw volière.

Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten

Bekijk hier de verschillende bouwtekeningen voor volières >>>

Zo bouw je je volière, stap voor stap

Nu kunnen we beginnen met de bouw van de volière. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je te werk moet gaan.

Stap 1: Voorzie een stevige ondergrond of bodem voor de volière. Dit kan bijvoorbeeld met betontegels, waardoor je een stevige en stabiele ondergrond hebt. Een alternatief is om voor de bodem beton te gieten.

Stap 2: Maak het houten of aluminium frame. Als je kiest voor hout, kun je het beste kiezen voor hardhout, omdat dit duurzamer is en beter bestand tegen weersinvloeden. Als je kiest voor aluminium, moet je erop letten dat je het juiste type aluminium kiest dat geschikt is voor buiten.

Stap 3: Bevestig het gaas aan het frame. Zorg ervoor dat je gaas gebruikt dat niet giftig is voor je vogels en dik genoeg is, zodat de vogels er niet doorheen kunnen bijten. Welke gaas je het beste gebruikt heb ik hierboven in het artikel al besproken.

Stap 4: Maak een sluis voor de volière. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je vogels niet zomaar kunnen ontsnappen wanneer je de volière binnengaat. Een sluis kun je bijvoorbeeld maken met twee deuren, waarbij je ervoor zorgt dat je altijd maar één deur tegelijk kunt openen.

Stap 5: Bouw een nachthok voor de volière, want dit is een belangrijk onderdeel waarin de vogels kunnen rusten en slapen. Het nachthok moet groot genoeg zijn zodat alle vogels er comfortabel in kunnen zitten. Dit nachthok moet ook de nodige ventilatieopeningen bevatten om schimmels en ziektes te voorkomen, maar zorg er wel voor dat er geen tocht ontstaat.

En zo is je volière klaar! Natuurlijk zijn er nog tal van extra’s die je kunt toevoegen, zoals speelgoed, zitstokken en voerbakken. Dit zal ik hieronder verder bespreken!

Hoe richt je de volière in?

Nu de volière klaar is, is het tijd om deze in te richten voor je papegaaien en parkieten. Maar hoe doe je dat precies? Hieronder zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je de volière kunt inrichten voor gelukkige en gezonde vogels.

Zitstokken en takken

Allereerst is het belangrijk om zitstokken en takken te voorzien in de volière. Papegaaien en parkieten hebben behoefte aan verschillende soorten zitstokken en takken. In mijn artikel “Welke zitstok voor je papegaai of parkiet?” leg ik uit welke soorten zitstokken geschikt zijn voor je vogels.

Zo hebben sommige vogels een dikkere stok nodig dan andere, in het artikel geef ik ook een overzicht van welke dikte geschikt is voor welke soort vogel. Maar de zitstokken en takken die je gebruikt moeten wel afkomstig zijn van bomen die niet giftig zijn voor je vogels. Hiervoor kan je de lijst met veilige en giftige bomen bekijken.

Java zitstok papegaai of parkiet

Speelgoed

Naast zitstokken en takken hebben papegaaien en parkieten ook behoefte aan speelgoed. Dit zorgt voor stimulatie en voorkomt verveling. Er zijn verschillende soorten speelgoed beschikbaar voor je vogels, zoals klimtouwen, schommels, ballen en puzzels. In mijn artikel “Soorten speelgoed voor kromsnavels” bespreek ik alle soorten speelgoed die geschikt zijn voor je vogels.

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne in de volière. Maak de volière regelmatig schoon en zorg ervoor dat er voldoende voer en water aanwezig is voor je vogels.

Met deze stappen en tips kun je de volière inrichten voor gelukkige en gezonde papegaaien en parkieten. Wil je meer weten over het houden van vogels? Neem dan een kijkje op vogelexpert.nl voor nog meer handige tips en informatie!

Conclusie

Het bouwen van een eigen volière is dus zeker mogelijk zolang je ervoor zorgt dat je de juiste materialen gebruikt, zeker voor een ervaren klusser moet dit geen probleem zijn.

Als je niet zo handig bent, dan kan het misschien wat overweldigend overkomen, zelf zou ik het gewoon zien als een leuke uitdaging! Het is dan misschien wel aan te raden om een bouwplan voor je volière te gebruiken.

Met een bouwplan kun je ervoor zorgen dat je volière stevig, veilig en duurzaam is, en tegelijkertijd ook aantrekkelijk voor jouw papegaaien en parkieten. Daarnaast weet je perfect hoe je de volière in elkaar moet steken en welke materialen je nodig hebt. Zelf heb ik goede ervaringen met Freds’s bouwtekeningen.

Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten

Bekijk hier de verschillende bouwtekeningen voor volières >>>

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels